Learnit Training
« Terug naar alle thema's

Trainingen SQL

Als je doel is om specifieke SQL technologie te beheersen, kun je bij Learnit terecht. Hieronder vind je een overzicht van onze SQL-trainingen. Je kunt onze SQL-cursussen volgen door heel het land; klassikaal via een open inschrijving, incompany of privé.

[link]

Top 10 populairste programmeertalen

Eind vorig jaar werd een lijst bekend gemaakt met de populairste programmeertalen van 2020. Niet geheel verrassend stond C als ultieme favoriet nog steeds bovenaan de lijst van de TIOBE’s index. Python wist dit jaar wel voor een verrassing te zorgen: voor het eerst in de geschiedenis heeft Python Java namelijk ingehaald en vinden we Python op plek 2 en Java op plek 3 in de top 10. Naast Python, winnen ook R, Perl en Go aan populariteit. R eindigde zelfs verrassend op plek 9 in de top 10 lijst; TIOBE heeft R daarom bestempeld als ‘programming language of the year 2020’.

Waarom wint Python aan populariteit?

De CEO van TIOBE’s INDEX Paul Jansen zei over de inhaalslag van Python op Java: “Some time ago I had a flat tire and called the road patrol to help me out. The mechanic asked about my living and when I used the word ‘software’ in my answer, he smiled and started talking very enthusiastically about his own passion: programming in Python. From that moment on, I knew Python would become ubiquitous.” Waren het tien jaar geleden vooral software engineers die zich bezighouden met de verschillende programmeertalen, tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen op de werkvloer over programmeervaardigheden beschikken. Dit heeft alles te maken met het feit dat er een tekort is aan klassieke programmeurs. Bovendien is een programmeertaal als Python relatief gemakkelijk in gebruik als je met grote hoeveelheden data wil werken. Wil je zelf met data aan de slag maar heb je nog geen of weinig kennis van een programmeertaal? Bekijk dan eens onze cursussen Python programmeren basis of Python voor data-analyse. Kun je al aardig overweg met Python? Dan is de cursus Python programmeren vervolg echt wat voor jou!

Waarom wint 'R' aan populariteit?

Big data is een term die de meeste mensen ongetwijfeld vaker voorbij horen komen. Programma’s als R zijn uitermate geschikt om deze zogenoemde big data om te zetten in bruikbare informatie voor organisaties en daarnaast is R een stuk eenvoudiger in gebruik dan een taal als 'C'. Wist je bijvoorbeeld dat R één van de programmeertalen is die werd gebruikt voor het vinden van een COVID-19 vaccin? Daarnaast zie je steeds vaker dat universiteiten en hogescholen statische programma’s als Stata, SAS en SPSS inruilen voor statische programmeertalen als R. Beroepsgroepen waarin veel statische analyses voorkomen maken ook steeds vaker gebruik van R, denk bijvoorbeeld aan data-analisten, wiskundigen, econometristen maar ook marketeers. Het voordeel van een programma als R is dat het niets kost: het is een ‘open source’ project, dat iedereen kan gebruiken én verbeteren. Daarnaast staat R bekend om het feit dat je data gemakkelijk kan visualiseren met packages als 'ggplot2', waarmee je bijvoorbeeld een grafiek kan maken.

[link]

De verschillen tussen SQL en Excel

Veel mensen gebruiken Excel voor (relatief eenvoudige) data-analyses. Wanneer je gecompliceerdere analyses in Excel wil uitvoeren, loop je tegen een aantal problemen aan. Zo maak je snel een foutje wat vervolgens lastig is om op te sporen en is Excel erg traag wanneer je met grote datasets werkt. Bovendien is het ook lastig om een eerder gebruikte analyse te reproduceren, omdat het enige moeite kost om na te gaan welke stappen eerder zijn ondernomen. Deze problemen kun je gemakkelijk voorkomen door slim gebruik te maken van de programmeertaal SQL. Denk jij eraan om over te stappen van Excel naar SQL? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de volgende verschillen en eigenschappen!

 • SQL is een programmeertaal, Excel is een programma. Voordat je overstapt van Excel naar SQL is het handig om je te realiseren dat SQL een programmeertaal is en dat het gebruik van SQL dus verschilt met Excel. Wanneer je Excel wil gebruiken, klik je op het groene icoontje op je computer. Bij SQL werkt dit echter wat anders. Wanneer je SQL wil gebruiken, zal je eerst een database programma moeten kiezen, die vervolgens kan communiceren met SQL. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld MySQL of Oracle. Wil jij leren hoe je SQL toe kan passen in dergelijke databases? Kijk dan eens naar onze training MySQL basis of Oracle Database: SQL Fundamenten deel I.
 • Data is opgeslagen in een database versus de data is opgeslagen op je computer. Een ander belangrijk verschil tussen SQL en Excel is de plek waar je je data opslaat. Als je data wil gebruiken in Excel is het van belang dat je data(file) is opgeslagen op je eigen computer. Kortom, je hebt de data die je wil gebruiken bij de hand. Voor SQL ligt dit iets ingewikkelder. Je schrijft en stuurt zogenaamde ‘queries’ in SQL naar een database. Deze database levert jou vervolgens de informatie waar je om vraagt in je queries. Vervolgens worden de gegevens opgeslagen in een database en georganiseerd in tabellen. Een groot voordeel hiervan is dat het goed te achterhalen is welke gegevens je opvraagt.
 • Waar kun je SQL het beste voor gebruiken versus waar kan je Excel het beste voor gebruiken? SQL kun je het beste gebruiken als je te maken hebt met grote datasets. Bovendien kun je SQL gemakkelijk gebruiken in verschillende databases. Het belangrijkste voordeel van SQL is misschien wel dat je fouten gemakkelijk kunt achterhalen en aanpassen waar nodig. Dit maakt je data-analyses een stuk betrouwbaarder. Excel kent zo zijn eigen sterke kanten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om handmatig data in te voeren, waardoor het programma redelijk flexibel is. Bovendien is het programma in staat om bijvoorbeeld spell-checks uit te voeren, waardoor je fouten in namen of kolommen gemakkelijk opspoort. Het belangrijkste voordeel aan werken met Excel ten opzichte van SQL zijn de visualisatie mogelijkheden die het programma kent. Tabellen, grafieken, taartdiagrammen, het is allemaal mogelijk in Excel.

Trainingen SQL

Wist je dat Learnit diverse trainingen in SQL aanbiedt? Tijdens onze training SQL Basis leer je onder andere hoe je gemakkelijk relevant gegevens kunt ophalen uit je database. In de training SQL Vervolg komen niet alleen de basisbegrippen binnen SQL aan bod, maar spelen we ook in op diepere SQL commando’s, in de vorm van T(ransact)-SQL. Daarnaast bieden we ook een training SQL Report Builder aan. SQL Report builder biedt verschillende visualisatie mogelijkheden, waardoor je van je gegevens een professioneel rapport kunt creëren. Ideaal als je bijvoorbeeld een management rapportage wil maken! Klik op de onderstaande oranje knoppen voor meer informatie over een van de bovengenoemde SQL trainingen of klik hier voor het gehele overzicht in SQL trainingen van Learnit.

[link]

Zoom: Hoe ga je om met privacy gevoeligheid?

Afgelopen jaar zullen veel mensen hebben ervaren hoe belangrijk videobellen is geworden. Verschillende tools als Microsoft Teams of Google Meet, zijn ineens een essentieel communicatiemiddel gebleken. Een van de grootste spelers op het gebied van videobellen op de werkvloer in Nederland is Zoom. Het bedrijf kwam in maart in opspraak omdat er mogelijk gegevens van gebruikers gedeeld zouden worden met Facebook, ook zou het makkelijk geweest zijn voor indringers om zomaar in een meeting te infiltreren. Na aanpassingen aan hun systeem en aan hun beveiliging is dit probleem echter verleden tijd, en sinds maart is Zoom alleen maar populairder geworden in Nederland. In deze blog leggen we je precies uit wat Zoom doet om jouw gegevens te beschermen, maar ook wat je zelf kan doen om veiligheid van jouw gegevens te garanderen.

Hoe zorgt Zoom ervoor dat ze privacy en beveiliging kunnen garanderen?

Belangrijke elementen die in het privacy statement van Zoom naar boven komen of waar Zoom nog aan werkt, lees je hier:

 • Zoom is Privacy Shield- en SOC2 type II-gecertificeerd, wat gezien kan worden als een goede privacy standaard voor een Amerikaans bedrijf.
 • Zoom verkoopt geen data van gebruikers aan derden. Het bedrijf deelt gegevens van gebruikers alleen met Google Analytics en Google Ads, mits je toestemming geeft voor advertentie cookies op hun website.
 • Zoom zorgt ervoor dat berichten die gebruikers aan elkaar sturen versleuteld zijn, waardoor derden niet de mogelijkheid hebben om deze gesprekken mee te kunnen lezen.
 • Zoom werkt momenteel aan end-to-end-encryptie, dit kan gezien worden als een extra beveiligingssleutel waardoor geen enkele externe partij (zelfs Zoom niet) kan infiltreren in een vergadering. De host van de vergadering heeft de mogelijkheid om deze functie aan te zetten.

Wat kun je als organisatie of werknemer doen om privacy en veiligheid te garanderen voor, tijdens of na een Zoom call?

Als organisatie of werknemer is het natuurlijk altijd verstandig om na te denken over de beveiliging van belangrijke gegevens en de privacy gevoeligheid die videobellen met zich meebrengt. Een aantal tips om je eigen gegevens extra te beveiligen, lees je hier:

1. Zorg ervoor dat je notificaties ontvangt wanneer je wordt uitgenodigd voor een Zoom meeting. Het kan voorkomen dat je ineens per ongeluk in een Zoom meeting verschijnt, zonder dat je dit doorhebt. Je kan begrijpen dat dit ongemakkelijke situaties kan opleveren. Zorg er daarom voor dat Zoom je altijd eerst een notificatie verstuurd voordat je deelneemt aan een meeting. Dit kan je doen door bij je instellingen het boxje met de tekst ‘Always show video preview dialog when joining a video meeting’ aan te vinken.

2. Let goed op of je een vergadering echt hebt verlaten. Het gebeurd nog wel eens dat een video meeting wordt beëindigd, zonder dat mensen checken of hun geluid of beeldscherm niet meer in contact staan met Zoom. We hoeven vast niet uit te leggen, dat je hierdoor per ongeluk ongewenste informatie met anderen kunt delen. Dit kun je voorkomen door in je instelling het volgende boxje aan te vinken ‘Ask me to confirm when I leave a meeting’.

3. Zet je recording instelling zelf uit. Zoom beschikt over een opname mogelijkheid die mensen in staat stelt om een video recording van jezelf op te nemen. Op het moment dat je privacy gevoelige informatie deelt met anderen, is het verstandig om ervoor te zorgen dat je in ieder geval je eigen recording instellingen zo hebt ingesteld, dat er geen opname van je wordt gemaakt. In de standaardinstellingen van Zoom staat de ‘record video during sharing’ automatisch aan, zet deze dus zelf uit.

4. Wees jezelf als ‘host’ bewust van je verantwoordelijkheid. Als je zelf de host van een meeting bent, is het belangrijk om jezelf te realiseren dat als je een meeting opneemt of bepaalde informatie uit een chat opslaat, je dit wel met de overige gebruikers moet delen. Ook als host is het niet toegestaan om zomaar opnames te maken of gegevens op te slaan, als dit niet is besproken of vastgelegd met de overige Zoom gebruikers in een meeting. Let er dus op dat jij hiervoor verantwoordelijk en aansprakelijk bent, en niet Zoom.

5. Voorkom dat andere gebruikers gesprekken opslaan. Als host heb je de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat andere deelnemers niet zomaar gesprekken kunnen opslaan. Wil je dit voorkomen, dan kun je het beste de optie ‘prevent participants from saving chats’ aanvinken bij je instellingen.

Wil jij meer weten over Zoom en hoe je Zoom het beste kan inzetten op de werkvloer? Bekijk dan eens onze training ‘Zoom: online bijeenkomsten organiseren’. In deze 2 sessies van elk 3 uur leer jij alles over hoe je het maximale uit Zoom kan halen, daarnaast komen er meer aspecten aan bod over hoe je gegevens kan beschermen tijdens een Zoom meeting. Klik hier voor meer informatie over de training.

[link]

Tips voor een online sollicitatiegesprek

Solliciteren voor een nieuwe baan brengt vaak een hoop spanning met zich mee. Zaken als ‘Welke outfit zal ik aantrekken?’ of ‘Heb ik wel de juiste competenties voor deze baan?’ kunnen door je hoofd spoken. Anno 2020 kunnen we daar nog een extra ‘zorg’ aan toevoegen. Hoe zorg je er namelijk voor dat jouw sollicitatie succesvol verloopt op het moment dat deze online plaatsvindt? Lees hieronder wat jij zelf kan doen om een online sollicitatie gesprek in goede banen en naar jouw gewenste uitkomst te leiden.

1. Draag een gepaste outfit. Nu we vaak thuis zitten, kan het zomaar zo zijn dat jij steeds vaker kiest voor een comfortabele outfit. Als je een goede eerste indruk wilt maken, is het echter belangrijk om ook voor een online sollicitatie een gepaste outfit te dragen. Daarnaast is het van belang dat je rechtop zit en duidelijk zichtbaar bent in beeld.

2. Let op je achtergrond. Check van te voren altijd in hoeverre je achtergrond zichtbaar is op het moment dat je gaat videobellen. Het speelgoed van je kinderen op je achtergrond, komt wellicht niet zo professioneel over.

3. Voorkom te laat komen door technische problemen. Dat het geen goede eerste indruk achterlaat wanneer je bij een fysiek sollicitatiegesprek te laat komt aanzetten, moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor online sollicitatiegesprekken. Check daarom altijd ruim van te voren of je wifi, geluid en camera werken. Zo voorkom je stress vlak voor je gesprek begint.

4. Check waar de camera van je laptop zit. Tijdens een fysiek gesprek is het gemakkelijk om de persoon aan te kijken tegen wie je praat. In een online gesprek, werkt dit natuurlijk net wat anders. Check daarom altijd waar de camera van je laptop zit of hoe je je webcam hebt afgesteld. Als je recht in de camera kijkt, heeft de persoon met wie je het gesprek voert tenminste het idee dat je hem of haar ook daadwerkelijk aankijkt.

5. Voorkom ruis op de achtergrond. Als je het sollicitatiegesprek vanuit je eigen huis voert, kan het zomaar zo zijn dat je gesprekspartner achtergrondgeluiden oppikt. Tijdens een sollicitatiegesprek voorkom je dit natuurlijk liever. Probeer daarom een ruimte te zoeken waarin je ongestoord je gesprek kan voeren, met de deur dicht. Daarnaast kan het soms helpen om jezelf te ‘unmuten’ als je zelf een tijdje niet aan het woord bent, hierdoor hoor je geen achtergrondgeluiden.

