“Een uitstekende training, met goede balans tussen theorie en praktijk.” Training: Embedded development met Python of C++ - Beoordeling:
R. van Bemmelen
"Een prettige manier om de basics van Python te leren kennen en daar ook mee verder te komen na de cursus. Een aanrader!" Training: Python programmeren basis - Beoordeling:
"Een prettige manier om de basics van Python te leren kennen en daar ook mee verder te komen na de cursus. Een aanrader!" Training: Python programmeren basis - Beoordeling:
“Intensief en inspirerend!” Training: Programmeren in Python - Beoordeling:
Christiaan Kusters, AFM
“Leuke, interessante training voor een eerste basis te leggen om aan de slag te gaan met Python” Training: Programmeren in Python - Beoordeling:
Sander Huitema, Nederlandse Gasunie N.V.
“De training heeft mij in 2 dagen een goed beeld gegeven van Python, de basics, de mogelijkheden maar ook het zelf bezig zijn en oefenen hier van. Nu is de drempel voor mij lager om het zelf te gaan gebruiken.” Training: Programmeren in Python - Beoordeling:
Frederica Janga, Nederlandse Gasunie N.V.
Hey André! Jij weet veel van Python. Kun jij ons meer vertellen over de basis van deze programmeertaal?
Python is een programmeertaal met Nederlandse wortels. Guido van Rossum is deze taal gestart in 1989 om zijn werk makkelijker te maken. In de loop van de tijd is er veel nieuwe functionaliteit aan de taal toegevoegd en er is voor gezorgd dat Python altijd open source is gebleven zodat iedereen kan bijdragen. Guido van Rossum is nog steeds heel belangrijk in het verbeteren van de taal.
Waarom is Python nou zo’n goede taal voor Machine Learning?
Python is een pragmatische taal en daardoor makkelijk te leren en te gebruiken. Dit maakt het voor personen die vooral geïnteresseerd zijn in machine learning en minder in de taal waarmee dit gebeurd, de ideale taal. Dit heeft er ook voor gezorgd dat Google en anderen de bibliotheken die gebruikt worden voor Machine Learning hebben geschreven zijn Python. Daarnaast is er ook op het internet veel informatie te vinden over machine learning in combinatie met Python.
Op 26 april geef je een (gratis) webinar over dit onderwerp, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat je dan gaat bespreken?
Het webinar is bedoeld voor personen die een beetje in Python kunnen programmeren en meer willen weten over machine learning. Eerst vertel ik welke gereedschappen (tools) het beste gebruikt kunnen worden om machine learning te doen met Python. Daarna vertel ik wat machine learning is en wat je ermee kunt doen. Als laatste laat ik voorbeelden zien van voorspellingen die je kunt doen met machine learning.
Klinkt interessant! En is dit webinar vooral interessant voor mensen die op hun werk met Python te maken krijgen of is het daarnaast ook interessant?
Het is zeker interessant voor mensen die op hun werk Python gebruiken en willen weten of machine learning in hun situatie gebruikt kan worden maar het is ook interessant voor mensen die willen weten wat machine learning is en wat je ermee kunt doen. Misschien gaan ze Python en machine learning dan wel gebruiken op het werk of thuis want zoals je weet “Programmeren is Plezier”. Of de Engelse versie “Programming is Fun”.
Het gratis webinar van 26 april tussen 11:00 - 11:30 uur
Ben je na het lezen van dit interview met André enthousiast geworden over zijn gratis webinar? Klik dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. André kijkt ernaar uit om zijn kennis over Python als Machine Learning met jou te delen!
[link]Een aardappelteler kijkt ‘s ochtends naar een dashboard op zijn pc en ziet dat een aardappelveld kilometers verderop beregening nodig heeft. Een eigenaar van een dure elektrische fiets krijgt een notificatie op zijn telefoon dat iemand zijn fiets probeert te verplaatsen. Een riolering-onderhoudsbedrijf krijgt meldingen wanneer het water in een put te hoog staat.
Dit zijn allemaal voorbeelden van het gebruik van sensoren en het internet om data te verzamelen en over langere afstanden te verplaatsen en te analyseren. Ook al lijken deze voorbeelden voor ons al bijna als vanzelfsprekend, ze zijn het niet. Vele jaren hardware en software ontwikkelen zijn nodig geweest om zover te komen. De chips die gebruikt worden om de metingen vast te leggen heten microcontrollers. Deze zijn gelijk aan cpu’s, zoals aanwezig in een pc, maar dan met extra’s zoals de mogelijkheid om vochtigheid te meten of beweging. Ook zit er op een microcontroller functionaliteit om te communiceren met andere apparaten, veraf of dichtbij.
