Een bedrijfstrategie is meer dan ooit van belang. Vooraf aan een stategie gaan de missie en visie. De missie en visie zijn het kompas van een bedrijf, aldus Learnit-trainer Saar. Voor het bedrijf zelf is het belangrijk om te weten waar het voor staat en waar het naartoe wil, maar ook voor het aantrekken van nieuw personeel en het huidige team is dat noodzakelijk. Want je wil natuurlijk dat nieuw en zittend personeel werken volgens de missie en visie van het bedrijf.

Misie en visie

Missie en visie worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar wat is het nu precies? Een missie is het fundament van de organisatie. Het zijn de normen en waarden van de organisatie, de identiteit. De onderliggende vraag hierbij is: waar staan we voor? Ook voor de medewerkers is dit dus de diepere motivatie om bij het bedrijf te werken. Bij het opstellen van een visie, is de onderliggende vraag: waar gaan we voor? Dus wat wil je als organisatie bereiken.

'Zonder missie en visie is een bedrijf stuurloos'

,,Zonder een goede missie en visie is een bedrijf stuurloos'', zegt Saar. ,,De missie zorgt voor verbinding binnen een organisatie, is de basis van de bedrijfscultuur en het kompas van het bedrijf.''

,,Belangrijk bij het opstellen van een visie is dat het onderscheidt, inspireert, concreet is en creatief naar de toekomst. De visie is flexibeler dan een missie, de visie kan namelijk over de jaren heen veranderen, als de doelen ook veranderen.''

Wollig taalgebruik

Volgens de trainer worden de visie en misie van een bedrijf vaak in 'wollig' taalgebruik geschreven. Hierdoor is voor andere partijen niet duidelijk waar het bedrijf voor staat en waar het heen wil, maar ook voor het bedrijf zelf niet. Als dit voor top van een organisatie al niet duidelijk is, sijpelt dat door naar de rest van het bedrijf. Waardoor de werknemers niet weten waarom ze doen wat ze doen. ,,Het bedrijf is dan als het ware een stuurloos schip'', stelt de trainer.

Formuleer je missie en visie daarom zo concreet mogelijk, wees hierbij onderscheidend en inspireer je werknemers, geeft Saar als tip mee.

Webinar

Saar gaf in haar Webinar 'Missie en visie' meer uitleg over de missie en visie. Dit webinar vond plaats op donderdag 11 april 2019 om 13:00. Tijdens deze interactieve training vertelde ze hoe je je missie en visie kan formuleren en vertalen naar de praktijk. Kijk hem hier terug!