« Terug naar alle thema's

Trainingen Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling legt de basis voor geluk en succes: het beter benutten van je talenten, steviger in je schoenen staan, effectiever met je tijd omgaan en jezelf versterken zorgen ervoor dat je (beter) in staat bent om doelen te stellen en daarna te bereiken. Door de alledaagse drukte vergeten we wel eens om kritisch naar onszelf te kijken. In onze persoonlijke ontwikkelingstrainingen sta jíj daarom centraal.

Live Online

CursusnaamDuur

Klassikaal

CursusnaamDuur“Mijn ervaring is heel positief, de leerstof wordt op een speelse manier gebracht , zodat je dit makkelijk opneemt. Je kunt dit dan op een vlotte wijze in je eigen situatie toepassen. Ik heb er zeker goede dingen aan overgehouden.” Training: Gesprekstechnieken (vervolgtraining) - Beoordeling: 7.4

E. Lammertink, Vestia

“Het is een leerzame training. De informatie die je krijgt past bij jou als persoon. Tijdens de les wordt dat nog aangescherpt naar wat jij nodig hebt. Na de training wordt je bewuster van waar je mee bezig bent en van datgene wat wordt gezegd tijdens een gesprek.” Training: Gesprekstechnieken - Beoordeling: 8.4

A. Kool, Luba Personele Diensten

“Learnit geeft op professionele wijze deze STARR training. Een goede structuur waar je in de praktijk veel mee kunt.” Training: Selectiegesprekken met STAR - Beoordeling: 7.7

Jeroen Wooning, RedWave Beheer B.V.

“De leerstof werd op een deskundige manier afgewisseld met praktijkoefeningen. De trainer brengt de leerstof op een professionele en enthousiaste wijze op de deelnemers over. Door het kleine aantal deelnemers kwam iedereen uitgebreid aan bod. Een training die aan te raden is.” Training: Gesprekstechnieken - Beoordeling: 8.4

J. Roosenboom, Ministerie van Economische Zaken (EZ)

“Leerzame dag die aanleiding geeft tot nadenken en verbetering.” Training: Selectiegesprekken met STAR - Beoordeling: 9.0

H. Muharam, Universitair Medisch Centrum Rotterdam (Erasmus MC)

“Lekker concreet en prima in de praktijk toepasbaar.” Training: Selectiegesprekken met STAR - Beoordeling: 7.9

Mirjam Grootenhuis, Wijkracht

[link]

Zelfvertrouwen en zelfbeeld

Onder zelfbeeld verstaan we het beeld dat je van jezelf hebt; de manier waarop je over jezelf oordeelt of de wijze waarop je jezelf ziet. Dit beeld wordt mede gevormd door de informatie die je van anderen krijgt over jezelf. Zij kijken immers ook naar je, gaan met je om en vormen een beeld van jou. Ze laten je merken hoe ze over je denken of geven hun oordeel over jouw gedrag. Het beeld dat jij van jezelf hebt komt niet altijd overeen met het beeld dat anderen van je hebben. Dit kan je soms onzeker maken. En de manier waarop je jezelf ziet, bepaalt voor een groot deel welke positieve of negatieve gevoelens je ten opzichte van jezelf koestert.

Het komt regelmatig voor dat mensen een verkeerd beeld van zichzelf hebben. Wanneer het beeld dat je van jezelf hebt grotendeels overeenkomt met het beeld dat anderen van je hebben, blijkt hieruit dat je jezelf meestal laat zien zoals je bent of wilt zijn. Zit er verschil tussen het beeld dat je van jezelf hebt en het beeld dat anderen van je hebben? Dan hoeft dit zeker niet te betekenen dat je jezelf niet goed kent of dat anderen je niet kennen. Je laat in verschillende situaties met verschillende personen namelijk ook verschillende kanten van jezelf zien.

Onzeker zijn over jezelf, hoe je overkomt op anderen of over je positie in een bepaalde situatie is heel normaal. Maar deze onzekerheid kan ook te ver doorslaan. Een gebrek aan zelfvertrouwen leidt snel tot een negatieve spiraal: je durft geen uitdagingen meer aan te gaan, legt de lat steeds minder hoog, wat weer leidt tot een verslechtering van je zelfbeeld. Op die manier wordt het steeds moeilijker om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen.

Om je hierbij te helpen hebben we een tweedaagse training Zelfvertrouwen ontwikkeld. In de training leer je de oorzaken van je gebrek aan zelfvertrouwen herkennen en wordt het belang van verbale en non-verbale communicatie in relatie tot jouw zelfbeeld onderstreept. Daarnaast wordt er in de training geoefend door middel van realistische rollenspellen uit de praktijk. Onderlinge feedback en video-analyse zorgen ervoor dat je oude gedragspatronen worden doorbroken. In de training gaan we onder andere aan de slag met de volgende onderwerpen:

 • Werken aan een realistisch zelfbeeld
 • Je eigen kwaliteiten en capaciteiten
 • Het belang van verbale en non-verbale communicatie in relatie tot jezelfbeeld
 • Een positieve mentale instelling (creëren en vast houden)
 • Oorzaken van verlies aan zelfvertrouwen (h)erkennen
 • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
 • Realistische doelen stellen
 • Angsten en uitdagingen
 • Het labellen van negatieve en positieve etiketten
 • Assertiviteit: opkomen voor uw eigen belangen
 • Omgaan met negativiteit en kritiek

Wil je meer weten over onze aanpak en de trainingsmogelijkheden? Neem dan een kijkje op onze trainingspagina of neem contact op met één van onze adviseurs via info@learnit.nl.

[link]

Plannen en energie!

Normaal gesproken heb je elke dag genoeg energie om de dag door te komen, omdat we in het ritme van de dag en nacht onze balans vinden. Dit betekent niet dat het peil van de energie de hele dag hetzelfde is, maar het schommelt veel. Bij het maken van je planning kun je rekening houden met je energieniveau, waardoor je een meer realistische planning kunt maken!

Het denkwerk en de moeilijke taken kun je het beste doen op het moment dat je veel energie hebt. Voor meer dan 90% van de mensen is dit de ochtend, vooral tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Vroeg in de middag neemt de energie bij veel mensen af, beter bekend als de after-lunch-dip. Op dit moment kun je het beste doe-werk doen of weinig belastend werk. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur stijgt de hoeveelheid energie vaak weer een beetje.

Het is dus belangrijk om voor jezelf te ontdekken op welke momenten van de dag je het meeste energie hebt, vervolgens kun je werk overeenkomstig indelen. Hierna kun je een ritme ontwikkelen met afwisselend doen en denken, bijvoorbeeld in periodes van twee uur. Daarnaast kun je, als je op de hoogte bent van je energiepatroon, de stoplichtmethode toepassen.

 • Rood licht: Bij het hoogste energieniveau doe je denkwerk en moeilijke, belangrijke taken. Naar collega’s kun je aangeven dat je deze periode niet gestoord wilt worden en of iemand anders jouw telefoontjes eventueel overneemt. Op deze manier heb jij genoeg focus voor de belangrijke taken.
 • Oranje licht: Bij een redelijk energieniveau kunnen collega’s je storen als het dringend is en beantwoord je je eigen telefoontjes.
 • Groen licht: Bij weinig energie kun je je bezig houden met doe-werk en makkelijke taken. In deze fase is het niet erg om gestoord te worden.

Bij een constant gebrek aan energie, kunnen er andere dingen aan de hand zijn. Teveel niet-energiegevende dingen doen kan een mens uiteindelijk volledig uitputten, waardoor het belangrijk is dat je werk doet wat je voor het grootste gedeelte energie geeft. Dit is ook een reden waarom mensen die plezier hebben in hun werk, minder of geen stress ervaren.

Tot slot zijn er natuurlijk ook tips om je energiepatroon optimaal te laten werken, zoals een goed eetpatroon, het nemen van voldoende pauzes, voorzichtig zijn met alcohol en het fit houden van je lijf.

Cursus Timemanagement

Wil jij meer leren over planning, je energielevel op peil houden of timemanagement in het algemeen? Learnit biedt de 2-daagse training Timemanagement aan, waarbij je aan de slag gaat met het onderscheiden van urgente taken, prioriteiten stellen en keuzes maken, en structuur aanbrengen in je werkzaamheden. Assertiviteit, delegeren en stresshantering zijn vaardigheden die centraal staan. Wil je meer lezen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze training? Klik dan hier om de opleidingspagina te bekijken of schrijf je direct in.

[link]

Leiderschap vanuit macht of toch vanuit inspiratie?

Poetin, Kim Jong-un, Loekasjenko, Trump. Vier namen van staatshoofden die vaak het nieuws halen door hun uitspraken. Typerend voor veel van deze wereldleiders in de 21e eeuw is dat zij niet bang zijn om hun macht te laten zien. Misschien komt deze uitspraak van Trump over immigranten uit Mexico je wel bekend voor: “Ik ga een grote muur bouwen, en geloof me, niemand bouwt betere muren dan ik en ik doe het ook nog eens goedkoop”. Dit is een uitspraak die heel duidelijk laat zien wat voor leider Trump is: recht door zee en macht staat vaak centraal. Het probleem met dit soort uitspraken is dat het lastig kan zijn om draagvlak te creëren ondere je publiek. Een oplossing hiervoor is leidinggeven vanuit inspiratie. Goede voorbeelden voor deze denkwijze zijn leiders als Martin Luther King en Nelson Mandela. Beide geliefd om hun vaak inspirerende speeches en hun vermogen om verbinding te creëren.

Inspirerend leiderschap op de werkvloer

Leidinggeven vanuit inspiratie zie je op de werkvloer steeds vaker opkomen. Tegenwoordig is er namelijk steeds meer ruimte om je eigen talenten en kwaliteiten te ontwikkelen en te gebruiken. Het blijkt niet alleen effectiever te zijn om op een inspirerende manier leiding te geven, het is ook nog eens efficiënter om collega’s een goed resultaat te laten behalen. Maar hoe wordt je nou een inspirerende leider? Lees hieronder 4 tips die jou kunnen helpen om je (inspirerende) leiderschapskwaliteiten ten volle te benutten:

1. Authenticiteit

Een inspirerende leider zijn, begint met jezelf zijn. Om anderen te kunnen inspireren, moet je eerst weten waar je zelf voor staat en wat je persoonlijke drijfveren zijn. Geen enkele leider is hetzelfde en dat is logisch, iedereen heeft andere kwaliteiten en wordt daarnaast door andere drijfveren gemotiveerd. Ga dus eerst bij jezelf na wie jij bent en waar jij voor staat, zodat je een krachtige boodschap aan anderen over kan brengen.

2. Creëer een diepere laag in je relaties

Als manager of leider op de werkvloer is het belangrijk om je eigen inspiratie over te brengen op jouw werknemers. Wanneer je spreekt vanuit je eigen inspiratie en passie, zorg je ervoor dat je een diepere laag creëert in je relatie met anderen. Dat werkt vaak verbindend op de werkvloer. Het resultaat is dat je een veilige omgeving creëert waarin vertrouwen, zelfstandigheid en zelfdenkende medewerkers centraal staan.

3. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een sleutel concept als het gaat om inspirerend leiderschap. Een leider die alles bepaalt voor andere mensen creëert geen draagvlak onder werknemers. Werknemers worden niet uitgedaagd als je ze precies verteld wat ze moeten doen, zonder dat ze zelf inspraak hebben. Benadruk daarom hoe belangrijk anderen zijn en hoe belangrijk het is dat zij zichzelf verder ontwikkelen, zodat zij zichzelf durven uit te spreken.

4. Kleine gebaren

Bij inspirerend leiderschap denken we vaak aan bekende speeches of grootse gebaren. Op de werkvloer hoeft dit echter helemaal niet zo te zijn. Het werkt beter om het hele jaar door je waardering voor je collega’s te laten zien door kleine, maar toch persoonlijke gebaren. Vraag bijvoorbeeld naar iemands zoon of dochter of knoop eens een gesprek aan over iemands favoriete sportclub.

Training Coachend leidinggeven

Wist je dat Learnit ook een training heeft over coachend leidinggeven? Tijdens deze 3-daagse training Coachend leidinggeven leer je je eigen persoonlijke coachingsstijl ontwikkelen. Hier leer je gebruik te maken van vaardigheden als exploreren, reflecteren, feedback geven maar ook confronteren. Verbeter je eigen leiderschapsstijl en haal het beste in anderen naar boven! Klik hier voor meer informatie.

[link]

Omgaan met spanning bij presenteren

Veel mensen vinden het spannend om een presentatie te geven, want kan zorgen voor extra vervelende klachten zoals blozen, trillende handen, een droge mond en een onwillige blaas. Dit maakt de presentatie niet makkelijker. Toch kan gezonde spanning zorgen voor extra scherpte, die je goed kunt gebruiken. Belangrijk is om te beseffen dat spanning een natuurlijk verschijnsel is en als je weet waar het vandaan komt kun je er in de toekomst misschien beter mee omgaan.

Fysiologische processen

Gevolgen van spanning zijn primaire processen die terug te herleiden zijn op het overleven in de natuur. Als je bedreigt wordt, heb je twee opties: vechten en vluchten. Voor die reactie heeft je lichaam energie nodig en de spanning zorgt daarvoor. De energie zal vooral naar je armen en benen gaan omdat deze nodig zijn voor het vechten of vluchten. De spieren in je armen en benen zullen daardoor extra gespannen zijn, waardoor mensen in spannende situaties bijvoorbeeld vaak trillende handen krijgen. De extra energie wordt uit spieren en organen gehaald die minder belangrijk zijn in de vechten of vluchten situatie, waardoor bijvoorbeelde je blaas verslapt en er meer vocht aan je lichaam onttrokken wordt.

Houd rekening met spanning

Weet je van jezelf dat je gespannen kan worden tijdens een presentatie, houd daar dan rekening mee met de voorbereiding. Ga van tevoren nog even naar het toilet en drink niet teveel, maar zorg wel voor een glaasje water in de buurt tegen de droge mond. Als je met de negatieve effecten rekening houdt, kun je de spanning positief gebruiken. Adrenaline van spanning zorgt voor een verscherpte concentratie, dus niets staat dan een goede presentatie in de weg!

Afrekenen met angstgevoelens

De meeste mensen zijn zenuwachtig en onzeker voor hun presentatie, enkele uitzonderingen daargelaten. Door het toepassen van eenvoudige technieken kun je de meest voorkomende angsten onder controle krijgen.

 • Plankenkoorts. Probeer je te ontspannen voor je voor het publiek verschijnt en oefen voor de spiegel en eventueel in de ruimte waar je de presentatie moet doen. Zorg voor duidelijke en overzichtelijke notities. Haal een paar keer diep adem en glimlach!
 • Verveeld publiek. Bepaal van tevoren welke punten minder relevant zijn, zodat je deze kunt laten voor wat het is als je merkt dat het publiek zich verveeld. Laat je niet ontmoedigen, houd oogcontact en blijf enthousiast. Ga wat sneller door je presentatie heen en laat je publiek dat ook weten.
 • Vijandig publiek. Blijf kalm en beleefd en durf toe te geven dat je een antwoord niet weet. Vermijd te lang oogcontact en ga rechtop staan om gezag te laten gelden. Maak een duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen en voeg bewijzen aan de feiten toe.
 • Technische panne. Test voorafgaand aan de presentatie of alles werkt en of je alle materiaal hebt dat je nodig hebt. Vermijd technieken waar je niet genoeg vanaf weet en wees voorbereid op het ergste.

Training presenteren met overtuiging

Wil jij jouw presentaties naar een hoger niveau tillen en afrekenen met onzekerheden? Tijdens onze 2-daagse training ’Presenteren met overtuiging’ leer je je kwaliteiten en sterke eigenschappen in te zetten voor een overtuigende presentatie en geven we je de tools om de aandacht van je publiek te prikkelen en vast te houden. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.

[link]

Succesvol solliciteren

Solliciteren, voor velen een spannend proces! In tijden van crisis, mede door het coronavirus, liggen de banen niet voor het oprapen en is het belangrijk dat je je als kandidaat kan onderscheiden van de anderen.

In deze blog geven wij 10 tips die je kunt toepassen om meer kans te maken op een baan!

1. Het begint allemaal bij het lezen en zoeken naar vacatures. Solliciteer gericht en kijk goed naar de functie eisen in de vacature. Sluiten deze aan op jouw vaardigheden?

2.Solliciteren doe je altijd met CV en motivatie. Beperk jouw CV tot 2 A4’tjes en noteer zowel Soft skills en Hard skills. Soft skills zijn kwaliteiten op gebied van samenwerking, Agile werken en timemanagement. Hard skills zijn meer gericht op computervaardigheden, zoals Excel en Office.

3. Potentiële werkgevers bekijken niet altijd jouw CV en motivatie, maar vaak ook andere kanalen. Denk aan jouw Linkedin Profiel of social media. Let er hierbij op wat je online zet.

4. "Wat moet ik aandoen naar een sollicitatie?"; je krijgt maar éénmaal de kans om een eerste indruk te maken, zorg dus dat je er verzorgd uitziet, en in geval van twijfel: beter 'overdressed' dan 'underdressed'.

5. Bereid je heel grondig voor, maar ga het gesprek zelf ontspannen in, alsof het een vriendschappelijke wedstrijd is. Daardoor ben je receptiever en flexibeler, wat het contact en de kans op een klik bevordert.

6. Kom op tijd. Bij voorkeur iets te vroeg. Dat maakt niet alleen een punctuele indruk, het geeft je ook de gelegenheid om te wennen aan de nieuwe omgeving.

7. Stel je altijd netjes voor en geef bij voorkeur een stevige hand (natuurlijk niet in de 1.5m samenleving). Kijk altijd de persoon aan die tegen je praat, maar ga niet staren.

8. Geef antwoord op de vragen die gesteld worden en draai er niet om heen. Als je niet direct een antwoord hebt kan je bijvoorbeeld aangeven dat je even over de vraag nadenkt en aan het einde van het gesprek hierop terugkomt.

9. Bedenk ook welke inhoudelijke vragen je wilt gaan stellen; je wordt niet alleen beoordeeld op de antwoorden die je geeft, maar ook op de vragen die je stelt. Daaruit blijkt in welke mate je je verdiept hebt in het bedrijf.

10. Laat je nooit negatief uit over vorige werkgevers of organisaties. Dit kan een verkeerde indruk maken en je weet nooit welke contacten jouw potentiële werkgever heeft. Tot slot, je bent uitgenodigd voor een gesprek dus de potentiële werkgever vind je al een geschikte kandidaat. Blijf jezelf en neem de tijd!

Meer zelfvertrouwen in je sollicitatieproces? Bekijk eens de cursus Zelfvertrouwen van Learnit!

[link]

7 obstakels voor effectief luisteren

Luister je wel echt naar de feedback van anderen of de reactie op jouw feedback? Echt luisteren naar wat anderen zeggen is niet iets wat vanzelf gaat, maar aandacht en oefening nodig hebben. Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan half-aanwezig luisteren in welke situatie dan ook. Maar waarom is goed luisteren zo moeilijk? En hoe zorg je ervoor dat je niet in de valkuilen van het slecht luisteren trapt? Er zijn zeven soorten luisteren die een negatieve invloed hebben op het vermogen om écht met aandacht te luisteren. Hieronder bespreken we ze met je!

1. Evaluatief luisteren. Evaluatief luisteren kenmerkt zich door het feit dat de ander het altijd met je eens of oneens is. Alles wat gezegd wordt wordt geëvalueerd waardoor je informatie van de ander mist. Het gevaar bij evaluatief luisteren is dat uiteindelijk na elke opmerking een tegenargument volgt en je elkaar niet meer probeert te begrijpen.

2. Zelfbeschermend luisteren. Als een persoon zo gefocust is op zijn eigen verhaal en vol zit met emoties dat er geen ruimte is voor het verhaal van een ander, spreek je van zelfbeschermend luisteren. De kans bestaat dat de persoon zich steeds opnieuw terugtrekt in de negatieve emoties. Hierdoor wordt het lastig het gesprek op een rationele manier te voeren.

3. Luisteren met assumptie. Luisteren met assumptie is één van de meest voorkomende manieren van slecht luisteren en herken je aan het van tevoren bedenken wat de ander gaat zeggen in plaats van luisteren wat de ander echt zegt. Hierbij worden dus aannames gemaakt en dat kan het gesprek in de weg zitten. Aannames zijn het lastigst los te laten als de persoon in kwestie eerdere vergelijkbare ervaringen heeft gehad.

4. Oordelend luisteren. Tijdens oordelend luisteren heb je kritiek op alles wat een ander zegt, waarbij je het volledig oneens bent en de ander in alles bekritiseert. De ander zal stoppen met zijn mening geven omdat hij moe of bang wordt van de reacties.

5. Bevestigend luisteren. Tijdens bevestigend luisteren wil je vooral erkend en bevestigd worden in je mening en luister je alleen vanuit dat perspectief. Je richt je alleen op of de ander wel of niet instemt met jouw ideeën.

6. Defensief luisteren. Met defensief luisteren ziet de ander alles wat je zegt als aanvallend. Je bent constant bezig met jezelf te verdedigen, waardoor je niet de tijd neemt om andere perspectieven te begrijpen.

7. Gezaghebbend luisteren. Bij gezaghebbend luisteren wil je de ander altijd een dringend advies geven en je gelijk krijgen. De combinatie zorgt ervoor dat je de ander het gevoel geeft zelf niet iets uit te kunnen zoeken. Je wil de controle behouden en garanderen dat het gedaan wordt zoals jij dat wil.

Training Feedback geven en ontvangen

Wist je dat Learnit een training over feedback aanbiedt? Tijdens onze training Feedback geven en ontvangen leer je constructief feedback te geven en ontvangen, waarbij ook gekeken wordt naar effectief luisteren. ga je zowel aan de slag met de mogelijkheden voor eindgebruikers als het zelf opzetten en inrichten van een site. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.

