Wat is de beste manier van leidinggeven? Hoe haal je het beste uit je werknemers? Dit zijn vragen waar velen die een leidinggevende rol vervullen een antwoord op willen hebben. Wanneer je op verkoopwebsite Bol.com op zoek gaat naar een boek over leiderschap, krijg je 39.336 resultaten. Niet zo gek dat veel mensen met deze overvloed aan informatie door de bomen het bos niet meer zien.

Aanpassen op de situatie

Learnit-trainer Sandra schepte in haar webinar over situationeel leidinggeven duidelijkheid over de verschillende leiderschapsstijlen en hoe je deze kunt toepassen. Wat is situationeel leidinggeven nu precies? ,,Situationeel leidinggeven is je leiderschapsstijl flexibel aanpassen op de situatie en behoeften van een ander”, zegt Sandra.

De vier leiderschapsstijlen

Tijdens het webinar legde Sandra aan de hand van het model van Blanchard de vier leiderschapsstijlen uit. Dit model gaat uit van taakvolwassenheid, wat betekent dat de werknemers over een bepaalde mate van zelfstandigheid beschikken.

De leiderschapsstijlen van het model van Blanchard zijn: instrueren, begeleiden, ondersteunen en delegeren. ,,Daarnaast kun je afhankelijk van de situatie taak- of relatiegericht handelen. Welke leiderschapsstijl gebruikt wordt, hangt af van de persoonlijkheidskenmerken van de leidinggevende, die van de werknemer en de specifieke situatie’’, legt de trainer uit.

‘Elk mens is uniek’

Sandra benadrukt dat elk individu een eigen behandeling verdient. ,,Elk mens is uniek en door in een specifieke situatie op de juiste manier te handelen, haal je het beste in je werknemers naar boven en geef je vertrouwen dat ze het kunnen. Je wilt uiteindelijk dat ze zelfstandig kunnen werken aan waarvoor ze zijn aangenomen.”

Webinar

Sandra legde in haar webinar stap voor stap uit hoe je het beste uit je werknemers kan halen door middel van situationeel leidinggeven. Deze gratis interactieve sessie vond plaats op 27 augustus 2019. Kijk hem hier terug!