6. Stel vragen. Een online sollicitatiegesprek is vaak korter en statischer dan een ‘real life’ gesprek. Vergeet daarom vooral niet om zelf ook vragen te stellen. Een werkgever zal assertiviteit juist waarderen en zo voorkom je dat je gesprek binnen een mum van tijd is afgelopen. Als je vragen stelt, leidt dit namelijk vaak ook weer tot verdere gespreksstof. Dit is een mogelijkheid om meer van jezelf te laten zien.

Wist je dat Learnit een interactief webinar ‘Gesprekken naar je hand zetten’ aanbiedt? Tijdens dit 3-uur durende webinar heb jij de mogelijkheid om alles te leren over technieken die ervoor zorgen dat een gesprek precies zo loopt als jij zou willen, ook een sollicitatiegesprek dus! Klik hier om meer te weten te komen over dit webinar of om je direct in te schrijven.

[link]

Laat je opleidingsbudget niet verloren gaan!

2020 is voor ons allemaal een jaar geweest waarin we ons veel hebben moeten aanpassen, in zowel ons persoonlijk leven als op de werkvloer. Werken op kantoor was ineens niet meer mogelijk door COVID-19 en thuis werken werd de nieuwe norm voor veel mensen. Ondanks snelle aanpassingen van zowel werkgevers als werknemers om het werk te kunnen blijven voortzetten, zullen sommige ontwikkelingen op de werkvloer dit jaar op een laag pitje zijn komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan cursussen, trainingen of opleidingen van werknemers.

Wist je dat veel organisaties een bepaald opleidingsbudget voor hun werknemers reserveren elk jaar? Dit is namelijk vastgelegd in veel CAO’s. Nu is het volkomen begrijpelijk dat zowel jij als je werkgever dit jaar door alle hectiek rondom COVID-19 niet veel aandacht hebben besteed aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Des te belangrijker is het om nu voor jezelf na te denken hoe jij je verder kan ontwikkelen op de werkvloer. Wilde je je eigen communicatievaardigheden altijd al verbeteren? Of kunnen jouw Excel vaardigheden wel een oppepper gebruiken? Dan is dit hét moment om nog snel even op onderzoek uit te gaan en een training of cursus te vinden die aansluit bij jouw leerdoelen. Als je dit nu nog doet, hoef je niet in het budget van volgend jaar te snijden!

Lees hieronder 3 tips om het maximale uit jouw opleidingsbudget te halen:

1. Overleg met collega’s. Overleg van te voren met collega’s over vaardigheden die belangrijk zijn voor jouw afdelingen. Misschien heb je zelf nog geen idee waarin je je verder wil ontwikkelen, maar zijn er wel bepaalde aandachtspunten die jouw afdelingen vooruit zouden kunnen helpen. Is er bijvoorbeeld niemand op de afdelingen te vinden die met Power BI kan omgaan? Misschien is dit dan een mooie kans voor jou! Klik hier om het cursusoverzicht van Learnit te bekijken en inspiratie op te doen.

2. Groepstrainingen. Behalve een training waarbij je alleen focust op jouw individuele vaardigheden, kan een groepstraining voor zowel werkgever als werknemers ook van grote meerwaarde zijn. Denk bijvoorbeeld aan een intervisie training waarbij afdelingen elkaar beter leren kennen en waarbij er wordt gestreefd naar betere communicatie en persoonlijke groei van alle werknemers met behulp van een bevoegd gespreksleider. Voor meer informatie over een intervisie training, klik hier.

3. Nascholing voor 2021. Wist je dat jouw opleidingsbudget van dit jaar verloren zal gaan als je hier niet op tijd gebruik van maakt? Dit zou natuurlijk zonde zijn! Een mogelijke oplossing hiervoor is om je alvast in te schrijven voor een training of cursus, zodat deze dit jaar nog gefactureerd kan worden aan je organisatie. Nu kan het echter ook zo zijn dat je er nog niet helemaal uit bent welke training het beste aansluit op jouw wensen of behoeftes. In zo’n geval kan een strippenkaart van Learnit uitkomst bieden. Met de Learnit strippenkaart kan jouw organisatie voordelig en flexibel trainingsdagen inkopen tegen een vast tarief. Klik hier voor meer informatie over de Learnit strippenkaarten.

Learnit strippenkaart actieweken

Om persoonlijke groei te stimuleren en bedrijven te steunen in deze hectische periode, introduceert Learnit de jaarbudget kortingsweken. Tot en met het einde van het jaar bieden wij een korting van 10% op de Learnit Strippenkaarten aan. Hierdoor kan Learnit de volgende strippenkaarten aanbieden tegen een gereduceerd tarief:

 • De rode strippenkaart: met deze strippenkaart kun je zowel Office als basis webdesign trainingsdagen inkopen.
 • De blauwe strippenkaart: met deze strippenkaart kun je communicatie- en management trainingen inkopen.

Beide strippenkaarten zijn verkrijgbaar in de varianten: 10 dagen, 20 dagen of 50 dagen. Waarbij 1 strip gelijk staat aan 1 trainingsdag. Kort uitgelegd: een strippenkaart geeft jou en je collega’s de mogelijkheid om een jaar lang trainingen naar keuze te volgen, zonder dat je te maken hebt met tussentijdse prijsverhogingen en zonder dat je van te voren specifiek naar trainingen hoeft te kijken. Ideaal dus voor werknemers die er nog niet helemaal uit zijn wat voor training ze willen volgen, maar nog wel opleidingsbudget over hebben! Wil je toch liever eerst de mogelijkheden bespreken of navragen welke trainingen uit ons aanbod precies binnen de strippenkaarten vallen? Neem dan contact op met ons door te bellen naar + 31 20 6369179 of klik hier.

[link]

Big data - 5 veel voorkomende vragen

Big data is een term die steeds vaker in het bedrijfsleven lijkt voor te komen. Vooral multinationals en de grotere bedrijven lijken veel gebruik te maken van big data. Maar wanneer spreken we nou precies over big data? En kan big data ook betekenisvol zijn voor jouw bedrijf? In deze blog behandelen we 5 veelvoorkomende vragen over big data.

1. Wat is big data?

We spreken over big data als de data voldoet aan drie verschillende voorwaarden: het gaat om data die gegenereerd wordt in grote hoeveelheden (Volume), met een hoge snelheid (Velocity) en de data moet divers zijn (Variety). Oftewel, de data moet aan de drie V’s voldoen. Mocht je je afvragen wat een ‘grote’ hoeveelheid data is: we hebben het hier over data hoeveelheden uitgedrukt in exabytes. Dat betekent dat als we het hebben over 1 exabyte, dat het gaat over het getal 1 met maar liefst 18 nullen.

2. Waar komt big data vandaan?

Big data kan gegenereerd worden van diverse kanalen. Denk hierbij aan data van social media kanalen, transactionele data uit het bedrijfsleven, maar bijvoorbeeld ook aan data van machines. Kortom big data is overal. Je kan het eigenlijk zien als een verzameling van informatie.

3. Wat is het verschil tussen gestructureerde en ongestructureerde data?

Als we het hebben over data, kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten data. Gestructureerde data is data waarmee eenvoudig gewerkt kan worden, het gaat hier om data die namelijk al enige vorm van structuur kent: denk bijvoorbeeld aan het klantenbestand van een bedrijf. Hierin staan vaak gegevens zoals naam, leeftijd en geslacht opgeslagen en netjes gesorteerd in verschillende kolommen. Vaak hebben we echter te maken met ongestructureerde data. Denk bijvoorbeeld aan social media data zoals een Twitter of Facebook bericht. Deze data is een stuk lastiger te analyseren omdat er geen standaard format voor dergelijke data is, er zit geen vaste structuur in een Facebook bericht.

4. Wordt big data alleen gebruikt door ‘grote’ bedrijven?

Big data is zo groot als je bedrijf is. Relatief grote bedrijven zullen uiteraard een grotere datastroom hebben en dus meer data tools nodig hebben dan kleinere bedrijven. Dit betekent niet dat het verzamelen van (big) data niet zinvol is voor kleinere bedrijven. Waarom je vandaag nog zou moeten starten met het verzamelen van big data? Het verzamelen van data kan meerdere redenen hebben, maar de belangrijkste zijn toch wel om de winstgevendheid en klanttevredenheid van je bedrijf te optimaliseren. We hoeven vast niet uit te leggen dat dergelijke zaken voor elk bedrijf van belang zijn.

5. Hoe kan ik zelf werken met (big) data?

Alhoewel er steeds meer met data wordt gewerkt en er steeds meer data (visualisatie) tools beschikbaar zijn, blijft het lastig zijn om zelf aan de slag te gaan met data als je nog niet in de IT wereld thuis bent. Het kan daarom handig zijn om te beginnen met een cursus. Learnit biedt verschillende cursussen aan waarin je leert begrijpen wat de mogelijkheden zijn van big data of waarin je leert werken met data. Bekijk bijvoorbeeld eens onze cursussen Big data, Google Analytics Basis of SQL Basis.

[link]

SQL: de programmeertaal die in populariteit blijft toenemen

Ben jij geïnteresseerd in de IT? Dan heb je de term Structured Query Language (SQL) misschien wel eens voorbij zien komen. Na meer dan 40 jaar is SQL nog steeds één van de meeste populaire programmeertalen. Vooral als je net om de hoek komt kijken in de IT wereld, biedt het gebruik van SQL een uitkomst. SQL kun je beste omschrijven als een taal die je in staat stelt om gewenste informatie uit een database te halen. Maar waarom is SQL zo populair? Na het lezen van deze blog weet je waarom SQL door veel mensen in de IT wereld wordt gebruikt!

Hoe werkt SQL?

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die data verzamelen en uit die data kunnen bedrijven vervolgens weer de gewenste gegevens filteren. Maar hoe kom je precies aan die gegevens? Daarvoor heb je een programmeertaal als SQL nodig. SQL kan je zien als een taal om te communiceren met je eigen (relationele) database. Door middel van verschillende ‘commands’ ben je in staat om gegevens naar keuze uit een database te filteren, aan te passen of te verwijderen. Wil je bijvoorbeeld alleen de gegevens van mannen opvragen uit je database? Met de command ‘WHERE’ vraag je deze gegevens zo op. Wil je de gegevens in je database juist sorteren op achternamen? Dan is de command ‘ORDER BY’ handig!

Webinar en cursus over SQL

Learnit biedt de mogelijkheid aan om een korte introductie webinar SQL te volgen, waarin een aantal belangrijke ‘commands’ worden besproken en toegelicht. Ben jij geïnteresseerd in het leren van deze programmeertaal? Schrijf je dan nu in voor ons gratis webinar SQL, actueler dan ooit! Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om een cursus SQL Basis te volgen op diverse trainingslocaties. Benieuwd naar onze tweedaagse cursus SQL Basis? Klik dan hier. Ben je al bekend met SQL en wil jij nog meer leren over deze programmeertaal? Dan is onze cursus SQL Vervolg echt wat voor jou!

SQL in de praktijk

Dit zijn drie praktijkvoorbeelden waarbij SQL van pas kan komen als je werkzaam bent in de IT wereld:

 • SQL kan worden gebruikt om bepaalde gegevens te behouden of juist te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens opslaan van iemand die een account aanmaakt in je webshop. Wel zo handig als die gegevens bewaard blijven toch?
 • Door SQL te gebruiken kan je de data van verschillende tabellen combineren met een simpele command. Dit gaat een stuk sneller dan handmatig de gegevens samenvoegen.
 • Daarnaast kan je gemakkelijk bestaande gegevens in je database aanpassen met behulp van SQL. Stel bijvoorbeeld dat een klant zijn adres wil wijzigen. Het kan in zo’n geval handig zijn voor je eigen administratie om dit adres ook in je database aan te passen.
 • Enthousiast geworden? Geef je dan snel op voor het webinar over SQL op 15 oktober 2020! [link]

  Succesvol solliciteren

  Solliciteren, voor velen een spannend proces! In tijden van crisis, mede door het coronavirus, liggen de banen niet voor het oprapen en is het belangrijk dat je je als kandidaat kan onderscheiden van de anderen.

  In deze blog geven wij 10 tips die je kunt toepassen om meer kans te maken op een baan!

  1. Het begint allemaal bij het lezen en zoeken naar vacatures. Solliciteer gericht en kijk goed naar de functie eisen in de vacature. Sluiten deze aan op jouw vaardigheden?

  2.Solliciteren doe je altijd met CV en motivatie. Beperk jouw CV tot 2 A4’tjes en noteer zowel Soft skills en Hard skills. Soft skills zijn kwaliteiten op gebied van samenwerking, Agile werken en timemanagement. Hard skills zijn meer gericht op computervaardigheden, zoals Excel en Office.

  3. Potentiële werkgevers bekijken niet altijd jouw CV en motivatie, maar vaak ook andere kanalen. Denk aan jouw Linkedin Profiel of social media. Let er hierbij op wat je online zet.

  4. "Wat moet ik aandoen naar een sollicitatie?"; je krijgt maar éénmaal de kans om een eerste indruk te maken, zorg dus dat je er verzorgd uitziet, en in geval van twijfel: beter 'overdressed' dan 'underdressed'.

  5. Bereid je heel grondig voor, maar ga het gesprek zelf ontspannen in, alsof het een vriendschappelijke wedstrijd is. Daardoor ben je receptiever en flexibeler, wat het contact en de kans op een klik bevordert.

  6. Kom op tijd. Bij voorkeur iets te vroeg. Dat maakt niet alleen een punctuele indruk, het geeft je ook de gelegenheid om te wennen aan de nieuwe omgeving.

  7. Stel je altijd netjes voor en geef bij voorkeur een stevige hand (natuurlijk niet in de 1.5m samenleving). Kijk altijd de persoon aan die tegen je praat, maar ga niet staren.

  8. Geef antwoord op de vragen die gesteld worden en draai er niet om heen. Als je niet direct een antwoord hebt kan je bijvoorbeeld aangeven dat je even over de vraag nadenkt en aan het einde van het gesprek hierop terugkomt.

  9. Bedenk ook welke inhoudelijke vragen je wilt gaan stellen; je wordt niet alleen beoordeeld op de antwoorden die je geeft, maar ook op de vragen die je stelt. Daaruit blijkt in welke mate je je verdiept hebt in het bedrijf.

  10. Laat je nooit negatief uit over vorige werkgevers of organisaties. Dit kan een verkeerde indruk maken en je weet nooit welke contacten jouw potentiële werkgever heeft. Tot slot, je bent uitgenodigd voor een gesprek dus de potentiële werkgever vind je al een geschikte kandidaat. Blijf jezelf en neem de tijd!

  Meer zelfvertrouwen in je sollicitatieproces? Bekijk eens de cursus Zelfvertrouwen van Learnit!

  [link]

  Thuiswerken, thuis leren, tijd voor jezelf!

  De coronacrisis is van grote invloed op de manier waarop we werken. Veel mensen werken thuis en dit is, in combinatie met kinderen en het huishouden, een hele opgave. Maar, doordat veel dingen gesloten zijn heb je ook meer tijd over om te werken aan: jezelf!

