SQL: dé must-learn voor databasegebruikers

SQL, we kunnen er niet meer omheen. De Structured Query Language vormt inmiddels het hart van alle relationale databases. SQL verschaft een standaard interface naar databases als Oracle, Access, SQL Server en andere relationale databases. SQL is daarmee een absolute must-learn voor potentiële database gebruikers.

Waarom SQL?

SQL is een uniforme taal die uitstekend ingezet kan worden voor werkzaamheden als het bevragen plus aanpassen van gegevens in relationele databases. SQL is te gebruiken bij vrijwel elk modern relationeel databaseproduct.

De standaardtaal SQL heeft als wortels de relationele algebra en is oorspronkelijk ontwikkeld door IBM. De ambitie was om business managers SQL te laten inzetten om complexe bedrijfgegevens effectief te analyseren. De grootste voordelen van SQL zijn als volgt:

 • Met SQL maak je elke denkbare query mogelijk. De resultaten van de query's kun je gebruiken voor rapportagedoeleinden.
 • De standaardtaal SQL werkt onafhankelijk van specifieke databases. Daarom is de opgedane SQL-kennis ook toepasbaar op andere omgevingen zoals Oracle of Access.
 • Geavanceerde, in-database analytics zonder extra kosten. Klanten kunnen met SQL betere beslissingen nemen, door de eenvoudig te gebruiken analysetools die externe data, gegevens van het bedrijf en zelfs ongestructureerde big data naadloos combineren.
 • SQL biedt constante positieve gebruikerservaringen, zowel on-premise als in de cloud. Dit is mogelijk door het gebruik van gedeelde beheer- en ontwikkelingstools.
 • Innovaties worden standaard geintegreerd. Denk aan in-memory, beveiliging, HA, mobile BI & geavanceerde analytics. Dat maakt het voor klanten overbodig om dure add-ons aan te schaffen.

Hoe werkt SQL?

SQL is opgedeeld in drie onderdelen, die gezamenlijk informatie ontsluiten:

 1. Data Manipulation Language (DML): een verzameling aan computertalen om gegevens uit een database te halen, te verwijderen, toe te voegen of aan te passen. De DML wordt gebruikt door computerprogramma's of database gebruikers.
 2. Data Control Language (DCL): een computertaal die gebruikers inzetten om de toegang tot een relationele database te controleren.
 3. Data Definition Language (DDL): een computertaal die data definieert. Een DDL wordt bijvoorbeeld gevormd door een deel van de commando's van SQL.

SQL werkt met geavanceerde query's. Een zogeheten is query is een tekenreeks die als zoekopdracht naar het database managementsysteem wordt verstuurd. Dit databasemanagementsysteem (DBMS) verwerkt de opdracht en stuurt de gevraagde gegevens terug naar het programma dat de query uitzette.

Training SQL Basis

Ben jij geïnteresseerd in het leren van deze programmeertaal? Bekijk dan eens onze tweedaagse training SQL Basis en leer alle belangrijke ins en outs van SQL, zoals:

 • de basisprincipes;
 • gegevens opvragen, sorteren, aanpassen en filteren;
 • het werken met (sub)query's;
 • tabellen maken, aanpassen en verwijderen, en;
 • de verschillen in SQL tussen databasesystemen.