Er zijn miljoenen soorten microcontrollers zodat de ontwikkelaar precies die microcontroller kan kiezen die de gewenste taken vervuld. De kosten van zo’n microcontroller zijn laag. In grote aantallen zijn ze voor dubbeltjes te koop. Zo’n chip moet nog wel op een kaart gezet worden met voldoende ingangen en uitgangen om te kunnen meten en communiceren. Dit maakt de kosten iets hoger. Microcontrollers kunnen geprogrammeerd worden in allerlei talen zoals C en C++. Het is nu ook mogelijk om een groot aantal van deze microcontrollers te programmeren in Python. Python is de taal voor iedereen. Python is makkelijk te leren, te gebruiken en heeft ontzettend veel toepassingen.
Het webinar
In het webinar over het programmeren van microcontrollers leggen we eerst iets uit over Python. Daarna bekijken we de Raspberry Pi 2040 microcontroller en sluiten een lcd display aan en schrijven software om iets op het display te laten zien. We gebruiken sensoren, zoals de op de Raspberry Pi 2040 aanwezige temperatuur sensor, om gegevens op het display te laten zien en te verzenden naar een server waardoor dezelfde temperatuur op een pc scherm zichtbaar is. Op deze manier maak je kennis met de Internet of Things (IOT), zoals dit gebruik van verbonden microcontrollers ook wel genoemd wordt. Het Webinar geeft je een inkijkje in deze wereld van IOT en laat zien dat je in een aantal stappen zeer nuttige applicaties kunt maken.
Het gratis webinar van 28 oktober tussen 13:00 - 13:30
Ben je na het lezen van deze blog van André enthousiast geworden over zijn gratis webinar? Klik dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. André kijkt er naar uit om zijn eigen expertise en ervaring in te zetten om jouw kennis over microcontrollers programmeren naar een hoger niveau te tillen!
[link]In zijn vorige blog liet trainer André zien dat de programmeertaal Python overal om ons heen gebruikt wordt. Van de foto's die telescopen maken tot Netflix en Dropbox, Python speelt vaak een belangrijke rol. In dit blog zal André door middel van voorbeelden laten zien hoe je Python in de praktijk kan gebruiken
Gegevens in een excel bestand aanpassen, nieuwe kolommen toevoegen, een trend ontdekken in een reeks gegevens, fouten uit gegevens halen en missende gegevens invullen. Dit kun je allemaal heel eenvoudig en snel doen met een Python programma. Daarnaast kun je de instellingen bewaren zodat je het gemakkelijk op dezelfde manier kan hergebruiken.
Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken Python, een gratis taal met vele pakketten. Voor het snel en efficiënt bewerken van gegevens zijn de pakketten numpy, pandas en pyplot belangrijk. Met numpy kunnen snel gegevens bewerkt worden, pandas is zeer geschikt om tabellen te bewerken en met pyplot kun je grafieken maken van de gegevens.
Stel je voor dat er een lange lijst met getallen vermenigvuldigd moet worden met een getal. Dat doe je in numpy zoalks hieronder staat weergegeven.
Je hoeft niet ieder getal met 20 te vermenigvuldigen. Dat gebeurt in een keer.
Zoals je hieronder ziet kun je ook makkelijk lijsten met getallen bij elkaar optellen.
Met pandas kun je gegevens uit een excel bestand halen, bewerken en weer terugschrijven. Laten we als voorbeeld een klein excel bestand nemen met winst- en verliespunten in een competitie.
We lezen deze data in met pandas.
Vervolgens tellen we de punten op met pandas.
Hierna kunnen we data terug schrijven naar het excel bestand.
Het bestand ziet er nu zo uit.
In het laatste voorbeeld kun je zien dat het ook eenvoudig is om een grafiek van de tabel te maken.
De conclusie die we kunnen maken naar aanleiding van deze voorbeelden is dat je Python op heel veel manieren kunt gebruiken om jouw werkzaamheden een stuk makkelijker te maken. De voorbeelden zijn natuurlijk maar een klein deel van de verschillende mogelijkheden die Python biedt.
Heeft deze blog je interesse gewekt? Kijk dan vooral het gratis webinar terug. Hierin besprak André in een half uur hoe makkelijk je Python in de praktijk kan gaan gebruiken. Kijk hem hier terug!
[link]JavaScript is een veel gebruikte scripttaal die vooral toegepast wordt om dynamische webpagina's te maken. Het is, met andere woorden, een taal die interactie met bezoekers en gebruikers van een website mogelijk maakt. JavaScript wordt gebruikt via een browser en wordt ook op die manier gelezen (net zoals CSS en HTML). De code die in Javascript aanwezig is wordt uitgevoerd door de browser en eigenlijk gaat het hier om gewone platte tekst. Een tekstverwerker zoals Word kun je in dit geval dus niet gebruiken! Editors zoals Adobe Dreamweaver, Gedit of Notepad++ kunnen deze unieke code echter wel lezen.
