« Terug naar alle thema's

Trainingen Zakelijk schrijven

Heldere, klantgerichte teksten schrijven vraagt om specifieke vaardigheden, waarbij het correct gebruik van Nederlandse spelling en grammatica zeer belangrijk is. Een passende toon is essentieel om professioneel over te komen, afgestemd op de doelgroep van je tekst. Til je zakelijke correspondentie naar een hoger niveau met één van onze schriftelijke vaardigheidstrainingen.

“De trainer was belangstellend en in staat de stof op een prettige manier over te brengen.” Training: Commercieel en creatief schrijven - Beoordeling: 7.8

Anoniem

“Al met al voelde ik me prettig bij deze cursus. Fijn ontvangen, rustige omgeving en vanwege de kleine groep goed te volgen en genoeg aandacht voor de cursist. Ondanks wat problemen met de trein, toch wel handig bereikbaar en mooie locatie.” Training: Notuleren: efficiënt en resultaatgericht - Beoordeling: 7.4

E. Elsgeest, Van Voskuilen Woudenberg

“Voor het schrijven van eigen websites of intranet berichten te plaatsen is het een goede en duidelijke cursus.” Training: Tekstschrijven voor intranet en internet - Beoordeling: 7.1

M. Tromp, Detailresult Services

"Training op maat! Vanuit de intake is de training aangepast op onze (mijn) wensen. De training sluit mooi aan op de praktijk." Beoordeling: 0

“Nuttig en zinvol!” Training: Notuleren: efficiënt en resultaatgericht - Beoordeling: 8.0

W. Veltman, NVWA

“In kleine groepjes werkt het prima en er kan goed worden geanticipeerd op persoonlijke vragen.” Training: Heldere teksten schrijven - Beoordeling: 8.6

F.M. Linders, Gemeente Woensdrecht

[link]

Succesvol solliciteren

Solliciteren, voor velen een spannend proces! In tijden van crisis, mede door het coronavirus, liggen de banen niet voor het oprapen en is het belangrijk dat je je als kandidaat kan onderscheiden van de anderen.

In deze blog geven wij 10 tips die je kunt toepassen om meer kans te maken op een baan!

1. Het begint allemaal bij het lezen en zoeken naar vacatures. Solliciteer gericht en kijk goed naar de functie eisen in de vacature. Sluiten deze aan op jouw vaardigheden?

2.Solliciteren doe je altijd met CV en motivatie. Beperk jouw CV tot 2 A4’tjes en noteer zowel Soft skills en Hard skills. Soft skills zijn kwaliteiten op gebied van samenwerking, Agile werken en timemanagement. Hard skills zijn meer gericht op computervaardigheden, zoals Excel en Office.

3. Potentiële werkgevers bekijken niet altijd jouw CV en motivatie, maar vaak ook andere kanalen. Denk aan jouw Linkedin Profiel of social media. Let er hierbij op wat je online zet.

4. "Wat moet ik aandoen naar een sollicitatie?"; je krijgt maar éénmaal de kans om een eerste indruk te maken, zorg dus dat je er verzorgd uitziet, en in geval van twijfel: beter 'overdressed' dan 'underdressed'.

5. Bereid je heel grondig voor, maar ga het gesprek zelf ontspannen in, alsof het een vriendschappelijke wedstrijd is. Daardoor ben je receptiever en flexibeler, wat het contact en de kans op een klik bevordert.

6. Kom op tijd. Bij voorkeur iets te vroeg. Dat maakt niet alleen een punctuele indruk, het geeft je ook de gelegenheid om te wennen aan de nieuwe omgeving.

7. Stel je altijd netjes voor en geef bij voorkeur een stevige hand (natuurlijk niet in de 1.5m samenleving). Kijk altijd de persoon aan die tegen je praat, maar ga niet staren.

8. Geef antwoord op de vragen die gesteld worden en draai er niet om heen. Als je niet direct een antwoord hebt kan je bijvoorbeeld aangeven dat je even over de vraag nadenkt en aan het einde van het gesprek hierop terugkomt.

9. Bedenk ook welke inhoudelijke vragen je wilt gaan stellen; je wordt niet alleen beoordeeld op de antwoorden die je geeft, maar ook op de vragen die je stelt. Daaruit blijkt in welke mate je je verdiept hebt in het bedrijf.

10. Laat je nooit negatief uit over vorige werkgevers of organisaties. Dit kan een verkeerde indruk maken en je weet nooit welke contacten jouw potentiële werkgever heeft. Tot slot, je bent uitgenodigd voor een gesprek dus de potentiële werkgever vind je al een geschikte kandidaat. Blijf jezelf en neem de tijd!

Meer zelfvertrouwen in je sollicitatieproces? Bekijk eens de cursus Zelfvertrouwen van Learnit!

[link]

De werkzaamheden van een notulist

Voor het maken van notities van een vergadering wordt vaak een notulist aangesteld. Andere benamingen voor notulist zijn bijvoorbeeld notulant, griffier of secretaris. Het maken van notulen wordt gedaan aan de hand van verschillende taken. De taken van een notulist zijn onder te verdelen in drie fasen: voor de vergadering, tijdens de vergadering en na de vergadering. In deze blog besteden we meer aandacht aan de belangrijkste taken binnen deze drie fasen!

