Daily Stand-up, ook wel dagstart of Daily Scrum genoemd, kan een handig hulpmiddel zijn om meetings minder lang en vermoeiend te maken. Het zorgt voor een korte update tussen collega’s, waardoor iedereen weer op de hoogte is van de werkzaamheden en waar zij eventueel kunnen helpen. Iedereen pakt een Daily Stand-up anders aan, maar je moet wel zorgen dat je je blijft focussen op de prioriteiten zodat je de efficiëntie van de meeting bewaard. Probeer te vermijden dat deelnemers te diep ingaan op de inhoud van een discussie. Met deze vijf tips kom jij al een heel eind met de Daily Stand-up!

1. Alle deelnemers beantwoorden drie Daily Stand-up vragen.

De drie vragen zijn:

  • Wat heb je sinds de vorige stand-up gedaan?
  • Wat ga je doen tot aan de volgende stand-up?
  • Welke obstakels/risico’s zie je?

Met deze vragen trigger je het team om te laten zien waar zij mee bezig zijn geweest en waar zij nog iets meer energie in kunnen steken. De focus ligt hierbij op de laatste twee vragen, omdat deze prioriteit hebben in de stand-up. Door het met elkaar te bespreken, kom je erachter wie jou eventueel kan helpen en blijf je er niet langer mee zitten.

2. Ga staan in plaats van zitten.

Staande meetings duren gemiddeld korter dan zittende meetings en het zorgt voor meer focus en efficiëntie. Als er deelnemers zijn die in de verleiding komen te gaan zitten, zorg dan dat je een ruimte hebt zonder stoelen of zorg dat alle stoelen weggeschoven zijn.

3. Houd de stand-up voor het takenbord.

Voor de stand-up zorgt iedereen dat hij of zij het takenbord heeft bijgewerkt. Het bord bevat de kolommen to do, doing en done, waarbij post-its met taken in gecategoriseerd worden. Door dit van tevoren bij te werken, is het team meteen op de hoogte van wat al gedaan is en wat nog gedaan moet worden. Als er nieuwe taken ontstaan tijdens de stand-up worden deze meteen toegevoegd aan het takenbord.

4. Vertel alles aan het hele team.

Bespreek tijdens een stand-up alles met het hele team en vermijd dat het een één op één gesprek wordt tussen leidinggevende en een persoon. Door deze veelgemaakte fout wordt het hele doel van de Daily Stand-up meeting niet behaald. Bedenk daarom van tevoren of wat je wil inbrengen van waarde is voor het hele team en bespreek het anders buiten de meeting om.

5. Plan de meeting op het moment dat het beste uitkomt voor het hele team, maar wel op een vast moment.

Zorg ervoor dat de meeting altijd op hetzelfde moment op de dag is, bijvoorbeeld in de ochtend. Het kan echter ook in de middag of juist aan het einde van de dag. Het is hierbij in ieder geval van belang dat er een bepaalde consistentie is. Door consistentie hoef je minimaal werk te besteden aan de organisaties van de stand-ups.

Wil jij meer leren over scrum? Learnit biedt de 2-daagse training Agile Scrum Basis aan, waarin niet alleen ingegaan wordt op de verschillende onderdelen van de methode, maar de Scrummethode zelf ook toegepast wordt op de training zelf. Wil je meer lezen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze training? Klik dan hier om de opleidingspagina te bekijken of schrijf je direct in.