De vele mogelijkheden van JavaScript
Elke webpagina die je interactief kunt gebruiken, waar bijvoorbeeld een menu uitrolt, maakt gebruik van JavaScript. Pagina's die zichzelf aanpassen zonder dat je er zelf iets voor moet doen of Instant Search op Google, waarbij alle mogelijke zoekresultaten al verschijnen nog voor je op zoeken hebt gedrukt: allemaal zijn het voorbeelden van toepassingen waar JavaScript gebruikt wordt. Het gaat dus om een scripttaal die wijdverspreid van toepassing is.
Met deze taal kan alles, zelfs heuse 3D games maken (hoewel dit natuurlijk een erg ingewikkeld proces is)! Kleinere opdrachten zoals het bouwen van een Mario-spel, een automatisch controlerende website of aanpassende advertenties zijn echter veel eenvoudiger te maken met JavaScript.
Enkele belangrijke tips bij het gebruik van JavaScript
Bij het beheren, schrijven en aanpassen van JavaScript worden tal van elementen gebruikt om de codetaal te schrijven. Het volgende overzicht geeft een aantal tips om nog méér uit JavaScript kunnen te halen:
1. Gebruik ===, niet ==
In Javascript zijn twee ´gelijkheidsoperatoren´ beschikbaar, die beide opgebouwd zijn uit gelijkheidstekens, uitroeptekens en dashes. Het is aan te raden om de driedubbele te gebruiken aangezien je dan geen problemen krijgt wanneer je met verschillende soorten werkt. Als je == en != gebruikt zal je wel problemen krijgen, omdat de JavaScript engine die waarden automatisch converteert.
2. Vermijd 'eval'
De 'eval' functie in JavaScript geeft je als gebruiker toegang tot de JavaScript compiler. Als je dus een string als parameter hiervan invoert, zal de compiler deze uitvoeren als JavaScript taal, waardoor de uitvoering ervan veel trager (en gevaarlijker) wordt!
3. Je script onderaan de pagina plaatsen
Als je een webpagina ontwikkelt wil je dat deze zo snel mogelijk laadt voor elke bezoeker. Als je een extern script toevoegt kan de browser echter niet verder laden voordat het complete bestand is geladen. Het gevolg? De gebruiker moet langer wachten op zijn pagina!
Als je gebruik maakt van JS-bestanden met extra functionaliteit (bijvoorbeeld event handlers voor bepaalde knoppen) dan laad je die het best onderaan de pagina, voor het einde van de body tag.
Méér over JavaScript
JavaScript is een onmisbare en belangrijk taal bij het ontwikkelen van webpagina's waar bezoekers iets aan hebben. De wereld van scripttalen is er echter geen eenvoudige, juist omdat er zoveel verschillende manieren zijn om de bezoekerservaring van een website uniek te maken. Hoe meer je hier als beginner dus over weet, hoe beter je die kennis kan toepassen om het beste uit je website te halen!
In onze driedaagse training maak je kennis met JavaScript. De training vormt een solide basis voor vervolgtrainingen over op JavaScript gebaseerde technieken en toolkits, zoals jQuery. Onder leiding van professionele trainers ga je zelf met JavaScript aan de slag, zodat het geen theoretisch concept blijft, maar je in de praktijk leert welke unieke resultaten je met deze script taal kunt bereiken.
[link]Iedereen maakt er wel eens gebruik van: websites waarbij je verschillende producten of diensten met elkaar kan vergelijken. Wil je een hotel boeken? Klik de aankomstdatum aan en vul de bestemming in op een site als expedia.nl die verschillende hotels en prijzen van aanbieders met elkaar vergelijkt. Op zoek naar nieuwe sneakers? Typ sneakers in op beslist.nl en vul bijvoorbeeld in welke maat je hebt en naar wat voor kleur sneakers je op zoek bent. Op deze manier ben jij in staat om jouw perfecte sneakers te vinden. Handig toch! De techniek die het mogelijk maakt om op deze snelle manier te zoeken, wordt ook wel webscraping genoemd.
Webscraping stelt mensen in staat om belangrijke gegevens van een site te halen of maakt het mogelijk om te zoeken naar bepaalde kenmerken op een website. Naar keuze kunnen gegevens automatisch en periodiek opgehaald of opgeslagen worden. Websitebeheerders kunnen gebruik maken van verschillende programmeertalen om webscraping mogelijk te maken, waaronder Python. De module ‘Beautiful Soup’ is erg handig voor webscraping, en ‘numphy’ en ‘pandas’ maken het analyseren een stuk gemakkelijker. Webscraping zorgt ervoor dat bezoekers van bijvoorbeeld een vergelijkingswebsite gemakkelijk en snel de informatie kunnen vinden die zij nodig hebben. Handig dus voor websites als expedia.nl, die eigenlijk gewoon slim gebruik weten te maken van de gegevens en informatie van andere websites. Expedia trekt als het ware klanten doordat het bedrijf in staat is om gegevens van andere websites op een slimme manier te bundelen en zo te weergeven dat de pagina aantrekkelijk is voor consumenten die op zoek zijn naar een hotel.