[link]

De kerncompetenties van een coach

Een coach heeft veel kennis in huis over mens en gedrag en kan hiermee een verschil maken. Door de grote kennis in gedrag kan de coach samen met de coachee het gedrag en gedragspatronen veranderen. De taken van een trainer en een coach verschillen in de manier van aanpak. De trainer brengt kennis over en kan iemand niet gedrag laten oefenen met praktische opdrachten, maar de coach zal meer zelfinzicht stimuleren door de juiste vragen te stellen. Om dit goed te kunnen, moet een coach over verschillende vaardigheden beschikken. Learnit heeft de 11 belangrijkste competenties van een coach hieronder voor je op een rijtje gezet!

De basis leggen

 • Competentie 1: Ethische richtlijnen respecteren en professioneel handelen. Een coach gaat vertrouwelijk om met de informatie die verkregen wordt vanuit de coachee en kent de grenzen van zijn eigen bekwaamheid. Als iets buiten zijn kunnen ligt, stuurt hij de coach door naar specialisten.
 • Competentie 2: Coachingsrelatie vormgeven. Om de samenwerking tussen coach en coachee zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er duidelijke afspraken nodig die de coachingsrelatie en het coachingsproces vorm geven. Daarbij wordt verdiept in de behoeften van de coachee en wordt hierbij een gepast plan gemaakt.

Relatie vormgeven

 • Competentie 3: Vertrouwensband opbouwen. De coach moet een een veilige omgeving kunnen creëren waarbij respect en vertrouwen naar elkaar getoond wordt. De coachee moet zich in die omgeving altijd aangemoedigd voelen.
 • Competentie 4: Een ware coach zijn. Een coach moet aanwezig zijn zonder te domineren en op een open manier een relatie met de coachee opbouwen. De verantwoordelijkheid moet bij de coachee blijven liggen, maar de coach durft op een doortastende manier de leiding te nemen in de coachingsrelatie.

Effectief communiceren

 • Competentie 5: Actief luisteren. Een coach moet bekwaam zijn om alle verbale en non-verbale signalen van de coachee op te vangen, waarbij ook emotionele signalen aangevoeld moeten worden. Gedachten, gevoelens en intenties van de coachee zijn hierbij heel belangrijk en de coach moet zich daar volledig op kunnen concentreren. Hierdoor voelt de coachee zich vrij om zich verder te uiten.
 • Competentie 6: De juiste vragen stellen. De coach moet de juiste vragen kunnen stellen die informatie opleveren vanuit de coachee waar verder mee gewerkt kan worden. Door duidelijke antwoorden kan de coach de coachee maximaal ondersteunen.
 • Competentie 7: Direct communiceren. Om elkaar zo goed mogelijk te begrijpen moet er direct gecommuniceerd worden in een taal die zowel de coach als de coachee begrijpt. De coach moet de coachee ook durven confronteren, waarbij het belangrijk is dat het respect naar elkaar behouden wordt.

Bevorderen van het leerproces en resultaten bereiken

 • Competentie 8: Bewustzijn vergroten. Een coach moet de aandacht van de coachee kunnen focussen op het proces en de doelen. Door hem te laten reflecteren op eigen handelen en oplossingen te laten bedenken voor problemen helpt de coach de coachee zichzelf te ontdekken.
 • Competentie 9: Acties ontwikkelen. Samen met de coachee moeten passende acties bedacht worden die het gewenste resultaat zullen bereiken. Hierbij moeten mogelijkheden zijn om te blijven leren.
 • Competentie 10: Doelen en plannen opstellen. De aandacht van de coachee moet op de toekomst gericht worden en daarbij moeten doelstellingen geformuleerd worden. Als een coachee blijft hangen in problemen moet de coach hem durven te confronteren, waarbij de coachee uit een vast patroon getrokken wordt.
 • Competentie 11: Vooruitgang en verantwoordelijkheid nemen bevorderen. De coachee stimuleren op zelfdiscipline door het nemen van verantwoordelijkheid aan te moedigen.

Training Coachingsvaardigheden

Voldoe jij aan bovenstaande competenties of wil jij deze ontwikkelen door te leren over coachingsvaardigheden? Dan is onze training Coachingsvaardigheden: praktische basistechnieken. In deze training leer je niet alleen het verschil tussen een trainer en een coach, maar ervaar je ook de impact van coaching. Hierdoor weet jij na deze training hoe je de technieken en vaardigheden in de praktijk kan inzetten! Klik hier om meer te lezen over de training of om je direct in te schrijven. [link]

De meest bekende culturele omgangsvormen

Tijdens het internationaliseren van je organisatie kom je verschillende uitdagingen tegen. Hierbij speelt interculturele communicatie een grote rol, maar je moet ook weten hoe je met waardeconflicten en -dilemma’s om moet gaan. Hiervoor bestaan drie invalshoeken in de omgang met culturele dilemma’s: het cultuurrelativisme, het universalisme en het pluralisme. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet wat deze verschillende invalshoeken inhouden!

Cultuurrelativisme

Het cultuurrelativisme is jarenlang de populairste opvatting geweest binnen organisaties in Nederland. Het houdt in dat iedere minderheidsgroep eigen gebruiken, waarden en normen heeft en dat wordt ook gerespecteerd. Er bestaan geen betere en mindere culturen. Het voordeel van cultuurrelativisme is dat er geen normatieve oordelen of veroordelingen zijn, maar dat oordelen worden gerelativeerd door het te beoordelen vanuit binnen de cultuur. Inmiddels heeft het cultuurrelativisme een slechte naam gekregen in Nederland, omdat het gezien werd als gedoogcultuur en leidde tot ‘tolerantie voor intolerantie’.

Universalisme

Binnen het universalisme is het uitgangspunt dat waarden en normen voor iedereen gelden en dit principe is diep verankerd in de westerse cultuur door bijvoorbeeld het gelijkheidsbeginsel. Het universalisme zorgt ervoor dat verschillende culturele waarden op elkaar botsen. Het nadeel is dat deze opvatting betekent dat minderheden zich aan de samenleving waarin ze leven moeten aanpassen, waardoor universalisme en cultuurrelativisme niet samenwerken. Extremistische minderheidsgroepen houden ook dit principe, omdat zij hun waarden en normen als de enige goede mogelijkheid zijn.

Pluralisme

Het pluralisme past het beste bij een interculturele organisatie en heeft als uitgangspunt dat ieder mens uniek is en deel uitmaken van verschillende groepen met andere waarden en normen. Verscheidenheid en gelijkwaardigheid zijn binnen het pluralisme verbonden. Het is belangrijk om met verschillen om te gaan en er een win-winsituatie van te maken. Om die win-winsituatie te creëren moet je op zoek gaan naar middelen waardoor verschillende identiteiten samen kunnen komen. Mensen moeten elkaar eerst leren kennen als ze verschillende culturele achtergronden hebben en het eens worden over een gezamenlijke aanpak.

Training Interculturele communicatie

Wist je dat Learnit ook een training aanbiedt over Interculturele communicatie? Ga aan de slag met interactieve oefeningen gericht op emotiemanagement, relatieopbouw, standvastigheid, toenadering, agressie en non-verbale communicatie. Benieuwd naar onze training? Klik hier voor meer informatie.

[link]

Onderhandelen, hoe doe je dit goed? In gesprek met Rob!

Tijdens het onderhandelen doe je je best om te krijgen wat je wilt hebben. Helaas lukt het niet altijd om tot een win-win oplossing te komen. Hoe zorg je dat de relatie goed blijft tijdens het onderhandelen? Of het nou gaat om onderhandelen op je werk, met de buren of in je thuissituatie; uiteindelijk gaat het om het samenkomen van de belangen van jou en van de ander. In het gratis webinar van 10 juni tussen 13:00 - 13:30 uur deelt Learnit expert Rob kennis en tips over onderhandelen met je zodat jij de volgende keer zonder problemen met de mensen om je heen kunt onderhandelen. In dit interview met Rob krijg jij vast een voorproefje van wat je kunt verwachten tijdens het webinar!

Hey Rob! 10 juni geef jij een gratis webinar over onderhandelen, kun je ons vertellen waarom goed onderhandelen vaak zo lastig is?

Rob: “Ik denk dat goed onderhandelen vaak wel lukt hoor, maar dat het lastig wordt als er emotie bij komt kijken. Bijvoorbeeld: je hebt last van de harde muziek bij je buren. Je kunt er niet van slapen, net nu je morgen een belangrijke presentatie gaat geven op je werk. Na een tijdje twijfelen besluit je er toch wat van te zeggen. Dat soort gesprekken lopen lang niet altijd even goed af. Het kan dan op een gegeven moment lastig zijn om nog begrip op te brengen voor de situatie van de ander. En dan is de kans op een goede uitkomst vaak wel verkeken.”.

Zijn er bepaalde technieken of kwaliteiten die het voor een persoon makkelijker maken om te onderhandelen?

Rob: “Ik zie veel mensen bij onderhandelen vooral bezig zijn met zichzelf: wat wil ik? Hoe kan ik krijgen wat ik wil? Wat ga ik allemaal zeggen? Als je dat uitvergroot, maakt iemand zich klaar voor een soort gevecht. Dat wordt voor de ander nooit een fijn gesprek. En als er een winnaar is, is er dus ook een verliezer. Dus wat het makkelijker maakt is door van tevoren al bij jezelf te denken: voor die ander moet het ook een goede deal zijn. En ik wil dat we er allebei goed uit komen. Zo’n vertrekpunt is een goede basis voor een mooi gesprek. Dan voelt de ander dat je hem/haar ook wat gunt, en is hij/zij ook bereid om jou iets te geven. Nog even over die buurman met z’n harde muziek: als hij merkt dat je hem een leuke avond gunt, wordt het gesprek heel anders.”.

In welke situaties gebruik jij jouw skills op het gebied van onderhandelen?

Rob: “Ik ben getrouwd en ik heb kinderen, dus iedere dag, haha! Ik merk vooral dat ik er beter dan gemiddeld in ben tijdens vergaderingen met meerdere mensen. Bijvoorbeeld tijdens bestuursvergaderingen van een bestuur waar ik in zit. Het lukt mij door mijn trainers ervaring wat makkelijker om verschillende kanten te zien van een zaak en die bij elkaar te brengen.”.

Is het gratis webinar dat op de planning staat vooral interessant voor mensen die op hun werk met onderhandelingen te maken krijgen of heb je ook wat aan dit webinar als je het onderhandelen in je persoonlijke leven beter onder de knie wil krijgen?

Rob: “Yes, allebei! En tot slot, er is nog een laatste vorm: onderhandelen met jezelf. Bijvoorbeeld tussen je verstand en je gevoel. Maar daar vertel ik meer over tijdens het webinar :-)”.

Het gratis webinar van 10 juni tussen 13:00 - 13:30

Ben je na het lezen van dit interview met Rob enthousiast geworden over zijn gratis webinar? Klik dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. Rob kijkt er naar uit om zijn eigen expertise en ervaring in te zetten om jouw onderhandelen naar een hoger niveau te tillen!

[link]

Leidinggeven in een nieuwe wereld: in gesprek met Anna Maria

Leidinggeven tijdens en na de COVID-19 pandemie vraagt een ander soort kijk. In deze blog gaan we daarom in gesprek met Learnit expert-trainer Anna Maria. Binnen Learnit draagt zij een grote verantwoordelijkheid voor alle trainingen op het gebied van leidinggeven, zodoende heeft ze door de jaren heen veel kennis vergaard en ervaring opgedaan binnen dit vakgebied.

Om jou te helpen om tijdens en na de COVID-19 pandemie een leidinggevende te zijn die je werknemers nodig hebben, organiseert Learnit op 29 april tussen 13:00 - 13:30 uur een interactief webinar genaamd: “Online leidinggeven”. Klik hier voor meer informatie. Om je alvast een voorproefje te geven vertelt Anna Maria in het onderstaande interview meer over het webinar.

Hoi Anna Maria! Dat klinkt spannend die “Online wereld”, zou je kunnen schetsen hoe je verwacht dat deze wereld eruit komt te zien voor leidinggevenden?

Ik zie leidinggevenden in de online wereld meer werken op resultaat én ik zie ze veel meer aandacht hebben voor de mens achter de medewerker. Er ontstaat een gelijkwaardigere manier van samenwerken, waarbij verbinding en vertrouwen sleutelwoorden zijn.

Zou je kunnen aangeven wat de voordelen zijn van deze nieuwe manier van leidinggeven?

Leidinggevenden kunnen hiermee een enorme groei doormaken, ook als mens. Je investeert in een duurzame relatie met je teamleden, waardoor er veel minder vanuit angst en wantrouwen zal worden gewerkt. Dat geeft rust en vertrouwen in je medewerkers en ook in jezelf als leidinggevende. En als je stuurt op resultaat, kun je je als leidinggevende gaan bezighouden met de grote lijnen, met ontwikkeling van je team en je afdeling. Een heel groot voordeel.

En hoe zit het met de nadelen?

Het belangrijkste nadeel vind ik het missen van contact, van de informele momenten, die kleine complimentjes die je tussendoor kunt geven, het met elkaar meeleven, even bijsturen. En natuurlijk is het ook lastiger om in de gaten te houden of een medewerker het allemaal wel redt en kan. En bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe mensen wordt ook een grotere uitdaging.

Welke fouten zullen leidinggevenden in jouw ogen relatief vaker maken met deze nieuwe manier van leidinggeven?

Voor mij ligt het risico vooral bij de mindset, de focus van een leidinggevende. Als je werkt en communiceert vanuit het oude normaal, dan zul je de grip op je team kwijtraken. En dan zullen ook de resultaten onder druk komen te staan. Dus bijvoorbeeld willen controleren of een medewerker wel precies om 8 uur begint en doorwerkt tot 17.00 uur, of precies willen weten hoe een medewerker een taak uitvoert.

Op 29 april geef je een interactief webinar over dit onderwerp, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat je dan gaat bespreken?

In dit webinar bespreek ik wat er verandert en wat dit betekent voor een leidinggevende. En ik geef tips hoe je als leidinggevende de omslag kunt maken van oud naar nieuw: sturen op resultaat en leidinggeven vanuit verbinding en vertrouwen.

Klinkt goed! en wat nou als ik zelf geen leidinggevende ben, is het webinar dan ook interessant om deel te nemen aan het interactieve webinar?

Jazeker. Het geeft je inzicht in wat er verandert voor een leidinggevende, maar ook voor teamleden en medewerkers. Je krijgt een beter beeld over hoe je elkaar kunt helpen bij het maken van de omslag.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie over het interactieve webinar en schrijf je in!

[link]

Wat houdt de RET-methode precies in?

Vaak zijn het niet de gebeurtenissen zelf die ons van streek maken, maar de manier waarop we over deze gebeurtenissen nadenken en de manier waarop we daarmee omgaan. De RET-methodiek van psycholoog Albert Ellis is speciaal gericht op het leren omgaan met deze belemmerende gedachten over gebeurtenissen. De gedachte achter deze methodiek is dat iedereen met behulp van het zogenoemde ABC-schema en met een stappenplan, zelfverzekerder in zijn schoenen komt te staan, met als gevolg dat je flexibeler met gebeurtenissen om weet te gaan en dat je besluitvaardiger op weet te treden wanneer dit nodig is. Merk je zelf dat je vaak aan het piekeren bent of uren wakker kunt liggen als er een belangrijk besluit zit aan te komen? Lees dan deze blog en kom erachter of de RET-methode zinvol kan zijn voor jou!

Waar staat RET voor?

De afkorting RET staat voor Rationeel Emotieve Therapie. Centraal binnen de RET-methode staat de relatie tussen het denken en de emoties. Het uiteindelijke doel van het toepassen van deze methode is om mensen weerbaarder te maken tegen stressvolle situaties. Zo focust de methode zich bijvoorbeeld op het omzetten van ineffectieve gedachten en gevoelens naar gedachten en gevoelens die juist wel effectief werken in een situatie die normaliter stress op zou kunnen leveren. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk dat je inzicht krijgt in de werking van je lichaam en geest, zodat je je eigen gedrag beter kunt begrijpen. Dit klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar hoe krijg je zoiets voor elkaar?

Het ABC-schema van RET

Het ABC-schema van RET houdt in dat er een gebeurtenis of aanleiding voor een bepaalde situatie plaatsvindt (A) waar je gedachten over hebt (B) en deze gedachten hebben vervolgens consequenties voor je eigen gedrag (C). Let op: het is belangrijk om je te realiseren dat de RET-methode ervan uitgaat dat de gedachten (B) de oorzaak zijn van je gedag (C) en dus niet dat een bepaalde gebeurtenis (A) de oorzaak is van je uiteindelijke gedrag (C). Oftewel, C wordt verklaard door B. Aan de hand van het ABC-schema kun je je vervolgens met behulp van acht verschillende stappen focussen op het veranderen van je eigen gedrag. Ben je benieuwd naar deze stappen? Bekijk dan eens onze training RET: stoppen met piekeren, waarin deze stappen uitgebreid aan bod komen.

Voor wie is de RET methode nuttig?

Twijfel je of de RET-methode nuttig kan zijn voor jou? Bekijk dan de onderstaande karakterschetsen om erachter te komen of deze methode aan jou besteed is:

 • De perfectionist. Gedachten die vaak bij een perfectionist opkomen zijn: “Ik mag geen fouten maken”, of: “Ik faal want ik had het beter kunnen doen”.
 • De rampendenker. Rampendenkers zijn mensen die vaak het idee hebben en soms ook uitspreken dat iets niets lukt of dat ze iets niet op tijd af gaan krijgen.
 • De liefdesverslaafde. Dit type mensen wil altijd door alles en iedereen leuk gevonden worden en vindt het daarom lastig om bijvoorbeeld grenzen aan te geven.
 • Het verwende nest. Hiermee worden types bedoeld die gewend zijn dat alles goed gaat. Wanneer dit vervolgens niet het geval blijkt te zijn, schieten ze in de stress.

Herken je jezelf niet in bovenstaande karakterschetsen? Ook dan kan de RET-methode waardevol zijn voor jou! Bekijk de training hieronder om meer te weten te komen over deze methodiek.

Training RET

Denk je na het lezen van deze blog dat de RET-methode wel eens een uitkomst zou kunnen bieden voor je eigen stress en gepieker? Bekijk dan eens onze training RET: stoppen met piekeren. In deze training komt niet alleen kennis aan bod over de RET-methode, maar ga je ook direct aan de slag met het oefenen van casussen. Dit zorgt ervoor dat je na deze training in staat bent om zelfverzekerder, flexibeler en besluitvaardiger op te treden! Klik hier om meer te lezen over de training of om je direct in te schrijven. [link]

Effectief beïnvloeden, hoe doe je dat? In gesprek met trainer Emma!

Meer gedaan krijgen door anderen op een effectieve en doordachte manier te beïnvloeden en overtuigen, dat is het onderwerp van trainer Emma’s aankomende interactieve webinar. In deze blog geven we je alvast een klein voorproefje, we gaan namelijk met haar in gesprek. Beïnvloeden: de een is er beter in dan de ander, maar dat hoeft zeker niet zo te blijven!

Beïnvloedingsvaardigheden zijn te trainen en hiervoor bestaan al veel bewezen trucs, technieken en methodes. In het interactieve webinar van Emma kom jij erachter hoe jij ook gebruik kunt gaan maken van deze technieken, om zo een overtuigender en zelfverzekerder individu te worden. Maar nu eerst: in gesprek met Emma!

Hoi Emma! 30 maart geef jij een interactief webinar over beïnvloedingsvaardigheden, wat verstaan we precies allemaal onder de term: “beïnvloeden”? En hoe verschilt het van iets als manipuleren?

Hoi! De naam zegt het al: simpelweg invloed kunnen uitoefenen op iemand anders. Bij zowel beïnvloeden als manipuleren probeer je iemand te sturen in een bepaalde richting, tot actie aan te zetten of te overtuigen. Het verschil zit hem voornamelijk in de intentie en de effectiviteit voor de lange termijn. Bij manipulatie staat het eigen gewin en korte termijn succes voorop, waarbij beïnvloeden meer gaat over het het lange termijn succes voor beide partijen.

Kun je alvast een klein voorproefje geven van de theorie die je zal inzetten voor dit webinar?

Zeker, in deze drie uur zullen verschillende theorieën aan bod komen, zoals de Roos van Leary en de principes van Cialdini. Verder zullen we voornamelijk in gesprek gaan over het doel van beïnvloeden: wat wil je eigenlijk bereiken?

Hoe heb jij je tot expert in dit onderwerp weten te ontwikkelen?

Aangezien mensen elkaar eigenlijk de hele dag door beïnvloeden in interactie, is beïnvloeding een veelbesproken onderwerp binnen sociale psychologie. Het is iets wat mij altijd heeft geboeid en waar ik me in mijn master in heb gespecialiseerd. Daarnaast heb ik gewerkt als ambassadeur en fondsenwerver voor goede doelen, waarin beïnvloeding en sales ontzettend belangrijk is. Hier merkte ik dat er niet één manier is, je kunt op verschillende manieren beïnvloeden!

Voor wie is dit interactieve webinar relevant? Zijn er ook mensen voor wie het weinig zin heeft?

Voor iedereen, aangezien je de kennis in beïnvloeding in veel situaties in kunt zetten. Bijvoorbeeld als je iets wilt aanstippen op je werk, een idee wilt pitchen of simpelweg steviger in je schoenen wilt staan tijdens een gesprek. Verder is dit webinar waardevol wanneer je open staat om jouw beïnvloedingsvaardigheden in een korte tijd onder de loep te nemen of aan te scherpen!

Het interactieve webinar van 30 maart 09:30 - 12:30

Heeft Emma je enthousiast gemaakt over haar interactieve webinar? Kijk dan snel op deze link voor meer informatie en schrijf je in. Emma heeft er ontzettend veel zin in om met jou het gesprek aan te gaan over beïnvloedingsvaardigheden en ze hoopt met behulp van haar expertise en de input van jou en je mede-deelnemers je vooruit te helpen in je beïnvloedingsvaardigheden.