  Learnit biedt verschillende E-learnings aan, waarbij in je eigen tempo jezelf kunt ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld een E-learning van Microsoft. Voor het volgen van deze training ontvang je officieel Microsoft studie en oefenmateriaal. Je ontvangt het e-book dat dienst doet als naslagwerk voor het praktisch uitvoeren van opdrachten in een online leeromgeving. Je krijgt een half jaar toegang tot deze leeromgeving waarvoor je geen software nodig hebt, alleen een computer met internetverbinding. In de labs werk je door scenario’s waarbij je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen. Door middel van een oefenexamen kun je je goed voorbereiden op het bijbehorende Microsoft examen. Dit oefenexamen volg je ook online. Het bestaat uit vragen vergelijkbaar met de vragen die je op het daadwerkelijke examen kunt verwachten en geeft gedetailleerde uitleg bij zowel correcte als incorrecte antwoorden. De training is volledig Engelstalig en zal in ongeveer 3 dagen af te ronden zijn.

  De Microsoft E-learnings zijn technische trainingen, waarbij je harde kennis vergaart. Liever wat meer een communicatie E-learning?

  Bekijk alle E-learnings via deze link.

  Voordelen van E-learning:

  • Alles wat je nodig bent zit in het pakket (boek, oefentoets, examen optioneel)
  • Deel je eigen tijd in, gewoon vanuit huis.
  • Je kunt het behaalde certificaat uploaden op Linkedin.
  • Nu is de tijd om aan jezelf te werken, in jouw eigen tempo!

  Naast de E-learnings biedt Learnit ook gratis mini trainingen aan. Beginner in Excel? assertief zijn? of misschien wel oefenen met onderhandelen?

  Bekijk alle gratis mini trainingen via deze link en krijg een beeld van onze methodiek.

  [link]

  Internet of Things

  Steeds meer apparaten raken met elkaar en met het internet verbonden. Denk bijvoorbeeld maar aan de ‘slimme’ thermostaat in je huis, de wekker in je slaapkamer of misschien wel je Google Home speaker. Uit onderzoek is gebleken dat er in 2020 meer dan 26 miljard apparaten met het internet verbonden zijn. De connecties tussen al deze apparaten wordt ook wel het ‘Internet of Things’ genoemd, of in het Nederlands: het Internet der Dingen.

  Wat is het Internet der Dingen?

  Het Internet der Dingen bestaat kort gezegd dus uit alle apparaten die verbonden zijn met het internet. Deze apparaten zijn in staat om met het internet en met elkaar te communiceren, daarnaast kunnen ze gegevens de ‘cloud’ insturen, zonder de tussenkomst van menselijk handelen. Door deze automatisering kunnen kosten worden bespaard en is er minder fysieke inspanning van mensen nodig. Dit klinkt natuurlijk fantastisch, maar aan de andere kant uiten mensen ook kritiek op het Internet der Dingen. Sommige mensen zijn namelijk bang dat technologie op den duur de wereld zal overnemen, anderen wijzen ook op de mogelijke problemen met privacy.

  Voordelen van het Internet der Dingen

  Het Internet der Dingen heeft verschillende voordelen, dit zijn de drie belangrijkste:

   Tijdbesparend. Allereerst bespaart het veel tijd dat apparaten automatisch met elkaar en het internet kunnen communiceren zonder tussenkomst van mensen. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een slimme thermostaat; deze kan je precies vertellen via een app wat je energieverbruik is en hoe je hierop kan besparen. Wanneer een mens deze feedback aan je zal moeten geven, kun je je voorstellen dat het meer tijd en moeite in beslag neemt.
  • Kostenbesparend. Menselijk handelen wordt gereduceerd door het gebruik van apparaten die continue in verbinding staan met het internet en met elkaar. Dit betekent dat bepaalde banen niet of minder nodig zullen zijn, waardoor bedrijven en particulieren op kosten kunnen besparen.
  • Gemak. Veel slimme apparaten zijn tegenwoordig op afstand te besturen. Denk maar eens aan een video deurbel, waarbij je op afstand kunt zien wie er voor je voordeur staat. Je bent niet alleen direct in staat om te zien wie er voor je voordeur staat met behulp van de app, je kunt ook direct met iemand die voor je deur staat communiceren. Slimme apparaten zorgen er dus voor dat het gebruiksgemak wordt verhoogd.

  Nadelen van het Internet der Dingen

  Naast de vele voordelen die het Internet der Dingen biedt, zijn er ook een aantal bezwaren:

   Alles draait om technologie. Technologie is tegenwoordig onmisbaar, de vraag is alleen wanneer kent de wereld genoeg technologie? Veel mensen vragen zich af of het goed is dat er zoveel in het leven om technologie draait en of het niet verstandiger is om terug te gaan naar simpelere tijden. Worden we niet te afhankelijk van technologie en daardoor zelf minder scherp? Daarnaast zorgt deze nieuwe technologie er ook voor dat banen verdwijnen, doordat veel werk overgenomen kan worden door technologie.
  • Hackers. Door slimme apparaten is er steeds meer dataverkeer, waardoor het voor hackers steeds interessanter wordt om apparaten te hacken. Vooral data dat over gratis draadloze netwerken (wifi) wordt verstuurd is gemakkelijk om te onderscheppen.
  • Privacy komt in gevaar. Wanneer hackers data hebben onderschept, kan dit ten koste gaan van jouw privacy. Stel je voor dat jij op afstand de lichten van je huis aan en uit zet tijdens een vakantie door middel van een app die is verbonden met lampen in je huis. Wanneer een hacker door krijgt dat je dit doet door een app te gebruiken in plaats van door de lichten zelf fysiek aan te zetten, weet hij of zij precies wanneer je wel of niet thuis bent. Je kunt je voorstellen dat dit kostbare informatie is voor inbrekers.

  Internet der Dingen inzetten voor je eigen organisatie?

  Het Internet der Dingen biedt veel mogelijkheden voor organisaties, maar kent ook een aantal uitdagingen. Om ervoor te zorgen dat jouw organisatie een flitsende start kan maken door het Internet der Dingen in te zetten, biedt Learnit een training ‘Internet of Things’ aan. In deze 2-daagse training leer je alles over de terminologie en de toepassingsmogelijkheden, maar ook over de beveiliging rondom het Internet der Dingen. Klik hier voor meer informatie over de training.

  [link]

  Incompany trainingen: de vele voordelen!

  Een incompany of groepstraining betreft een op maat gemaakte training die gegeven wordt binnen jouw eigen organisatie. Al onze trainingen kunnen incompany verzorgd worden en eventueel kan de training ook op een Learnit-locatie worden georganiseerd. We hebben de voordelen van een incompany training voor je op een rijtje gezet!

  Maatwerk

  Het belangrijkste voordeel is dat de inhoud van de training in alle aspecten afgestemd kan worden op de leerdoelen en verwachtingen van de medewerkers en de organisatie. Hierdoor is het mogelijk om jouw bedrijfsfilosofie terug te laten komen in de training. Er wordt een op maat gemaakt programma ontwikkeld. Meerdere trainingen zouden eventueel gecombineerd kunnen worden. Omdat we een goede klik met de trainer belangrijk vinden, plannen we een (telefonische of Skype) intake met de contactpersoon van de training. Door middel van deze intake voorafgaand aan de training bepalen we gezamenlijk op welke onderwerpen het accent komt te liggen, waarbij het goed mogelijk is dat we nog onderwerpen toevoegen of aanpassen. Ook kun je tijdens de training eigen praktijkvoorbeelden gebruiken als input. Op deze manier zorgen wij ervoor dat de training perfect aansluit.

  Kosten

  Om de kwaliteit van de training te kunnen garanderen adviseren wij een maximale groepsgrootte van acht deelnemers. Zodra er meer deelnemers zijn, wordt de training steeds voordeliger. Wanneer je meer dan acht deelnemers inschrijft, raden wij je aan deze te verdelen over meerdere groepen. Zo blijft er voldoende individuele aandacht per deelnemer, waardoor persoonlijke leerdoelen beter behaald worden. Omdat de training bij je bedrijf of organisatie wordt gegeven, hoeft Learnit geen ruimte te huren en kan een incompany training tegen een voordeliger tarief worden aangeboden dan een open inschrijving.

  Plannen

  Het laatste voordeel van een incompany training is dat je niet afhankelijk bent van onze trainingsdata. Trainingsdata worden in overleg en op basis van de beschikbaarheid van onze trainer vastgesteld. Over het algemeen zijn onze trainingstijden van 10:00 tot 17:00 uur. Indien je andere wensen hebt kun je dit uiteraard aangeven. Jouw agenda staat centraal. Ook staat het aantal dagen van de training niet vast, dit kan aan de hand van jouw leerdoelen worden aangepast. Het maakt niet uit waar het bedrijf gevestigd is, Learnit traint door heel Nederland. Dat scheelt, zo zijn jouw medewerkers minder tijd aan reizen kwijt.

  Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan!

  [link]

  Programmeren kun je leren!

  Bezoek een willekeurige vacaturesite en je ziet het direct: er is een ongekend grote vraag naar programmeurs. Ben je op zoek naar een goedbetaalde baan met uitstekende toekomstperspectieven, dan is leren programmeren een must. Zelfs voor banen waarin je niet direct zelf programmeert is een programmeertaal een uitstekende toevoeging aan je CV. Er zijn echter talloze programmeertalen, dus waar kan je nu het best beginnen? En welke talen zijn interessant met het oog op de toekomst? We maakten een overzicht van de 10 belangrijkste programmeertalen. Talen waar je vervolgens ook direct een training in kan volgen: laat die banen maar komen!

  Java

  Java was jarenlang de meest-gevraagde programmeertaal voor werkgevers. Hoewel deze sinds kort voorbijgestreefd is door SQL, is het nog steeds erg populair. Java is de standaard voor veel enterprise software, wordt door meer dan 9 miljoen ontwikkelaars gebruikt en wordt gebruikt om meer dan 7 miljard (!) apparaten wereldwijd aan te sturen. Haar populariteit dankt de programmeertaal vooral aan de simpliciteit en leesbaarheid van de code, wat het een goed startpunt maakt voor beginnende programmeurs. Ook is een van de grondbeginselen van Java de compatibiliteit die ervoor zorgt dat oudere applicaties blijven werken.

  SQL

  Je treft SQL overal aan. Database technologieën als MySQL, PostgreSQL en MicrosoftSQL houden banken, universiteiten, ziekenhuizen, kleine en grote bedrijven draaiend. Het is niet overdreven om te stellen dat iedere computer en ieder persoon met toegang tot technologie op de een of andere manier met SQL in aanraking komt. Zo hebben iOS en Android apparaten toegang tot SQLite, een SQL database, en zijn er talloze mobiele applicaties die direct van SQL gebruik maken.

  C

  C stamt uit de vroege jaren 70, toen het werd ontwikkeld als een generieke, algemene programmeertaal. Als een van de oudste programmeertalen die er is, geeft C ons de bouwstenen voor andere populaire talen als C++, Java, Javascript en Python. C zelf wordt vooral gebruikt voor besturingssystemen en industriële applicaties.

  C++

  C is een object-oriented programmeertaal gebaseerd op C. Sinds de taal in de jaren 80 werd ontwikkeld is deze gebruikt voor het ontwikkelen van Adobe en Microsoft applicaties, MongoDB databases en grote delen van Mac OS/X besturingssysteem. Het wordt door velen gezien als de beste programmeertaal om te leren voor applicaties waarbij de prestaties van groot belang zijn, zoals games of audio-/videobewerking.

  iOS / Objective C / Swift

  Tot 2014 was Objective C de programmeertaal die door het Apple besturingssysteem werd gebruikt. Het speelt een rol in Apple’s OS X, iOS en zijn API’s. Lange tijd was het de taal waarin je als programmeur iPhone applicaties moest schrijven, tot Apple enkele jaren geleden met zijn eigen programmeertaal kwam: Swift. Swift lijkt in veel manieren erg op C++ en haar voorganger Objective C, maar is voor de meeste programmeurs iets makkelijker te leren.

  Javascript

  Javascript – niet te verwarren met Java – wordt veel gebruikt om interactiviteit aan websites toe te voegen en wordt ondersteund door alle grotere internetbrowsers. Niet alleen kan het gebruikt worden voor simpele functionaliteit als popups of simpele spellen, het vormt ook de basis voor Node.js – Een server technologie die veel in real-time communicatie wordt gebruikt.

  PHP

  PHP was in feite nooit bedoelt als programmeertaal. De Deens-Canadese programmeur Rasmus Lerdorf ontwikkelde PHP in 1994 als een serie tools die hem in staat stelden zijn persoonlijke website (Personal HomePage) te managen. Tegenwoordig hebben we de betekenis van de afkorting veranderd naar Hypertest Pre-Processor en wordt de taal op servers gebruikt om HTML-websites dynamisch te genereren. PHP is gemakkelijk te leren, maar bezit daarnaast veel geavanceerde functionaliteit die voor ervaren programmeurs van grote waarde is.

  HTML / CSS

  HTML vormt de basis voor webpagina’s. Dit doet de programmeertaal door in feite een structuur neer te zetten die door andere talen uitgebreid of aangepast kan worden. Zo kan Javascript worden gebruikt om geavanceerde interactiviteit toe te voegen en beïnvloedt CSS de presentatie, opmaak en lay-out van webpagina’s. Hoewel PHP vanaf een server HTML kan genereren, is kennis van HTML en CSS voor web-ontwikkelaars een absolute must.

  Python

  Python is een server-side programmeertaal voor websites en mobiele applicaties. Het is een relatief gemakkelijke taal om te leren, dankzij de leesbaarheid en bondigheid van de code. In Python is het veelal mogelijk om een concept in minder regels uit te drukken dan in vele andere talen. Python wordt gebruikt in applicaties als Instagram en Pinterest in de vorm van het web-framework Django. Google, Yahoo! en NASA maken allen gebruik van Python.

  Ruby

  Ruby is – net als Python – een programmeertaal die zeer gebruiksvriendelijk is voor beginnende programmeurs. Tegelijkertijd is de object-oriented taal zeer dynamisch en daarmee populair voor het ontwikkelen van websites en mobiele apps. Het is de basis van het Ruby on Rails framework dat door Groupon, Shopify, Scribd en GitHub wordt gebruikt.

  Vul de lijst aan!

  Natuurlijk zijn er nog veel meer programmeertalen. We hebben slechts een paar van de populairste voor je op een rijtje gezet. Heb jij toevoegingen? Mis je een taal die je zelf echt vaak gebruikt? Deel je kennis en ervaring met ons!

  Zelf een (andere) programmeertaal leren?

  Wil je zelf een (andere) programmeertaal leren? Ontdek dan snel onze workshops en cursussen.Je leert onder begeleiding van een ervaren trainer op efficiënte wijze de basis van programmeren. Ben je al wat verder? Dan is het mogelijk om je in te schrijven voor een training voor gevorderden. Je gaat dan dieper in de op de materie. Zo’n training is niet alleen leuk, maar ze sluit ook goed aan op de praktijk. Zo weet je zeker dat je met je nieuwe kennis en vaardigheden direct wat kunt doen!