De belangrijkste voordelen van webscraping op een rijtje:
Samengevat: webscraping is handig voor iedereen die wil leren hoe je het optimale kan halen uit het verwerken van data van je eigen website!
Ben jij geïnteresseerd in webscraping en wil jij hier een korte introductie webinar over volgen? Klik dan hier om het afgelopen webinar van expert-trainer André terug te kijken via ons YouTube kanaal. Wist je dat Learnit naast webinars ook diverse trainingen in Python aanbiedt op verschillende niveaus? Wanneer je nog geen tot weinig ervaring hebt met Python is onze training Python programmeren basis echt iets voor jou. In deze driedaagse training maak je kennis met de basisbegrippen en functies in Python. Heb je al ervaring met programmeren in Python? Dan is de training Python programmeren vervolg iets voor jou! Om ons volledige overzicht met trainingen met betrekking tot Python te bekijken, klik hier.
[link]Eind vorig jaar werd een lijst bekend gemaakt met de populairste programmeertalen van 2020. Niet geheel verrassend stond C als ultieme favoriet nog steeds bovenaan de lijst van de TIOBE’s index. Python wist dit jaar wel voor een verrassing te zorgen: voor het eerst in de geschiedenis heeft Python Java namelijk ingehaald en vinden we Python op plek 2 en Java op plek 3 in de top 10. Naast Python, winnen ook R, Perl en Go aan populariteit. R eindigde zelfs verrassend op plek 9 in de top 10 lijst; TIOBE heeft R daarom bestempeld als ‘programming language of the year 2020’.
Waarom wint Python aan populariteit?
De CEO van TIOBE’s INDEX Paul Jansen zei over de inhaalslag van Python op Java: “Some time ago I had a flat tire and called the road patrol to help me out. The mechanic asked about my living and when I used the word ‘software’ in my answer, he smiled and started talking very enthusiastically about his own passion: programming in Python. From that moment on, I knew Python would become ubiquitous.” Waren het tien jaar geleden vooral software engineers die zich bezighouden met de verschillende programmeertalen, tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen op de werkvloer over programmeervaardigheden beschikken. Dit heeft alles te maken met het feit dat er een tekort is aan klassieke programmeurs. Bovendien is een programmeertaal als Python relatief gemakkelijk in gebruik als je met grote hoeveelheden data wil werken. Wil je zelf met data aan de slag maar heb je nog geen of weinig kennis van een programmeertaal? Bekijk dan eens onze cursussen Python programmeren basis of Python voor data-analyse. Kun je al aardig overweg met Python? Dan is de cursus Python programmeren vervolg echt wat voor jou!
Waarom wint 'R' aan populariteit?
Big data is een term die de meeste mensen ongetwijfeld vaker voorbij horen komen. Programma’s als R zijn uitermate geschikt om deze zogenoemde big data om te zetten in bruikbare informatie voor organisaties en daarnaast is R een stuk eenvoudiger in gebruik dan een taal als 'C'. Wist je bijvoorbeeld dat R één van de programmeertalen is die werd gebruikt voor het vinden van een COVID-19 vaccin? Daarnaast zie je steeds vaker dat universiteiten en hogescholen statische programma’s als Stata, SAS en SPSS inruilen voor statische programmeertalen als R. Beroepsgroepen waarin veel statische analyses voorkomen maken ook steeds vaker gebruik van R, denk bijvoorbeeld aan data-analisten, wiskundigen, econometristen maar ook marketeers. Het voordeel van een programma als R is dat het niets kost: het is een ‘open source’ project, dat iedereen kan gebruiken én verbeteren. Daarnaast staat R bekend om het feit dat je data gemakkelijk kan visualiseren met packages als 'ggplot2', waarmee je bijvoorbeeld een grafiek kan maken.
[link]Als je vaker met Python hebt gewerkt, zal de naam Django je misschien wel bekend voorkomen. Django is namelijk het grootste open source web framework dat is geschreven in Python. Dit framework is relatief makkelijk in gebruik, flexibel en daarnaast zeer betrouwbaar voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van applicaties. Dit heeft ervoor gezorgd dat Django één van de populairste frameworks is voor het maken van ondere andere webapplicaties, websites en online platforms. Lees deze blog om erachter te komen waarvoor je Django allemaal kan gebruiken.