De drie uur durende sessie vraagt natuurlijk veel van Emma, het is daardoor dus niet mogelijk om dit interactieve webinar gratis aan te bieden. De prijs blijft overigens wel stukken goedkoper dan wanneer je een volledige training in het onderwerp zou willen volgen. Ook staan wij garant voor een goed en soepel verloop van de sessie en zullen wij ontzettend ons best doen om het voor jou zo succesvol mogelijk te maken!

[link]

Assertiviteit op de werkvloer: zo begin je!

Assertiviteit heeft alles te maken het het opkomen voor jezelf. Het gaat over het vinden van balans: het is belangrijk om je eigen belang te behartigen, maar je moet ook rekening houden met het belang van anderen. Op de werkvloer betekent dit concreet gezien dat je helder moet communiceren over je eigen gedachten, gevoelens en mening. Daarnaast is ook luisteren naar anderen belangrijk. Wie assertief wil zijn, zal moeten leren om zichzelf te verplaatsen in de schoenen van een ander. Lees deze blog en leer hoe jij assertiever kan worden op je werk.

Het belang van assertiviteit

Over het algemeen kunnen we drie soorten reacties onderscheiden: passief, agressief of juist assertief. Aan de hand van een kort voorbeeld, leggen we het verschil aan je uit. Stel je voor: er nadert een belangrijke deadline op je werk. Je baas stelt voor dat een aantal mensen van de afdeling de rest van de week gaan overwerken, om de deadline op tijd af te ronden. Hoe reageer jij op dit voorstel? Een passieve reactie zou in dit geval kunnen zijn: “Het maakt mij niet uit, ik ben waarschijnlijk toch niet de persoon die zal moeten overwerken”. Iemand die agressief reageert zou het volgende kunnen zeggen: “Ik heb mijn werk altijd keurig op tijd af, ik ga echt niet overwerken deze week”. Het probleem met deze twee reacties is dat het tot weerstand zal leiden. Het weerspiegelt namelijk alleen wat jij van de situatie vindt, zonder rekening te houden met je collega’s. Voor een goede samenwerking op de werkvloer is het juist van belang om rekening met elkaar te houden, het sociale component is essentieel.

Daarom is assertiviteit op de werkvloer zo belangrijk. Een voorbeeld van een assertieve reactie in dit geval is: “Deze deadline is belangrijk voor ons bedrijf. Ik weet dat iedereen het druk heeft, maar we zouden per dag kunnen kijken wie er tijd en ruimte heeft om een stapje extra te zetten. Ik ben de hele week druk, maar ik zal kijken of ik morgen tijd vrij kan maken”. Deze reactie laat zien dat het mogelijk is om zelf je grens aan te geven, rekening te houden met collega’s en tegelijkertijd in oplossingen te denken.

Zo begin je met assertief zijn op de werkvloer:

 • Zet je eigen valkuilen op een rijtje. Laat jij vaak over je heen lopen? Of heb jij moeite met anderen teleurstellen? Er zijn genoeg mensen die dit gedrag zullen herkennen. Als je assertiever wil worden op de werkvloer, dan is het handig om eerst kritisch naar jezelf te kijken. Weet en erken wat je eigen valkuilen zijn. Schrijf deze dus vooral op en bedenk hoe je de volgende keer kan reageren als je in een dergelijke situatie terecht komt.
 • Heldere communicatie. Bedenk voor je iets zegt welk doel je voor ogen hebt en wat de hoofdgedachte hierachter is. Dingen die voor jezelf logisch zijn, kunnen voor anderen onduidelijk zijn. Probeer de ander daarom mee te nemen in jouw gedachtegang. Vertel je baas niet alleen dat je een nieuwe werk laptop nodig hebt, maar leg duidelijk uit waaróm jij die nieuwe laptop nodig hebt.
 • Let op je houding. Assertiviteit wordt door veel mensen geassocieerd met zelfverzekerdheid. Als je wil dat er naar je wordt geluisterd, probeer dan zelfvertrouwen uit te stralen. Niet alleen met woorden, ook lichaamstaal is belangrijk. Zorg dat je rechtop staat of zit als je aan het woord bent en kijk de mensen aan tegen wie je praat.

Training assertiviteit

Learnit biedt een training ‘Assertiviteit: opkomen voor jezelf’ aan, waarin je zelfbewuster leert op te treden en wederzijds respect centraal laat staan. Na de training kun jij jouw mening duidelijk kenbaar maken en jezelf op de juiste manier profileren. Klik hier om te lezen over de training of om je direct aan te melden.

[link]

Timemanagement: effectief omgaan met je tijd

Met minder stress efficiënt werken in een veeleisende werkomgeving. Het klinkt als een droom voor veel ondernemers, managers en werknemers. Van welke categorie jij ook deel uitmaakt, je komt vaak tijd tekort en je zit daardoor met je handen in het haar. Je agenda loopt over en het lukt je niet om deadlines te halen. Alles staat of valt met hoe je het thema timemanagement vormgeeft. Hoe pak je het verdelen van je tijd aan?

Wat is timemanagement?

Timemanagement gaat over verstandig omgaan met je tijd. Het zorgt ervoor dat je effectief en doelgericht met je tijd omgaat zónder dat je jezelf voorbij loopt of overspoeld raakt. Je wilt dingen gedaan krijgen, het liefst zo efficiënt mogelijk en dus komt het erop aan om je werkprocessen te verbeteren. Het gaat niet zozeer om zoveel mogelijk te doen binnen een kort tijdsbestek, maar om vooral de juiste dingen te doen. Wat is nu echt belangrijk en wat heeft de meeste prioriteit?

Waarom is timemanagement relevant?

Onderbreking en verstoring zijn de grootste vijanden van timemanagement. Door je tijd goed in te delen, kan je beter met werkdruk omgaan. Bovendien levert het jou tijdswinst op en blijft er dus tijd over leukere dingen in het leven. Je arbeidsproductiviteit neemt toe en werk gerelateerde gezondheidsklachten nemen af. Reden genoeg dus om het begrip timemanagement toe te passen in je drukke bestaan.

Hoe pas je het toe?

De grote vraag is natuurlijk hoe je dit aanpakt, want hoe bepaal je nu wat het meeste prioriteit heeft? Kort maar krachtig: door je manier van prioriteiten stellen te veranderen of te verbeteren. Alleen door ze op een juiste manier te stellen, win je tijd en ontdek je welke inspanningen daadwerkelijk positieve resultaten opleveren.

De beste tips en trics op het gebied van timemanagement

Er zijn tips en tricks die jou zeker helpen het begrip timemanagement toe te passen in je dagelijkse werkzaamheden. Zo is het niet efficiënt om de gehele dag door e-mails te beantwoorden en te versturen. Doe dit liever op een paar momenten van de dag. Een overzichtelijke takenlijst helpt je om taken daadwerkelijk af te maken. Kan je hierbij geen stoorzender gebruiken? Zet dan je telefoon af en toe een uurtje uit. Creëer daarnaast overzicht. Doe dit aan het begin van je werkweek en bekijk wat je moet doen. Stel voortdurend prioriteiten en doe eerst wat belangrijk is.

Waarom wordt timemanagement steeds belangrijker?

Timemanagement helpt je om voortdurend zaken in goede banen te leiden. In een tijd waarin je constant wordt getriggerd door telefoontjes, appjes, collega's en andere 'stoorzenders', ontkom je er niet aan grenzen te stellen. Je wilt niet overspoeld raken, jezelf verliezen in je werk of in een burn-out terechtkomen. Dit maakt timemanagement tot een meerwaarde voor iedereen op de werkvloer.

Gratis webinar timemanagement

Stel prioriteiten en zorg dat je ‘nee’ kunt zeggen. Bekijk hier het webinar Timemanagement van trainer Anna Maria.

[link]

Beïnvloedingsvaardigheden - Investeer in jezelf!

Hoe zorg je ervoor dat mensen overtuigd raken van jouw ideeën of voorstellen? En hoe zet je andere mensen in beweging? Het antwoord op papier is simpel; door je eigen gedrag en communicatie af te stemmen op de situatie en de mensen die je wilt beïnvloeden. Toch blijkt dit in de praktijk vaak lastig te zijn. Lees daarom in deze blog op welke vier verschillende manieren je anderen succesvol kunt beïnvloeden.

1. Aansporen: Energieke en krachtige uitspraken zijn van belang.

 • Een compliment geven. Om iemand aan te sporen om verder te gaan met waar hij of zij mee bezig is, werkt het geven van een compliment uiterst effectief. Denk bijvoorbeeld aan een collega die bezig is om een nieuwe webpagina lay-out voor de website van de organisatie te ontwerpen. Wanneer jij hier tussentijds complimenten over geeft, zal deze collega alleen maar extra gemotiveerd raken om deze lay-out af te maken!
 • Een stelling innemen. Naast het gebruiken van een compliment om iemand aan te sporen, zou je er ook voor kunnen kiezen om een stelling in te nemen. Op deze manier zou je een discussie kunnen uitlokken en anderen kunnen aansporen om na te denken over een bepaald onderwerp.

2. Overtuigen: De kracht van overtuigen ligt in de onderbouwing.

 • Argumenten aandragen. Als je iemand wil overtuigen is het belangrijk dat je je argumenten goed onderbouwd. De nadruk ligt in dit geval dus op het presenteren van feiten, het herhalen van je boodschap en het duidelijk communiceren van je voorstel. Belangrijk is dus dat je met feitelijke informatie op tafel komt en niet alleen met je eigen mening.

3. Onderzoeken: Centraal staat wat de ander denkt en voelt.

 • Luisteren en vragen stellen. Zorg ervoor dat de ander centraal staat en luister goed naar wat deze persoon te vertellen heeft. Probeer dit voor jezelf kort samen te vatten, zodat je de ander gerichte vragen kan stellen. Geeft een collega aan waarom hij of zij niet mee wil werken aan een bepaald project, luister dan goed naar de redenen van hem of haar. Zijn de beweegredenen voor jou niet duidelijk? Stel dan een doelgerichte vraag om erachter te komen waarom hij of zij iets niet wil.
 • Erkenning geven. Een belangrijk doel van onderzoeken is ook erkenning geven aan de ander. Na een gesprek kun je iemand bijvoorbeeld bedanken voor zijn of haar input. Op deze manier laat je zien dat je de inbreng van deze persoon waardeert en dat je de input ook daadwerkelijk meeneemt.

4. Inspireren: Het belang van ander staat centraal in combinatie met energieke uitspraken.

 • Positieve toekomstperspectief schetsen. Als je iemand wil inspireren, is het handig om een positief toekomstperspectief te schetsen waar jij zelf achter staat maar waar de ander ook baat bij heeft. Probeer dus een toekomstperspectief te schetsen waarin de ander (ook) een duidelijke rol speelt.
 • De eerste stap zetten. Iemand inspireren is natuurlijk mooi, maar hoe zorg je ervoor dat iemand ook echt die eerste stap gaat zetten? In zo’n geval is het handig om met concrete plannen op tafel te komen. Een suggestie doen voor de eerste stap die een ander kan zetten kan hierbij zeker verhelderend werken.

Opleiding Beïnvloedingsvaardigheden

Learnit biedt nu de mogelijkheid aan om een opleiding ‘Beïnvloedingsvaardigheden’ te volgen, waarbij je in zes maanden tijd wordt klaargestoomd om personen en groepen te kunnen beïnvloeden terwijl je rekening houdt met ieders belang. Wil je meer lezen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze opleiding? Klik dan hier om de opleidingspagina te bekijken of schrijf je direct in. Liever eerst contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken? Stuur dan een email naar info@learnit.nl of bel ons op +31 20 6369179.

[link]

Coachingtechnieken met Learnit expert Rob!

Een goede coach is iemand die een collega, vriend of een ander persoon helpt om bepaalde doelen te verwezenlijken en om persoonlijke ontwikkeling te stimuleren. Dit klinkt natuurlijk heel mooi, maar in de praktijk blijkt dit vaak een lastigere opgave dan gedacht. Zo hoor je na te denken over vraagstukken als in welke situatie is het gepast om coachvragen te stellen en met welke vragen help je mensen nou echt verder?

Om jou of weg te helpen een goede coach te worden, biedt Learnit een gratis webinar ‘Welke technieken gebruikt een slimme coach?’ aan op 19 januari, gevolgd door een 3 uur durend interactief webinar ‘Coachingsvaardigheden’ dat plaatsvindt op 2 februari. In deze reeks webinars laat Learnit expert Rob jou kennis maken met zowel belangrijke theorie als praktische vaardigheden rondom coaching. Ben jij benieuwd wat er in deze webinars aan bod komt? Lees dan snel dit korte interview met Rob en wie weet zien we jou terug tijdens de webinars.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, kan iedereen een goede coach worden?

Rob: “Iedereen, oei, dat denk ik niet. Ik denk wel dat iedereen een betere coach kan worden dan dat ie nu is. Ik zou het wel te gek vinden trouwens, hoe meer goede coaches hoe beter. Dan wordt er een stuk beter geluisterd en een stuk minder gepraat.”

Wat is de grootste misvatting over coaching?

Rob: “Dat weet ik niet precies, maar ik zie wel vaak een paar valkuilen bij het coachen. Bijvoorbeeld;

 • Dat je als coach het probleem voor de ander moet oplossen;
 • Dat je slimme dingen moet kunnen zeggen als coach;
 • Dat het vaag is;
 • Dat het lijkt op “wat denk je zelf?”;
 • Dat het alleen voor mensen is die er hun werk van gaan maken.

Hoe pas jij je coachingsvaardigheden toe in het dagelijkse leven?

Rob: “Gisteren had mijn zoon van 9 afgesproken met een vriendje, maar toen het vriendje er was wilde ze allebei iets anders doen en ze kregen er ruzie over. Hij kwam naar me toe. Ik kan dan zeggen wat ie moet doen of hem een paar vragen stellen. Dat eerste doe ik liever niet (want dan zeg ik impliciet: beste zoon, jij kan zelf geen oplossing verzinnen,) maar gelukkig kwam hij na een paar vragen zelf tot een oplossing. De impliciete boodschap is dan: jij kunt zelf heel goed problemen oplossen. Dat laatste vind ik veel waardevoller natuurlijk. Coachen kan dus officieel in een coachgesprek, maar ook gewoon in het dagelijkse leven. Beide vormen werken net even anders.”

Wat is jouw eigen visie op coaching?

Rob: “Ik kijk vanuit onder andere de volgende principes naar coachen:

 • Iemand die komt met een probleem is zelf onderdeel van het probleem, anders kwam ie wel met een oplossing;
 • Het is nooit wat er gebeurt dat het probleem is, maar de betekenis die mensen aan een gebeurtenis geven;
 • De manier van denken waarmee iemand zijn probleem creëert is nooit de manier van denken die tot de oplossing leidt.

...Coachen gaat daarom onder andere over het stellen van vragen die leiden tot meer inzicht bij de persoon zelf. Waar ik voor waak, is dat ik ongevraagd ga coachen. Dus als ik het kader duidelijk maak en ik vraag toestemming (je zit ergens mee, mag ik je er een paar vragen over stellen?) dan kan ik het heel goed toepassen in het dagelijkse leven.”

Webinars

Ben je benieuwd naar het aankomende gratis webinar Welke technieken gebruikt een slimme coach? en het daaropvolgende interactieve webinar Coachingstechnieken? Geef je dan snel op door op de trainingen te klikken. Wist je dat Learnit ook nog verschillende coachingstrainingen aanbiedt? Bekijk ons aanbod door hier te klikken. Hopelijk zien we je snel bij een van onze webinars of trainingen!

[link]

Hoe vermijd ik de kerststress?

Een kerst zonder stress is vaak alleen voor de kinderen weggelegd. De takenlijst staat vol: boodschappen doen, de boom optuigen, kerstkaarten versturen, het zilver poetsen, recepten zoeken, gasten uitnodigen, cadeautjes inpakken en ga zo maar door. Daarnaast werken veel mensen de dagen voor kerst ook nog gewoon door, waardoor het hele proces in slechts een paar dagen moet worden klaargespeeld; een en al stress dus. Hoe zorgen we er voor dat we de kerst dit jaar wat rustiger doorlopen? Met de volgende 5 tips kom je al een heel eind!

Lijstjes!

Word je overweldigd door alles wat er nog moet gebeuren? Schrijf de taken dan eens op. Dit geeft je een goed overzicht van wat er allemaal nog moet gebeuren en zorgt ervoor dat je niet opeens voor last-minute taken komt te staan.

Begin op tijd

Tuurlijk, iedereen heeft dit vroeger wel eens van zijn of haar ouders gehoord: “als je op tijd begint met huiswerk maken is het examen een fluitje van een cent”. Dat gaat natuurlijk op voor alles, dus ook voor kerst. Als je te laat begint met voorbereiden en merkt dat je tijd te kort komt kan je erg gestrest raken, voorkomen dus!

Wees duidelijk

Laat aan de gasten duidelijk weten wat het plan is. Hoeveel willen we voor cadeau’s uitgeven? Wanneer is iedereen welkom? Wie verzorgd het eten, of een deel van het eten? Zorg er daarnaast ook voor dat je duidelijk bent als de organisatie wat te veel voor je wordt; verdeel dan vooral de taken!

Hou het makkelijk

Kerst draait om gezelligheid en samenzijn. Toch proberen mensen er soms meer te maken dan het is, wat soms leidt tot gefaalde maaltijden, te dure cadeau’s en de nodige stress. Blijf dus bij de kern van kerst; gezelligheid! De rest stem je af op wat jij en je gasten voor elkaar kunnen krijgen, zonder te veel stress.

Geniet!

Voor je het weet zijn de kerstdagen alweer voorbij. Geniet er dus van! Geniet van de gezelligheid, de muziek, de versieringen, het eten en neem daar de tijd voor. Terugkijken op een kerst waarin je het grootste gedeelte van de tijd in de keuken hebt gestaan klinkt niet als de meest leuke kerst.

Kende je de tips al of ben je bang dat je jezelf toch betrapt op veel stress dit jaar? Doe dan mee aan de Learnit training “Ret: stoppen met piekeren”. In vier dagen tijd leer jij om zelfverzekerder, flexibeler en besluitvaardiger op te treden. Je leert ineffectieve gedachten en gevoelens om te buigen naar effectieve gedachten en gevoelens, zodat je steviger in je schoenen staat. Klik hier voor meer informatie.

[link]

Sneller lezen en onthouden! 3 vragen aan Learnit trainer Rob

In december, januari en februari zal Learnit trainer Rob een aantal (interactieve webinars) geven. Voor december staat er een 3 uur durend interactief webinar “Leer veel sneller lezen en onthouden!” op de planning. Om je alvast kennis te laten maken met dit onderwerp, hebben we een kort interview met Rob gehouden waarin hij kort uitgelegd wat je van dit webinar mag verwachten.

1. Wat leer je in dit webinar wat handig is in het dagelijkse level of op de werkvloer?

Rob: "Dit webinar is voor mensen lezen tijdens hun werk. Stukken, bijlagen in emails, artikelen, boeken, magazines. Er zijn methoden en tools om je leessnelheid te verdubbelen en daarmee bespaar je een hoop tijd. Daarnaast leer je in dit webinar hoe je dingen beter en makkelijker kunt onthouden. Vooral voor mensen die veel verschillende projecten of taken hebben op hun werk kan dit helpen."

2. Hoe weet je of je na het interactieve webinar ook daadwerkelijk sneller kan lezen of dingen beter kan onthouden?

Rob: "Goede vraag! Je meet aan het begin van het webinar je leessnelheid. En aan het eind van het webinar meet je wederom je leessnelheid. Je meet vervolgens het verschil en dan weet je hoeveel procent je sneller leest. Dat ligt gemiddeld tussen de 50 en 100% sneller."

3. Kun je ons een voorproefje geven over wat er in het webinar aan bod komt?

Rob: "Jazeker. Over beter onthouden: je brein is ontworpen als een soort werkplaats. Je denkt vaak over dingen na, gedachten komen en gaan. Het is geen opslagplaats waar je altijd precies uit kunt halen wat je wilt. Opslaan en terughalen van informatie werkt volgens een aantal principes. Als je die toepast, gaat onthouden beter en makkelijker. Over sneller lezen: we behandelen een aantal verschillende technieken. Ik heb alvast een klein testje voor je. Kijk eens in de ruimte waar je zit van helemaal links naar helemaal rechts, in een vloeiende lijn. Als je dat doet, zul je merken dat je niet in een vloeiende lijn kijkt. Je stopt steeds even, kleine hikjes. Dat werkt ook als je leest. Je leest niet in een vloeiende lijn, maar stopt soms heel even. Een vraag bij snellezen is dan bijvoorbeeld: hoe kun je meer informatie opnemen per stopmoment? Er zijn tools ontwikkeld die je helpen meer informatie per stopmoment op te nemen. Daar gaan we mee aan de slag!"

Ben je na het lezen van dit korte interview nieuwsgierig geworden naar het interactieve webinar “Leer veel sneller lezen en onthouden!”? Geef je dan snel op door hier te klikken!

[link]

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Solliciteren voor een nieuwe baan brengt vaak een hoop spanning met zich mee. Zaken als ‘Welke outfit zal ik aantrekken?’ of ‘Heb ik wel de juiste competenties voor deze baan?’ kunnen door je hoofd spoken. Anno 2020 kunnen we daar nog een extra ‘zorg’ aan toevoegen. Hoe zorg je er namelijk voor dat jouw sollicitatie succesvol verloopt op het moment dat deze online plaatsvindt? Lees hieronder wat jij zelf kan doen om een online sollicitatie gesprek in goede banen en naar jouw gewenste uitkomst te leiden.

