Geef jij weleens trainingen? Dan herken je deze situatie ongetwijfeld: je krijgt tijdens de training te maken met weerstand van een deelnemer. Hoe ga je daarmee om? ,,We schrikken er vaak van en reageren daarom lang niet altijd adequaat’’, stelt docent van Learnit Training Anna Maria.

,,Dat heeft niks met ratio te maken, maar het komt vooral doordat weerstand onder de oppervlakte actief is. Het triggert bepaalde gedachten en emoties en heeft zelfs een fysiek aspect’’, legt de trainer uit. We kunnen dus niet om weerstand heen. Maar wat zijn de oorzaken?

‘Er veel stof doorheen jagen wordt de norm’

Anna Maria ziet de toenemende aandacht voor snelheid als één van de oorzaken voor weerstand tijdens trainingen. ,,Er veel stof in weinig tijd doorheen jagen wordt de norm. Dat is begrijpelijk, maar niet altijd efficiënt.’’

Het feit dat professionals zonder ervaring als docent steeds vaker trainingen verzorgen binnen bedrijven, kan ook frictie opleveren volgens Anna Maria. ,,Die zijn deskundig en professioneel op hun vakgebied, maar onervaren als trainer.’’

Positieve reactie op deskundigheid

Die onervarenheid is lang niet altijd een probleem. ,,Vaak reageren mensen positief op deskundigheid en een grote hoeveelheid kennis van de trainer. Maar als dat niet het geval blijkt, spelen er andere factoren een rol.’’ Er is dan vaak wat anders aan de hand, wat doe je dan?

Neem de tijd voor mensen, vervolgt Anna Maria. ,,De mens waardeert aandacht. Dus op die manier win je loyaliteit, betrokkenheid en motivatie.’’ Een goede trainer werkt niet gehaast zijn training af, maar ruimt tijd in voor de ‘lerende mens’.

Ga je geïnteresseerd met je deelnemers om, dan voorkom je vaak zelfs weerstand. En als het toch voorkomt, kun je op de juiste manier interveniëren. ,,Mensen zijn blij met aandacht, erkenning en begrip’’, stelt de trainer.

Weet je weerstand te voorkomen, dan zal de feedback positief zijn en het resultaat van je training optimaal. Dat is positief voor de deelnemers én voor de organisatie die investeert in het opleiden van collega’s. Anna Maria: ,,Een win-winsituatie!’’

Gratis webinar

In het webinar Weerstand in je training, wat nu? op 27 juni 2019 ging de trainer dieper in op het probleem. Kijk hem hier terug. Daarnaast gaf Anna Maria nog meer tips, waardoor je beter leert omgaan met weerstand als je zelf voor de groep staat.