  [link]

  Draken temmen: 4 tips om draken van SQL-queries eenvoudiger te maken

  Draken mogen dan niet bestaan, draken van query's kom ik toch veel te vaak tegen. Complex ogende code waar je op eerste gezicht liever niet het gevecht mee aan gaat.

  We geven je vier tips om ervoor te zorgen dat je query's niet in draken veranderen:

  1 | Vriendelijk uitziende draken

  Met een stukje vriendelijke opmaak zien draken er een stuk minder imponerend uit. Maar hoe ziet een vriendelijke query eruit?

  1. Verdeel de query over meerdere regels. Het is geen enkel probleem als de query lang wordt. Duidelijkheid gaat boven kortheid van je query.
  2. Alle 'SQL-woordjes' zoals SELECT, FROM, WHERE, etc. in hoofdletters. Ook functies zoals ROUND, SUM etc zijn het makkelijkst te herkennen als ze in hoofdletter staan.
  3. Spring in zodat het overzichtelijk wordt en de query netjes uitlijnt.

  Gelukkig zijn er ook (online) tools dit automatisch voor je kunnen doen. Hier voer je een draak in en de tool zorgt voor een stuk vriendelijkere ogende query terug krijgt. Bijvoorbeeld: http://www.dpriver.com/pp/sqlformat.htm

  2 | Documentatie

  Bij het opstellen van ingewikkeldere query's komt wat puzzelwerk kijken. Welke stappen daarbij zijn genomen is niet direct terug te lezen in de query. Zet die daarom in een stukje documentatie. Documentatie hoeft geen uitgebreid boekwerk te zijn, maar kan direct in de SQL toegevoegd worden. Begin je commentaar met -- en deze zal bij het uitvoeren worden genegeerd. Zet boven elke query die je maakt wat hij doet en natuurlijk waar de valkuilen zitten. Besteed daarbij extra aandacht aan subquery's; deze voegen vaak extra complexiteit toe die uitleg behoeft.

  3 | Beestje bij zijn naam noemen

  Tabelnamen kunnen nogal eens lang en cryptische zijn. Om deze niet steeds in te typen kun je een alias gebruiken van één enkele letter. In plaats daarvan kan een alias ook een korte naam of afkorting zijn. Ook hierbij geldt weer: duidelijkheid gaat boven de kortheid van je query!

  4 | Verdeel en heers

  Soms kan het handig zijn om het probleem in meerdere stukjes te knippen. Bijvoorbeeld bij het combineren/joinen van veel tabellen en het filteren van de gewenste gegevens. Views kunnen daarbij een perfecte tussenstap zijn.

  Wil je zelf leren hoe je aliasses kunt gebruiken, subquery's, joins en views kunt maken? Volg dan onze SQL Basis-training!

  [link]

  Waarom Crystal Reports?

  Met Crystal Reports maak je eenvoudig zelf interactieve rapporten (met een nette, professionele vormgeving). Je kunt de rapportages aan bijna elke databron koppelen, waardoor het programma voor bijna iedereen wel waardevol is. En dat zie je terug in de cijfers: wereldwijd gebruiken bijna 20 miljoen mensen deze software om rapportages van bedrijfsdata te maken. Wil je weten waarom? Wij geven je drie goede redenen.

  1 | Crystal Reports is gebruiksvriendelijk

  Je hebt geen hulp nodig van een IT-specialist om in Crystal Reports repporten te maken en om de gegevens te interpreteren. En ja, dat levert veel besparing in winst en geld op. En het werkt gewoon prettiger als alle medewerkers zelf verslag kunnen leggen. Het programma dankt zijn eenvoud aan het feit dat het zicht zo eenvoudig laat besturen.

  2 | Crystal Reports is betaalbaar

  Voor minder dan € 500,00 heb je al een versie waarmee je als gebruiker uit de voeten kunt. Een complete versie! Dat maakt Crystal Reports heel betaalbaar.

  3 | Met Crystal Reports zorg je voor maatwerk

  Je kunt Crystal Reports gebruiken in combinatie met een applicatie die jij prettig vindt (of die jouw organisatie gebruikt). Denk aan Exact, SAP en Microsoft Visual Studio. De data importeer je vanuit verschillende bronnen, zoals XML. Het resultaat bepaal je zelf. Met de gebruiksvriendelijke software maak je zelf een rapport, dat je mooi vormgeeft en waarin je de data precies zo weergeeft zoals jij dat wilt. Jaarrekeningen, mailing, KPI: met Crystal Reports kun je uiteenlopende rapportages creëren.

  Wil jij leren hoe je echt alles uit Crystal Reports haalt?

  Meld je aan voor één van onze Crystal Reports-trainingen. Je kunt beginnen met een basistraining, zodat je snel aan de slag kunt. Je leert hoe je professionele rapporten kunt ontwerpen en versturen. Heb je al vaak met Crystal Reports gewerkt? Meld je dan aan voor een uitdagende training voor de iets meer gevorderde gebruikers. Dan leer je pas écht hoe mooi en slim deze software eigenlijk is!

  [link]

  Leren van data

  Data zijn waardevol! En ze zijn belangrijk bij de besluitvorming binnen het bedrijf. Als we dat voor nu aannemen, kunnen we een stap verder zetten. Want waar moeten data aan voldoen als je ze waardevol wilt inzetten? Hoe maak je ze bruikbaar?

  Voorwaarden voor waardevolle data

  Je data zijn pas waardevol als je er iets mee kunt. Maar ook als je de basis in orde hebt. Een tweetal punten is daarbij heel belangrijk:

  • De verslaglegging moet juist zijn
  • De interpretatie moet juist zijn

  Weet je je bedrijfsdata netjes vast te leggen en weet je hoe je deze data moet lezen, dan heb je zeer waardevolle informatie in handen. (We wilden hier eigenlijk zeggen dat je goud in handen hebt. Want echt, data kunnen je helpen bij belangrijke operationele en strategische beslissingen.)

  Hoe maak je je bedrijfsdata bruikbaar?

  Er zijn nog veel bedrijven die geen datadriven besluitvormingsproces hebben. Als we doorvragen bij de mensen in die bedrijven, blijkt vaak dat het gewoon niet lukt om de verzamelde data bruikbaar te maken. Toch is het bruikbaar maken van grote hoeveelheden data goed te doen. Jij kunt het ook! We zetten enkele tips op een rijtje:

  • Herzie je dataverzameling. Dataverwerkingsprogramma'shebben de laatste jaren ontzettend veel updates gehad. Neem alleen al Google Analytics, dat behoorlijk veranderd is. Er zijn functionaliteiten veranderd, de gebruikersinterface is anders en er zijn nog veel meer zaken omtrent dit veelgebruikte dataverwerkingsprogramma in een nieuw jasje gestoken. Het kan echt geen kwaad om je dataverzamelmethoden nog eens onder de loep te nemen. Is alles nog up-to- date? Doe je dingen verkeerd? Schakel eventueel de hulp van een expert in. Dat kan door iemand in te huren, maar ook door zelf te leren hoe je tegenwoordig je data het best verzamelt en analyseert. (LINK!) De verzameling van alle data is de basis!
  • Verzamel. Verzamel echt. Met deze tip bedoelen we: importeer data uit verschillende bronnen en voeg alle data samen. Je hebt data uit sociale media, Google Analytics, e-mailmarketingcampagnes, CRM's etc. Neem de tijd en moeite om al deze data naast elkaar te leggen. Je mag best een beetje streven naar een zo compleet mogelijk beeld. (Nee, dat krijg je nooit. Maar ernaar streven is goed!)
  • Combineer kwantitatief met kwalitatief Praat met je medewerkers! Zij hebben zoveel kennis in huis als het om dataverwerking gaat. Misschien weten ze dat zelf niet. Maar jij kunt expert worden in het filteren van bruikbare informatie. De bruikbaarheid van je gegevens hangt of staat met een juiste interpretatie. Door te weten wat er speelt (bij medewerkers, bij klanten en in de markt), kun je data veel waardevoller maken. Alleen als je de juiste conclusies trekt op basis van je kwantitatieve gegevens, kun je data gebruiken voor het (strategische en operationele) besluitvormingsproces.

  Verder leren

  Wil jij leren hoe je data het best inzet binnen je bedrijf? Neem deel aan één van onze trainingen. Je krijgt praktische tips om data straks op de juiste manier te kunnen verzamelen; en om alle gegevens bruikbaar en waardevol te maken.

  [link]

  To write or not to write

  Waarom? Daarom!

  Wie maakt er zich niet schuldig aan? Je schrijft een tekst of een artikel voor studie of werk en je weet even zo snel niet de juiste schrijfwijze. Hoe zat het nu ook al weer met de Nederlandse spelling en grammatica?! Om vervolgens de juiste schrijfwijze op te zoeken via Google, althans dat hoop je dan maar! En aan de andere kant, in het beheersen van een vreemde taal scoren we als Nederlanders overigens best goed. Vergeleken met andere niet-Engelstaligen heeft de Engelse taal voor ons geen geheimen.

  Taal doceren

  Een leuke manier om je eigen taalkennis te delen is door taalvrijwilliger te worden. Maar, als je de Nederlandse taal uitlegt aan anderstaligen word je ook geconfronteerd met de vele uitdagingen en uitzonderingen op de regel die de Nederlandse taal rijk is, zoals bij de lidwoorden, de klanken, klinkers en medeklinkers. En soms blijft er enkel een “omdat het nu eenmaal zo is” als uitleg over want net zoals het leven zelf dat is, is ook taal niet altijd even logisch. En daar is op zich ook niets mis mee.

  Taal leeft

  Taal is tot stand gekomen door zich te (blijven) ontwikkelen. Iedere honderd tot duizend jaar ontwikkelt een taal zich mee aan een land en de cultuur van een land. Maar ook onder invloed van het politieke beleid; is er bijvoorbeeld geld en aandacht voor meertalig onderwijs? En soms gebeurt er iets verrassends op taalgebied. Zo vestigde in 2016 het Friese dialect zich officieel op de kaart, kwam er een Amelands woordenboek (Amelander Woa’deboek) uit en is de laatste 500 jaar het belang van taal meer en meer gekoppeld aan schrijftaal.

  Taal verandert, taal verschuift

  Waar Latijn een dode taal is, is de Nederlandse taal een levende taal. Een taal is levend wanneer deze iemands moedertaal is. Een ander kenmerk van een levende taal is dat er nieuwe woorden aan toegevoegd worden, soms uit een andere taal of door spreektaal. En hoewel het een tegenstelling lijkt, is boeken lezen weer in opkomst en is spreektaal onze schrijftaal steeds meer aan het verdringen.

  Wat zeg je nu eigenlijk?

  We leven in een tijd waarin we vluchtig lezen (kopjes scannen) en we nemen veel van onze informatie via vlogs en animaties tot ons. En er is zeker een goede kant aan deze ontwikkeling, van schrijf- naar spreektaal. Hierdoor gaan gecompliceerde lange en technische zinnen met een ingewikkelde schrijfstructuur (zoals in deze zin) langzamerhand steeds meer vervangen worden door meer beeldende zinnen. Straattaal dus, taal die meteen duidelijk maakt wat iemand wil zeggen.

  Update je taalkennis!

  En dat is positief maar aangezien het nog niet de standaard is om te schrijven zoals je het hoort en zoals je op straat met elkaar praat, is het zeker handig om je kennis voorlopig nog even op peil te houden. Bijvoorbeeld met een cursus of gratis webinar van Learnit Training.

  [link]

  Afleiding en concentratie

  Afgeleid worden is een keuze

  Waarschijnlijk herken je de volgende situatie maar al te goed op je werk: Je bent druk bezig met een bepaalde activiteit die al je aandacht nodig heeft en je telefoon of een eimail haalt je uit je concentratie. Vervelend. En de tijd die je nodig hebt om weer geconcentreerd verder te werken mag dan per persoon verschillen, maar uiteindelijk blijkt dat als je zonder afgeleid te zijn door kan werken, je veel sneller klaar bent. Wat is toch de reden dat we zo snel afgeleid zijn en hebben we dit niet zelf in de hand? Vanuit dat oogpunt durven wij de stelling aan dat afgeleid worden een keuze is.

  Concentratie vraagt aandacht.

  Er zit een verschil tussen de werkzaamheden en de concentratie die je nodig hebt om deze werkzaamheden uit te voeren. Het schrijven van een rapportage met financiële invloeden vergt meer concentratie dan een memo over het opruimen van de koffiekopjes, om maar een voorbeeld te geven. Het is daarom goed als je de werkzaamheden waarbij concentratie vereist is een label kan meegeven. Door de werkzaamheden te classificeren, krijg je inzicht in hoe hoog de concentratie moet zijn en hoe vervelend het is om afgeleid te worden bij die specifieke taak.

  Concentratie vraagt actie

  Als je weet welke concentratie nodig is om op een efficiënte manier je werkzaamheden te doen, zul je ook begrijpen dat concentratie om actie vraagt. Soms kan het nodig zijn dat je je letterlijk afzondert door apart te gaan zitten. Soms is het voldoende om je telefoon en je e-mailprogramma uit te zetten. Maar wat altijd geldt is dat je zélf actie moet ondernemen om dit te realiseren. Nu denk je misschien dat het niet bereikbaar zijn of niet direct reageren op een e-mail niet klantvriendelijk overkomt, maar niets is minder waar. Als je de tijd neemt om op een vast moment de telefoon te beantwoorden of je e-mail te lezen, dan heb je ook de tijd om geconcentreerd te werken.

  Concentratie en tijdswinst

  Vaak hoor je dat de tijd die je hebt te kort is om alle werkzaamheden te doen die men zelf wil doen of die er van je gevraagd worden. Juist door de concentratie op de juiste manieren in te zetten win je tijd. Je bent minder afgeleid, je functioneert prettiger en als je de tijd neemt om met een goede planning te werken en op de juiste manier je tijd te managen dan zul je zien dat de keuze voor geconcentreerd werken afwisselen met andere werkzaamheden je productiviteit veel hoger ligt dan wanneer je het goed vindt dat je gestoord wordt.

  De keuze om afgeleid te worden heb je dus zelf in de hand. De vraag is dan ook: wat ga je nu doen? [link]

  Zelfvertrouwen en zelfbeeld

  Onder zelfbeeld verstaan we het beeld dat je van jezelf hebt; de manier waarop je over jezelf oordeelt of de wijze waarop je jezelf ziet. Dit beeld wordt mede gevormd door de informatie die je van anderen krijgt over jezelf. Zij kijken immers ook naar je, gaan met je om en vormen een beeld van jou. Ze laten je merken hoe ze over je denken of geven hun oordeel over jouw gedrag. Het beeld dat jij van jezelf hebt komt niet altijd overeen met het beeld dat anderen van je hebben. Dit kan je soms onzeker maken. En de manier waarop je jezelf ziet, bepaalt voor een groot deel welke positieve of negatieve gevoelens je ten opzichte van jezelf koestert.