1. Draag een gepaste outfit. Nu we vaak thuis zitten, kan het zomaar zo zijn dat jij steeds vaker kiest voor een comfortabele outfit. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het echter belangrijk om ook voor een online sollicitatie een gepaste outfit te dragen. Daarnaast is het van belang dat je rechtop zit en duidelijk zichtbaar bent in beeld.

2. Let op je achtergrond. Check van te voren altijd in hoeverre je achtergrond zichtbaar is op het moment dat je gaat videobellen. Het speelgoed van je kinderen op je achtergrond, komt wellicht niet zo professioneel over.

3. Voorkom te laat komen door technische problemen. Dat het geen goede eerste indruk achterlaat wanneer je bij een fysiek sollicitatiegesprek te laat komt aanzetten, moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor online sollicitatiegesprekken. Check daarom altijd ruim van te voren of je wifi, geluid en camera werken. Zo voorkom je stress vlak voor je gesprek begint.

4. Check waar de camera van je laptop zit. Tijdens een fysiek gesprek is het gemakkelijk om de persoon aan te kijken tegen wie je praat. In een online gesprek, werkt dit natuurlijk net wat anders. Check daarom altijd waar de camera van je laptop zit of hoe je je webcam hebt afgesteld. Als je recht in de camera kijkt, heeft de persoon met wie je het gesprek voert tenminste het idee dat je hem of haar ook daadwerkelijk aankijkt.

5. Voorkom ruis op de achtergrond. Als je het sollicitatiegesprek vanuit je eigen huis voert, kan het zomaar zo zijn dat je gesprekspartner achtergrondgeluiden oppikt. Tijdens een sollicitatiegesprek voorkom je dit natuurlijk liever. Probeer daarom een ruimte te zoeken waarin je ongestoord je gesprek kan voeren, met de deur dicht. Daarnaast kan het soms helpen om jezelf te ‘unmuten’ als je zelf een tijdje niet aan het woord bent, hierdoor hoor je geen achtergrondgeluiden.

6. Stel vragen. Een online sollicitatiegesprek is vaak korter en statischer dan een ‘real life’ gesprek. Vergeet daarom vooral niet om zelf ook vragen te stellen. Een werkgever zal assertiviteit juist waarderen en zo voorkom je dat je gesprek binnen een mum van tijd is afgelopen. Als je vragen stelt, leidt dit namelijk vaak ook weer tot verdere gespreksstof. Dit is een mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien.

Wist je dat Learnit een interactief webinar ‘Gesprekken naar je hand zetten’ aanbiedt? Tijdens dit 3-uur durende webinar heb jij de mogelijkheid om alles te leren over technieken die ervoor zorgen dat een gesprek precies zo loopt als jij zou willen, ook een sollicitatiegesprek dus! Klik hier om meer te weten te komen over dit webinar of om je direct in te schrijven.

[link]

Laat je opleidingsbudget niet verloren gaan!

2020 is voor ons allemaal een jaar geweest waarin we ons veel hebben moeten aanpassen, in zowel ons persoonlijk leven als op de werkvloer. Werken op kantoor was ineens niet meer mogelijk door COVID-19 en thuis werken werd de nieuwe norm voor veel mensen. Ondanks snelle aanpassingen van zowel werkgevers als werknemers om het werk te kunnen blijven voortzetten, zullen sommige ontwikkelingen op de werkvloer dit jaar op een laag pitje zijn komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan cursussen, trainingen of opleidingen van werknemers.

Wist je dat veel organisaties een bepaald opleidingsbudget voor hun werknemers reserveren elk jaar? Dit is namelijk vastgelegd in veel CAO’s. Nu is het volkomen begrijpelijk dat zowel jij als je werkgever dit jaar door alle hectiek rondom COVID-19 niet veel aandacht hebben besteed aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Des te belangrijker is het om nu voor jezelf na te denken hoe jij je verder kan ontwikkelen op de werkvloer. Wilde je je eigen communicatievaardigheden altijd al verbeteren? Of kunnen jouw Excel vaardigheden wel een oppepper gebruiken? Dan is dit hét moment om nog snel even op onderzoek uit te gaan en een training of cursus te vinden die aansluit bij jouw leerdoelen. Als je dit nu nog doet, hoef je niet in het budget van volgend jaar te snijden!

Lees hieronder 3 tips om het maximale uit jouw opleidingsbudget te halen:

1. Overleg met collega’s. Overleg van te voren met collega’s over vaardigheden die belangrijk zijn voor jouw afdelingen. Misschien heb je zelf nog geen idee waarin je je verder wil ontwikkelen, maar zijn er wel bepaalde aandachtspunten die jouw afdelingen vooruit zouden kunnen helpen. Is er bijvoorbeeld niemand op de afdelingen te vinden die met Power BI kan omgaan? Misschien is dit dan een mooie kans voor jou! Klik hier om het cursusoverzicht van Learnit te bekijken en inspiratie op te doen.

2. Groepstrainingen. Behalve een training waarbij je alleen focust op jouw individuele vaardigheden, kan een groepstraining voor zowel werkgever als werknemers ook van grote meerwaarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan een intervisie training waarbij afdelingen elkaar beter leren kennen en waarbij er wordt gestreefd naar betere communicatie en persoonlijke groei van alle werknemers met behulp van een bevoegd gespreksleider. Voor meer informatie over een intervisie training, klik hier.

3. Nascholing voor 2021. Wist je dat jouw opleidingsbudget van dit jaar verloren zal gaan als je hier niet op tijd gebruik van maakt? Dit zou natuurlijk zonde zijn! Een mogelijke oplossing hiervoor is om je alvast in te schrijven voor een training of cursus, zodat deze dit jaar nog gefactureerd kan worden aan je organisatie. Nu kan het echter ook zo zijn dat je er nog niet helemaal uit bent welke training het beste aansluit op jouw wensen of behoeftes. In zo’n geval kan een strippenkaart van Learnit uitkomst bieden. Met de Learnit strippenkaart kan jouw organisatie voordelig en flexibel trainingsdagen inkopen tegen een vast tarief. Klik hier voor meer informatie over de Learnit strippenkaarten.

Learnit strippenkaart actieweken

Om persoonlijke groei te stimuleren en bedrijven te steunen in deze hectische periode, introduceert Learnit de jaarbudget kortingsweken. Tot en met het einde van het jaar bieden wij een korting van 10% op de Learnit Strippenkaarten aan. Hierdoor kan Learnit de volgende strippenkaarten aanbieden tegen een gereduceerd tarief:

 • De rode strippenkaart: met deze strippenkaart kun je zowel Office als basis webdesign trainingsdagen inkopen.
 • De blauwe strippenkaart: met deze strippenkaart kun je communicatie- en management trainingen inkopen.

Beide strippenkaarten zijn verkrijgbaar in de varianten: 10 dagen, 20 dagen of 50 dagen. Waarbij 1 strip gelijk staat aan 1 trainingsdag. Kort uitgelegd: een strippenkaart geeft jou en je collega’s de mogelijkheid om een jaar lang trainingen naar keuze te volgen, zonder dat je te maken hebt met tussentijdse prijsverhogingen en zonder dat je van te voren specifiek naar trainingen hoeft te kijken. Ideaal dus voor werknemers die er nog niet helemaal uit zijn wat voor training ze willen volgen, maar nog wel opleidingsbudget over hebben! Wil je toch liever eerst de mogelijkheden bespreken of navragen welke trainingen uit ons aanbod precies binnen de strippenkaarten vallen? Neem dan contact op met ons door te bellen naar + 31 20 6369179 of klik hier.

[link]

Hoe houd ik mijn brein in topconditie?

Vooral in onze jongere jaren zetten we ons brein vaak hard aan het werk: het lezen van boeken, het studeren voor tentamens en het schrijven van werkstukken zijn typische bezigheden voor scholieren en studenten. Eenmaal beland in het werkende leven, besteden mensen vaak minder aandacht aan het verder trainen of ontwikkelen van hun brein. Maar wist je dat investeren in je brein ook erg handig kan zijn voor de dagelijkse werkzaamheden op de werkvloer? Denk bijvoorbeeld aan het sneller kunnen lezen van rapporten of het gemakkelijker kunnen onthouden van de uitkomsten van een overleg. In deze blog behandelen we 5 tips over hoe jij brein in topconditie kan houden.

1. Gezonde voeding

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een gunstig effect hebben op de werking van de hersenen. Omega-3-vetzuren worden vaak genoemd als essentiële voedingsstof voor je hersenen. Deze voedingsstof vind je onder andere in vette vis, zoals zalm, haring of makreel. Probeer daarom minimaal één keer per week vis te consumeren. Andere voedingsstoffen die een positieve werking hebben op je brein zijn: vitamine B12, vitamine C, vitamine E en verschillende mineralen waaronder jodium, ijzer en zink.

2. Bewegen

Wist je dat je met bewegen niet alleen je lichaam traint maar ook je brein? Regelmatig bewegen heeft onder andere een positieve invloed op de conditie van je bloedvaten. Zo zal de bloedtoevoer naar je hersenen geoptimaliseerd worden als je regelmatig beweegt. Dit heeft een positief effect op onder andere je geheugen. Regelmatig bewegen betekent niet dat je elke dag intensief moet sporten. De Hersenstichting adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, dat wil zeggen bewegen op een manier waarbij je ademhaling omhoog gaat.

3. Slapen

Een goede nachtrust is essentieel om je brein in goede conditie te houden. Tijdens het slapen, wordt je brein als het ware gereset. Slapen zorgt er daarnaast ook voor dat emoties verwerkt kunnen worden en dat je geheugen opslaat wat je die dag hebt meegemaakt. De hersenstichting adviseert volwassenen tussen de 7-9 uur uur te slapen per nacht om optimaal te kunnen functioneren.

4. Spelletjes

Met spelletjes als kruiswoordpuzzels en memory kun je je hersenen in topvorm houden. Ook uitdagendere spelletjes zoals schaken of het oplossen van een Rubik’s cube zorgen ervoor dat jij je hersencapaciteit optimaal weet te benutten. Wanneer je je aan dit soort spelletjes waagt, zet je je brein namelijk op scherp. Zo train je niet alleen cognitieve functies, maar ook je geheugen, concentratievermogen en perceptie van logica krijgen een boost.

5. Muziek

Het maken van, of luisteren naar, muziek biedt verschillende voordelen voor je brein. Het zorgt er namelijk voor dat verschillende gebieden in je hersenen met elkaar verbonden raken. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat muziek herinneringen bij mensen oproept, zelfs bij mensen met dementie. Dit heeft vervolgens een positief effect op het cognitief vermogen van je brein.

Interactief webinar

Wil jij meer praktische tips ontvangen over hoe jij je brein optimaal kan benutten? Schrijf je dan in voor ons interactieve webinar: Leer veel sneller lezen en onthouden! van Learnit trainer Rob. In drie uur tijd leert Rob je verschillende technieken kennen waardoor jij optimaal leert lezen en onthouden. Wil je meer informatie over het webinar of wil je je direct opgeven? Klik dan hier.

[link]

Agressie tegen verkoopmedewerkers

”De klant is koning” is nog steeds een veelgehoord gezegde dat we horen terugkomen op de werkvloer. Maar wat doe je als een klant onhandelbaar of zelfs agressief tegen jou of je personeel wordt? Helaas krijgen steeds meer bedrijven te maken met lastige klanten die zich verbaal maar soms ook fysiek uitlaten tegen verkoopmedewerkers. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin een klant zich onbegrepen voelt en zich op een negatieve manier uit of denk aan een klant die stampij komt maken omdat hij of zij ontevreden is over een product dat is gekocht bij jouw bedrijf.

Regelmatig komt in het nieuws naar voren dat verkoopmedewerkers worden lastiggevallen tijdens hun werk. Veel verkoopmedewerkers komen ongewild in situaties terecht waarin ze te maken krijgen met diefstal, bedreiging of zelfs vernieling. Vaak zal geweld voorkomen als een klant als doel heeft om een bepaald goed of service te verkrijgen, denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een verkoopmedewerker ‘nee’ moet verkopen tegen een klant die recht denkt te hebben op een bepaald goed of een bepaalde service. De toon van het gesprek kan in zo’n geval plotseling omslaan. Daarnaast komen ook vormen van expressief geweld voor op de werkvloer, denk bijvoorbeeld aan seksuele intimidatie door een klant. Learnit erkent dat agressiviteit tegen verkoopmedewerkers een veelvoorkomend probleem is op de werkvloer. Daarom heeft Learnit speciaal een training ontwikkeld waarin verkoopmedewerkers worden getraind hoe ze weerbaar kunnen zijn tegen het agressieve gedrag van klanten.

Training Omgaan met agressieve klanten

Samen met een team van experts heeft Learnit een nieuwe training ontwikkeld: Omgaan met agressieve klanten. In deze training verkrijg je bijvoorbeeld inzichten in je eigen gedrag, leer je een goede inschatting maken van situaties en daarnaast leer je verschillende de-escalerende gesprekstechnieken aan. Zo kunnen we ervoor zorgen dat jij als verkoopmedewerker je dagelijkse werkzaamheden zorgeloos kunt blijven uitoefenen op de werkvloer, zonder dat je je gefrustreerd of angstig hoeft te voelen. Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!

[link]

Agressie tegen BOA's

Een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) is een persoon die door de overheid is bevoegd om een strafbaar feit te onderzoeken. Ze mogen hierbij iemands identiteit controleren, iemand aanhouden, een proces verbaal opstellen en een boete uitschrijven. Boa’s zijn terug te vinden in veel verschillende werkvelden, zo zijn leerplichtambtenaren, jachtopzichters, stadswachten en milieu-inspecteurs allemaal voorbeelden van beroepen waarbij mensen de Boa bevoegdheid kunnen of moeten hebben.

Zeer regelmatig komt in het nieuws naar voren dat Boa’s worden lastiggevallen, bedreigd of zelfs fysiek worden aangevallen. Het bekendste geval is wellicht de agressie die dagelijks tegen conducteurs plaatsvindt. Uit een recent onderzoek van de BOA bond bleek dat er elke dag maar liefst één NS boa te maken heeft met agressie. Ook zien we regelmatig in het nieuws voorbij komen dat Boa’s die de corona maatregelen proberen te handhaven te maken krijgen met agressie en dat de agressie zelfs sterk toegenomen is sinds de aangescherpte maatregelen van kracht zijn.

Dit alles vraagt om meer steun voor de Boa’s. Het is belangrijk dat ze zich weten te weren tegen de toenemende agressie en dat ze zowel mentaal als fysiek overeind blijven staan, om hun belangrijke werk succesvol uit te (blijven) oefenen. Learnit erkend dit probleem en wil graag meedenken over oplossingen: hoe maken we het Boa’s gemakkelijker tijdens hun zware werk?

Training Omgaan met agressie binnen overheid/handhaving

Samen met een team van experts heeft Learnit een nieuwe training ontwikkeld: Omgaan met agressie binnen overheid/handhaving. In de training wordt aandacht besteed aan het de-escaleren van (verbaal) agressieve en gewelddadige situaties, zodat handhavers op een juiste manier kunnen interveniëren in het gedrag van de gebruikers van de buitenruimte. De training behandelt meerdere bewezen technieken, die er allemaal voor moeten zorgen dat jij als Boa steviger in je schoenen komt te staan. Klik hier voor meer informatie en schrijf je in!

[link]

Agressie tegen zorgmedewerkers

Agressie in de zorg, voor sommige mensen is het misschien lastig om voor te stellen, maar helaas komt agressie tegen zorgpersoneel regelmatig voor. Uit een onderzoek van het CBS kwam bijvoorbeeld naar voren dat in 2018 maar liefst 52% van alle medewerkers in de zorg en welzijn sector te maken kreeg met agressie en/of (seksueel) geweld. Deze getallen liegen er dus niet om.

Wat hierbij ook schokt is dat de zorg en welzijn sector veruit het vaakst ongewenst gedrag tegenkomt tijdens het werk vergeleken met alle andere sectoren. Hoe ziet dit ongewenste gedrag er dan uit? Ziekenhuispersoneel heeft procentueel gezien het vaakst last van ongewenste seksuele aandacht door patiënten. Maatschappelijk werkers en specialistisch zorgpersoneel komen juist vaker intimidatie tegen. Uiteindelijk heeft het soort ongewenst gedrag vooral te maken met de werkzaamheden en het soort contact dat de medewerker heeft met zijn of haar patiënten. Op dit moment is het een groot probleem voor de zorg en als je naar de statistieken kijkt, lijkt het probleem alleen maar groter te worden. Learnit erkent dit probleem en wil graag meedenken over oplossingen: hoe maken we het zorgmedewerkers gemakkelijker tijdens hun dagelijkse werkzaamheden?

Training Omgaan met agressie in de zorg

Samen met een team van experts heeft Learnit een nieuwe training ontwikkeld: Omgaan met agressie in de zorg. In deze training leer je hoe jij professioneel kan handelen wanneer je te maken krijgt met agressief gedrag tijdens je werk. Dit houdt in dat je bewust leert handelen, berustend op je eigen gemaakte keuze. Misschien wel met, maar niet beheerst door emoties. Tijdens deze training zorgen we er samen voor dat jij sterker in je schoenen staat wanneer je de volgende keer in een ongewenste situatie terechtkomt. Klik hier voor meer informatie en schrijf je in! [link]

Intervisie voor chiropractors

Wat is een intervisie?

Een intervisie is een krachtige vorm van communicatie die ingezet wordt om van en mét elkaar te leren. Samen met je vakgenoten beter worden in je werk, dat is kort gezegd waar het omdraait binnen de intervisiemethode. Een intervisie is een vorm van kennisontwikkeling binnen een kleine groep professionals. Tijdens zo’n intervisie brengt elke chiropractor binnen de groep een casus in om tot een eigen oordeel of uitspraak te komen of om juist tot nieuwe inzichten over jezelf te komen. Ben jij chiropractor en wil jij graag weten hoe een intervisie er voor jou en je vakgenoten uitziet? Lees dan deze blog en kom er achter wat een intervisie training voor jou kan betekenen.

Intervisie binnen de chiropractie

Voor chiropractoren geldt er een reglement dat bij- en nascholing verplicht stelt voor chiropractoren na hun afstuderen. Per jaar is een chiropractor verplicht om 32 studiepunten te behalen. Deze punten kun je ondere andere behalen door met vakgenoten deel te nemen aan een intervisie. Het is zelfs zo dat je minimaal 4 punten per jaar dient te behalen door het bijwonen van een intervisie. Je kan er ook voor kiezen om meer punten te halen door nog een intervisie bij te wonen, dit is toegestaan tot maximaal 8 punten per jaar.

Wat kun je verwachten van een intervisie?

Bij intervisie staan één of meerdere dilemma’s over het functioneren, de praktijkvoering of de praktijkuitoefening centraal. Een voorbeeld van een dilemma kan zijn: “Hoe ga je om met een patiënt die langdurig behandeld wordt maar niet zelf zijn levensstijl aanpast waardoor de genezing niet optimaal verloopt?” of “Hoe ga je om met een langdurige zieke medewerker in je praktijk?”. Dergelijke vragen lenen zich uitstekend voor een intervisie. Het gaat er vooral om dat er casussen worden ingebracht met betrekking tot het persoonlijk functioneren, het draait niet om vakinhoudelijke vragen. Het belangrijkste doel van intervisie is het creëren van bewustwording van je eigen houding en gedrag. Een aantal voorbeelden van thema’s die vaak worden aangehaald tijdens een intervisie gericht op chiropractoren zijn:

 • Patiëntenzorg;
 • Leidinggeven/samenwerken;
 • Eigenaar zijn van een praktijk;
 • Persoonlijke groei.

Intervisie in de praktijk

Hieronder zie je de regels die Learnit hanteert voor een intervisie, uiteraard zijn deze regels conform de richtlijnen van het reglement op de vakbekwaamheid van Register Chiropractoren:

 • De intervisie vindt plaats in een groep van ten minste 5 tot maximaal 10 deelnemers, inclusief gespreksleider van Learnit.
 • Deelnemers zijn afkomstig uit minimaal twee verschillende praktijken.
 • De gespreksleider van Learnit is academisch geschoold en bevoegd om een intervisie te mogen leiden.
 • Alle deelnemers en de gespreksleider zijn fysiek of online aanwezig bij de intervisie.*
 • Elke deelnemer brengt minimaal één casus of dilemma in omtrent het eigen functioneren, de praktijkvoering of de praktijkuitoefening.
 • De gespreksleider bevestigt de deelname van elk individu.
 • Voor zowel de gespreksleider als de deelnemers geldt een geheimhoudingsplicht met betrekking tot informatie en casussen die aan bod komen tijdens de intervisie.
 • Een intervisie bestaat uit 1 of 2 sessie(s) van 4 aaneengesloten uren en vindt plaats onder begeleiding van een gepreksleider van Learnit. Een volledige sessie vindt meestal plaats tussen 10:00-15:00 tijdens een werkdag.*

Intervisie training van Learnit

Learnit biedt twee verschillende trainingsmogelijkheden voor intervisie aan. Allereerst kunnen wij klassikaal een intervisie verzorgen voor jouw bedrijf met een bevoegd gespreksleider; incompany, op een locatie van ons of juist online. Voor meer informatie over deze mogelijkheid klik hier. Wil je liever zelf een bedrijfsintervisie leiden? Ook hiervoor biedt Learnit een trainingsmogelijkheid aan. In onze tweedaagse training Intervisie: mét en ván elkaar leren, wordt jij klaargestoomd om je eigen intervisie te kunnen leiden. Deze training bieden wij zowel fysiek als online aan. Klik op de buttons rechts om meer te ontdekken over intervisie of om gelijk een offerte aan te vragen voor jouw bedrijf.

[link]

Intervisie voor advocaten

Wat is een intervisie?