Django is in 2003 ontwikkeld door Adrian Holovaty en Simon Willison en het framework werd voor het eerst vrijgegeven als een open source project in 2005. Drie jaar later werd de Django Software Foundation opgericht om Django verder te kunnen blijven ontwikkelen. Inmiddels is Django uitgegroeid tot een uitermate populair framework in combinatie met Python. Wist je dat zelfs Google gebruik maakt van dit framework? Ook populaire social media kanalen als Instagram en Pinterest gebruiken Django voor hun websites en applicaties!
Wat is Django?
Kortgezegd bestaat Django uit een set van bibliotheken die ervoor zorgen dat jij als programmeur relatief snel en eenvoudig een webapplicatie kan bouwen. Je kan hierbij denken aan functies als: gegevens in een relationele database opslaan, mails versturen en webpagina’s genereren. Daarnaast beschikt Django over een handige admin interface. Zo kan een programmeur die Django gebruikt er bijvoorbeeld voor zorgen dat via de ingebouwde admin interface de beheerder van een systeem gemakkelijk gegevens kan aanpassen of bewerken. Ideaal om ook iemand anders naast de programmeur aanpassingen te kunnen laten doen in het systeem. Andere sterke punten van het Django framework in ondersteuning zijn onder andere authenticatie, templates voor formulieren en het uploaden van bestanden. Door de ontwikkeling van talloze packages en het volwassen ecosysteem, wordt Django continue verbeterd door de ‘Django community’. Ben je benieuwd welke packages er allemaal op de markt zijn? Neemt dan eens een kijkje op djangopackages.org. Een belangrijk element van Django is al genoemd maar verdient het om nogmaals benadrukt te worden. Django gebruikt Python: de beste en makkelijkste programmeertaal ter wereld zodat je snel een goede web applicatie of site kunt maken.
Wat kun je met Django?
Django is uitermate geschikt voor het opzetten van:
Training Django
Wist je dat Learnit binnenkort een gratis webinar over Django aanbiedt? In dit webinar van een half uur zal trainer André jou alles vertellen over wat je met Django kan en waarom Django gemakkelijk in gebruik is. Ontvang bovendien een aantal praktische tips over het programmeren in Django. Meld je snel aan voor dit gratis webinar, door hier te klikken. Daarnaast biedt Learnit een training Django programmeren aan, die is bedoeld voor developers die het Django framework zouden willen leren gebruiken om webapplicaties te ontwikkelen in Python. Geïnteresseerd in deze training? Klik dan hier voor meer informatie.
[link]In zijn vorige blog liet trainer André zien dat je in Python snel een programma kan maken dat zinvolle dingen doet: een bestand lezen en analyseren, data bewerken en daar vervolgens een grafiek van maken. In dit blog laat de trainer zien waar Python wordt gebruikt.
Op de foto hierboven is een zwart gat te zien. Het beeld is gemaakt door acht telescopen – verspreid over de wereld gedurende zevende dagen in 2017. De telescopen ontvingen data van een zwart gat dat op 55 miljoen lichtjaren van ons verwijderd is.
Bij de bewerking van die data kwam Python om de hoek kijken. Vrij toegankelijke en beschikbare modules van de programmeertaal, zoals Numpy en Pandas hielpen het zwarte gat weer te geven. Klik hier voor meer informatie.
Ook streamingdienst Netflix gebruikt Python. Het bedrijf gebruikt de programmeertaal om het streamen van video’s te verbeteren. Python legt vast welke netwerkapparatuur actief is. Daardoor registreert de taal veranderingen in het netwerk, om te analyseren of een apparaat nog goed functioneert.
Verder gebruikt de streamingdienst Python om ervoor te zorgen dat de geografische opslag van content zo is georganiseerd dat een video zo snel mogelijk beschikbaar is voor een gebruikter. In dit techblog over Netflix vind je nog meer toepassingen waarvoor Python wordt gebruikt.
De populaire tool Dropbox gebruikt Python voor bijna al zijn functies: opslag, sharing, synchronisiatie, permissiemanagement en meer. Het bedrijf kocht in 2012 Guido van Rossum, bedenker van Python, weg bij Google. Daardoor heeft Dropbox sindsdien de best denkbare support op het gebied van Python.
Voor Python zijn verschillende webframeworks geschreven. Een van de populairste is Django. Dit framework, oorspronkelijk geschreven voor een bekende Amerikaanse krant, is uitgegroeid tot een universeel toepasbaar framework.
Met Django maak je eenvoudig een website. Python maakt het makkelijk om coderegels te schrijven en Django zorgt ervoor dat je zonder veel moeite structuur krijgt. Daardoor kan je je website onderhouden en bijvoorbeeld uitbreiden.