Voor de vergadering

Voor de vergadering moet de notulist duidelijke afspraken maken met de voorzitter over wat voor soort verslag van de vergadering gemaakt moet worden. Hierbij moet gedacht worden aan de uitgebreidheid van het verslag en de overige eisen, zoals de manier waarop onderwerp beschreven dient te worden. Daarnaast moet afgesproken worden wie de inhoud van het verslag op welke manier controleert en hoe de verzending en archivering gedaan gaat worden. Tot slot moet een taakverdeling afgesproken worden over de uitnodiging, de agenda, de locatie van de vergadering en de aanmelding/afmelding. De notulist moet van tevoren nadenken over wat voor vergadergroep het is en welke gewoonten daarbij van toepassing zijn. Je moet ervoor kunnen zorgen dat je tegelijkertijd mee kunt praten met de vergadering en kunt notuleren. Deelnemers van de vergadering rekenen erop dat je je eigen standpunten net zo behandeld als die van anderen en in dat opzicht objectief bent.

Tijdens de vergadering

Een notulist moet tijdens de vergadering veel aantekeningen maken. Pas op dat je niet teveel op je eigen geheugen vertrouwd. Als bepaalde informatie niet helemaal duidelijk is, kun je het beste verheldering vragen zodat je het goed in het verslag zet. Zorg dus dat je overal zekerheid over hebt voor je het notuleert en dat je alles goed controleert.

Na de vergadering

Na de vergadering is het zaak dat de notulist het verslag snel en duidelijk uit werkt, waarna het gecontroleerd wordt op fouten en gedeeld wordt met iedereen die het verslag moet hebben. Laat dus niet de aantekeningen te lang liggen, want kort na de vergadering heb je de onderwerpen nog helder in je geheugen. Alles wat niet van belang is voor het verslag kan er nu uitgehaald worden, op deze manier wordt het zo direct en duidelijk mogelijk.

Training notuleren

Learnit biedt een training ‘Notuleren: efficiënt en resultaatgericht’ aan, waarin je leert hoe je de rode draad van een vergadering kunt vastleggen in een verslag. Na de training kun jij met meer zelfvertrouwen aantekeningen omzetten in duidelijke notulen. Klik hier om te lezen over de training of om je direct aan te melden.

[link]

To write or not to write

Waarom? Daarom!

Wie maakt er zich niet schuldig aan? Je schrijft een tekst of een artikel voor studie of werk en je weet even zo snel niet de juiste schrijfwijze. Hoe zat het nu ook al weer met de Nederlandse spelling en grammatica?! Om vervolgens de juiste schrijfwijze op te zoeken via Google, althans dat hoop je dan maar! En aan de andere kant, in het beheersen van een vreemde taal scoren we als Nederlanders overigens best goed. Vergeleken met andere niet-Engelstaligen heeft de Engelse taal voor ons geen geheimen.

Taal doceren

Een leuke manier om je eigen taalkennis te delen is door taalvrijwilliger te worden. Maar, als je de Nederlandse taal uitlegt aan anderstaligen word je ook geconfronteerd met de vele uitdagingen en uitzonderingen op de regel die de Nederlandse taal rijk is, zoals bij de lidwoorden, de klanken, klinkers en medeklinkers. En soms blijft er enkel een “omdat het nu eenmaal zo is” als uitleg over want net zoals het leven zelf dat is, is ook taal niet altijd even logisch. En daar is op zich ook niets mis mee.

Taal leeft

Taal is tot stand gekomen door zich te (blijven) ontwikkelen. Iedere honderd tot duizend jaar ontwikkelt een taal zich mee aan een land en de cultuur van een land. Maar ook onder invloed van het politieke beleid; is er bijvoorbeeld geld en aandacht voor meertalig onderwijs? En soms gebeurt er iets verrassends op taalgebied. Zo vestigde in 2016 het Friese dialect zich officieel op de kaart, kwam er een Amelands woordenboek (Amelander Woa’deboek) uit en is de laatste 500 jaar het belang van taal meer en meer gekoppeld aan schrijftaal.

Taal verandert, taal verschuift

Waar Latijn een dode taal is, is de Nederlandse taal een levende taal. Een taal is levend wanneer deze iemands moedertaal is. Een ander kenmerk van een levende taal is dat er nieuwe woorden aan toegevoegd worden, soms uit een andere taal of door spreektaal. En hoewel het een tegenstelling lijkt, is boeken lezen weer in opkomst en is spreektaal onze schrijftaal steeds meer aan het verdringen.

Wat zeg je nu eigenlijk?

We leven in een tijd waarin we vluchtig lezen (kopjes scannen) en we nemen veel van onze informatie via vlogs en animaties tot ons. En er is zeker een goede kant aan deze ontwikkeling, van schrijf- naar spreektaal. Hierdoor gaan gecompliceerde lange en technische zinnen met een ingewikkelde schrijfstructuur (zoals in deze zin) langzamerhand steeds meer vervangen worden door meer beeldende zinnen. Straattaal dus, taal die meteen duidelijk maakt wat iemand wil zeggen.

Update je taalkennis!

En dat is positief maar aangezien het nog niet de standaard is om te schrijven zoals je het hoort en zoals je op straat met elkaar praat, is het zeker handig om je kennis voorlopig nog even op peil te houden. Bijvoorbeeld met een cursus of gratis webinar van Learnit Training.