Een intervisie is een krachtige vorm van communicatie die ingezet wordt om van en mét elkaar te leren. Samen met je vakgenoten beter worden in je werk, dat is kort gezegd waar het omdraait binnen de intervisiemethode. Een intervisie is een vorm van kennisontwikkeling binnen een kleine groep professionals. Tijdens zo’n intervisie brengt elk individu binnen de groep een casus in om tot een eigen oordeel of uitspraak te komen of om juist tot nieuwe inzichten over jezelf te komen. Ben jij advocaat en wil jij graag weten hoe een intervisie er voor jou en je vakgenoten uitziet? Lees dan deze blog en kom er daarnaast achter wat de eisen zijn voor een intervisie training in 2020.

Intervisie binnen de advocatuur

Bij intervisie staan één of meerdere dilemma’s over het functioneren, de praktijkvoering of de praktijkuitoefening centraal. Een voorbeeld van een dilemma kan zijn: “Hoe ga ik om met een cliënt die me dwingt om de gedragsregels te overtreden?” of “Hoe ga ik om met uren druk?” Dergelijke vragen lenen zich uitstekend voor een intervisie. Het gaat er vooral om dat er casussen worden ingebracht met betrekking tot het persoonlijk functioneren, het draait niet om vakinhoudelijke vragen. Het belangrijkste doel van intervisie is het creëren van bewustwording van je eigen houding en gedrag. Een aantal voorbeelden van thema’s die vaak worden aangehaald tijdens een intervisie gericht op advocaten zijn:

 • Belangenverstrengeling;
 • Integriteit;
 • Verwachtingsmanagement;
 • Urendruk;
 • Financiële zaken.

Intervisie in de praktijk

Hieronder zie je de regels die Learnit hanteert voor een intervisie, uiteraard zijn deze regels conform de richtlijnen van de Orde:

 • De intervisie vindt plaats in een groep van ten minste 3 tot maximaal 10 deelnemers.
 • Alle deelnemers zijn werkzaam binnen hetzelfde rechtsgebied.
 • Alle deelnemers en de bevoegde gespreksleider zijn fysiek of online aanwezig bij de intervisie.*
 • De gespreksleider bevestigt de deelname van elk individu.
 • Voor zowel de gespreksleider als de deelnemers geldt een geheimhoudingsplicht met betrekking tot informatie en casussen die aan bod komen tijdens de intervisie.
 • Iedere deelnemer brengt in ieder geval één dilemma of casus in met betrekking tot eigen functioneren, praktijkvoering of praktijkuitoefening.
 • Een intervisie bestaat uit 1 sessie van 4 aaneengesloten uren en vindt plaats onder begeleiding van Learnit. Een volledige sessie vindt meestal plaats tussen 10:00-15:00.*

*Deze vereisten zijn aangepast voor het jaar 2020 in verband met COVID-19.

Aangepaste intervisie regeling 2020

Sinds 1 maart 2020 is het verplicht voor advocaten om deel te nemen aan een zogenoemde vorm van ‘gestructureerde feedback’. Intervisie behoort tot een van de drie mogelijkheden om gestructureerde feedback te ontvangen. Artikel 14 van de Regeling op de advocatuur onderschrijft het belang van intervisie voor advocaten. Vanwege COVID-19 zijn de regels omtrent het volgen van de intervisie training voor dit jaar versoepelt:

 • Een intervisiebijeenkomst mag in 2020 online plaatsvinden, normaliter is fysieke aanwezigheid verplicht.
 • Het aantal uur dat voor een intervisie staat, is verlaagt van 8 naar 4 uur per jaar.

Intervisietraining van Learnit

Learnit biedt twee verschillende trainingsmogelijkheden voor intervisie aan. Allereerst kunnen wij klassikaal een intervisie verzorgen voor jouw bedrijf met een bevoegd gespreksleider; incompany, op een locatie van ons of juist online. Voor meer informatie over deze mogelijkheid klik hier. Wil je liever zelf een bedrijfsintervisie leiden? Ook hiervoor biedt Learnit een trainingsmogelijkheid aan. In onze tweedaagse training Intervisie: mét en ván elkaar leren, wordt jij klaargestoomd om je eigen intervisie te kunnen leiden. Deze training bieden wij zowel fysiek als online aan. Klik op de buttons rechts om meer te ontdekken over intervisie of om gelijk een offerte aan te vragen voor jouw bedrijf.

[link]

Zó geef je goed advies!

De mate waarin je advies wordt begrepen, geaccepteerd en gebruikt hangt voor een groot deel af van hoe je zelf het advies brengt. Als adviseur ben jij ongetwijfeld de specialist in jouw vakgebied, maar hoe overtuig je andere mensen van jouw kennis en kunde? Met de tips in deze blog til je jouw adviesvaardigheden naar een hoger niveau!

 • Timing. Probeer je in te leven in de persoon of personen voor wie je advies is bedoeld. Denk na over de plaats en het tijdstip waarop je het advies geeft. Weet je toevallig dat iemand een drukke week heeft en dat diegene gestrest is? Misschien is het dan een beter idee om even met je advies te wachten.

 • Organiserend vermogen. Vergeet vooral niet dat jij de specialist bent en probeer dit ook uit te stralen. Wil je professioneel overkomen dan doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je zaakjes altijd op orde hebt. Zorg er dus voor dat je niet te laat komt en vergeet ook geen belangrijke afspraken of documenten.
 • Analyserend vermogen. Goed advies kun je eigenlijk pas geven nadat je eerst alle benodigde informatie hebt verzameld en geanalyseerd. Ga daarom altijd eerst in gesprek met de klant. Luister naar de klant maar stel zelf ook gerichte vragen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de situatie zodat je gericht advies kan geven.
 • Vooruit denken. Advies is veranderlijk. Als je een goede adviseur wil worden of blijven dan is het belangrijk om je ogen en oren open te houden. Verandert er iets binnen jouw vakgebied? Zijn er dingen waarmee rekening gehouden moet worden in de toekomst? Als adviseur is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de nieuwe trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.
 • Communiceren. De manier van communiceren speelt een grote rol als je wil dat jouw advies ter harte wordt genomen. Let er daarom goed op met wat voor personen of organisatie je te maken hebt, en probeer je manier van communiceren hierop af te stemmen. Zorg er daarnaast ook voor dat de klant voor wie het advies is bedoeld, zich op zijn gemak voelt bij jou. Vraag bijvoorbeeld of die persoon zelf nog wat wil aankaarten voor het adviesgesprek, of biedt wat te drinken aan tijdens het gesprek.
 • Wil jij je eigen skills verbeteren op het gebied van adviesvaardigheden? Bekijk dan eens onze driedaagse training Adviesvaardigheden en leer je advies zo overtuigend mogelijk over te brengen, met resultaat! Ontwikkel daarnaast je eigen persoonlijke adviesstijl met behulp van een Learnit trainer.

  [link]

  Neurolinguïstisch programmeren: 5 vragen aan Learnit trainer Rob

  Afgelopen week vond het gratis webinar ‘Wat is NLP? En wat heb je eraan?’ plaats. Hierin legde trainer Rob in grote lijnen uit wat neurolinguïstisch programmeren (NLP) precies inhoudt. Donderdag 1 oktober zal er een 3-uur durend webinar plaatsvinden, waarin Rob wat dieper ingaat op de stof rondom NLP. Lees hier in een kort interview alvast wat de visie van trainer Rob is op NLP.

  1. "Wat houdt Neurolinguïstisch programmeren volgens jou in?"

  Rob: “NLP houdt wat mij betreft in dat je aan het stuur zit van je eigen leven. In plaats van achterin de auto en meerijdt. Het is een methode die bloot legt waar je tegenaan loopt en je daarnaast helpt om de oplossing te vinden.”

  2. "Wat is volgens jou de grootste misvatting over NLP?"

  Rob: “Dat het zweverig of vaag is.”

  3. "Heb je een voorbeeld hoe je zelf NLP toepast in de praktijk?"

  Rob: “Ik doe het iedere dag. NLP stelt bijvoorbeeld dat er een persoonlijke beleving zit achter iemands woorden. Er zit vaak veel verstopt in wat iemand zegt. Dat kun je non-verbaal zien, maar ook horen aan bijvoorbeeld woordkeuze. Ik stel dus geregeld gerichte vragen - in NLP stijl - en dat levert me op dat ik beter begrijp wat de ander echt bedoelt. Dat maakt de band met de mensen om me heen beter.”

  4. "Waarom werkt NLP echt volgens jou?"

  Rob: “Omdat ik zelf heb ervaren dat het werkt en deelnemers aan trainingen achteraf ook vaak zeggen dat het ze helpt. Dat is het beste antwoord dat ik heb. Er wordt ook negatief geschreven over NLP. Dat het helemaal niet werkt bijvoorbeeld. Ik zie het zelf iets genuanceerder. NLP is een bak met methodes en technieken. Een groot aantal daarvan gebruik ik en ik merk dat ze voor me werken. Er zijn er ook een aantal die ik niet zo interessant vindt, niet zo goed begrijp of waar ik de waarde niet van zie. Die gebruik ik dus ook niet. Dat betekent wat mij betreft dat er een hele hoop prachtige dingen in zitten die prima werken. En zo haalt iedereen weer iets anders uit NLP dat voor hem/haar op dat moment relevant is en waarde heeft. Ik heb sommige NLP theorieën wel 20 keer doorgelezen. En ik haal er iedere keer weer wat anders uit, omdat ik op dat specifieke moment in mijn leven weer met andere dingen bezig ben.”

  5. "Wat komt er aan bod in het vervolg webinar NLP?"

  Rob: “In het vervolg webinar gaan we aan de slag met technieken om jezelf en de ander beter te leren kennen, betere vragen te leren stellen en meer grip op je eigen emoties te krijgen.”

  Heb je de introductie webinar Wat is NLP? En wat heb je eraan? gemist, stuur dan een mailtje naar info@learnit.nl om de link voor het webinar te krijgen. Wil jij nog veel meer weten over NLP? Schrijf je dan hier in voor het vervolg webinar NLP! Ben je daarnaast geïnteresseerd in de tweedaagse cursus Neurolinguïstisch programmeren (NLP): een introductie? Klik dan hier.

  [link]

  Mindfulness: Hoe houd je je hoofd koel tijdens Corona?

  Op kantoor werken, naar een restaurant gaan met vrienden of langsgaan bij je ouders zijn ineens zaken geworden die niet meer zo vanzelfsprekend zijn. Door al deze veranderingen kan het zomaar zo zijn dat je je anders voelt dan normaal, negatieve gedachtes en sombere gevoelens kunnen ineens opduiken. Mindfulness kan dan een uitkomst bieden: door stil te staan bij je eigen gedachten en gevoelens kun je leren om in het hier en nu te leven.

  Zelfs als je er van overtuigd bent dat Corona niet van invloed is op jouw mentale gesteldheid, kan mindfulness toch nog van belang zijn. Simpel gezegd draait Mindfulness om het volledig bewust zijn van een huidige ervaring. Stilstaan bij je eigen gedachten en leven in het moment kunnen voor het moment je zorgen wegnemen of verlichten. Heb je geen idee hoe jij thuis zelf kan beginnen met mindfulness? Learnit heeft een paar praktische tips voor je op een rijtje gezet, die jou kunnen helpen om ondanks deze roerige tijden wat rust in je hoofd te krijgen:

  • Mindfulness hoeft niet lang te duren. Begin eens met 5 minuten mediteren per dag. Tegenwoordig zijn er veel Apps die je kunnen helpen om dagelijks meditatie oefeningen te doen. Zo heeft de App ‘Headspace: Meditation & Sleep’ al meer dan een miljoen gebruikers!
  • Zorg voor een klein mindful momentje gedurende de dag. Leg je telefoon aan de kant, doe de tv uit en neem de tijd om te genieten van een kopje thee. Zorg er voor dat niemand je kan storen: dit is jouw moment.
  • Pak er eens vaker een boek bij! We krijgen een constante stroom aan informatie binnen, op je werk, wanneer je tv kijkt en door social media. Soms kan dus het fijn zijn om deze informatiestroom even te stoppen en je op iets anders te focussen. Uit onderzoek is gebleken dat je met lezen rust in je hoofd kan creëren. Het boek ‘De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ is een echte aanrader voor iedereen die wel een beetje mindfulness kan gebruiken.
  • Maak eens een wandeling. Wist je dat wandelen stressverlagend werkt? Wandelen geeft je energie en verhoogt je concentratie. Dat maakt wandelen ideaal voor mensen die op hun werk of in het dagelijkse leven vaak onder stress of spanning staan. Wandelen hoeft helemaal niet lang te duren, soms kan het lopen naar de koffieautomaat tijdens je werk al ontspannend werken.

  Wil jij nog veel meer praktische tips ontvangen en ben je mogelijk geïnteresseerd in een cursus Mindfulness? Learnit biedt een 3-daagse training aan waar je alles leert over bewustwording en leven in het moment. Wist je bovendien dat een cursus mindfulness steeds vaker wordt vergoed door zorgverzekeraars? Wil jij weten of je hiervoor in aanmerking komt, dan in het slim om je zorgverzekeraar te contacteren!

  [link]

  4 apps die jou helpen om een goede notulist te worden

  Ken je dat onzekere gevoel, wanneer je een vergadering ingaat waarbij jij moet notuleren? Een aantal gedachten die door je hoofd kunnen flitsen zijn onder andere “moet dat verslag nou wel of niet uitgebreid uitgetypt worden” of “ik hoop maar dat ik het tempo bij kan houden”. Geen zorgen, dit zijn namelijk helemaal geen gekke gedachten. Wil je goed voorbereid zijn op een vergadering waar je moet notuleren, dan is het handig om goed voorbereid aan tafel te schuiven. Pen en papier zijn tegenwoordig niet meer zo populair om te notuleren, bijna iedereen gebruikt een laptop, tablet of mobiele telefoon. Maar wist je dat er tegenwoordig ook Apps bestaan die het notuleren net wat gemakkelijker maken? In deze blog worden 4 veelgebruikte Apps tijdens het notuleren besproken!

  1. Soundnote (voor IPad en MAC)

  Heb je moeite om snel mee te typen tijdens vergaderingen? Dat is verleden tijd met de App Soundnote! Deze App neemt de vergadering namelijk op, terwijl jij aan het typen bent. Als je achteraf de notulen wilt uitwerken, maar je bijvoorbeeld even vergeten bent wat de reactie van de directeur op een bepaald discussiepunt was, dan klik je gewoon op een woord uit je aantekeningen over dat actiepunt. De App speelt dit geluidsfragment dan direct af. Super handig toch?!

  2. IBABS (voor Android, IOS en Windows)

  IBABS is een App die is ontwikkeld met de gedachte dat je papierloos zou kunnen vergaderen. Deze App beschikt namelijk over een geautomatiseerde en overzichtelijke agenda die perfect aansluit op je eigen agenda. Bovendien kun je actiepunten handig verdelen onder collega’s en kun je besluiten direct invoeren; je hebt er later dus geen omkijken meer naar. Wat ook handig is: zonder WiFi kun je al je bestanden, notulen en aantekeningen openen in deze App.

  3. Office Lens App (voor Android, IOS en Windows)

  Soms worden er aantekeningen gemaakt op een whiteboard of neemt iemand een geprint document mee naar een vergadering die je graag in je notulen zou willen opnemen. Hoe pak je dit slim aan? Met de Office Lens App ben je in staat om documenten snel en eenvoudig ter plekke in te scannen. Omdat deze App speciaal is ontwikkeld om foto’s van bijvoorbeeld een whiteboard te maken, heb je geen last van rare schaduwen op je foto’s. Bovendien kun je deze documenten ook gelijk aan je Word document of PowerPoint bestand toevoegen.

  4. MindMeister (voor Android, IOS en Web)

  MindMeister is een App waarmee je gemakkelijk gezamenlijk met je collega’s een mindmap kan maken. Wat is het voordeel van een online mindmap, als je er ook gewoon een op een whiteboard kan tekenen? Voor degene die notuleert, kan het veel tijd en extra werk schelen. Niet alleen kun je gemakkelijk persoonlijke notities toevoegen tijdens een vergadering, ook kun je foto’s en filmpjes van bijvoorbeeld YouTube toevoegen aan je mindmap. Je mindmap is nog nooit zo compleet en up-to-date geweest met de MindMeister App!

  Naast een goede voorbereiding voordat je gaat notuleren, zijn er ook tijdens het notuleren een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten als je goede notulen wilt afleveren. Wil je graag weten hoe een goede notulist te werk gaat? Schrijf je dan hier in voor ons gratis webinar Notuleren, zo maak je het leuk! Wil je daarnaast getraind worden om de perfecte notulen af te leveren en ook praktische tips ontvangen over hoe je dit aanpakt? Dan is onze cursus Notuleren: efficiënt en resultaatgericht echt wat voor jou! Klik hier voor meer informatie.

  [link]

  Neurolinguïstisch programmeren (NLP): de weg naar succes

  Waarom is de ene leidinggevende zo succesvol terwijl het bij de andere leidinggevende lijkt of de hele afdeling zich tegen hem keert? Waarom is de ene docent in staat om algebraïsche formules haarfijn uit te leggen, terwijl de andere docent al moeite heeft met het uitleggen van een simpele som? Dit zijn vragen waar verschillende onderzoekers zich in de jaren ‘70 van de vorige eeuw mee bezig hielden. Hun conclusie? Communicatie is ‘key’. Bovendien waren de onderzoekers van mening dat je dit communicatieproces kan beïnvloeden: Neurolinguïstisch programmeren was geboren.

  NLP uitgelegd

  NLP kan opgedeeld worden in drie verschillende aspecten. ‘Neuro’ heeft te maken met het eerste deel van het proces. Het begint bij het zenuwstelsel, welke ervaringen je opneemt en verwerkt door gebruik te maken van de vijf verschillende zintuigen. Vervolgens maken mensen intern representaties van hun zintuiglijke waarnemingen, dit heeft te maken met het ‘linguïstische’ gedeelte. Tot slot heeft het ‘programmeer’ gedeelte te maken met het feit dat (onbewuste) patronen van menselijk gedrag uiteindelijk omgezet kunnen worden naar specifieke of gewenste doelstellingen. De communicatie en het gedrag van andere mensen analyseren is dus net zo belangrijk als jezelf bewust zijn van je eigen communicatie en gedrag om NLP te kunnen toepassen in het dagelijks leven.

  NLP cursus

  Learnit biedt een cursus NLP aan, die jou leert om ‘out of the box’ te denken en je eigen capaciteiten optimaal te benutten. Deze 2-daagse cursus wordt aangeboden op diverse locaties in Nederland maar is daarnaast ook online te volgen. Ben je geïnteresseerd in een introductiecursus NLP? Bekijk onze cursus dan hier.

  Een aantal praktische voordelen van NLP:

  • Inzicht opdoen met betrekking tot gedachten, gedrag en patronen
  • Leren communiceren op effectieve wijze
  • Concrete doelen stellen en behalen
  • Leren om je eigen talenten en hulpbronnen optimaal te gebruiken

  Kortom, NLP zou weleens de sleutel voor toekomstig succes in zowel je persoonlijke leven als als op de werkvloer kunnen zijn!

  [link]

  Keuzes maken: wat kies jij?

  Zou je liever een nieuwe wet instellen die geldt voor heel Nederland of de dag van je leven opnieuw willen beleven? Welke keuze je ook maakt, het is en blijft een proces. Sommige mensen maken binnen enkele seconden een keuze, terwijl anderen hier dagen over na moeten denken.

  Wist je dat de gemiddelde persoon zo’n 35000 keuzes per dag moet maken? Je staat er misschien niet direct bij stil, maar het begint al als je de dag begint. Ga je direct uit bed als de wekker gaat of draai je je nog even om? Zo, je eerste keuze is al gemaakt!

  Het proces van keuzes

  Om te begrijpen hoe je een keuze maakt, gaan we terug in de tijd. Namelijk naar de evolutie van ons brein. Volgens Dr. William Glasser (1998) is het maken van keuzes gebaseerd op de vijf principes:

  • Overleving
  • Liefde
  • Macht
  • Vrijheid
  • Plezier

  Je koopt eten, omdat je wilt overleven. Je drinkt water om niet uit te drogen. Als je kijkt naar het principe liefde ben je graag bij familie en vrienden, omdat je dat een warm en veilig gevoel geeft. En je kiest voor een partner waar je van houdt. Daarnaast kunnen keuzes zorgen voor meer macht, omdat je bijvoorbeeld kiest voor een baan of een hogere functie waarbij je leiding geeft.

  Keuzes hoeven niet altijd moeilijk te zijn. Zo kan het kopen van een auto je meer vrijheid bezorgen, maar ook meer plezier. Omdat je niet drie uur lang in de trein wilt zitten. De vijf principes zijn de achterliggende redenen die ons drijven een keuze te maken.

  Helpt het om veel keuzes te maken?

  Niet altijd... Steve Jobs droeg elke dag een zwarte coltrui of een zwart t-shirt, omdat hij al zoveel belangrijke beslissingen moest maken dat hij niet wou nadenken over zijn kledingkeuze. Soms is het maken van minder keuzes goed voor je mentale gezondheid. Je brein heeft dan een vaste structuur ontwikkeld waarin bepaalde keuzes vanzelfsprekend worden.

  Je hebt niet altijd invloed op de keuzes die je moet maken, maar het proces van kiezen, daar heb je wel invloed op!

  [link]

  Hoe ga je om met lastige klanten?

  “De klant heeft altijd gelijk” en “De klant is koning”, beide uitspraken die veel gebruikt werden in het verleden en die nu nog vaak worden toegepast in de bedrijfsvoering. Deze uitspraken laten zien dat hoe onzinnig of onterecht een reactie van een klant ook mag zijn, deze altijd serieus moet worden genomen. Maar is dit eigenlijk altijd wel een gegeven?

  Om dat in te kunnen zien is het belangrijk om te reflecteren hoe jij als persoon zou reageren op een lastige klant.