Schermafbeelding van www.nationalgeographic.com, een website gebouwd met Django.
Een zeer in het oog vallende toepassing van Python is de bijdrage die de programmeertaal heeft aan Kunstmatige Intelligentie (AI). Google is zeer actief op het gebied van AI en gebruikt Python om het AI-netwerk aan te sturen.
Het Python-package dat het bedrijf daarvoor ontwikkeld heeft, heet Pytorch. Het opzetten van een AI-netwerk is niet eenvoudig. Veel andere manieren om zo’n netwerk op te zetten maken het noodzakelijk om vooraf een grote hoeveelheid data vast te leggen. Pytorch maakt het mogelijk het netwerk op te zetten, terwijl je het AI creëert.
Kortom: steeds meer bedrijven en organisaties gebruiken Python, omdat de taal makkelijk te leren is en omdat er zeer veel modules voor Python beschikbaar zijn om datgene te doen wat zij belangrijk vinden. Dus als je in je eigen toekomst bent geïnteresseerd, dan verdiep je je in Python.
André gaf op 16 juli 2019 een webinar over Python. ,,Ik ga daar vooral laten zien hoe makkelijk Python te gebruiken is’’, zei de trainer. Kijk hem hier terug.
[link]Python is een programmeertaal waarin iedereen snel kan leren programmeren. Met deze taal kun je relatief simpel een klein programmaatje te maken, een website ontwikkelen, of een applicatie maken. Python wordt ook veel gebruikt voor kunstmatige intelligentie, of voor het analyseren van data. Kortom Python is overal.
Het is zinvol om te weten dat Python is bedacht in 1989 door een Nederlander, Guido van Rossum. Van Rossum werkte bij het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam en wilde op een eenvoudige manier programma's schrijven voor een project dat werd uitgevoerd op het instituut.
Hoewel de taal aanvankelijk alleen maar werd gebruikt door een handvol personen, nam de belangstelling snel toe. Door de deskundige begeleiding van Van Rossum werd het gebruik alleen maar groter. De Nederlandse poldermentaliteit heeft ervoor gezorgd dat de gebruikersgroep van Python vriendelijk en open is, voor iedereen die met Python wil werken.
Op dit moment bestaan er duizenden Python-bestanden, modules genoemd, waarmee de gebruiker de software kan schrijven die hij nodig heeft. Zo is het in Python eenvoudig om een tekstbestand te openen, om te tellen welke woorden erin voorkomen en hoe vaak. Daarna kan de gebruiker in een paar Python-zinnen de meest voorkomende woorden eruit halen en er een grafiek van maken.
Ook het downloaden van data van een website kan gedaan worden in een paar Python-regels. Python wordt veel gebruikt voor data-analyse. Een bedrijf wil bijvoorbeeld een analyse maken over het nut van de advertenties die het plaatst op verschillende lokale media.
Daarvoor moet een koppeling gemaakt worden tussen het gebied waar de media verschijnen en de verkoop in de winkels daar ter plaatse. Ook nu kan Python helpen. In een paar regels is er een analyse, en als je wilt ook grafieken. Als het nuttig is om de data in een Excel spreadsheet te zetten, kost dat maar een regels Python.
Ook voor wetenschappelijk rekenen en kunstmatige intelligentie wordt veel gebruik gemaakt van Python. Alle kunstmatige intelligentieplatformen zijn geschikt gemaakt om door Python gebruikt te worden en omdat de taal zo gemakkelijk te leren is maken veel wetenschappers en ingenieurs er gebruik van.
De firma Tiobe houdt bij welke taal veel gebruikt wordt. In deze rangschikking staat Python op de derde plaats. Zeer waarschijnlijk gaat Python nog verder stijgen.
De conclusie is dat wanneer je programmeren nodig hebt in je baan, Python de taal is om te leren. In een paar dagen tijd kun je al kleine, maar nuttige programma's schrijven om bijvoorbeeld website data te analyseren of om het gebruik van netwerk apparatuur te monitoren. [link]
Bezoek een willekeurige vacaturesite en je ziet het direct: er is een ongekend grote vraag naar programmeurs. Ben je op zoek naar een goedbetaalde baan met uitstekende toekomstperspectieven, dan is leren programmeren een must. Zelfs voor banen waarin je niet direct zelf programmeert is een programmeertaal een uitstekende toevoeging aan je CV. Er zijn echter talloze programmeertalen, dus waar kan je nu het best beginnen? En welke talen zijn interessant met het oog op de toekomst? We maakten een overzicht van de 10 belangrijkste programmeertalen. Talen waar je vervolgens ook direct een training in kan volgen: laat die banen maar komen!
