11. De website uploaden

Een website maken is leuk maar waneer de website niet online staat heeft het weinig effect. Daarom gaan we in dit hoofdstuk de gemaakte website uploaden. Om een website te kunnen uploaden heeft u een aantal gegevens nodig van uw hosting provider. (Een hosting provider is een bedrijf dat ruimte op het internet beschikbaar stelt voor zijn klanten om een website op te plaatsen.) Om toegang te krijgen, voor u als beheerder, tot uw hosting ruimte is het nodig dat u beschikt over drie zaken (FTP gegevens). Ten eerste heeft u het server-adres nodig vervolgens nog een gebruikersnaam en als laatste een bijbehorend wachtwoord. Deze gegevens zullen verstrekt worden door uw hosting provider. Naast de hosting ruimte is het tevens noodzakelijk dat u beschikt over een domeinnaam. De registratie van die domeinnaam kan bij hetzelfde bedrijf als waar u uw website host maar het kan ook een ander bedrijf zijn. De domeinnaam zal moeten wijzen naar uw hosting ruimte. Het daadwerkelijk overzetten van de bestanden van uw computer naar de server wordt gedaan via FTP. FTP is een transport protocol (File Transfer Protocol).

11.1 Een FTP programma downloaden

Er zijn verschillende gratis FTP programma's die u kunt downloaden. Zowel voor Windows als voor Apple kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van Cyberduck. Uiteindelijk maakt het niet uit welk FTP programma u gebruikt.

Na het installeren van Cyberduck kunt u verbinding maken met uw webserver door links onderop op het plus teken te klikken. Hiermee maakt u een nieuwe bladwijzer aan. In het dialoogscherm wat geopend wordt kunt u een naam voor de snelkoppeling opgeven gevolgd door de servernaam en een gebruikersnaam (zie afbeelding).

Online Gratis HTML5 en CSS training van Learnit

Als u deze gegevens heeft ingevuld kunt u het dialoogscherm weer sluiten. Er is nu een bladwijzer aangemaakt waarop u kunt klikken om de verbinding tot stand te brengen. Vervolgens zal er een popup-scherm geopend worden waar u het wachtwoord dient in te vullen. Bevestig het wachtwoord en u zal als alles goed is gegaan ingelogd zijn op de webserver (zie afbeelding).

Online Gratis HTML5 en CSS training van Learnit

In de schermafbeelding hierboven staan een aantal mappen op de server. Mogelijk staan deze mappen niet op uw server omdat het per hosting provider kan verschillen. In dit geval is de map httpdocs de map waar het om gaat. Als in de map httpdocs een index.html staat zal deze geopend worden wanneer een bezoeker uw website wil openen. Wanneer u geen httpdocs map heeft kunt u het beste even proberen om te bepalen welke map bedoeld is voor de website. Om bestanden op de server te plaatsen hoeft u alleen de bestanden te slepen uit de websitemap op uw bureaublad naar de externe server. Op onderstaande afbeelding is het eind resultaat op de server te zien.

Online Gratis HTML5 en CSS training van Learnit

11.2 Het eindresultaat in de browser bekijken

Als alles goed gegaan is dan kunt u nu een nieuwe browser openen en uw domeinnaam intypen in de adresbalk (Zie onderstaande afbeelding).

Online Gratis HTML5 en CSS training van Learnit