  De leeuw, het hert en de kat

  Als je het heel simpel bekijkt zijn er eigenlijk drie verschillende soorten ‘oerreacties’ die mensen hebben wanneer ze in aanraking komen met een lastige klant. Deze zijn te vertalen in de leeuw, het hert en de kat.

  Een leeuw is een vechter, hij gaat het conflict niet uit de weg en probeerd gelijk in oplossingen te denken. De valkuil van de leeuw is zijn drang naar vechten en aanvallen, met gevolg dat het afschikwekkend kan overkomen op klanten.

  Het hert vlucht, hij gaat het conflict juist het liefste uit de weg en zal altijd een onderdanige positie proberen in te nemen. Het voordeel is dat een klant zich dan in eerste instantie gehoord voelt, het nadeel alleen is dat het vluichten van het hert het probleem niet oplost wat uiteindelijk zal leiden tot een ontevreden klant.

  De kat bevriest, hij zal afstand proberen te creën tussen hem en de klant om het probleem vanuit een expert-rol to kunnen observeren. Hierbij is de valkuil dat de kat geen contact maakt met de klant waardoor deze zich ongehoord voelt.

  Uiteindelijk neigen we allemaal naar een van deze rollen. Desondanks is dit niet in alle gevallen hetzelfde, soms stel je je bijvoorbeeld meer als een leeuw op terwijl je op andere momenten meer een kat kan zijn.

  Behoeften

  Met de informatie over de leeuw, het hert en de kat in ons achterhoofd is het nu interessant om na te gaan denken over wat klanten nodig hebben. Als voorbeeld kan je zeggen dat iemand die boos overkomt in eerste instantie begrip nodig heeft, gevolgd door uitleg en uiteindelijk een concreet plan. Hierin heb je alle drie de rollen verwerkt.

  Gratis webinar

  Wil je nog meer weten over dit onderwerp en ben je benieuwd welke rol nou het meeste bij jou past? Tijdens het gratis webinar dat op 14 januari 2020 werd gehouden ging Michaela dieper in op het tevreden stellen van lastige klanten. Kijk hem hier terug!

  [link]

  Hoe je met de juiste vragen duidelijkheid creëert

  Mijn twee zoons (van 8 en 10 jaar) en ik stapten op een zaterdag in de auto. Ik had een paar weekendklusjes te doen en mijn kinderen moesten even mee naar de bouwmarkt. Ze hadden niet zoveel zin om mee te gaan. De jongste zei: ,,Ik vind het irritant dat ik mee moet.’’ Ik was aan het rijden en reageerde niet direct. Mijn oudste vroeg hem vervolgens: ,,Wat bedoel je eigenlijk precies met irritant?’’

  Doorvraaggedrag

  Daar kon de jongste geen goed inhoudelijk antwoord op geven. Ik moest een beetje lachen en dacht bij mezelf: oeps. Als trainer lijd ik soms aan beroepsdeformatie: ik vraag bij mijn kinderen thuis soms lang door, ik wil weten wat ze precies bedoelen. De oudste neemt dat doorvraaggedrag dus over, maar ik vind het nog niet helemaal bij zijn leeftijd passen.

  Er zit natuurlijk ook een mooie kant aan. Door deze vraag te stellen, leert mijn oudste zoon iets. Want wat de jongste precies bedoelt met irritant, daar kunnen we alleen maar naar gissen. Zo zijn er een hoop goede vragen die je kunt stellen waarmee je meer duidelijkheid krijgt over wat de ander nou precies zegt of bedoelt. Dat levert vaak helderheid op. In deze blog wil ik een bijzondere vraagsoort toelichten: de nominalisatie. Deze stijl van vragen stellen komt uit neurolinguïstisch programmeren (NLP) en werkt als volgt.

  Wat is een nominalisatie?

  Je hebt waarschijnlijk een aantal dingen voor je staan. Een laptop of computer, een bureau, een pen: spullen. Voor die woorden staan lidwoorden: de, het of een. Maar mensen maken soms ook ‘dingen’ van werkwoorden: de relatie, de keuze, de ontmoeting. Er staat een lidwoord voor, maar het is géén ding. NLP noemt dit een nominalisatie. Een relatie is een actief proces, een heleboel activiteiten bij elkaar, en al die acties bij elkaar noemen we ‘de relatie’.

  Dat is op zich niet erg. Maar nominalisatie is vaak een vorm van verantwoording ontwijken. Als ik zou zeggen: ,,De relatie met mijn vrouw loopt niet zo goed.’’ Dan klinkt het net alsof de relatie een ding is. En dat ding loopt niet zo lekker. Alsof het iets is dat buiten mezelf ligt. Je kunt van een nominalisatie weer een actief proces maken door het weer naar een werkwoord terug te brengen.

  Een relatie is dan de manier waarop je met elkaar omgaat. Dus als iemand zegt: ,,De relatie met mijn vrouw loopt niet zo goed.’’ Dan zou je normaal gesproken iets vragen als: ,,Hoezo?’’ En vervolgens krijg je te horen wat er allemaal mis is. Iemand die NLP heeft gedaan, zou iets vragen als: ,,Hoe ga jij dan met je vrouw om?’’ Of: ,,Hoe ben jij dan met je vrouw omgegaan waardoor het nu niet meer goed loopt?’’

  Verantwoordelijkheid terug waar het hoort

  Met deze vraag leg je de verantwoordelijkheid terug waar die hoort: het ligt niet aan de relatie – een ding, maar aan het resultaat van specifieke acties van jezelf. Zo’n vraag krijgen is niet altijd even leuk. Maar als je die op een geïnteresseerde manier stelt, moet iemand nadenken over zijn eigen aandeel en bijdrage aan het huidige resultaat. Daar ligt meestal de oplossing.

  Er zijn veel nominalisaties. Zo vertelde een manager die deelnam aan een NLP-training laatst: ,,Ik vind het heel moeilijk om die club aan te sturen.’’ De nominalisatie is hier ‘de club’. Dat is namelijk geen ding. Ik kan letterlijk gezien ook niet een club aansturen. De vraag werd dus: aan welke mensen dien jij precies leiding te geven? Welke mensen doen het goed? Welke mensen kunnen het beter doen? Op welk vlak? Hoe kan je op die vlakken het gesprek met ze aangaan? En zo werd de club aansturen, een heel vaag ding, weer een concrete activiteit: een aantal specifieke collega’s, waarmee je een aantal gesprekken kunt voeren over specifieke zaken.

  De vraag is: wat heb je aan deze kennis, wat kun je ermee, en wanneer? NLP stelt: taal is een onbewuste expressie. Mensen praten gewoon. En als je heel goed luistert naar wat mensen precies zeggen, kun je horen hoe ze zichzelf in de problemen hebben gebracht. Zo kun je mensen helpen om weer de verantwoordelijkheid te nemen en verder te komen. En wanneer zet je dit in? Naast wellicht hier en daar wat beroepsdeformatie, natuurlijk alleen in gesprekken waarin je duidelijkheid en helderheid wilt creëren.

  Zelf oefenen en gratis webinar

  Wil je er zelf mee oefenen? Bedenk dan eens een werkwoord – of een actief proces – voor de woorden: de keuze, de regering en de liefde.

  Wil je meer weten, in het gratis webinar over NLP van 14 november 2019 besprak Rob: Vijf scherpe vragen waarmee je in ieder gesprek voor helderheid zorgt. Kijk hem hier terug.

  [link]

  Zo vergroot je jouw werkgeluk

  Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat 18,1 procent van de vrouwen en 16,4 procent van de mannen in 2018 burn-outklachten ervaren op werk. Steeds meer werknemers lijken last te hebben van stress, zijn overspannen of zitten in het ergste geval thuis op de bank met een burn-out.

  Werkverzuim

  Deze klachten gaan ten koste van het werkplezier van werknemers, maar dit kost werkgevers ook enorm veel geld. Ruim 35 procent van de werknemers gaf namelijk aan dat werkstress ook de belangrijkste oorzaak is van werkgelateerd verzuim.

  ´Werknemers worden steeds kritischer over waar ze willen werken´

  Zowel werkgevers als werknemers stellen steeds vaker de vraag: hoe kan je werkgeluk vergroten? Werkgeluk is niet alleen een manier om stress en burn-outklachten te voorkomen, maar zorgt ook voor meer productiviteit en is bovendien een goede manier om werknemers aan te trekken en te behouden.

  ,,Werkgeluk heeft betrekking op het welzijn van werknemers, daardoor worden ze gemotiveerder en als gevolg daarvan productiever”, vertelt Learnit-trainer Roeli.

  ,,Werknemers worden steeds kritischer over waar ze willen werken”, stelt de trainer. Ze vervolgt: ,,De arbeidsmarkt is krap en werknemers kijken niet alleen meer naar hun contractvoorwaarden. Werkgevers moeten alles uit de kast halen om mensen binnen te halen, maar ook te houden.”

  Psychologisch kapitaal

  Roeli bespreekt in haar webinar Werkgeluk vergroten hoe psychologisch kapitaal kan bijdragen aan minder stress en angst, verhoogde prestaties en natuurlijk meer werkgeluk. ,,Psychologisch kapitaal bestaat uit vier eigenschappen waar iedereen al in enige mate over beschikt. Deze eigenschappen kun je vergroten en dit zal je helpen meer werkgeluk te ervaren.”

  Wil je weten wat deze eigenschappen zijn en hoe je die kan vergroten? Schrijf je hier in voor de cursus: Werkgeluk vergroten.

  [link]

  Hoe je omgaat met weerstand en conflicten in je team

  Stress op het werk is beroepsziekte nummer één in Nederland. Uit onderzoek van TNO uit 2015 blijkt dat ruim een miljoen mensen risico lopen op een burn-out of op een andere werkgerelateerde psychische aandoening.

  36% procent van het werkgerelateerde ziekteveruim ontstaat door stress op het werk. Opvallend is dat vooral jonge mensen last hebben van burn-outklachten: namelijk 17% van de werknemers tussen de 25 en 35 jaar.

  Werkstress

  Dit stressgerelateerde ziekteverzuim kost de werkgevers een hoop geld: liefst 1,8 miljard euro per jaar. Werknemers noemen een vijftal oorzaken voor het ontstaan van werkstress:

  • 44% heeft weinig autonomie op het werk
  • 38% heeft te maken met hoge taakeisen
  • 23% is slachtoffer van ongewenst gedrag van buiten de organisatie
  • 16% is slachtoffer van ongewenst gedrag binnen de organisatie
  • 8% wordt gepest op het werk

  Trainer Anna Maria van Learnit gaat dieper in op de oorzaken. Nog steeds krijgen veel werknemers een leidinggevende functie toebedeeld, zonder dat ze daarvoor opgeleid zijn. Als mensen goed zijn in hun werk, krijgen ze promotie. En ineens moeten ze collega's aansturen.

  'Leidinggeven is een ander vak'

  ,,Dat is echt een ander vak, het wordt nog weleens onderschat'', zegt Anna Maria. ,,Werknemers moeten het er zelfs vaak 'bij' doen. Dan mis je kennis, maar ook tijd en energie om eventuele weerstand en conflicten te herkennen en erkennen.''

  Daar gaat het vaak mis, ziet de trainer. Leidinggevenden kiezen ervoor het conflict te negeren, of treden op met de harde hand, door hun macht te gebruiken. Beide oplossingen zijn zelden goed, stelt Anna Maria. ,,Zeker als de keuze niet gebaseerd is op een bewust gekozen strategie, maar op frustratie, irritatie of een gevoel van onmacht.''

  Kantoortuinen

  Dat werkruimtes steeds vaker ingericht worden als kantoortuinen, helpt volgens de trainer ook niet mee. Werknemers zijn eraan gewend om zich terug te kunnen trekken in een kleinere kamer, alleen of met een klein groepje. Nu dat door de overstap naar een kantoortuin niet meer kan, zorgt dat voor extra stress, hoort Anna Maria regelmatig bij trainingen.

  Door de invoering van flexplekken heeft daarnaast lang niet iedereen meer een vaste plek. Met je dossiers onder de arm een werkplek zoeken werkt stressverhogend, merkt Anna Maria. ,,Dat leidt tot frustraties. Die ergernissen verhogen de kans op weerstand en conflicten.''

  Webinar

  Hoe je wél moet omgaan met weerstand en conflicten in je team, vertelt Anna Maria in een gratis webinar. Tijdens de interactieve online presentatie gaat de trainer dieper in op de oorzaken en gevolgen en geeft ze tips om tot een oplossing te komen. Bekijk de sessie hier terug.

  [link]

  De onderstroom in teamcoaching: hoe krijg je daar grip op?

  Als leidinggevende is het belangrijk om te weten wat er speelt in een team. Zo is het namelijk mogelijk om een goed functionerend team te hebben waarbij alle leden helemaal op elkaar zijn ingespeeld. Het is echter niet altijd even makkelijk om te achterhalen wat de teamleden nou echt bezighoudt.

  Dit heeft te maken met het feit dat niet alles wordt uitgesproken in de groep, oftewel: er is sprake van een onder- en bovenstroom. Deze twee stromingen bepalen voor een groot deel hoe een team functioneert.

  Wat zijn de onder- en bovenstroom?

  In ieder team is er sprake van een onder- en bovenstroom. De bovenstroom is datgene wat voor iedereen zichtbaar is. De dingen die worden uitgesproken, doelen die worden gesteld en afspraken die met elkaar worden gemaakt.

  Daaronder ligt nog een andere onzichtbare stroom. Dit zijn de zaken die juist niet worden besproken, maar die wel invloed hebben op de algemene sfeer in een team. Daarom is het belangrijk om grip te krijgen op deze stroom.

  De theorie

  Het concept van de onder- en bovenstroom is bedacht door de Amerikaanse psycholoog David McClelland. Hij presenteert deze twee stromingen als een ijsberg. Het topje van de ijsberg wordt gekenmerkt door datgene wat we doen: onze kennis en vaardigheden. De stroming onder water wordt gekenmerkt door dat wat we denken en willen: onze normen en waarden en onze gedragspatronen. De onderste stroom is veel abstracter, maar vormt volgens David McClelland uiteindelijk wel de basis voor de bovenstroom.

  Het belang van de onderstroom

  We hebben het niet altijd door, maar ieder team heeft te maken met onderliggende spanningen, verwachtingen en frustraties. Deze worden vaak niet gedeeld, maar hebben wel invloed op de manier waarop teamleden met elkaar omgaan. Uiteindelijk bepaalt deze stroming dus voor een groot deel hoe een team functioneert. Verlopen samenwerkingen niet soepel? Is de productiviteit van een team opvallend laag? Al deze problemen kunnen voor een groot deel verholpen worden door aandacht te besteden aan de onderliggende stroom.

  Hoe kunnen deze stromingen beïnvloed worden?

  Wanneer je bekend bent met de onder- en bovenstroom, heb je de eerste stap richting een hecht team al gezet. Vervolgens is het vooral belangrijk om de onderliggende gedragspatronen, normen en waarden naar boven te halen. Zodra deze onderwerpen daadwerkelijk besproken worden, kan het team op een andere manier rekening met elkaar houden.

  Dit zorgt uiteindelijk voor een prettige sfeer waarbij iedereen moeiteloos op elkaar is ingespeeld. Wil je de onder- en bovenstroom dus beïnvloeden? Dan is het vooral belangrijk om met je team te praten.

  Zo stroomlijn je jouw team

  Als leidinggevende lijkt het misschien onmogelijk om zicht te krijgen op zowel de onder- als bovenstroom. Wat daarbij kan helpen is een Teamcoach van Learnit. Die is gespecialiseerd in het bespreekbaar maken van de onderstroom.

  [link]

  Assertiviteit op de werkvloer: wat levert het jou op?

  Wil jij niet dat erover je heen gelopen wordt? Geef jij gemakkelijk in en is nee zeggen een behoorlijk obstakel voor jou? Dat kan in werksituaties zorgen voor de nodige frustraties. Assertiviteit op de werkvloer is van groot belang en wordt juist op prijs gesteld door werkgevers. Hoe leer je je eigen grenzen aan te geven? Uiteindelijk moet je het toch echt zelf doen, maar in deze blog halen we een aantal handige hulpmiddelen aan.

  Subassertief gedrag

  Als jij een subassertief persoon bent op de werkvloer, dan kan het nog weleens voorkomen dat je over je heen laat lopen. Dat wordt ook wel subassertief gedrag genoemd. Subassertief gedrag is vaak eenvoudig te herkennen aan de volgende punten:

  • Toch wat extra werk van jouw collega op je nemen
  • Extra uren overwerken
  • Moeite hebben met nee zeggen
  • Anderen niet teleur willen stellen
  • Niet voor jouw eigen rechten op durven komen

  Valkuilen benoemen

  Een handige truc om assertief gedrag bij jezelf te stimuleren is het simpelweg benoemen van je valkuilen. Zeg jij vaak ja, ga je overal maar mee akkoord en zit je later zelf te balen? Daar heb je alleen jezelf maar mee. Zet op papier wanneer jij subassertief reageerde en benoem je meest voorkomende valkuilen. Je kan deze situatie tot je nemen en vervolgens bedenken hoe je het anders had kunnen oplossen. Op deze manier krijg je meer inzicht in je eigen handelen.

  Fysieke assertiviteit

  Assertiviteit op de werkvloer gaat niet alleen via woorden. Houdingen zeggen al genoeg over wie de baas is en over hoe jij je opstelt. Assertiviteit hangt samen met zelfvertrouwen. Daarom is een actieve houding die zelfvertrouwen uitstraalt erg belangrijk. De relatie tussen werkgever en werknemer is standaard een verhouding van dienen en gediend worden. Dit betekent echter niet dat er misbruik gemaakt mag worden van iemand kunnen. Jouw fysieke houding verklapt stiekem al genoeg. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw houding je niet verklapt en hoe kom je fier en assertief over?

  • Rechtop staan om een zelfverzekerde uitstraling te krijgen
  • Het gebruik van de armen. Niet over elkaar, niet met de handen in de zakken, maar een actieve uitstraling
  • Gebruik je ogen. Kijk niet weg, maar blijf mensen altijd aankijken wanneer je spreekt

  Door jouw houding aan te passen, kun je een stuk zelfverzekerder overkomen en zullen mensen minder snel jouw grens overgaan.

  Rechten

  Assertief zijn op de werkvloer betekent dat je op mag komen voor jouw rechten. Moet je overwerken? Zorg dan dat je hier voor betaald wordt. Moet je extra taken op je nemen? Zorg dan dat hier de juiste tijd voor krijgt. Als werknemer en collega heb je genoeg rechten. Je hoeft je niet suf te laten werken en mag zeker voor jouw rechten opkomen. Wanneer anderen op de werkvloer weten waar jij aan toe bent en wat jouw grenzen zijn, werkt dat beter voor iedereen.

  Gevolgen

  Wanneer jij geen assertieve houding aanneemt en alles maar over je heen laat komen, heb je alleen jezelf ermee. De werkdruk neemt toe, net zoals de stress en de negatieve gevoelens voor jouw collega's en werkgevers. Erg vervelend, al helemaal omdat deze collega's geen flauw benul hebben waar dit aan kan liggen. En zonder te overdrijven: subassertiviteit is de belangrijkste oorzaak burn-outs. Zorg dus dat jij vroegtijdig het heft in eigen hand neemt en start met een assertieve houding.

  Trainingen

  Zoals het in deze blog beschreven wordt, klinkt het allemaal eenvoudig en helder. We kunnen ons voorstellen dat het niet altijd zo eenvoudig is. Om jezelf de juiste vaardigheden aan te leren biedt Learnit assertiviteitstrainingen aan die jouw kunnen helpen een assertievere werkhouding aan te nemen. Neem ook eens een kijkje tussen andere trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en bepaal welke training het beste bij je past. Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies op maat.

  [link]

  Met assertiviteit kom je verder

  Volgens de Dikke Van Dale betekent assertief 'zelfverzekerd en zelfbewust' zijn. Assertiviteit is het jezelf durven zijn. Assertieve personen zijn niet per definitie de mensen die het hardst roepen. Of mensen die altijd maar alleen voor zichzelf opkomen. Assertiviteit gaat namelijk om meer dan één persoon. Het gaat om de connectie en relatie tussen twee mensen. Assertiviteit is een manier om te communiceren en geen eigenschap die iemand al dan niet bezit. Wie assertief is komt op voor zichzelf, zonder daarbij de gevoelens van de ander tekort te doen. Assertieve mensen durven nee te zeggen, geven hun grenzen duidelijk aan en kunnen kritiek geven én ontvangen. Ze laten andere mensen altijd in hun waarde en respecteren de meningen en gevoelens van de ander.

  Bij assertiviteit draait het om het sluiten van compromissen: in het midden uitkomen en win-win situaties. Assertieve mensen gaan niet altijd voor hun eigen winst, maar zorgen er wel voor dat hun visie voor iedereen duidelijk is. Wanneer je dus te agressief bent is dat nadelig voor je relatie met anderen. Als je te passief of subassertief bent, doe je jezelf tekort.

  Wanneer je assertiever wilt worden, zul je je eerst bewust moeten worden van je eigen gedrag. Hoe ga je op dit moment om met anderen? Ben jij degene die altijd stuurt of luister je ook naar de mening van anderen? Naar je collega's of werknemers luisteren is zeer belangrijk. Daarbij is het belangrijk dat je niet alleen autobiografisch communiceert. Bij autobiografisch communiceren ben je alleen maar bezig met de reactie die jij dadelijk op het verhaal van de ander gaat geven. Het is juist belangrijk dat je luistert en ook echt doorvraagt.

  Let daarom op jezelf wanneer je een gesprek aangaat. Doe dit op de werkvloer, maar ook vooral wanneer je met vrienden bent. Wat is jouw rol in de vriendengroep? Ben jij degene die altijd met alle ideeën komt en geen 'nee' accepteert? Of ben jij degene die altijd alles prima vindt en daardoor vaak niet doet wat je zelf wilt?