Java was jarenlang de meest-gevraagde programmeertaal voor werkgevers. Hoewel deze sinds kort voorbijgestreefd is door SQL, is het nog steeds erg populair. Java is de standaard voor veel enterprise software, wordt door meer dan 9 miljoen ontwikkelaars gebruikt en wordt gebruikt om meer dan 7 miljard (!) apparaten wereldwijd aan te sturen. Haar populariteit dankt de programmeertaal vooral aan de simpliciteit en leesbaarheid van de code, wat het een goed startpunt maakt voor beginnende programmeurs. Ook is een van de grondbeginselen van Java de compatibiliteit die ervoor zorgt dat oudere applicaties blijven werken.
Je treft SQL overal aan. Database technologieën als MySQL, PostgreSQL en MicrosoftSQL houden banken, universiteiten, ziekenhuizen, kleine en grote bedrijven draaiend. Het is niet overdreven om te stellen dat iedere computer en ieder persoon met toegang tot technologie op de een of andere manier met SQL in aanraking komt. Zo hebben iOS en Android apparaten toegang tot SQLite, een SQL database, en zijn er talloze mobiele applicaties die direct van SQL gebruik maken.
C stamt uit de vroege jaren 70, toen het werd ontwikkeld als een generieke, algemene programmeertaal. Als een van de oudste programmeertalen die er is, geeft C ons de bouwstenen voor andere populaire talen als C++, Java, Javascript en Python. C zelf wordt vooral gebruikt voor besturingssystemen en industriële applicaties.
C is een object-oriented programmeertaal gebaseerd op C. Sinds de taal in de jaren 80 werd ontwikkeld is deze gebruikt voor het ontwikkelen van Adobe en Microsoft applicaties, MongoDB databases en grote delen van Mac OS/X besturingssysteem. Het wordt door velen gezien als de beste programmeertaal om te leren voor applicaties waarbij de prestaties van groot belang zijn, zoals games of audio-/videobewerking.
Tot 2014 was Objective C de programmeertaal die door het Apple besturingssysteem werd gebruikt. Het speelt een rol in Apple’s OS X, iOS en zijn API’s. Lange tijd was het de taal waarin je als programmeur iPhone applicaties moest schrijven, tot Apple enkele jaren geleden met zijn eigen programmeertaal kwam: Swift. Swift lijkt in veel manieren erg op C++ en haar voorganger Objective C, maar is voor de meeste programmeurs iets makkelijker te leren.
Javascript – niet te verwarren met Java – wordt veel gebruikt om interactiviteit aan websites toe te voegen en wordt ondersteund door alle grotere internetbrowsers. Niet alleen kan het gebruikt worden voor simpele functionaliteit als popups of simpele spellen, het vormt ook de basis voor Node.js – Een server technologie die veel in real-time communicatie wordt gebruikt.
PHP was in feite nooit bedoelt als programmeertaal. De Deens-Canadese programmeur Rasmus Lerdorf ontwikkelde PHP in 1994 als een serie tools die hem in staat stelden zijn persoonlijke website (Personal HomePage) te managen. Tegenwoordig hebben we de betekenis van de afkorting veranderd naar Hypertest Pre-Processor en wordt de taal op servers gebruikt om HTML-websites dynamisch te genereren. PHP is gemakkelijk te leren, maar bezit daarnaast veel geavanceerde functionaliteit die voor ervaren programmeurs van grote waarde is.
HTML vormt de basis voor webpagina’s. Dit doet de programmeertaal door in feite een structuur neer te zetten die door andere talen uitgebreid of aangepast kan worden. Zo kan Javascript worden gebruikt om geavanceerde interactiviteit toe te voegen en beïnvloedt CSS de presentatie, opmaak en lay-out van webpagina’s. Hoewel PHP vanaf een server HTML kan genereren, is kennis van HTML en CSS voor web-ontwikkelaars een absolute must.
Python is een server-side programmeertaal voor websites en mobiele applicaties. Het is een relatief gemakkelijke taal om te leren, dankzij de leesbaarheid en bondigheid van de code. In Python is het veelal mogelijk om een concept in minder regels uit te drukken dan in vele andere talen. Python wordt gebruikt in applicaties als Instagram en Pinterest in de vorm van het web-framework Django. Google, Yahoo! en NASA maken allen gebruik van Python.
Ruby is – net als Python – een programmeertaal die zeer gebruiksvriendelijk is voor beginnende programmeurs. Tegelijkertijd is de object-oriented taal zeer dynamisch en daarmee populair voor het ontwikkelen van websites en mobiele apps. Het is de basis van het Ruby on Rails framework dat door Groupon, Shopify, Scribd en GitHub wordt gebruikt.
Vul de lijst aan!