  Het komt regelmatig voor dat mensen een verkeerd beeld van zichzelf hebben. Wanneer het beeld dat je van jezelf hebt grotendeels overeenkomt met het beeld dat anderen van je hebben, blijkt hieruit dat je jezelf meestal laat zien zoals je bent of wilt zijn. Zit er verschil tussen het beeld dat je van jezelf hebt en het beeld dat anderen van je hebben? Dan hoeft dit zeker niet te betekenen dat je jezelf niet goed kent of dat anderen je niet kennen. Je laat in verschillende situaties met verschillende personen namelijk ook verschillende kanten van jezelf zien.

  Onzeker zijn over jezelf, hoe je overkomt op anderen of over je positie in een bepaalde situatie is heel normaal. Maar deze onzekerheid kan ook te ver doorslaan. Een gebrek aan zelfvertrouwen leidt snel tot een negatieve spiraal: je durft geen uitdagingen meer aan te gaan, legt de lat steeds minder hoog, wat weer leidt tot een verslechtering van je zelfbeeld. Op die manier wordt het steeds moeilijker om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen.

  Om je hierbij te helpen hebben we een tweedaagse training Zelfvertrouwen ontwikkeld. In de training leer je de oorzaken van je gebrek aan zelfvertrouwen herkennen en wordt het belang van verbale en non-verbale communicatie in relatie tot jouw zelfbeeld onderstreept. Daarnaast wordt er in de training geoefend door middel van realistische rollenspellen uit de praktijk. Onderlinge feedback en video-analyse zorgen ervoor dat je oude gedragspatronen worden doorbroken. In de training gaan we onder andere aan de slag met de volgende onderwerpen:

  • Werken aan een realistisch zelfbeeld
  • Je eigen kwaliteiten en capaciteiten
  • Het belang van verbale en non-verbale communicatie in relatie tot jezelfbeeld
  • Een positieve mentale instelling (creëren en vast houden)
  • Oorzaken van verlies aan zelfvertrouwen (h)erkennen
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Realistische doelen stellen
  • Angsten en uitdagingen
  • Het labellen van negatieve en positieve etiketten
  • Assertiviteit: opkomen voor uw eigen belangen
  • Omgaan met negativiteit en kritiek

  Wil je meer weten over onze aanpak en de trainingsmogelijkheden? Neem dan een kijkje op onze trainingspagina of neem contact op met één van onze adviseurs via info@learnit.nl of 020 6369179.

  [link]

  Zélf een webinar organiseren?

  Misschien dat je al langer met het voornemen loopt om voor je medewerkers, stakeholders of andere relaties een webinar te organiseren. Een drukke agenda verhindert echter telkens dat het er ook echt van komt. Of je hebt wel gehoord van het begrip ‘webinar’, maar weet niet goed wat het fenomeen inhoudt, laat staan welke nieuwe mogelijkheden het jouw organisatie kan bieden. Ontdek wat een webinar voor jou kan betekenen.

  Als je een webinar wilt organiseren kunnen we je daarbij in alle facetten van dienst zijn. Of het nu gaat om deskundig advies over hoe een webinar op te zetten en zorgvuldig af te stemmen op een specifieke doelgroep, of om het beschikbaar stellen van onze professionele studio die is voorzien van van alle noodzakelijke geavanceerde apparatuur: we zijn je graag van dienst!

  De techniek

  Door je webinar via ons te organiseren kun je gebruikmaken van onze webinarstudio en de aanwezige expertise van onze medewerkers. Wij regelen alle technische faciliteiten die komen kijken bij de organisatie en uitvoering van een webinar. Wil je liever een webinar op je eigen locatie organiseren? Ook dat is geen probleem! Met onze mobiele studio kunnen we naar elke gewenste locatie reizen.

  De presentatie

  Omdat ieder webinar weer anders is, is het ook mogelijk om een webinar in verschillende settings te organiseren. Je kunt bijvoorbeeld als presentator alleen voor de camera staan, maar je kunt ook ondersteund worden door een host of moderator of het webinar in de vorm van een interview organiseren. Ook is het mogelijk om de kijkers bijvoorbeeld te laten zien wat je op je beeldscherm aan het doen bent.

  Zelf zorg dragen voor het webinar

  Als je zélf alle aspecten van het organiseren van een webinar wilt beheersen, dan is onze tweedaagse training Webinar organiseren wat voor jou. Tijdens de training wordt aandacht besteed aan alle technische aspecten die komen kijken bij het opzetten van een webinar. Er wordt daarnaast stilgestaan bij het presenteren van een webinar en de daaraan gekoppelde interactie en communicatie met een online publiek.

  Meer weten over deze training? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Ook kun je meer informatie opvragen over het organiseren van je eigen webinar door een e-mail te sturen naar info@yourwebinar.nl of te bellen naar 020 6369178.

  [link]

  Welke SQL-training is geschikt voor mij?

  Als je graag op eenvoudige wijze gegevens wil opvragen uit een relationele database, dan kun je gebruikmaken van de vraagtaal SQL (Structured Query Language). Daarnaast kun je met SQL data aanpassen, manipuleren en tabelstructuren aanpassen.

  Ga je binnenkort relationele databases gebruiken, of gebruik je het al maar wil je je verdiepen in SQL? Dan kun je één van onze SQL-trainingen volgen. Hieronder leggen we kort de verschillen tussen de trainingen uit.

  SQL Basis

  Onze tweedaagse basistraining is geschikt voor zowel beginnende databasegebruikers als functioneel beheerders en data-analisten. In deze training leer je de basis van SQL onder de knie te krijgen en kun je gemakkelijk query's opstellen om gegevens op te halen uit een database. Denk hierbij aan het opvragen, sorteren, filteren, samenvatten, aanpassen en groeperen van gegevens, maar ook het werken met subquery's en het combineren van query's.

  SQL Report Builder

  Deze tweedaagse training is geschikt voor gebruikers die met Microsoft SQL Report Builder/Reporting Services zelf rapporten willen maken. In deze training leer je op je eigen tempo te werken met de software, zodat je in staat bent om snel en gemakkelijk complexe rapporten uit grote databases te extraheren. Je gaat onder andere aan de slag met het verkrijgen van data en het ontwerpen en vormgeven van rapporten.

  Transact-SQL Basis - MS SQL Server

  Onze tweedaagse transact-training is geschikt voor gebruikers van een MS SQL Server-database en deelnemers die als applicatiebeheerder gaan werken. In de training wordt de basis van Transact SQL behandeld, waarbij de focus ligt op het gebruik van een MS SQL Sever-database en het gebruik van SQL Server Management Studio.

  SQL Basis - Oracle

  De tweedaagse Oracle-training is bedoeld voor gebruikers van een Oracle-database en deelnemers die als applicatiebeheerder aan de slag gaan. In de training wordt de basis van SQL behandeld, waarbij de focus ligt op het gebruik van een Oracle-database en het gebruik van SQL Developer.

  Naast de basistraining van SQL Oracle hebben we nog enkele verdiepende Oracle Database-trainingen in ons aanbod. Klik hier om het volledige Oracle-aanbod te bekijken.

  Neem gerust contact op via info@learnit.nl of 020 6369179 om je leerdoelen te bespreken met één van onze trainingsadviseurs. We denken graag mee over je leerdoelen en kunnen je adviseren welke training hier het beste bij past.

  [link]

  Grip op je mailbox met 3 handige tips

  Ben je erg veel tijd kwijt met het zoeken naar mailtjes? Idealiter moet je inbox, oftewel je digitale werkplek, zo leeg mogelijk zijn. In deze blog geven we je drie handige tips, waarbij we de instellingen in Gmail als voorbeeld nemen:

  Tip 1: Maak gebruik van 3 hoofdlabels

  Vrijwel alle e-mailprogramma's geven je de mogelijkheid om je inbox te personaliseren. Door binnenkomende e-mails op een gestructureerde manier te verwerken, kun je het overzicht goed bewaren. Hoe vaak komt het niet voor dat je eindeloos lang moet zoeken in je inbox om die ene e-mail te vinden? Maak gebruik van 3 hoofdlabels: wat je moet doen, waar je nog antwoord op moet krijgen en wat je hebt afgerond. In Gmail stel je dit als volgt in:

  1. Ga naar het tandwielpictogram en selecteer 'instellingen'
  2. Ga naar het tabblad 'Labels' en klik op 'nieuw label maken'
  3. Stel de labels in, bijvoorbeeld: 01 | To do, 02 | Wacht op antwoord en 03 | Afgerond
  4. Als je snel in één oogopslag onderscheid wilt maken tussen je mappen, kun je kleur geven aan de labels. Dit doe je door met je muis op het label te gaan staan (links in je inbox) en daar de kleur te selecteren. Geef bijvoorbeeld de kleur rood aan wat je nog moet doen (to do), geel aan lopende zaken (wacht op antwoord) en groen aan taken die klaar zijn (afgrond).

  In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van hoe je map "to do" er uit kan komen te zien:

  Tip 2: Maak gebruik van sub-labels

  Door 3 hoofdlabels aan te hebben gemaakt bij tip 1 heb je al gewerkt met labels, maar dit kun je uitbreiden door extra labels aan te maken van je verschillende werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan klantcontact, promotiezaken of werkoverleggen. Je stelt de labels op dezelfde manier in als bij tip 1. Ook deze labels kun je weer een kleur geven.

  In de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van hoe je label "klanten" er uit kan komen te zien. Je ziet op deze manier ook in één oogopslag wat de status is, omdat je bij tip 1 al drie mappen hebt gemaakt voor je binnenkomende e-mails:

  Tip 3: Zet je zelf in de BCC bij verzoekjes

  Je kent het wel: je stuurt een e-mail naar iemand met een verzoek of vraag, maar hebt (nog) geen goede manier gevonden om bij te houden of je hier wel een reactie op hebt gekregen. Dit kan als gevolg hebben dat het je soms te laat binnenschiet dat je nog iets moest weten van iemand.

  Je kunt dit voorkomen door jezelf in de BCC te zetten van e-mails waarin je wacht op een reactie van iemand anders. Je kunt een filter instellen in Gmail dat alle e-mail die afkomstig is van jouw e-mailadres én waarbij je jezelf in de BCC hebt gezet, direct doorgestuurd wordt naar je in tip 1 aangemaakte map 02 | Wacht op antwoord:

  1. Ga naar het tandwielpictogram en selecteer 'instellingen'
  2. Ga naar het tabblad 'Filters en geblokkeerde adressen' en klik op 'nieuw filter maken'
  3. Vul bij "van" én "aan" je eigen e-mailadres in, en klik op "Filter maken met deze zoekopdracht".
  4. Selecteer "inbox overslaan" en selecteer "Het label toepassen". Kies voor (bijvoorbeeld) het label "02| Wacht op antwoord" en klik op "Filter maken". Alle berichten die je hebt verzonden met vragen of verzoekjes vind je nu in deze map. Zodra je een reactie hebt kun je de e-mail verplaatsen naar bijvoorbeeld "03| Afgerond".

  In onze tweedaagse training Timemanagement leer je efficiënt met je tijd omgaan en ga je een stuk minder gestrest naar huis aan het einde van de dag. Je leert niet alleen praktische tips zoals in deze blog, maar leert ook te reflecteren op je eigen denken en handelen. Wist je bijvoorbeeld dat assertiviteit en delegatievaardigheden ook een grote rol spelen? Ontdek het in onze training.

  Sharon Faber, afdeling Communicatie & Management

  [link]

  SQL: dé must-learn voor databasegebruikers

  SQL, we kunnen er niet meer omheen. De Structured Query Language vormt inmiddels het hart van alle relationale databases. SQL verschaft een standaard interface naar databases als Oracle, Access, SQL Server en andere relationale databases. SQL is daarmee een absolute must-learn voor potentiële database gebruikers.

  Waarom SQL?

  SQL is een uniforme taal die uitstekend ingezet kan worden voor werkzaamheden als het bevragen plus aanpassen van gegevens in relationele databases. SQL is te gebruiken bij vrijwel elk modern relationeel databaseproduct.

  De standaardtaal SQL heeft als wortels de relationele algebra en is oorspronkelijk ontwikkeld door IBM. De ambitie was om business managers SQL te laten inzetten om complexe bedrijfgegevens effectief te analyseren. De grootste voordelen van SQL zijn als volgt:

  • Met SQL maak je elke denkbare query mogelijk. De resultaten van de query's kun je gebruiken voor rapportagedoeleinden.
  • De standaardtaal SQL werkt onafhankelijk van specifieke databases. Daarom is de opgedane SQL-kennis ook toepasbaar op andere omgevingen zoals Oracle of Access.
  • Geavanceerde, in-database analytics zonder extra kosten. Klanten kunnen met SQL betere beslissingen nemen, door de eenvoudig te gebruiken analysetools die externe data, gegevens van het bedrijf en zelfs ongestructureerde big data naadloos combineren.
  • SQL biedt constante positieve gebruikerservaringen, zowel on-premise als in de cloud. Dit is mogelijk door het gebruik van gedeelde beheer- en ontwikkelingstools.
  • Innovaties worden standaard geintegreerd. Denk aan in-memory, beveiliging, HA, mobile BI & geavanceerde analytics. Dat maakt het voor klanten overbodig om dure add-ons aan te schaffen.

  Hoe werkt SQL?

  SQL is opgedeeld in drie onderdelen, die gezamenlijk informatie ontsluiten:

  1. de Data Manipulation Language (DML): een verzameling aan computertalen om gegevens uit een database te halen, te verwijderen, toe te voegen of aan te passen. De DML wordt gebruikt door computerprogramma's of database gebruikers.
  2. de Data Control Language (DCL): een computertaal die gebruikers inzetten om de toegang tot een relationele database te controleren.
  3. de Data Definition Language (DDL): een computertaal die data definieert. Een DDL wordt bijvoorbeeld gevormd door een deel van de commando's van SQL.

  SQL werkt met geavanceerde query's. Een zogeheten is query is een tekenreeks die als zoekopdracht naar het database managementsysteem wordt verstuurd. Dit databasemanagementsysteem (DBMS) verwerkt de opdracht en stuurt de gevraagde gegevens terug naar het programma dat de query uitzette.

  Gratis webinar en training SQL Basis

  Ben jij geïnteresseerd in het leren van deze programmeertaal? Schrijf je dan nu in voor ons gratis webinar SQL, actueler dan ooit! Ontdek met een SQL-training data die eerder verborgen voor je is gebleven. In onze tweedaagse training SQL Basis leer je alle belangrijke ins en outs van SQL, zoals:

  • de basisprincipes;
  • gegevens opvragen, sorteren, aanpassen en filteren;
  • het werken met (sub)query's;
  • tabellen maken, aanpassen en verwijderen, en;
  • de verschillen in SQL tussen databasesystemen.

  [link]

  Excel - Access 0:1

  In de zomer van 2015 is er in Amerika een grootschalig onderzoek geweest naar het gebruik van Excel-werkbladen. Vele duizenden sheets zijn bekeken. En wat bleek? Het merendeel van deze werkbladen bevatten geen enkele formule. Dat betekent blijkbaar dat Excel voornamelijk gebruikt wordt om gegevens te bewaren, zonder dat daarmee gerekend wordt.