  Wanneer je bewust bent van je eigen gedrag, kun je het gaan veranderen. Stap uit je normale patroon en kom eens iets meer voor jezelf op. Als je moeite hebt om assertief te zijn op je werk is het wellicht slim om eerst wat te proberen in je vriendengroep.

  Vraag anderen ook vooral om tips en vraag ze hoe ze jou zien. Anderen kijken misschien net anders tegen jouw gedrag aan en laten je weer dingen zien die je eerst niet zag. Tot slot hoef je niet de meest assertieve persoon ter wereld te worden!

  In onze training Assertiviteit: opkomen voor jezelf leer je zelfbewuster op te treden, mét respect voor anderen. Er wordt aandacht besteed aan het duidelijk kenbaar maken van je mening, er wordt geoefend met het niet uit de weg gaan van problemen en conflicten en je leert een pro-actieve houding aan te nemen. Na de training ben je beter in staat om jezelf te profileren, wat je zelfvertrouwen een boost geeft!

  [link]

  Haal het beste uit jouw beïnvloedingsvaardigheden

  Anderen beïnvloeden heeft jammer genoeg vaak een slechte reputatie gekregen. Hoewel veel mensen bij beïnvloeden denken aan het misbruiken van iemands naïviteit, gaat het eigenlijk om een ware kunst die enkel positieve gevolgen heeft op het privé- en bedrijfsleven - zolang er juist mee wordt omgesprongen.

  Als je overtuigender wil zijn, beter wil kunnen argumenteren en sterker in je schoenen wil staan, dan kan een Learnit training daarbij helpen. Learnit onderscheidt zich vooral door de manier waarop beïnvloeden wordt benaderd. Zo gaat de training eerder om het begrijpen van de ander, alvorens die kennis te gebruiken om een argumentatie te voeren. Een vreemde aanpak? Eigenlijk niet, en dit is waarom.

  Kennis is macht - ook bij het beïnvloeden van anderen

  Iedereen weet dat, om mensen te kunnen beïnvloeden, je over bepaalde kennis moet beschikken. Enkel door een stapje voor te hebben op de andere partij kun je deze immers doen veranderen van gedachte, of beïnvloeden. Onze training is vooral gericht op het begrijpen van die andere partij, aangezien dit een beter inzicht geeft op de motieven, waarden en overtuiging die gehanteerd worden. Stel jezelf de volgende vraag: Hoe kun je goed inspelen op de behoeftes van de ander, als je niet eens goed weet wat die zijn of waar ze vandaan komen?

  Koekje van eigen deeg

  Natuurlijk gaat het er niet om dat je andere mensen 'misbruikt', maar waarom zou je de argumenten van de andere persoon niet tegen hem of haar kunnen gebruiken? Iemand die daar al erg bedreven in was, was de Griekse filosoof Socrates. Hij probeerde zijn 'patiënten' tot inzicht te doen komen door hen vragen te stellen over hun behoeftes. Op die manier kwam hij stapsgewijs meer te weten over hun overtuigingen en problemen, waardoor hij deze bij een volgende vraag tegen hen kon gebruiken. Ongepast? Niet echt, want de mensen kwamen natuurlijk zelf naar hem met hun problemen.

  Het voordeel van de ander begrijpen om die te overtuigen is dat je erg doelgericht kan argumenteren. Dat wil zeggen, in plaats van het ene argument achter het andere aan te halen in de hoop dat je een gevoelige snaar raakt, heb je genoeg aan één of twee argumenten om de ander aan het denken te zetten en zijn of haar eigen overtuigingen in twijfel te doen trekken. En dat is precies waar beïnvloeden om gaat.

  Beïnvloeden: een tactische sport

  Iemand beïnvloeden draait dus niet zozeer om de kwantiteit van argumenten, maar eerder om de kwaliteit. Niet de hoeveelheid aangehaalde argumenten is belangrijk, waar wel de mate van onderbouwing van die argumenten. Beïnvloeden vraagt dus eigenlijk meer dan alleen maar overtuigingskracht en de vaardigheid om duidelijk en overtuigend te spreken. Het vereist een zekere mate van onderzoek, kennis van de andere en de vaardigheid om die zo goed mogelijk in een éénduidig argument te gieten om de andere partij te overtuigen.

  Beïnvloeden in de praktijk

  Wij beseffen het belang van beïnvloedingsvaardigheden in de huidige maatschappij. Of het nu gaat om een buur die je absoluut op je tuinfeest wil hebben, of een klant die je wil overtuigen van de kwaliteit van jouw dienst, beïnvloeden is een integraal onderdeel van onze wereld. Beïnvloeden is ook essentieel bij het samenwerken met anderen: als je meningen van anderen goed kunt analyseren en weet wat hun belangen zijn, kun je doelgerichter en inspirerender optreden.

  De cursus van Learnit bestaat uit twee dagen training, waarbij beïnvloedingsvaardigheden en overtuigingskracht ontwikkeld worden. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier van overtuigen en daar wordt dan ook rekening mee gehouden. Onderhandelen, motiveren, krachtig optreden en aansturen maken natuurlijk deel uit van een goede overtuigingskracht, en ook die aspecten worden dan ook behandeld tijdens de cursus. Zo is het creëren van een win-winsituatie een efficiënte manier om te beïnvloeden.

  Er is geen betere manier om iets te leren dan door middel van praktische oefeningen, en dat is bij beïnvloeden niet anders. Maatwerk is bij ons troef, juist omdat elke deelnemer anders is. In een intakegesprek worden de leerdoelen van deelnemers bepaald, en die informatie wordt gebruikt om het programma vast te leggen. Een actieve inzet is dus vereist van elk lid - maar dat maakt de cursus des te efficiënter. Meer weten over onze training Beïnvloedingsvaardigheden en overtuigingskracht? Klik dan hier.

  [link]

  5 tips om indruk te maken met je presentatie

  Een goede presentatie valt of staat met je voorbereiding. Zorg ervoor dat je weet voor wie en waar je de presentatie houdt. Maar... Je kunt nog veel meer doen om tot een knaller van een presentatie te komen. Check de onderstaande tips:

  1. De allerbelangrijkste tip: denk dat het goed komt!

  Geloof in jezelf en in je verhaal. Als je achter je verhaal staat, til je je presentatie onmiddellijk naar een hoger niveau. (Hoe kun je immers geloofwaardig overkomen als je zelf niet eens gelooft wat je vertelt?) Als je moeite hebt om je eigen sterke punten te zien en daarop te vertrouwen: vraag iemand anders om ze voor je te benoemen. Zeg daarna hardop tegen jezelf dat je die en die eigenschappen inzet bij deze presentatie; dat je het kunt; en dat je een goed verhaal hebt. Herhaal dit gewoon een paar keer in de dagen voor je presentatie. Heb vertrouwen!

  2. Begin krachtig

  Met een goede inleiding en een prikkelende start pak je direct de aandacht van je publiek. Vertel een mooie anekdote, een metafoor of een persoonlijk verhaal. Dat komt je presentatie absoluut ten goede. Hoe zorg je voor een goede inleiding? Wees je bewust van het waarom! Waarom geef je deze presentatie? Wat is er precies zo interessant aan wat je vertelt? Draai er niet omheen en geef je publiek direct een reden om te blijven zitten waar het zit en te luisteren naar je verhaal. (Heel belangrijk: breng direct je enthousiasme over! Daarmee geef je iedereen stante pede een goede reden om de aandacht erbij te houden.)

  3. Manage de spanningen

  Een beetje spanning is goed. Als het adrenalinelevel in je lichaam stijgt, word je alerter en meer gefocust. Het helpt je om een goede presentatie te geven. Maar te veel is nooit goed. Te veel spanning dus ook niet. Heb je moeite om door spanning te vertrouwen in je eigen kunnen? Probeer dan wat ademhalings- en ontspanningsoefeningen in aanloop naar je presentatie. Door terug te gaan naar het hier en nu en naar je lichaam, kom je een beetje los van je gedachten. (En ja, het zijn meestal je gedachten die de spanningen veroorzaken.)

  4. Zorg voor een logisch verhaal

  Heb jij ook bergen kennis? Heel goed! Het is belangrijk om al die kennis in een logische vorm te presenteren. Leg daarom verbanden tussen je verschillende stukjes kennis (die je uit diverse bronnen hebt) en geef veel voorbeelden. Maar let op: Less is more! Bedenk van tevoren wat écht belangrijk is om te vertellen. Een overload aan informatie blijft niet hangen bij je publiek. Je hoeft niet álles te verteollen wat je weet. Zorg er voor dat de informatie díe je geeft, aansluit bij het kennisniveau van je toehoorders. Stel hen bijvoorbeeld vragen – dan maak je je presentatie direct interactief! Door te vragen, krijg je een goed beeld van de voorkennis van je publiek. Op deze voorkennis kun je je presentatie opbouwen. Zo zorg je ervoor dat wat jij vertelt goed overkomt en dat iedereen je kan volgen.

  5. Houd je presentatie afwisselend

  Alleen maar luisteren is vaak saai. Interactie zorgt ervoor dat mensen de informatie veel beter opnemen. Prikkel je publiek met een filmpje, een quiz of een kleine designopdracht (afhankelijk van de aard van je verhaal). Wees creatief en durf je publiek (en jezelf!) uit te dagen.

  Dit waren onze vijf tips. Laat het ons even weten of je nog aanvullingen hebt!

  Gratis webinar terugkijken

  Wil jij graag leren hoe je kan presenteren met overtuiging? Kijk dan hier ons gratis webinar Presenteren met overtuiging terug!

  [link]

  Afleiding en concentratie

  Afgeleid worden is een keuze

  Waarschijnlijk herken je de volgende situatie maar al te goed op je werk: Je bent druk bezig met een bepaalde activiteit die al je aandacht nodig heeft en je telefoon of een email haalt je uit je concentratie. Vervelend. En de tijd die je nodig hebt om weer geconcentreerd verder te werken mag dan per persoon verschillen, maar uiteindelijk blijkt dat als je zonder afgeleid te zijn door kan werken, je veel sneller klaar bent. Wat is toch de reden dat we zo snel afgeleid zijn en hebben we dit niet zelf in de hand? Vanuit dat oogpunt durven wij de stelling aan dat afgeleid worden een keuze is.

  Concentratie vraagt aandacht.

  Er zit een verschil tussen de werkzaamheden en de concentratie die je nodig hebt om deze werkzaamheden uit te voeren. Het schrijven van een rapportage met financiële invloeden vergt meer concentratie dan een memo over het opruimen van de koffiekopjes, om maar een voorbeeld te geven. Het is daarom goed als je de werkzaamheden waarbij concentratie vereist is een label kan meegeven. Door de werkzaamheden te classificeren, krijg je inzicht in hoe hoog de concentratie moet zijn en hoe vervelend het is om afgeleid te worden bij die specifieke taak.

  Concentratie vraagt actie

  Als je weet welke concentratie nodig is om op een efficiënte manier je werkzaamheden te doen, zul je ook begrijpen dat concentratie om actie vraagt. Soms kan het nodig zijn dat je je letterlijk afzondert door apart te gaan zitten. Soms is het voldoende om je telefoon en je e-mailprogramma uit te zetten. Maar wat altijd geldt is dat je zélf actie moet ondernemen om dit te realiseren. Nu denk je misschien dat het niet bereikbaar zijn of niet direct reageren op een e-mail niet klantvriendelijk overkomt, maar niets is minder waar. Als je de tijd neemt om op een vast moment de telefoon te beantwoorden of je e-mail te lezen, dan heb je ook de tijd om geconcentreerd te werken.

  Concentratie en tijdswinst

  Vaak hoor je dat de tijd die je hebt te kort is om alle werkzaamheden te doen die men zelf wil doen of die er van je gevraagd worden. Juist door de concentratie op de juiste manieren in te zetten win je tijd. Je bent minder afgeleid, je functioneert prettiger en als je de tijd neemt om met een goede planning te werken en op de juiste manier je tijd te managen dan zul je zien dat de keuze voor geconcentreerd werken afwisselen met andere werkzaamheden je productiviteit veel hoger ligt dan wanneer je het goed vindt dat je gestoord wordt.

  De keuze om afgeleid te worden heb je dus zelf in de hand. De vraag is dan ook: wat ga je nu doen? [link]

  Grip op je mailbox met 3 handige tips

  Ben je erg veel tijd kwijt met het zoeken naar mailtjes? Idealiter moet je inbox, oftewel je digitale werkplek, zo leeg mogelijk zijn. In deze blog geven we je drie handige tips, waarbij we de instellingen in Gmail als voorbeeld nemen:

  Tip 1: Maak gebruik van 3 hoofdlabels

  Vrijwel alle e-mailprogramma's geven je de mogelijkheid om je inbox te personaliseren. Door binnenkomende e-mails op een gestructureerde manier te verwerken, kun je het overzicht goed bewaren. Hoe vaak komt het niet voor dat je eindeloos lang moet zoeken in je inbox om die ene e-mail te vinden? Maak gebruik van 3 hoofdlabels: wat je moet doen, waar je nog antwoord op moet krijgen en wat je hebt afgerond. In Gmail stel je dit als volgt in:

  1. Ga naar het tandwielpictogram en selecteer 'instellingen'
  2. Ga naar het tabblad 'Labels' en klik op 'nieuw label maken'
  3. Stel de labels in, bijvoorbeeld: 01 | To do, 02 | Wacht op antwoord en 03 | Afgerond
  4. Als je snel in één oogopslag onderscheid wilt maken tussen je mappen, kun je kleur geven aan de labels. Dit doe je door met je muis op het label te gaan staan (links in je inbox) en daar de kleur te selecteren. Geef bijvoorbeeld de kleur rood aan wat je nog moet doen (to do), geel aan lopende zaken (wacht op antwoord) en groen aan taken die klaar zijn (afgrond).

  In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van hoe je map "to do" er uit kan komen te zien:

  Tip 2: Maak gebruik van sub-labels

  Door 3 hoofdlabels aan te hebben gemaakt bij tip 1 heb je al gewerkt met labels, maar dit kun je uitbreiden door extra labels aan te maken van je verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan klantcontact, promotiezaken of werkoverleggen. Je stelt de labels op dezelfde manier in als bij tip 1. Ook deze labels kun je weer een kleur geven.

  In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van hoe je label "klanten" er uit kan komen te zien. Je ziet op deze manier ook in één oogopslag wat de status is, omdat je bij tip 1 al drie mappen hebt gemaakt voor je binnenkomende e-mails:

  Tip 3: Zet je zelf in de BCC bij verzoekjes

  Je kent het wel: je stuurt een e-mail naar iemand met een verzoek of vraag, maar hebt (nog) geen goede manier gevonden om bij te houden of je hier wel een reactie op hebt gekregen. Dit kan als gevolg hebben dat het je soms te laat binnenschiet dat je nog iets moest weten van iemand.

  Je kunt dit voorkomen door jezelf in de BCC te zetten van e-mails waarin je wacht op een reactie van iemand anders. Je kunt een filter instellen in Gmail dat alle e-mail die afkomstig is van jouw e-mailadres én waarbij je jezelf in de BCC hebt gezet, direct doorgestuurd wordt naar je in tip 1 aangemaakte map 02 | Wacht op antwoord:

  1. Ga naar het tandwielpictogram en selecteer 'instellingen'
  2. Ga naar het tabblad 'Filters en geblokkeerde adressen' en klik op 'nieuw filter maken'
  3. Vul bij "van" én "aan" je eigen e-mailadres in, en klik op "Filter maken met deze zoekopdracht".
  4. Selecteer "inbox overslaan" en selecteer "Het label toepassen". Kies voor (bijvoorbeeld) het label "02| Wacht op antwoord" en klik op "Filter maken". Alle berichten die je hebt verzonden met vragen of verzoekjes vind je nu in deze map. Zodra je een reactie hebt kun je de e-mail verplaatsen naar bijvoorbeeld "03| Afgerond".

  In onze tweedaagse training Timemanagement leer je efficiënt met je tijd omgaan en ga je een stuk minder gestrest naar huis aan het einde van de dag. Je leert niet alleen praktische tips zoals in deze blog, maar je leert ook te reflecteren op je eigen denken en handelen. Wist je bijvoorbeeld dat assertiviteit en delegatievaardigheden ook een grote rol spelen? Ontdek het in onze training!

  [link]

  10 timemanagement-tips

  Life is what happens to you, while you're busy making other plans. - John Lennon

  De tijd slipt maar wat vaak door onze vingers. Toch hoeven we doorgaans niet per se méér tijd te krijgen, want er zitten nu eenmaal altijd 24 uren in één dag. We willen echter wel graag meer grip op onze tijd. Met deze praktische en direct uitvoerbare tips gaat dat je zeker lukken!

  Tip 1. Neem pauze!

  Door even weg te zijn van je werkzaamheden, kun je energie opdoen en neemt je concentratievermogen toe. Ga even naar buiten of haal koffie voor jezelf of je collega's. Maak een praatje met iemand over het weekend. Kortom: haal je hoofd even leeg van werk en ontspan, zodat je weer nieuwe energie hebt om door te gaan.

  Tip 2. Maak iedere dag een planning voor 75% van je tijd

  Schrijf aan het begin van iedere dag alles op wat je die dag moet doen. Maak vervolgens een planning, waarbij je 25% van je tijd niet inplant. Op die manier heb je met die 25% een buffer voor onvoorziene werkzaamheden of spoedklussen die tussendoor komen. Aan het einde van de dag check je of alles is gelukt en kijk je wat er naar morgen verschoven moet worden. Nog beter is om 's avonds gelijk de planning voor de volgende dag te maken, zodat je de volgende dag fris aan de slag kunt.

  Tip 3. Plan je dag in met blokken van Doen - Denken - Doen - Denken

  Het lukt ons niet om de hele dag hetzelfde te doen, met dezelfde mate van concentratie en bevlogenheid. Bij werkzaamheden waarbij je veel moet nadenken is dat al helemaal lastig. Om je energie beter te richten, kun je het beste werkzaamheden die veel denkwerk vereisen afwisselen met meer praktische taken. Dus beginnen met doe-taken, dan denk-taken, dan lunch, dan weer doe-taken en eindigen met denk-taken.

  De grootste concentratiepiek ligt bij de meeste mensen rond 11.00. Plan op dat moment (of op een moment dat voor jou het beste werkt) dus die lastige hersenkraker: een brainstorm, functioneringsgesprek of het schrijven van een stuk. Voorafgaand aan je concentratiepiek kun je beter meer praktische werkzaamheden verrichten, zoals je mailbox wegwerken of andere administratieve zaken. Na de lunch komt de energiedip. Het is dan het beste om geen denkwerkzaamheden te plannen. Doe dan wat meer praktische zaken. Aan het einde van de dag kun je weer wat denkwerkzaamheden plannen, want dan gaat je energiecurve weer omhoog.

  Tip 4. Prioriteren en effectiever werken aan de hand van het Eisenhower-diagram

  Bij het indelen van je werkzaamheden en tevens maken van je planning, bepaal je eerst wat belangrijk is en wat niet. Vervolgens bepaal je wat urgent is en wat niet. Dat klinkt vaak makkelijker dan het lijkt.

  Belangrijk VS niet belangrijk

  Bij belangrijke taken zijn veel mensen betrokken of heeft het niet of slecht verrichten van de taken verstrekkende gevolgen. Het zijn de zogenaamde hoofdtaken die bijvoorbeeld in je functie- of taakomschrijving staan. Vraag jezelf dus per taak af of deze tot je kernwerkzaamheden behoren of niet. Minder belangrijke taken zijn bijvoorbeeld je administratie bijhouden of een bestelling doen.

  Urgent VS niet urgent

  Wat moet echt nú gebeuren en kan niet wachten? Taken en klussen met een deadline of bepaalde afspraken zijn eerst niet urgent. Maar na verloop van tijd worden ze dat wel. Je wil voorkomen dat taken 'vanzelf', na verloop van tijd, urgent worden. Je wil namelijk zo min mogelijk taken bij urgent hebben staan. Door deze tweedeling te maken, kom je op de volgende diagram:

  Eisenhower, opperbevelhebber en later president van Amerika, heeft dit prioriteitenmodel bedacht en zei hierover het volgende: Urgente zaken zijn zelden belangrijk en belangrijke zaken zijn zelden urgent.

  Tip 5. Maak een lijst met tijdverslinders

  Een overzicht van wat je afleidt, geeft inzicht in wat je werk verstoort. Door een overzicht te maken van tijdverslinders en er vervolgens een actie aan te koppelen, ben je proactief bezig met timemanagement. Wat veel mensen bijvoorbeeld afleidt, zijn collega's die even langskomen voor een 'praatje', maar vervolgens een half uur blijven kletsen. De desbetreffende collega heeft er vaak helemaal geen erg in dat het je op dat moment niet uitkomt. Dat kan diegene ook niet weten als dat hem of haar niet wordt verteld. Probeer in dat geval op een vriendelijke manier te zeggen dat het je nu niet uitkomt, bijvoorbeeld: "Ik hoor straks graag meer over je weekend naar Rome, maar ik moet nu echt even verder met deze mail." Of je kunt zeggen: "Ik heb het ontzettend druk, dus ik ben bang dat ik weer door moet." Wanneer je dit respectvol brengt, mag je verwachten van deze collega dat deze het begrijpt. Hij of zij heeft het zelf vast ook weleens meegemaakt.

  Tip 6. Stel SMART-doelen

  Wat je wil bereiken in de tijd die je hebt moet realiseerbeer zijn. Het helpt daarbij om je doelen (ook van projecten, vergaderingen en andere gesprekken) SMART en daarbij concreet te maken. Een doel dat SMART is voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Specifiek - Wat is het doel? En ook: Wat is niet het doel?
  • Meetbaar - Is het meetbaar en zo ja, hoe?
  • Acceptabel - Wie is erbij betrokken? Is er draagvlak voor?
  • Realistisch - Is het mogelijk en haalbaar?
  • Tijdsgebonden - Wanneer is het af? Wat is de deadline?