Natuurlijk zijn er nog veel meer programmeertalen. We hebben slechts een paar van de populairste voor je op een rijtje gezet. Heb jij toevoegingen? Mis je een taal die je zelf echt vaak gebruikt? Deel je kennis en ervaring met ons!
Zelf een (andere) programmeertaal leren?
Wil je zelf een (andere) programmeertaal leren? Ontdek dan snel onze workshops en cursussen. Je leert onder begeleiding van een ervaren trainer op efficiënte wijze de basis van programmeren. Ben je al wat verder? Dan is het mogelijk om je in te schrijven voor een training voor gevorderden. Je gaat dan dieper in de op de materie. Zo’n training is niet alleen leuk, maar ze sluit ook goed aan op de praktijk. Zo weet je zeker dat je met je nieuwe kennis en vaardigheden direct wat kunt doen!
[link]Regelmatig lees je in de krant of op het internet dat wachtwoorden van internet gebruikers op straat liggen, en dat terwijl makers van website dit op een eenvoudige manier kunnen voorkomen. Kom erachter hoe je diefstal van wachtwoorden kan voorkomen door deze blog te lezen!
In tegenstelling tot computers zijn mensen niet echt goed in onthouden. Toch moet je overal wachtwoorden voor onthouden. Met als gevolg dat veel mensen één wachtwoord gebruiken voor meerdere websites. Dit brengt een groot beveiligingsrisico met zich mee. Als een wachtwoord uitlekt zijn gelijk alle accounts toegankelijk waar dit wachtwoord is hergebruikt.
De beste oplossing om wachtwoorden niet te laten stelen, is ze simpelweg niet te bewaren! In plaats daarvan gaan we de hash van het wachtwoord opslaan. Een hashfunctie maakt een wachtwoord onherkenbaar. Op basis van de hash is het onmogelijk de invoer te achterhalen. Een hashfunctie levert altijd hetzelfde resultaat op bij dezelfde invoer. Een sterke hashfunctie zorgt daarbij ook voor dat twee verschillende teksten niet in dezelfde hash resulteren (als dit wel gebeurt is er sprake van een collision). Zelfs als het hackers lukt om een database met hashes te bemachtigen hebben ze nog geen wachtwoorden in handen.
Sinds PHP 5.5 is het erg eenvoudig geworden om wachtwoorden te hashen met behulp van de functie password_hash()
. Deze functie heeft één verplicht argument: het wachtwoord. Daarbij kan met het tweede argument aangegeven worden welk hashing algoritme er gebruikt moet worden. Als je dit niet opgeeft wordt er standaard gebruik gemaakt van het sterke BCrypt algoritme. Naast hashing voegt deze functie ook een Salt toe, die beschermt tegen Rainbow Tables. Het genereren van de hash gaat als volgt:
$wachtwoord = 'Geheim-Wachtwoord';
$hash = password_hash($wachtwoord, PASSWORD_BCRYPT);
echo $hash;
De gegenereerde hash is een tekenreeks van 60 karakters en kan er als volgt uit zien: $2y$10$Se3mLsHueAYTM3G4Wd9hTuyfzPCRYtafImcOSO2U0H4290jPU.SGO
. Uit deze hash is het onmogelijk het wachtwoord te achterhalen. Deze hash kun je dus veilig in je database opslaan.
Om te controleren of iemand een correct wachtwoord heeft ingevoerd gebruiken we de functie password_verify()
. Deze geven we twee argumenten mee, het wachtwoord dat is ingevoerd bij inloggen en de hash die we hadden opgeslagen.
$hash = '$2y$10$Se3mLsHueAYTM3G4Wd9hTuyfzPCRYtafImcOSO2U0H4290jPU.SGO';
$wachtwoord = 'Onzin';
if (password_verify( $wachtwoord, $hash)){
echo 'Correct wachtwoord';
} else {
echo 'Incorrect wachtwoord';
}
In dit geval zal het gebruikerswachtwoord een andere hash opleveren dan in onze database stond opgeslagen. Zo kunnen we controleren of het ingevoerde wachtwoord correct is, zonder het originele wachtwoord op te hoeven slaan. Zelfs als een hacker toegang krijgt tot onze database is er geen wachtwoord te vinden.
Trainingen PHP
Wist je dat Learnit diverse trainingen in PHP aanbiedt? Tijdens onze training PHP Programmeren Basis helpt jou een stuk vooruit in de wereld van PHP met behulp van praktische voorbeelden. In de training PHP Programmeren Vervolg brengen we jouw PHP programmeervaardigheden naar een hoger niveau waarbij je een professionele programmeerstijl krijgt en alle technieken die nodig zijn voor een volwassen webaplicatie leert. Klik hier voor het gehele overzicht in PHP trainingen van Learnit.