Veel mensen gebruiken Excel voor (relatief eenvoudige) data-analyses. Wanneer je gecompliceerdere analyses in Excel wil uitvoeren, loop je tegen een aantal problemen aan. Zo maak je snel een foutje wat vervolgens lastig is om op te sporen en is Excel erg traag wanneer je met grote datasets werkt. Bovendien is het ook lastig om een eerder gebruikte analyse te reproduceren, omdat het enige moeite kost om na te gaan welke stappen eerder zijn ondernomen. Deze problemen kun je gemakkelijk voorkomen door slim gebruik te maken van de programmeertaal SQL. Denk jij eraan om over te stappen van Excel naar SQL? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende verschillen en eigenschappen!

  • SQL is een programmeertaal, Excel is een programma. Voordat je overstapt van Excel naar SQL is het handig om je te realiseren dat SQL een programmeertaal is en dat het gebruik van SQL dus verschilt met Excel. Wanneer je Excel wil gebruiken, klik je op het groene icoontje op je computer. Bij SQL werkt dit echter wat anders. Wanneer je SQL wil gebruiken, zal je eerst een database programma moeten kiezen, die vervolgens kan communiceren met SQL. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld MySQL of Oracle. Wil jij leren hoe je SQL toe kan passen in dergelijke databases? Kijk dan eens naar onze training MySQL basis of Oracle Database: SQL Fundamenten deel I.
  • Data is opgeslagen in een database versus de data is opgeslagen op je computer. Een ander belangrijk verschil tussen SQL en Excel is de plek waar je je data opslaat. Als je data wil gebruiken in Excel is het van belang dat je data(file) is opgeslagen op je eigen computer. Kortom, je hebt de data die je wil gebruiken bij de hand. Voor SQL ligt dit iets ingewikkelder. Je schrijft en stuurt zogenaamde ‘queries’ in SQL naar een database. Deze database levert jou vervolgens de informatie waar je om vraagt in je queries. Vervolgens worden de gegevens opgeslagen in een database en georganiseerd in tabellen. Een groot voordeel hiervan is dat het goed te achterhalen is welke gegevens je opvraagt.
  • Waar kun je SQL het beste voor gebruiken versus waar kan je Excel het beste voor gebruiken? SQL kun je het beste gebruiken als je te maken hebt met grote datasets. Bovendien kun je SQL gemakkelijk gebruiken in verschillende databases. Het belangrijkste voordeel van SQL is misschien wel dat je fouten gemakkelijk kunt achterhalen en aanpassen waar nodig. Dit maakt je data-analyses een stuk betrouwbaarder. Excel kent zo zijn eigen sterke kanten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om handmatig data in te voeren, waardoor het programma redelijk flexibel is. Bovendien is het programma in staat om bijvoorbeeld spell-checks uit te voeren, waardoor je fouten in namen of kolommen gemakkelijk opspoort. Het belangrijkste voordeel aan werken met Excel ten opzichte van SQL zijn de visualisatie mogelijkheden die het programma kent. Tabellen, grafieken, taartdiagrammen, het is allemaal mogelijk in Excel.

Trainingen SQL

Wist je dat Learnit diverse trainingen in SQL aanbiedt? Tijdens onze training SQL Basis leer je onder andere hoe je gemakkelijk relevant gegevens kunt ophalen uit je database. In de training SQL Vervolg komen niet alleen de basisbegrippen binnen SQL aan bod, maar spelen we ook in op diepere SQL commando’s, in de vorm van T(ransact)-SQL. Daarnaast bieden we ook een training SQL Report Builder aan. SQL Report builder biedt verschillende visualisatie mogelijkheden, waardoor je van je gegevens een professioneel rapport kunt creëren. Ideaal als je bijvoorbeeld een management rapportage wil maken! Klik op de onderstaande oranje knoppen voor meer informatie over een van de bovengenoemde SQL trainingen of klik hier voor het gehele overzicht in SQL trainingen van Learnit.