  Ook wanneer een collega je vraagt iets te doen of vice versa, kan het helpen dit zo concreet mogelijk te maken door deze uitkomsten SMART te maken. Dan weet je zeker dat de verwachtingen over de taak hetzelfde zijn.

  Tip 7. Maak een langetermijnplanning: de glazen pot en de grote stenen

  Als je alleen maar van dag tot dag werkt, dan krijgen de langetermijnprojecten- of plannen geen ruimte. Denk daarbij maar eens aan een grote glazen pot. Als je deze wilt vullen met grote stenen, lijkt de glazen pot al snel vol. Vervolgens blijkt er nog ruimte te zijn voor kiezels: de pot was dus niet vol! Nadat de kiezels erin zitten, lijkt de glazen pot weer vol, tot je er zand in probeert te doen. Is de pot nú dan eindelijk vol? Nee, want er kan nog water bij! En dan zit de glazen pot pas vol.

  De grote stenen kun je zien als langetermijnprojecten, de kiezels voor de middellangetermijnklussen en het zand als kortetermijnwerkzaamheden. Het water staat voor de ad-hoc tussendoorwerkzaamheden, waar vaak teveel tijd in gaat zitten. Als je de glazen pot eerst had gevuld met alleen maar zand of water, dan hadden de grote stenen nooit gepast. Het is dus van belang om bij het maken van een langetermijnplanning rekening te houden met de grootte van de klussen en projecten. Op die manier lukt het je beter om alles binnen de beschikbare tijd in te plannen.

  Tip 8. Hanteer de kaasschaafmethode

  Er zijn klussen en projecten waar je als een berg tegenop kunt zien, gewoonweg omdat ze zo groot en onoverkoombaar lijken. Dan biedt de kaasschaafmethode uitkomst. Probeer op verschillende momenten een klein stukje van de klus of het project te doen. Dan hoe je niet alles in één keer te doen.

  Door iets op te delen in meer overzichtelijke stukken en porties, wordt de berg of het project ook kleiner. Zorg er daarbij wel voor dat je ook voor die kleinere stukken en porties tijd inruimt en dit inplant. Als je dat namelijk niet doet, zul je deze berg niet overwinnen en wordt deze ook nooit kleiner.

  Tip 9. Houd gedurende een week een logboek bij

  Door een logboek bij te houden waarin je een onderscheid maakt tussen verschillende soorten werkzaamheden (zoals administratie, klantcontact, contact collega's, werken aan projec(en), etc.), krijg je inzicht in waar je jezelf kunt verbeteren. Bekijk dit logboek kritisch en maak keuzes waar je meer of minder tijd aan wilt besteden. Neem dit vervolgens ook op in je planning.

  Tip 10. Communiceer met anderen!

  Je hebt wel degelijk invloed op je tijd en de hoeveelheid werk die je in die gegeven tijd moet doen. Nee zeggen is vaak lastig als iemand met een dringende klus aan je bureau staat - je wil diegene toch helpen. Je kunt jezelf alleen afvragen ten koste waarvan? Komt het je nu echt uit, of is een later moment toch stukken beter? Geef dat dan ook aan. De ander weet dan waar hij of zij aan toe is.

  Verder is het belangrijk je te realiseren dat je niet alles zelf hoeft te doen. Anderen zijn ook goed in staat om je uit de brand te helpen. De kunst bij delegeren is het loslaten. Geef de ander heldere uitleg en geef de ander ook vertrouwen. De eerste keren zal het wat onwennig voelen wanneer je iets delegeert, maar het levert je op lange termijn een hoop op, waaronder grip op je tijd. Kijk voor meer informatie op de trainingspagina van onze tweedaagse training Delegeren.

  Vergeet niet: Timemanagement is zelfmanagement. Dus jíj staat aan het roer en niet de klok.

  Meer leren over timemanagement?

  Volg nu een training Timemagement bij Learnit Training of haal inspiratie uit onderstaande boeken, welke tevens inspiratie waren voor deze blog:

  Timemanagement volgens Covey - Stephen R. Covey, Rebecca R. Merrill & Rebecca Merrill

  Effectief tijdbeheer - Ineke E. Kievit- Broeze

  [link]

  De vervlogen goede voornemens

  Goede voornemens: eind december kunnen we er geen genoeg van krijgen. Iedereen weet zeker dat ze 'het' dit komende jaar écht gaan bereiken. Die tien kilo afvallen, stoppen met roken, sparen voor die ene mooi reis, beter met tijd leren omgaan, een nieuwe taal of vaardigheid onder de knie krijgen en ga zo nog maar even door. Maar waarom sterven veel van deze voornemens ergens half januari een stille dood? Want de meeste voornemens worden niet langer volgehouden dan tot 2 januari, áls ze nieuwjaarsnacht al doorkomen. En dit leidt dan weer tot teleurstelling of zelfs schaamte. Maar is dit zelfverwijt terecht? Bij Learnit vinden we dat goede voornemens niet alleen op 1 januari van start hoeven te gaan, maar het hele jaar door kunnen worden nagestreefd. Om je een handje te helpen met het daadwerkelijk bereiken van je doelen, bieden we je de volgende zeven tips.

  1. Wees realistisch, stop met fantaseren!

  Een eerste stap tot succes in de vorm van het behalen van je voornemens of doelen, is het stellen van realistische en haalbare 'tussendoelen'. Iedereen kan fantaseren over die ene perfecte droomreis of dat legendarische optreden, maar vaak moet je met kleinere stappen beginnen om bij deze Grote Dromen te komen. Dwing jezelf dus je financiën op orde te maken en per maand geld opzij te leggen, of musiceer minimaal tien minuten per dag. Het behalen van deze relatief gemakkelijke tussendoelen maakt namelijk dat je gemotiveerd blijft om je daadwerkelijke doel te bereiken.

  2. Schrijf je voornemens op en hang ze op een zichtbare plaats

  Goede voornemens zijn niets meer dan doelen die leiden tot een situatie die jouw wenselijk lijkt. Maar het interne conflict dat ontstaat door het willen bereiken van de doelen enerzijds en er de eigenlijke moeite niet voor willen doen anderzijds, maakt dat de doelen in de vergetelheid raken. Zorg er daarom voor dat je jezelf blijft confronteren met die gewenste eindsituatie. Door je doelen op te schrijven en ze op plaatsen te hangen waar je ze dagelijks tegenkomt, blijf je ermee in contact en vergeet je ze niet.

  3. Maak een plan

  Om het overzicht te bewaken van je huidige situatie, wat je wilt bereiken en hoe je daar wilt komen, heb je een plan nodig. Verwerk je tussen- en einddoelen in een realistisch tijdsplan en hou je hieraan. Hang dit plan zichtbaar op naast de einddoelen en schrijf je vorderingen op, want elke stap vooruit motiveert. Op deze manier houd je overzicht en controle over je planning en komt het einddoel zichtbaar dichterbij. Moet je niet alleen doelen voor jezelf bereiken, maar ook in een groter professioneel geheel? Dan kan de training Projectmanagement je hierbij helpen. Tijdens deze training leer je namelijk stap voor stap hoe je een project kunt opzetten en tot een succesvol einde kunt brengen.

  4. Vertrouw in jezelf

  Een gebrek aan zelfvertrouwen leidt snel tot een negatieve spiraal: mensen durven geen uitdagingen meer aan te gaan en leggen de lat steeds minder hoog, wat weer leidt tot het niet behalen van je goede (want ambitieuze) voornemens of einddoelen. Als je merkt dat een gebrek aan zelfvertrouwen je zowel in het dagelijks leven als bij het nastreven van ambities in de weg zit, kun je veel baat hebben bij een (persoonlijke) training of coaching. Hierin krijg je inzicht in de onderliggende oorzaken van je gebrek aan zelfvertrouwen en gebruik je deze kennis om een positief zelfbeeld te creëren. Want geloven in jezelf is een belangrijke voorwaarde voor succes!

  5. Vervang je gewoontes

  Om goede voornemens te behalen die te maken hebben met het verbreken van slechte gewoontes als roken en obsessief eten, is het zaak deze gewoontes te vervangen in plaats van ze te elimineren. Weet in welke situaties je bepaalde gewoontes vertoont, zoals het grijpen naar een sigaret bij verveling. Wanneer je ze niet vervangt, ben je snel geneigd om in die situaties terug te grijpen naar je oude, slechte gewoontes. Zorg er daarom voor dat je iets positiefs hebt om de slechte gewoonte mee te vervangen, zoals bijvoorbeeld het eten van je lievelingsfruit of het spelen van een kort spelletje.

  6. Doe het samen (met een coach)

  Deel je goede voornemens met vrienden, kennissen en collega's. De mensen om je heen hebben de grootste invloed op je en iedereen laat graag succes zien aan deze groep. Daarnaast bieden ze gezonde sociale druk en kun je met vrienden die zichzelf gelijke doelen hebben gesteld gemakkelijk een groep vormen voor dat extra steuntje in de rug. Heb je (voor je gevoel) in je directe omgeving niet iemand die je (voldoende) kan motiveren of ben je op zoek naar professionele ondersteuning, dan staan de coaches van Learnit voor je klaar. Deze gaan samen met jou in op je drijfveren, dromen, wensen, motieven en ideeën en helpen je een blijvende en waardevolle verandering in je gedrag, situatie of denkpatronen te realiseren.

  7. Gun jezelf kleine beloningen

  Motiveer jezelf door kleine beloningen te geven bij het behalen van je tussendoelen en een grote beloning bij het behalen van het einddoel, als dat al geen beloning op zichzelf is natuurlijk. Ga eindelijk eens naar die musical waar je al jaren heen wilt (en die dus zo goed is dat-ie nog steeds draait!) of verwen jezelf met een heerlijk dagje naar de sauna. Want wees nou eerlijk, succes motiveert en alle kleine successen in het leven verdienen het gevierd worden!

  Is één van jouw goede voornemens voor volgend jaar jezelf een nieuwe vaardigheid eigen maken of over een bepaald onderwerp een flinke dosis nieuwe kennis opdoen? Kijk dan eens wat Learnit, met een aanbod van meer dan 300 hoogwaardige trainingen, voor jou kan betekenen!

  [link]

  Solliciteren doe je zo!

  Natuurlijk, je kunt je als een dolle op alle mogelijke vacatures storten en er vanuit gaan dat het toch een keertje raak moet zijn. Overtuigend solliciteren op een baan waar je eigenlijk maar weinig mee hebt, is echter een zware taak. Veel effectiever is het om je enthousiasme en kwaliteiten het werk te laten doen en alleen op die functies te solliciteren die echt bij je passen. Zo is het makkelijker om tijdens het sollicitatiegesprek je enthousiasme kenbaar te maken. Of de baan je nou op het lijf geschreven is of niet: veel mensen blijven opzien tegen een sollicitatiegesprek. Niet vreemd, want er hangt veel vanaf. Dit maakt het gesprek extra beladen. Door je goed voor te bereiden en door de juiste, overtuigende houding aan te nemen, kun je je zenuwen inperken. Hoe? Hieronder geven we je 7 tips om je sollicitatiegesprek tot een succes te maken.

  Zeven tips om succesvol te solliciteren

  1. Bereid je goed voor op het gesprek. Ga na welke eigenschappen belangrijk zijn voor de baan en kijk in hoeverre jij hierover beschikt. Toon dit aan met concrete voorbeelden, bijvoorbeeld via de STAR-methode.
  2. Oefen het sollicitatiegesprek met een goede bekende. Geef tijdens het gesprek jouw sterke en zwakke punten aan en probeer je duidelijk en concreet te antwoorden op de vragen die gesteld worden. Evalueer naderhand wat beter kan.
  3. Besteed aandacht aan je uiterlijk. Pas je kleding aan aan de heersende bedrijfscultuur. Twijfel je? Je kunt je beter te netjes kleden dan te informeel. Besteed ook aandacht aan nette schoenen, tas en zorg dat je niet te veel sieraden of make up draagt. Zorg dat je fris ruikt, maar spuit ook niet teveel parfum op.
  4. Blijf rustig tijdens het gesprek en laat je niet uit de tent lokken. Bijvoorbeeld: de interviewer zegt tegen je dat je weinig ervaring hebt met werken met computers. Zeg dan niet plompverloren: "Nee, dat klopt niet." Als je wel computer ervaring hebt kun je zeggen: "Het blijkt misschien niet voldoende uit mijn CV, maar ik heb wel degelijk computer ervaring (voorbeeld)." Als het klopt dat je weinig ervaring met computers hebt, is het verstandig om dit eerlijk toe te geven. "Het klopt, maar ik ben wel bezig met een computer cursus."
  5. Bijna iedereen is zenuwachtig tijdens een sollicitatie. Accepteer het feit dat je gespannen bent! Werkgevers vinden het vaak juist een goed teken dat je enigszins gespannen bent: zo laat je zien dat de baan belangrijk voor je is.
  6. Stel zelf ook vragen. Zo kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent en dat je je bovendien goed hebt voorbereid. Stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had kunnen weten. Zo is het verstandig om niet te vragen naar het aantal werknemers. Er wordt vanuit gegaan dat je dit van te voren hebt opgezocht. Begin bij het eerste gesprek ook niet over het salaris of arbeidsvoorwaarden. Dit komt tijdens het tweede gesprek aan bod.
  7. Spreid je kansen! Werkgevers kijken vaak verder dan de stapel sollicitatiebrieven op hun bureau. Maak een LinkedIn profiel aan, zet je CV op verschillende netwerk websites of stuur eens een open sollicitatie.

  Deze tips geven je al een goed uitgangspunt die je helpen tijdens een sollicitatiegesprek. In de tweedaagse training Succesvol solliciteren kun je de puntjes op de i zetten. Van het schrijven van een goede sollicitatiebrief en een adequate gespreksvoorbereiding tot aan een overtuigende presentatie, alles komt aan bod. De trainingen van Learnit zijn afgestemd op jouw wensen, zowel inhoudelijk als wat betreft locatie, tijdstip en groepsgrootte. Tijdens de training worden rollenspellen, feedback en discussies afgewisseld met theorie. Zo ben je ervan verzekerd dat de training aansluit bij jouw praktijksituatie.

  [link]

  Agressie op het werk: 6 tips om de situatie te verbeteren

  Ambulance personeel bedreigd met een mes tijdens het uitvoeren van hun werk, regelmatig lezen we dergelijke berichten in de krant. De situatie zijn soms zo bedreigend dat de politie moet ingrijpen om erger te voorkomen. Gelukkig loopt het in de meeste situaties niet zo uit de hand en valt er nog wel iets te beginnen tegen de agressor. Heb jij (hopelijk in mindere mate) ook wel eens te maken met boosheid of agressie van een ander tijdens je werk? Dan is het verstandig om hier goed mee om te leren gaan.

  Veel mensen weten niet goed hoe ze effectief kunnen reageren op agressie en dat is ook niet vreemd. Men handelt vanuit een biologisch verdedigingsmechanisme dat wordt geactiveerd tijdens een bedreigende of stressvolle situaties. Iedereen herkent wel reacties voortkomend uit stress, zoals hartkloppingen, klamme handen, een droge mond en spanning. Dit noem je ook wel de 'flight-or-fight' respons. Wanneer er in onze omgeving sprake is van een bedreiging, willen we vluchten of vechten. Deze oeroude respons is voor onze jagende voorouders zeer effectief gebleken, maar kan er tegenwoordig juist voor zorgen dat een situatie escaleert.

  Hoe je het beste kunt reageren op agressie hangt af van de situatie en het soort agressie. Hieronder 6 tips die je kunnen helpen wanneer je te maken krijgt met agressie.

  • Agressie lokt agressie uit. Probeer dus niet al te impulsief te reageren op een agressief persoon en probeer je eigen kwaadheid te beheersen. Als ook jij je laat gaan, kan de ander nog agressiever en kwader worden. En dat wil je juist voorkomen!
  • Leef tot op zekere hoogte mee met de agressieve persoon. Je hoeft niet te zeggen dat hij/zij gelijk heeft, maar je kunt wel begrip tonen. In veel gevallen voelt de agressor zich gehoord en begrepen. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij enigszins afkoelt.
  • Blijf rustig en beleefd en behandel de ander met respect.
  • Ga niet in discussie, dat lokt vaak alleen meer kwaadheid uit. Beter is het om samen te vatten wat de ander zegt. Dus: "U bent ergens niet tevreden over en ik zie dat u boos bent."
  • Je hoeft niet alles te pikken. Stel grenzen aan het gedrag van persoon, maar wijs de persoon zelf niet af. Als de situatie echt escaleert, roep dan de hulp van een leidinggevende of de bewaking in.
  • Neem geen risico. Vooral als er drank of drugs in het spel is, kun je beter niets doen. De reactie van de agressor kan dan zo onvoorspelbaar zijn dat het verstandiger is om niets te doen.

  Cursus omgaan met agressie op de werkvloer

  Learnit biedt verschillende cursussen aan die je helpen om af te rekenen met agressie op de werkvloer. Geïnteresseerd? Bekijk dan eens onze pagina over agressie en kom erachter welke training het beste bij jouw werkveld aansluit. Klik hier voor de agressie pagina.

  [link]

  Presenteren met overtuiging op de vakbeurs

  Charlie Verhoeven

  Voor één van de afdelingen van een overheidsorganisatie hebben we een training Presenteren met overtuiging verzorgd. In twee sessies hebben we hen klaargestoomd voor een presentatie op de beuers. Het was spannend, maar na veel oefenen zijn ze goed voorbereid naar de beurs gegaan met succes!

  Wie & Wat

  Een overheidsorganisatie maakt zich klaar voor de Vakbeurs waar zij tijdens het symposium drie presentaties verzorgen. Het doel is zichzelf introduceren bij potentiële leveranciers en andere samenwerkingspartners. De sprekers willen hun organisatie met een vernieuwd en fris imago laten zien. Het is niet alleen belangrijk om vakinhoudelijk helder neer te zetten wat de organisatie doet, maar vooral om het publiek te inspireren en enthousiast te maken met de organisatie te gaan samenwerken.

  De training

  Maar.. hoe doe je dat nu? In twee sessies Presenteren met overtuiging is er veel gezegd, bedacht en geleerd ter voorbereiding op dat ene moment. Met dank aan hun eigen kennis en ontwikkeling gaan zij tijdens de vakbeurs met vertrouwen het podium op én ben ik er als trainer van overtuigd dat zij hun publiek weten te prikkelen en enthousiasmeren.

  De eerste sessie stond vooral in het teken van wat presenteren met overtuiging nu eigenlijk is en wat ervoor nodig is écht overtuigend over te komen. Nadat hierop het antwoord spelenderwijs werd gevonden werd de focus verlegd naar het aanleren en verfijnen van vaardigheden. Het belangrijkste instrument dat je in handen hebt ben je zelf. Daarom is meteen de eerste sessie geoefend met presenteren.

  De eerste dag bood tevens een moment waarop de groep met elkaar de intenties en het doel voor de presentaties op de vakbeurs hebben kunnen formuleren (een grote meerwaarde omdat in de waan van de dag hier de tijd niet voor is en de training die tijd, ruimte en creativiteit wel bood).

  In de tussentijd..

  Tussen de sessies hebben de deelnemers de opnames van hun presentatie ontvangen. Dit is een unieke manier om eens te zien hoe je op anderen overkomt en dat zorgt voor leerzame en verrassende inzichten. Feedback over wat hen als presentator kenmerkt en wat zij tijdens het presenteren doen waardoor ze authentiek en overtuigend overkomen heeft ervoor gezorgd dat alle deelnemers deze kwaliteiten kunnen versterken en zelfzekerder worden als presentator. De deelnemers hebben met de vers geleerde tools en nieuwe inzichten gewerkt aan de voorbereidingen voor de presentatie.

  De laatste trainingsdag

  De tweede sessie was een moment van finetuning. De ‘generale repetitie’ voor de presentaties op de vakbeurs. De laatste hand werd gelegd aan het omgaan met spanning en hoe je op een simpele manier krachtiger kunt overkomen.

  Resultaat

  Dat de deelnemers een stijgende leercurve hebben doorlopen was de tweede sessie duidelijk zichtbaar. Met veel inzet en de juiste leeromgeving kun je in korte tijd heel veel bereiken, daar is deze case een duidelijk voorbeeld van!

  Wat vinden de deelnemers zelf van de training?

  ''Na deze training sta ik met meer vertrouwen voor een grote groep mensen om mijn organisatie en mijzelf te verkopen. Klasse!'' - Beoordeling: 9.6

  ''Een korte training met praktische tips en trucs die direct toepasbaar zijn, om een goede presentatie neer te zetten.'' - Beoordeling: 8.2

  [link]

  Conflicten in organisaties (2011)

  Y.H. Gramsbergen-Hoogland, H. Blom en H.T. van der Molen

  Conflicten ontstaan binnen elke organisatie wel: ze worden vaak als lastig en ongemakkelijk ervaren, terwijl conflicten ook kansen kunnen bieden. Het oplossen van een conflict kan leiden tot een situatie waarin beide partijen uiteindelijk beter af zijn dan daarvoor. In het boek ‘Conflicten in organisaties’ worden theoretische kaders afgewisseld met praktische adviezen en specifieke toepassingen. In de training Conflicthantering maken wij onder andere gebruik van dit boek.

  [link]

  Interviewen (2005)

  M. van Waveren

  Hoe krijgt u tijdens een interview interessante en relevante informatie op tafel en doorbreekt u het algemene praatje van uw interviewkandidaat? Met behulp van het boek ‘Interviewen’ leert u hoe u op een kritische, maar respectvolle manier informatie naar boven kunt halen. In de bijlage van dit boek vindt u daarnaast uitgewerkte interviews met Maartje van Weegen, Paul Witteman en Frènk van der Linden. In de training Interviewtechnieken maken wij onder andere gebruik van dit boek.