Learnit Training

5 redenen om vandaag nog over te stappen van Excel naar Power BI

Excel is al jaren de grote favoriet van bedrijven voor het analyseren en in beeld brengen van data, maar hier zou zo maar eens verandering in kunnen komen. Er is namelijk een alternatief op de markt en die is veelbelovend. Power BI geeft jou de mogelijkheid om op een veel snellere manier te experimenteren met visualisaties, statistische functies en berekeningen over een breed scala aan datasets, daarnaast biedt het programma jou ook de mogelijkheid om snel verschillende oplossingen te creëren dankzij de vlotte hergroeperingsmogelijkheid van de velden.

Hieronder een lijst met 5 redenen om Power BI te gaan gebruiken:

1. Opslag en toegang tot een grote hoeveelheid data

In Excel is het voor de meeste computers al snel lastig om een bestand te openen van bijvoorbeeld 300 megabyte, of om meerdere kleine bestanden tegelijk te openen. Met Power BI zal je hier geen enkel probleem van ondervinden dankzij de krachtige ingebouwde compressie algoritmes. Hiermee is het uitwisselen en openen van data een taak die weinig moeite en geen aanpassingen vereist. Daarnaast onthoudt de software de instellingen die je gebruikt, zoals relaties tussen tabellen, zodat je deze nu ook niet meer constant hoeft te herhalen.

2. Gemakkelijk data visualiseren

Naast dat het heel snel gaat, komt jouw data er ook nog eens heel mooi uit te zien in een van de vele beschikbare grafieken, tabellen, landkaarten, workflows, etcetera. Je kunt deze heel gemakkelijk naar wens aanpassen wat er voor zorgt dat jouw rapporten er uiteindelijk heel mooi uit komen te zien.

3. Power BI op alle platformen

Een leuke extra van Power BI is dat je jouw verslag ook kunt omzetten naar iets dat makkelijk te zien is op de telefoon. Omdat het programma de data kleiner kan maken en deze anders in kan delen ziet jouw verslag er dus niet alleen goed uit op de computer maar ook op de telefoon: ideaal voor de tijd waarin we leven.

4. Gebruik een van de vele templates

Power BI biedt ook nog eens een groot overzicht aan templates om mee te werken. Als je even snel een verslag in elkaar moet zetten of wel wat inspiratie kunt gebruiken kan Power BI jou dus snel uit de brand helpen. Power BI biedt jou hierbij een overzicht aan vooropgezette rapporten en dashboards die jij gelijk kan overnemen en invullen met jouw data.

5. Integratie met alle Microsoft producten

Power BI hoeft niet een opzichzelfstaand iets te zijn, je kunt het namelijk heel eenvoudig koppelen aan andere Microsoft sofware. Zo kun je het programma zo instellen dat je waarschuwingen op je mail ontvangt als een doel in Power BI niet behaald wordt en heb je daarnaast ook naadloze integratie met Excel.

Webinar terugkijken

Heeft deze blog jou enthousiast gemaakt over Power BI? Kijk dan hier het gratis webinar over Power BI terug van 20 februari 2020. Hierin laat Maaike jou met behulp van voorbeelden zien hoe je Power BI kunt gaan gebruiken.