  In de praktijk kom ik ook veel Excel-gebruikers tegen die allerlei lijstjes of lijsten maken in Excel. Ik begrijp dat ook wel, omdat de ruitjes-indeling handig werkt en eenvoudig met filters de juiste gegevens geselecteerd kunnen worden. De problemen komen wanneer gegevens van een werkblad gekoppeld moeten worden aan andere werkbladen. Dit lukt niet met een paar eenvoudige formules en wordt dan vaak ook haast onmogelijk. Hoewel Excel een aantal databasefuncties (DBSOM,DBAANTAL,..) kent zijn deze wel weer bedoeld om mee te rekenen.

  De oplossing die niet voor de hand ligt, maar vaak wel veel beter is, is het importeren van de gegevens in MS Access. Dit gaat over het algemeen probleemloos en Access maakt hiervan tabellen. Het leggen van relaties tussen gegevens wordt nu eenvoudig. In de menu-optie 'Relaties' kunnen lijnen tussen velden van verschillende tabellen getekend worden om relaties aan te brengen. Daarbij kunnen diverse opties gebruikt worden om de integriteit van de gegevens te waarborgen. Zo kan bijvoorbeeld alleen een order worden toegevoegd als hiervoor eerst een klant is aangemaakt. Deze gegevensintegriteit is in Excel niet aanwezig.

  In Access kunnen eenvoudig formulieren (invoerschermen) gemaakt worden om het voor gebruikers nog overzichtelijker te maken. Ook aan uitvoer is gedacht. Via rapporten kan de informatie zeer flexibel worden afgedrukt naar papier of PDF. Ook kan eenvoudig naar Excel geëxporteerd worden. In Access kunnen zelfs de meeste Excel functies gebruikt worden om berekeningen te maken.

  Het is altijd belangrijk om bij werk het juiste gereedschap te gebruiken. Dat geldt ook op kantoor. Wanneer een Excel-werkblad geen formules bevat is het meestal beter om voor Access te kiezen.

  Roy Nieuwenhuijzen

  Office-trainer

  Wil je persoonlijke begeleiding, feedback en oefenen met eigen situaties? Schrijf je dan in voor een Excel-training of Access-training Je kunt onze Office-trainingen volgen in de versies 2007, 2010, 2013 of 2016

  [link]

  Stappenplan om agressie te de-escaleren

  Bij het omgaan met agressieve mensen is het belangrijk om te weten dat agressie agressie uitlokt. Soms kan een manier van kijken, iets zeggen of een bepaalde houding al agressie uitlokken. Interesse kan geïnterpreteerd worden als bemoeizucht ("Hé, wat kijk je nou? Heb ik iets van je aan?"), terwijl dat helemaal niet zo bedoeld is. Het is belangrijk om op je eigen manier van communiceren te letten, omdat jouw gedrag net díe druppel kan zijn die de emmer bij iemand anders over doet lopen.

  Non-verbale én verbale communicatie spelen een belangrijke rol bij het omgaan met agressieve mensen. Natuurlijk is er een groot verschil tussen iemand die gewoon boos is en bijvoorbeeld een overvaller. Soms is het goed om iemand uit te laten razen, soms om begrip te tonen en soms om zo hard mogelijk weg te rennen. Iedere situatie verlangt een goed inschattingsvermogen. Om je op weg te helpen delen we hieronder een globaal stappenplan om met verschillende vormen van agressie om te gaan:

  1. Benader de ander met een open houding

  Agressie is vaak een reactie op een persoon of een situatie. Wanneer je een agressief persoon tegenover je hebt, is vaak je eerste reactie om ook agressief te reageren. Toch is het beter om rustig te blijven en een open houding aan te nemen richting de ander. Als jij agressief reageert, dan wordt de ander nog kwader en agressiever met alle gevolgen van dien.

  2. Laat de ander zijn of haar boosheid uiten door te luisteren

  Je kunt het best een stukje ‘meegaan’ in wat de agressieve persoon te zeggen heeft. Als hij zijn verhaal kwijt kan, zal hij rustiger worden. Hij voelt zich gehoord en begrepen. Soms helpt het simpele zinnetje: "Ik zie dat je kwaad bent" al.

  3. Samenvatten en vragen stellen

  Maak een inschatting maken met welke vorm van agressie je te maken hebt om het vervolg van het gesprek te bepalen:

  Bij emotionele agressie / frustratie agressie:

  Emotionele agressie komt vaak voort uit een opeenstapeling van frustraties. Neem het probleem serieus en laat de ander zijn of haar boosheid uiten. Doe bij emotionele agressie het volgende:

  4. Begrip tonen

  Niet voor het agressieve gedrag, maar wel voor de situatie. In de ogen van een agressief persoon is hem of haar onrecht aangedaan. Ga daar niet tegenin, maar toon begrip. Iemand die zich begrepen voelt, maakt minder stennis.

  5. Informatie geven

  Licht toe waarom de situatie is zoals hij is. Vertel rustig wat er precies aan de hand is en vraag om begrip hiervoor.

  6. Oplossing bieden

  Probeer samen of zelf een oplossing te zoeken, of als dit mogelijk is een alternatief. Bied een oplossing en koppel die aan concrete afspraken, voor zover je daartoe in staat bent. Ben jij zelf niet degene die dingen kan of mag afspreken, haal er dan de persoon bij die dat wel kan en mag.

  7. Positief afsluiten

  Het mooiste is als je op een positieve manier het gesprek kunt beëindigen. Een vriendelijk woord of een kopje koffie doet wonderen. Sluit altijd positief af. En pas op voor sarcasme. Helaas zal het niet altijd lukken de ander ook positief weg te laten gaan. Maar zorg zelf dat je het gesprek positief afsluit.

  Bij instrumentele / doelgerichte agressie:

  Bij instrumentele agressie gebruiken mensen agressie met opzet. Ze eisen iets en omdat ze denken dat ze het anders niet voor elkaar krijgen, hebben ze bij voorbaat al het idee om het via agressie wel voor elkaar te krijgen. Hier moet je al daarom al eerder je grenzen trekken. Als het nodig is vrij snel al na stap 1.

  4. Grenzen stellen

  Grensbewaking is erg belangrijk in het omgaan met agressie. Dit om als professional goed te kunnen reageren. Zeg bijvoorbeeld (vriendelijk docht beslist) dat je graag wilt luisteren en praten, maar niet als zij zich zo gedragen.

  5. Oplossing/keuze bieden

  Geef aan de boze persoon de keuzemogelijkheden aan die er zijn. In de wachtkamer van de eerstehulppost: "U kunt kiezen: u gaat rustig zitten, dan wordt u zo meteen geholpen. Of u gaat niet zitten, maar dan bel ik nu de bewaking."

  6. Afsluiten

  Zijn de gegeven oplossingen niet voldoende, geef dan duidelijk aan dat er geen andere optie is dan de keus om mee te werken of te stoppen. Wees hier heel stellig in.

  Training volgen

  Agressie wordt op z’n minst beter beheersbaar en brengt minder leed toe wanneer je meer instrumenten in handen krijgt om gewelddadig gedrag vroeg te herkennen, de-escalerend op te treden en een duidelijk beeld te verkrijgen van je eigen gedrag in de situatie. Deze vaardigheden worden, met behulp van professionele acteurs, volop ontwikkeld en herontdekt in onze training Omgaan met agressie en (verbaal) geweld en de gespecialiseerde variant Agressietraining voor BOA's. [link]

  Nut en noodzaak van agressietrainingen

  Geweld in de publieke ruimte neemt toe. We lezen steeds vaker krantenkoppen als "Steekwerend vest in Haagse trams", "Conducteur naar ziekenhuis na mishandeling" en "Beveiligers vaak slachtoffer van geweld". Een gedrags- en cultuurverandering is zonder twijfel nodig, maar de impact van agressie kan worden verkleind door een gedegen training.

  Voor BOA's, beveiligers, conducteurs, baliemedewerkers, agenten, deurwaarders, docenten of andere professionals die werkzaam zijn in de publieke ruimte, hebben we daarom twee agressietrainingen ontwikkeld. Deze trainingen bieden instrumenten om:

  • lichamelijke en geestelijke effecten van agressie beter te begrijpen;
  • agressief gedrag vroeg te herkennen;
  • snel te kunnen anticiperen op dit gedrag;
  • de-escalerend op te treden;
  • assertiviteit verder te ontwikkelen en
  • het eigen gedrag in kaart te brengen middels videoanalyse.

  Dit doen we door te werken met professionele acteurs, een beproefd programma en door de training zéér maatgericht aan te bieden. Je vindt als cursist altijd aansluiting met je eigen werksituaties, omdat we dit als uitgangspunt nemen bij het ontwikkelen van praktijkoefeningen.

  We bieden twee trainingsvarianten aan:

  Na het volgen van één van onze agressietrainingen blijf je (beter) in balans en ben je weerbaar(der) in moeilijke situaties. Neem contact op via info@learnit.nl of bel met één van onze trainingsadviseurs om de mogelijkheden te bespreken (020 6369179). [link]

  10 belangrijke redenen om zelf een webinar te organiseren

  Wie in het verleden een product, dienst of boodschap aan een grote groep mensen bekend wilde maken, kon daartoe een conferentie of zakelijke bijeenkomst opzetten. Vanzelfsprekend moesten de geïnteresseerden die daarbij wilden zijn dan wel de tijd en middelen hebben om naar de afgesproken locatie af te reizen. Dankzij de moderne technologie is dat tegenwoordig niet meer nodig. Met een seminar via internet, ook wel een webinar genoemd, kun je je doelgroep op een veel eenvoudigere manier bereiken. Bovendien hoeven de mensen die je webinar willen bijwonen geen reis te ondernemen. Zo maak je het voor hen een stuk aantrekkelijker om kennis te nemen van je boodschap. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om een webinar te organiseren.

  1. Een webinar organiseren scheelt alle partijen tijd en geld

  Het volgen van een webinar kan in principe tussen de bedrijven door, maar kost niet alleen de geïnteresseerden aanzienlijk minder tijd en geld. Ook voor degene die het webinar organiseert levert het namelijk de nodige besparingen op. Zo hoeft men bijvoorbeeld geen ruimte af te huren of catering te regelen, en kan de online lezing of presentatie voordelig via internet gepromoot worden.

  2. Geschikt voor grote en kleine aantallen deelnemers

  De deelnemers kunnen het webinar gewoon via hun computer bijwonen. Dit betekent dat je je niet druk hoeft te maken over hoeveel mensen erop afkomen, of de zaal niet te groot of te klein is, of er voldoende parkeergelegenheid is, en of iedereen op tijd arriveert.

  3. Direct contact met je doelgroep

  Het publiek heeft de mogelijkheid om tijdens een webinar rechtstreeks met je te communiceren. Hierdoor krijg je een nog betere kijk op wat je doelgroep wil en leer je deze optimaal kennen. Dit soort inzichten en informatie zijn voor een ondernemer van onschatbare waarde.

  4. Snelle interactie met potentieel geïnteresseerden

  Bij een traditioneel seminar luisteren de aanwezigen over het algemeen in stilte naar een betoog. Een webinar organiseren nodigt daarentegen juist uit tot interactie tussen spreker en publiek. Dit is een veel doeltreffender manier om een relatie met je doelgroep op te bouwen dan via eenrichtingsverkeer, zoals met een geschreven tekst of een videoboodschap.

  5. Webinar is vaak ook achteraf te bekijken

  Omdat een webinar meestal ook nog kan worden bekeken als deze al heeft plaatsgevonden, bereik je je doelgroep zelfs achteraf nog. Daarmee is het een bijzonder krachtig en langdurig marketingmiddel. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je webinar gemakkelijk online is te vinden. Om het publiek erop te attenderen, kun je de link van het webinar naderhand verspreiden via je social media-kanalen.

  6. Goede manier om meer naamsbekendheid te krijgen

  Vooral wanneer een bedrijf een relatieve nieuwkomer is, kan het organiseren van een webinar helpen bij het genereren van naamsbekendheid. Het biedt ondersteuning bij het creëren van bewustwording bij je potentiële publiek, en tegelijkertijd werk je aan het opbouwen en uitbreiden van je zakelijke netwerk en businesscontacten.

  7. Ideaal voor effectieve productpromotie

  Een webinar organiseren leent zich perfect voor het maken van reclame voor je boek, product, evenement enz. Als organisator kun je in je verhaal verwijzen naar passages uit je boek, of er gedeeltes van je video in opnemen. Aan het eind van het webinar laat je de kijkers dan een link zien waarop informatie is te vinden over waar en hoe ze het product kunnen aanschaffen.

  8. Maak een product van je webinar

  Veel webinarservices bieden de mogelijkheid om een live webinar op te nemen. Dit geeft je de kans om er later een podcast of online video van te maken. Desgewenst kan het webinar ook worden uitgebracht op dvd. Je kunt deze dvd gebruiken voor de verkoop of bijvoorbeeld om weg te geven als relatiegeschenk.

  9. Webinar organiseren dat direct geld oplevert

  Wanneer je als ondernemer bovenop bepaalde ontwikkelingen zit of geregeld noviteiten introduceert, kan een webinar al financieel lucratief zijn op het moment dat deze plaatsvindt. Dit doe je door van de mensen die geïnteresseerd zijn in de laatste nieuwtjes binnen je sector een bijdrage te vragen om het online seminar te kunnen volgen.

  10. Verzamel contactgegevens via je webinar

  Het organiseren van een webinar leent zich perfect voor het verzamelen van e-mailadressen en andere informatie onder je doelgroep. Je kunt als voorwaarde voor deelname aan het webinar de belangstellenden bijvoorbeeld vragen zich vooraf aan te melden. De gegevens die dit oplevert zijn bijzonder waardevol voor het marketingteam of de verkoopafdeling van een bedrijf.

  Wil je na het lezen van de blog ook een webinar organiseren? Schrijf je dan in voor onze tweedaagse training Webinar organiseren of vraag vrijblijvend een offerte aan. Ook kun je contact opnemen met YourWebinar onderdeel van Learnit, die de technische aspecten van een webinar volledig voor je uit handen kan nemen.

  [link]

  10 goede redenen om WordPress te gebruiken

  Volgens een recente schatting wordt WordPress inmiddels door meer dan een kwart van alle websites gebruikt, tientallen miljoenen in totaal. En niet alleen hobbyisten gebruiken dit CMS (contentmanagementsysteem), maar ook grote namen, waaronder nieuwswebsites zoals die van de New York Times, Fortune en NRC. Hoe komt dat eigenlijk? In deze blog geven we je 10 goede redenen om ook WordPress te gaan gebruiken.

  1. Gebruiksgemak

  Als je het zelf niet te ingewikkeld wilt maken, hoeft WordPress amper méér te zijn dan een Microsoft Word-achtig interface. In de basis is er voor gebruikers namelijk praktisch geen enkele kennis van programmeren vereist. Dat is ook precies waar dit Content Management System voor bedoeld is: de gebruiker regelt de inhoud, WordPress verzorgt de rest.

