Learnit Training

Verander de wereld, begin bij jezelf!

Nu de verkiezingsuitslag achter de rug is en we allemaal hebben nagedacht over wat "er" moet gebeuren in het land, is het tijd om in actie te komen. En kunnen we "er" vervangen door "ik".

Als je het in de politiek ergens niet mee eens bent, kun je makkelijk roepen wat er moet gebeuren. Wat we moeten doen en wat ons dat zou opleveren. Mooie woorden. Ik hoor ze ook vaak bij bedrijven en organisaties: dit is wat er moet gebeuren. Op de afdeling, bij het management, bij andere teams. De crux is natuurlijk: je hebt veruit de meeste invloed op jezelf. Maar dat hoor je mensen niet zo vaak zeggen. "Wat ik nog niet zo goed kan..", "Wat ik ga doen is...", "Mijn bijdrage hierin wordt...", "Zo ga ik dit van de grond trekken...", "Wat ik nou nog heb te leren..".

Het vraagt lef, kwetsbaarheid en pro-activiteit om de oorzaak van dingen die je niet prettig vindt bij jezelf te zoeken. En de oplossing dus ook. Al je plezier en al je problemen maak je zelf. Door de manier waarop je naar situaties kijkt ervaar je iets als probleem of niet. Daarmee ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen emoties, gevoelens en dus ook voor je eigen geluk. Dus niet: door mijn baas voel ik me ellendig. Of: ik wil wel mijn bureau opruimen maar het is zo druk. Of: Mijn partner maakt me ongelukkig. In al deze gevallen leg je de oorzaak buiten jezelf en kom je met oplossingen die er moeten gebeuren. Net zoals in de politiek. Mooi voor op TV, maar niet voor in je eigen leven.

Je hebt maar weinig invloed op wat er gebeurt, maar je hebt wel altijd invloed op hoe je ermee omgaat. Daarmee wordt in principe elke verandering mogelijk. Doordat je anders met dingen om leert gaan, verandert ook je beleving daarvan. Minder stress, meer plezier, minder zorgen, meer succes: mensen ervaren dit vaak nadat ze NLP hebben gedaan.

Daarom de vraag: waar loop je allemaal tegenaan? Bijvoorbeeld: die lastige baas, dat vervelende conflict, die irritante buurman. En wat zou het je opleveren als zij hetzelfde blijven, maar jij jezelf ontwikkelt en geen last meer hebt van die baas, buurman en dat conflict? Verander de wereld, begin bij jezelf! ;)"