Praktische voorbeelden van de programmeertaal Python

In zijn vorige blog liet trainer André zien dat de programmeertaal Python overal om ons heen gebruikt wordt. Van de foto's die telescopen maken tot Netflix en Dropbox, Python speelt vaak een belangrijke rol. In dit blog zal André door middel van voorbeelden laten zien hoe je Python in de praktijk kan gebruiken

Excel

Gegevens in een excel bestand aanpassen, nieuwe kolommen toevoegen, een trend ontdekken in een reeks gegevens, fouten uit gegevens halen en missende gegevens invullen. Dit kun je allemaal heel eenvoudig en snel doen met een Python programma. Daarnaast kun je de instellingen bewaren zodat je het gemakkelijk op dezelfde manier kan hergebruiken.

Python paketten

Miljoenen mensen over de hele wereld gebruiken Python, een gratis taal met vele pakketten. Voor het snel en efficiënt bewerken van gegevens zijn de pakketten numpy, pandas en pyplot belangrijk. Met numpy kunnen snel gegevens bewerkt worden, pandas is zeer geschikt om tabellen te bewerken en met pyplot kun je grafieken maken van de gegevens.

Stel je voor dat er een lange lijst met getallen vermenigvuldigd moet worden met een getal. Dat doe je in numpy zoalks hieronder staat weergegeven.

Je hoeft niet ieder getal met 20 te vermenigvuldigen. Dat gebeurt in een keer.

Zoals je hieronder ziet kun je ook makkelijk lijsten met getallen bij elkaar optellen.

Met pandas kun je gegevens uit een excel bestand halen, bewerken en weer terugschrijven. Laten we als voorbeeld een klein excel bestand nemen met winst- en verliespunten in een competitie.

We lezen deze data in met pandas.

Vervolgens tellen we de punten op met pandas.

Hierna kunnen we data terug schrijven naar het excel bestand.

Het bestand ziet er nu zo uit.

In het laatste voorbeeld kun je zien dat het ook eenvoudig is om een grafiek van de tabel te maken.

De conclusie die we kunnen maken naar aanleiding van deze voorbeelden is dat je Python op heel veel manieren kunt gebruiken om jouw werkzaamheden een stuk makkelijker te maken. De voorbeelden zijn natuurlijk maar een klein deel van de verschillende mogelijkheden die Python biedt.

Heeft deze blog je interesse gewekt? Kijk dan vooral het gratis webinar terug. Hierin besprak André in een half uur hoe makkelijk je Python in de praktijk kan gaan gebruiken. Kijk hem hier terug!