  2. Het is open source

  De programmeercode van WordPress is vrij beschikbaar en iedereen kan eraan sleutelen. En dat gebeurt dus ook, gratis en 24/7. Dat zorgt niet alleen voor een kwalitatief hoogwaardig en altijd actueel systeem, maar betekent ook dat je volledige vrijheid hebt om het aan te passen. Werkelijk alles kun je naar wens op maat maken (of laten maken).

  3. De community

  Omdat WordPress zo vaak wordt gebruikt, is vrijwel iedere denkbare uitdaging al eerder voorgekomen. Voor de meeste problemen die nieuwe gebruikers tegenkomen staat dus al een kant-en-klare oplossing online. En als dat niet het geval is, is de levendige en vrijgevige WordPress-gemeenschap vaak in staat die snel en gratis te bieden, bijvoorbeeld via de officiële fora.

  4. Thema’s

  WordPress wordt geïnstalleerd aan de hand van zogenaamde thema’s, die bepalen hoe je website er uitziet – zowel aan de achterkant als wat betreft het feitelijke webdesign. Er zijn duizenden thema’s beschikbaar, waarmee je een website op professionele wijze vorm kunt geven. Veel gebruikers hebben daarom helemaal geen webdesigner meer nodig.

  5. Plugins

  WordPress-installaties zijn uit te breiden met kleine programmaatjes, plugins genaamd. Voor bijna elke functionaliteit bestaat tegenwoordig wel een plugin. En ook hier doet de community haar werk: er bestaat namelijk een uitgebreid ratingsysteem waarmee je eenvoudig kunt inschatten of een plugin goed is of niet.

  6. Betrouwbaar

  WordPress is inmiddels meer dan tien jaar oud, en vele duizenden ervaren programmeurs hebben aan het project meegewerkt om het te verbeteren. Dat betekent dat WordPress de fase van kinderziektes ver voorbij is.

  7. SEO-vriendelijk

  Met enkele eenvoudige aanpassingen – al dan niet via een plugin – is WordPress zeer SEO-vriendelijk. Niet enkel gebruikers, maar ook zoekmachines houden dus van dit CMS.

  8. Veilig

  Een algemene misconceptie is dat WordPress onveilig zou zijn. Dat komt omdat het vaak wordt aangevallen. Maar dat is enkel het geval omdat het zoveel gebruikers kent: aanvallers gaan simpelweg voor maximale opbrengsten, en focussen op het grootste systeem is dan een logische stap. Gebruikers die keurig de voorgeschreven basale veiligheidsmaatregelen in acht nemen, zoals regelmatig updates uitvoeren, worden zelden getroffen.

  9. Schaalbaar en krachtig

  WordPress wordt vaak gezien als een systeem voor kleine gebruikers. Dat is echter geheel ten onrechte. Enkele van de grootste websites ter wereld maken gebruik van WordPress, met wellicht als meest sprekende voorbeeld Wordpress.com, de dienst die een gehoste versie aanbiedt. Hoewel geen enkele WordPress installatie zonder meer bestand is tegen een dergelijke hoeveelheid internetverkeer, kan het systeem het dus in principe wel degelijk aan. WordPress kan dus met je meegroeien.

  10. Het is populair

  Hoe groter WordPress wordt, hoe beter. Dat komt omdat het open source is, maar ook omdat steeds meer gebruikers elkaar steeds beter kunnen helpen. Het gaat beslist niet voor elk systeem op, maar in het geval van WordPress is populariteit echt een voordeel.

  Wil je onder begeleiding van een trainer aan de slag? Schrijf je dan in voor onze training WordPress of vraag vrijblijvend een offerte aan.

  [link]

  Is het wel een project?

  Vanaf 1980 werd projectmatig werken steeds belangrijker door de toenemende dynamiek en complexiteit van de maatschappij en de organisaties zelf. Tegenwoordig wordt bijna elke klus een project genoemd; zelfs het opruimen van de archiefkast is een project. Ik denk dat het door de tijdgeest komt, projectmanagement is trendy. Dat iedere activiteit een project wordt genoemd is duidelijk een gevalletje ‘de klokken horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt’.

  Je kent vast het geheugenspelletje van vroeger nog: ‘Ik ga op reis en ik neem mee..’. De eerste speler zegt: "Ik ga op reis en ik neem mee: een zwembroek". De tweede speler herhaalt dit en voegt iets toe. De derde speler herhaalt het woord van speler één en twee en voegt iets toe, enzovoort, enzovoort. Aan de hand van een vakantieplanning schets ik je de keuze van manieren van werken en het onderscheid.

  Elk jaar ga je naar dezelfde bestemming via een vaste route, neem je zelf de spullen mee en het budget is door de jaren ervaring nauwkeurig vast te stellen. Dit is routine. Indien je routinematig ‘saai’ vindt en je meer spontaniteit en avontuur wil, dan kies je voor improviseren. Je globale wens is ‘daar waar de zon schijnt’, dus je stapt in de auto en rijden maar. Regelmatig wordt de koers aangepast aan de omstandigheden. Er ontstaan gedurende de trip nieuwe ideeën. Het is niet goed voor te bereiden daarom neem je verschillende spullen mee en veel geld.

  Wanneer je je vakantieplanning projectmatig aanpakt, heb je een meer omlijnd doel (cultuur in Frankrijk, afgewisseld met ontspanning). Je bepaalt eerst de functionele eisen (kastelen en strand) en de operationele eisen (zonne-uren per maand in de regio en maximale afstand). Daarna ga je inventariseren welke keuzemogelijkheden er zijn voor vakantiebestemmingen. Je maakt een keuze, bepaalt de route en pakt de noodzakelijke spullen in en vertrekt. Bij elke keuzemoment zijn kleine wijzigingen mogelijk.

  Projectmatig werken ligt tussen routine en improviseren in: er is geen garantie dat het vooraf vastgelegd resultaat bereikt wordt door het volgen van vaststaande procedures, maar er is voldoende ervaring in (soort)gelijke situaties om een af te leggen weg te beschrijven, die waarschijnlijk de geformuleerde doelstellingen dichterbij brengt.

  Binnen een organisatie kan er op verschillende manieren gekeken worden naar projecten en projectmatig werken. Bij bijvoorbeeld het bouwen van een huis wordt het ontwerpen en de bouw gezien als een project, waarin architect en aannemer samenwerken. Vanuit de top wordt het geheel gezien als een project. De metselaars en timmerlieden werken routinematig. Vanuit de uitvoering wordt het als routine gezien.

  Het kan ook zijn dat de moederorganisatie zeer regelmatig activiteiten verricht in de vorm van een project, bijvoorbeeld bij vernieuwing van producten en onderzoek. Vanuit de top worden deze activiteiten gezien als routine. De uitvoerende onderzoekers werken projectmatig. Vanuit de verschillende lagen kan verschillend geoordeeld worden over routinematig en projectmatig werken.

  ‘Iets’ leent zich voor een project indien er van te voren een globale beschrijving te geven is van een aantoonbaar, gewenst eindresultaat. Daarnaast komt er een einde aan de specifieke inspanning, na het bereiken van het eindresultaat. En op de derde plaats bestaat er een behoorlijke mate van onzekerheid t.a.v. het eindresultaat en/of de weg.

  Wanneer je weer de opdracht krijgt om betrokken te zijn bij een “project”, houdt het dan tegen dit voetlicht aan en maak een bewuste en kritische afweging of het een activiteit is of dat het daadwerkelijk een project is. Een project is een tijdelijk werkverband van een aantal mensen – meestal verschillende vakgebieden – om een vooraf vastgesteld doel te bereiken met een vastgesteld budget.

  Cursus Projectmanagement

  Ben jij ervan overtuigd dat jouw projecten wel écht projecten zijn? Dan is een cursus Projectmanagement misschien wel wat voor jou!

  [link]

  Dag Flash. Hallo Animate CC!

  Het is zover. Flash Professional CC krijgt een nieuwe naam: Adobe Animate CC. Uiteraard verandert niet alleen de naam, maar worden er ook nieuwe mogelijkheden toegevoegd. Het is de bedoeling dat Animate CC de nieuwe standaardtool wordt voor iedereen die webanimaties wil maken. SWF- en AIR-formats worden nog steeds ondersteund, evenals HTML5. Door samen te werken met Google en Facebook wil Adobe de bestaande Flash-content nog steeds beschikbaar houden. Adobe zegt Flash Professional CC helemaal vanaf het begin te hebben heropgebouwd om dit mogelijk te maken. Waarom veranderen ze van naam en wat zijn de nieuwe mogelijkheden waar je straks gebruik van kunt maken? Lees hier verder en ontdek alles wat je moet weten over Adobe Animate CC.

  Waarom veranderen ze de naam?

  Flash heeft een turbulent verleden en een slechte identiteit opgebouwd. Toen Apple stopte met het ondersteunen van Flash op de iPhone en IPad, leek het al einde verhaal te zijn. Veel marketeers bleven er echter nog steeds gebruik van maken. Nu onder andere advertentieblockers zo populair zijn geworden, lijkt dit pad voor hen inmiddels ook niet meer rendabel. En door verscheidene problemen met het programma en verschillende versies, is het slim van Adobe om het roer om te gooien met een volledig nieuwe naam. Wat verandert er?

  Mogelijkheden

  Omdat HTML5 voornamelijk gebruikt wordt, legt Adobe hier sterk de nadruk op door een nieuwe HTML5-videospeler die de oorspronkelijke Flash variant vervangt. Van welke mogelijkheden kun je straks nog meer gebruik maken?

  Tekenen

  • Betere penselen die ervoor zorgen dat u gemakkelijk strakke vectorlijnen kunt maken en toegang krijgt tot live previews.
  • Bij elkaar liggende frames kunnen nu verschillende alfa- en kleurwaarden hebben, zodat het gemakkelijk wordt om ingewikkelde animaties te maken.
  • Met Vector art brushes kunt u het pad van een lijn aanpassen nadat deze getekend is en naar elk formaat schalen zonder dat de kwaliteit verloren gaat. Het is ook mogelijk om zelf penselen te maken of te importeren.
  • Het wordt gemakkelijker om audio-loops direct op de tijdlijn en zonder code te beheren.
  • Verander sneller van kleuren, doordat deze automatisch in de rest van het project kunnen worden aangepast.
  • Je kunt het canvas 360 graden draaien om echt elk puntje goed op de i te zetten.

  Output

  • Het is nu mogelijk om video’s te exporteren voor de nieuwste Ultra HD en HI-HPI-displays.
  • Wil je verder werken in Adobe Muse, DPS, InDesign of Dreamweaver? Geen probleem, exporteer je project simpelweg als een .OAM bestand.
  • HTML5 Canvas, Flash (SWF), WebGL, Air en andere platformen zoals SVG worden door Adobe Animate CC gewoon ondersteund.
  • Hebt u nog oude content liggen? Wek ze opnieuw tot leven door ze te optimaliseren voor iedere resolutie.

  Integratie

  • Met Creative Cloud Libraries krijgt u gemakkelijk toegang tot al uw afbeeldingen, kleuren, penselen en vector-illustraties.
  • In Adobe Stock krijt u direct toegang tot miljoenen illustraties waarmee u zelfs kunt animeren.

  [link]

  Heb je nog opleidingsbudget van 2015 over?

  Het begin van 2016 is in zicht en de opleidingsplannen voor het nieuwe jaar worden weer gemaakt. Maar wat moet je doen met je resterend opleidingsbudget? Ons team van trainingsadviseurs denkt graag met je mee, zodat we samen kunnen kijken hoe je nog het meeste uit je opleidingsbudget én ontwikkeling kunt halen. Kijk voor ons aanbod, enkele van onze trainers en onze werkwijze in onze informatiebrochure. Om deze te downloaden klik je hier.

  Mocht het nou zo zijn dat je dit jaar geen tijd meer heeft voor het volgen van een training, dan kunnen wij de factuur nog wel dit jaar versturen maar kun je in de training pas in 2016 volgen. Daarnaast kun je samen met jouw collega's het opleidingsbudget bundelen middels onze strippenkaart en ontvang je hier 5% korting voor als je de strippenkaart vóór 31 december 2015 aanschaft. Voor meer informatie over onze strippenkaart klik je hier.

  [link]

  De 8 handigste Office 2016-features

  Microsoft Office, voor velen beter bekend als Word, Excel, Powerpoint, Access en Outlook, is voor de editie van 2016 nog eens in een compleet nieuw jasje gestoken. Zoals in elke nieuwe versie zijn er heel wat veranderingen doorgevoerd, en we zetten de 8 handigste hiervan graag voor jou op een rijtje.

  1. Real-time co-auteurschap

  Op een efficiënte manier samenwerken is één van de hoofddoelstellingen van Microsoft Office 2016. Het zal je dan ook niet verbazen dat je vanaf deze versie met verschillende personen gelijktijdig aan eenzelfde document kan werken. Terwijl je de eerste alinea in jouw Word-document alvast naleest, kan je collega ondertussen verder schrijven aan de volgende alinea's, zonder dat jullie werk door de ander overschreven wordt. Hetzelfde geldt overigens voor Powerpoint, maar Word heeft nog een uniek extraatje: hier kan je mekaar zelfs in real-time zien typen.

  2. Grotere bestanden verzenden

  Jouw Powerpoint-presentatie van 300mb even per mail verzenden? Dat is geen enkel probleem meer in de nieuwe outlook. Zodra je een Office 2016 product als bijlage aan een mail toevoegt, wordt die omgezet in een link waarop de ontvanger het bestand makkelijk kan downloaden. De enige voorwaarde hiervoor is dat het bestand al gesynchroniseerd is met een OneDrive account of een Sharepoint map.

  3. Smart Lookup

  De Smart Lookup functie zorgt ervoor dat je Word, Excel of Powerpoint niet meer moet verlaten wanneer je de betekenis van een woord in je document wilt opzoeken. Je selecteert simpelweg het woord in kwestie, klikt rechts en selecteert vervolgens de optie "Smart Lookup". De resultaten die je voorgeschoteld krijgt, worden gegenereerd door Bing en zullen in een "insights" tab te zien zijn binnen jouw document.

  4. One-click forecasting

  Excel-ninja's zullen deze feature zonder twijfel tot hun favorieten rekenen. In de grafieksectie van Excel, kun je nu met een simpele muisklik voorspellingen tevoorschijn toveren. Microsoft gebruikt hiervoor naar eigen zeggen het standaard "Exponential Smoothing algoritme (ETS) om effectief betrouwbare prognoses te tonen.

  5. Skype-integratie

  Zoals eerder al aangegeven is efficiënt samenwerken heel erg belangrijk in Office 2016 en dat bewijst ook de Skype-integratie in de verschillende desktop apps. Hierdoor kun je binnen Word, Excel of Powerpoint een Skype-gesprek opstarten en dit zowel met Instant Messaging, voice calls en video calls. Maar je kunt ook zonder het document te verlaten, jouw scherm delen via Skype.

