Ontdek de voordelen van Affinity Photo

Het kleine presentatiezaaltje van het bedrijf Serif zat ramvol op 19 juni 2019. Bovendien keek de wereld mee: de bijeenkomst werd live gestreamd. Veel mensen hadden lang naar dit moment uitgekeken: het was een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf.

Aantrekkelijk en betaalbaar

Serif is een Engels Softwarebedrijf met ongeveer zeventig medewerkers. Ongeveer tien jaar geleden is het bedrijf begonnen met een ambitieus plan: het ontwikkelen van Affinity. Nieuwe grafische software die volledig gebruik maakt van de mogelijkheden van hedendaagse hardware. Een programma dat volledig geïntegreerd werkt en bovendien overzichtelijk, aantrekkelijk en betaalbaar is. Software die de hegemonie van Adobe zou moeten doorbreken.

In 2014 verscheen Affinity Designer: een vector-illustratieprogramma, een jaar later gevolgd door Affinity Photo: een fotobewerkingsprogramma. Hoewel de applicaties lijken op hun Adobe-evenknieën (Illustrator en Photoshop), zijn er verschillen die vooral opvallen als je er een tijdje mee werkt.

Trainer Mark van Learnit zag zelf niet direct de voordelen van het gedeelde bestandsformaat, maar beseft nu hoe makkelijk het is. ,,Het is mogelijk om een Affinity Photo-bestand gewoon te openen en te bewerken in Designer en andersom, zonder verlies van lagen of andere informatie. Hoe handig dat is, merk ik nu vooral als ik weer even met andere software werk.’’

Geëmotioneerde directeur

Terug naar juni 2019. Een toch wat geëmotioneerde directeur lanceerde het voorlopige sluitstuk: Affinity Publisher, een publicatieprogramma (à la InDesign). Veel van het programma was al bekend, want het was al meer dan een jaar als bètatest gratis verspreid.

Maar een traditioneel 'one more thing' was bewaard gebleven tot de eerste officiële versie: de mogelijkheid om binnen Publisher, volledig in context, afbeeldingen te bewerken met de gereedschappen uit Photo en Designer. ,,Om je echt te realiseren hoe handig dat is, moet je het ervaren’’, zegt Mark.

Webinar

Kennismaken met Affinity? Mark organiseerde namens Learnit Training op 12 september 2019 een gratis webinar over Affinity Photo. Kijk hem hier terug!