  6. Office Groups in Outlook

  Dit is misschien wel de minst besproken nieuwigheid van Office 2016, maar daarom zeker niet de minst handige. Dankzij Office Groups is het voor eens en voor altijd gedaan met traditionele distributielijsten of onoverzichtelijke mailconversaties. Je kunt de collega's met wie je samenwerkt nu handig samenbrengen in één groep, die over een gedeelde inbox, kalender, bestandsopslagplaats en zelfs geïntegreerde OneNotes notities beschikt.

  7. Nieuwe grafieken

  Voor wie is uitgekeken op de standaard grafieken in Microsoft Office, is er goed nieuws. Er zijn namelijk nieuwe grafiektypes toegevoegd die je moeten helpen om financiële of hiërarchische data beter te visualiseren.

  8. Betere cross-device ondersteuning

  Tot slot zet Office 2016 ook een grote stap voorwaarts in de cross-device ondersteuning van de verschillende programma's. Jouw Word-document aanmaken op je smartphone, bijwerken op je tablet en de finishing touch toevoegen op je pc, het kan allemaal eenvoudiger dan ooit tevoren.

  [link]

  Hoe werkt SQLFiddle?

  Wil je de queries op deze blog zelf uitvoeren? Of wil je snel iets met SQL uitproberen zonder een SQL-server te installeren? Gebruik SQL fiddle! SQL fiddle is een online tool waarmee je queries kunt uitproberen en delen met anderen. Het gebruik ervan is er eenvoudig:

  Stap 1
  Ondanks dat er een ANSI SQL standaard is zijn er verschillen tussen SQL-servers. In het bijzonder als je aan de slag gaat met functies en stored procedures. Gelukkig ondersteunt SQL fiddle 7 verschillende SQL servers.

  Stap 2
  Nadat je de server hebt geselecteerd kun je het schema (de tabellen met gegevens) aanmaken. De queries hiervoor gaan in het het linkerdeel van het scherm. De database met de resultaten van onze studenten staat hier.

  Stap 3
  Als het aanmaken van het schema is gelukt kun je de queries gaan schrijven. Dit kan in het rechter scherm. Let op: met MySQL kun je alleen selectie queries doen en geen records toevoegen of tabellen aanpassen.

  Met Run SQL wordt de query naar de server gestuurd en krijg je het resultaat onderin jouw scherm. (De verwerkingstijd hangt af van de drukte op de server).

  De query kun je delen met anderen door simpelweg de URL te kopiëren en door te sturen.

  Cursus SQL

  Wij bieden de mogelijkheid om een cursus SQL Basis te volgen op diverse trainingslocaties of online. Benieuwd naar onze tweedaagse cursus SQL Basis? Klik dan hier. Ben je al bekend met SQL en wil jij nog meer leren over deze programmeertaal? Dan is onze cursus SQL Vervolg echt wat voor jou!

  [link]

  SQL-database exporteren naar CSV

  Met PHP kun je eenvoudig informatie uit je database aanbieden aan je bezoekers in een CSV bestand. CSV (Comma Separated Values) is een simpel formaat waarbij alle waarden gescheiden worden door een komma. Het is o.a. te openen met Excel, waarna je er data-analyses op los kunt laten of er grafieken van kunt maken.

  We gaan hier een PHP script schrijven dat resultaten uit onze database haalt en deze in een CSV bestand zet. In ons geval de uitslagen van cursus examens.

  De eerste stap is het ophalen van de gegevens uit de database. Daarbij maken we gebruik van PDO (5 redenen om PDO te gebruiken met SQL databases).

  $db_user = 'learnit';
  $db_pass = 'geheim';
  $db_name = 'uitslagen';
  $db_host = 'localhost';
  
  try {
    $db = new PDO("mysql:host=$db_host;dbname=$db_name;charset=utf8", 
           $db_user, 
           $db_pass, 
           // Als een error optreed moet PDO een exception gooien
           array(PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION));
  	$query = "SELECT id, naam, email, resultaat FROM Uitslagen";
  	$pds = $db->query($query); 
  } catch(PDOException $ex) {
    echo "An Error occured: " . $ex->getMessage(); 
  	exit();
  }	
  

  We maken hier gebruik van een try-catch om exceptions die bij een verbindingprobleem kunnen optreden af te vangen. Het resultaat van de query is een PDOStatement Object. Hier kunnen we de records uit halen, maar eerst moeten we nog voorbereidingen treffen:

  header('Content-Type: text/csv' );
  header('Content-Disposition: attachment; filename="resultaten.csv');
  

  Met behulp van de header functie passen we de HTTP header aan. We willen dat de bezoeker het bestand direct kan downloaden. Dat doen we door in de header aan te geven dat het om een CSV bestand gaat en dat het "resultaten.csv" heet.

  Nu het openen van de standard output kunnen we het CSV bestand zelf gaan schrijven:

  $fp = fopen('php://output', 'w');
  fputs($fp, chr(0xEF) . chr(0xBB) . chr(0xBF));
  

  In het CSV bestand willen we gebruik maken van de UTF-8 encoding. Om er voor te zorgen dat Excel herkent dat het hier om een UTF-8 encoding gaat moeten het CSV betand beginnen met 0xEF,0xBB,0xBF.

  Nu kunnen we de eerste regel aan het CSV bestand toevoegen. Deze bevat de kopjes van de gegevens:

  fputs($fp, "id, naam, email, resultaat\r\n");
  

  De \r\n aan het einde van de string geeft een regeleinde aan. Als we deze niet zouden toevoegen zouden volgende gegevens achter worden geplakt ipv op een nieuwe regel. Let op: dit werkt alleen in strings met dubbele quotes.

  De volgende lus herhalen we zolang er records gefetched kunnen worden. Deze zet de gegevens in het CSV bestand.

  
  while($uitslag = $pds->fetch(PDO::FETCH_ASSOC)) {
  	fputcsv ($fp, $uitslag, ','); 
  }
  

  Bij het schrijven naar het bestand worden we geholpen door de fputcsv() functie. Deze schrijft het array naar het CSV bestand. Het derde argument van deze functie is het scheidingsteken. In plaats van de komma (,) zouden we ook een ander scheidings teken kunnen gebruiken, bijvoorbeeld de puntkomma (;). Om het geheel af te maken sluiten we netjes de file:

  fclose($fp);
  

  Het gehele script:

  <?php
  $db_user = 'learnit';
  $db_pass = 'geheim';
  $db_name = 'uitslagen';
  $db_host = 'localhost';
  			
  try {
    $db = new PDO("mysql:host=$db_host;dbname=$db_name;charset=utf8", 
           $db_user, 
           $db_pass, 
           array(PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION)
           );
  	$query = "SELECT id, naam, email, resultaat FROM Uitslagen";
  	$pds = $db->query($query); 
  } catch(PDOException $ex) {
    	echo "An Error occured: " . $ex->getMessage(); 
  	exit();
  }	
  
  header('Content-Type: text/csv' );
  header('Content-Disposition: attachment; filename="uitslagen.csv"');
  
  $fp = fopen('php://output', 'w');	
  fputs($fp, chr(0xEF) . chr(0xBB) . chr(0xBF) );
  fputs($fp, "id, naam, email, resultaat\r\n");
  while($uitslag = $pds->fetch(PDO::FETCH_ASSOC)) {
  	fputcsv ($fp, $uitslag, ','); 
  }
  fclose($fp);
  ?>
  

  Training SQL Basis

  Ben jij geïnteresseerd in het leren van deze programmeertaal? Ontdek met een SQL-training data die eerder verborgen voor je is gebleven. In onze tweedaagse training SQL Basis leer je alle belangrijke ins en outs van SQL!

  [link]

  SQL - tips voor de WHERE command!

  Bij het selecteren van gegevens uit een database moet je vaak een filter samenstellen. Hier 5 tips om veel voorkomende fouten te voorkomen bij het filteren met WHERE.

  Alle voorbeelden kun je ook hier zelf uit proberen op sqlfiddle.com met de Uitslagen database.

  Tip 1

  Als je filtert op tekst moet deze tussen enkele quotes worden geplaatst. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat de gezochte tekst zelf een quote bevat. Deze kun je 'escapen' door twee in plaats van één quotes te typen. De quote die wordt geëscaped wordt dan niet langer als afsluiting gezien, maar als onderdeel van de tekst. De query om alle studenten uit 's-Gravenhage te zoeken ziet er als volgt uit:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  plaats = '''s-Gravenhage';
  

  Tip 2

  Het blijft onhandig dat niet overal ter wereld de komma als decimaal teken wordt gebruikt. Dit levert voor ons Nederlanders nog al eens verwarring op. In de ANSI standaard van SQL is gekozen voor de Amerikaanse getalnotatie. In queries moeten decimalen dus ALTIJD genoteerd worden met een punt.

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  resultaat >= 8.5
  

  Laat je niet verwarren als je in het resultaat een komma ziet, de komma heeft in een query een heel andere betekenis.

  Tip 3

  Het is mogelijk om meerdere filtervoorwaarden te combineren, bijvoorbeeld door zowel een AND als een OR te gebruiken:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  plaats = 'Amsterdam' OR plaats = '''s-Gravenhage' 
      AND resultaat >= 8.5
  

  Er zit hier een addertje onder het gras: voorwaarden worden niet van links naar rechts gecombineerd. De AND operator bindt sterker dan de OR. Onze voorbeeld query resulteert in:

  • alle studenten uit Amsterdam
  • alle studenten uit 's-Gravenhage met resultaat van minimaal 8,5.

  Dat was echter niet wat we voor ogen hadden, we wilden alleen de studenten uit 's-Gravenhage en Amsterdam zien die minimaal een 8,5 scoren. We zien nu ook studenten uit Amsterdam die minder dan een 8,5 scoren. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door gebruik te maken van haakjes:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  (plaats = 'Amsterdam' OR plaats = '''s-Gravenhage') 
      AND resultaat >= 8.5
  

  Tip 4

  Het tonen van alle studenten met een cijfer in de range 8,5 t/m 9 kan met de volgende query:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  resultaat >= 8.5 AND resultaat <=9
  

  Voor het selecteren van een range is echter ook een apart keyword beschikbaar. Het keyword BETWEEN maakt de query iets korter. Deze kan op volgende manier worden gebruikt:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  resultaat BETWEEN 8.5 AND 9
  

  Maar let op, het keyword BETWEEN kan het nogal eens verwarring opleveren; bij ons Nederlanders wordt BETWEEN vaak vertaald met 'tussen'. Echter ook de cijfers met grenswaarden, in ons voorbeeld 8,5 en 9, worden getoond in het resultaat. Een betere vertaling van BETWEEN is 'van ... tot en met'.

  Tip 5

  Om queries compacter te schrijven kun je soms gebruik maken van het IN keyword. Bijvoorbeeld om alle studenten uit Amsterdam, Rotterdam en 's-Gravenhage te tonen:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  plaats = 'Amsterdam' OR 
      plaats = 'Rotterdam' OR 
      plaats = '''s-Gravenhage'
  

  Dat kan ook zo:

  SELECT *
  FROM  Uitslagen
  WHERE  plaats IN ('Amsterdam', 'Rotterdam', '''s-Gravenhage')
  

  De laatste notatie is niet alleen veel korter, maar ook veel makkelijker uit te breiden.

  Training SQL Basis

  Ben jij geïnteresseerd in het leren van deze programmeertaal? Ontdek met een SQL-training data die eerder verborgen voor je is gebleven. In onze tweedaagse training SQL Basis leer je alle belangrijke ins en outs van SQL!

  [link]

  5 redenen om via PDO met je SQL-database te communiceren

  Er zijn verschillende manieren om vanuit PHP met een database te communiceren. Sinds PHP 5.1 is daar een mooie extensie bijgekomen: PHP Database Objects (PDO). Gebruik je nog de ouderwetse mysql_connect() en mysql_query() functies? Hier vijf redenen om over te stappen:

  1. Parameter binding

   Het maken van een query met input van website-bezoekers brengt gevaren met zich mee. Input van bezoekers kan gevaarlijke SQL code bevatten. Als de code onderdeel wordt een query is er sprake van een SQL injectie, een veel voorkomend beveiligingslek.

   Met PDO kun je beter wapenen tegen SQL injecties dankzij 'parameter binding'. PDO biedt de mogelijkheid placeholders te gebruiken in je query. Daarmee voorkom je dat er ongewenste SQL code in de query terechtkomt.

  2. Exploits of a mom

   Randall Munroe, xkcd.com, CC BY-NC 2.5

  3. Transactions

   Wijzigingen in je database staan vaak niet op zichzelf. Vaak vraagt één aanvraag van de bezoeker om wijzigingen in meerdere tabellen. Bij het doen van een bestelling in een webshop moet niet alleen de order worden opgeslagen, maar ook de voorraad worden bijgewerkt.

   Mocht één van deze queries niet goed gaan, bijvoorbeeld omdat de voorraad niet toereikend is, komt de database in een inconsistente toestand. Met transacties kun je in zo'n geval een 'rollBack' doen, waarmee alle wijzigingen in de database sinds het begin van de transactie ongedaan worden gemaakt.

  4. 'Universele' interface

   Met PDO ben je niet gebonden aan één database. Maar liefst twaalf databasesystemen worden ondersteund, waaronder MySql, PostgreSQL, Microsoft SQL Server en Oracle. Dankzij PDO kan je programma er op dezelfde manier mee communiceren. Tijdens het verbinden geef je aan wat voor type database het gaat, daarna kun je ze met dezelfde methoden bevragen.

  5. Verdwijnen van oude functies

   De verouderde mysql_*() functies worden niet meer ondersteund vanaf PHP versie 5.5.0. In de nieuwste versies (vanaf PHP 7.0.0) zijn ze zelfs niet meer opgenomen en dus niet meer te gebruiken.

  6. Object georiënteerd

   PDO is geheel object georiënteerd. Je hebt dus alle voordelen van object georiënteerd programmeren, inclusief exceptions. Met exceptions kun je fouten, zoals verbindingsproblemen, op een elegante manier afhandelen.

  Opmerking: Is de PDO Extensie niet beschikbaar op het systeem waar je website op draait, en gebruik je een MySQL database? Stap dan over op mysqli. Minder universeel en elegant dan PDO, maar biedt ook parameter binding, transactions en stored procedures.

  [link]

  Nominatie vakprijs Trainer van het Jaar!

  De Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA) heeft de genomineerden voor de verkiezing van 'Trainer van het Jaar' bekend gemaakt. 'Trainer van het Jaar' is de prijs voor de persoon die volgens collega's en opdrachtgevers de beste trainer is in het Nederlandse taalgebied. Deze vakprijs stelde de NOBTRA in 2011 in. Op 25 september maakt de vakjury tijdens de 'Dag van de Trainer' in Spant! in Bussum bekend wie zich het komende jaar 'Trainer van het Jaar' mag noemen.

  We zijn zeer vereerd dat Carlijn Hoogeveen, hoofd van onze Communicatie- en Managementafdeling, genomineerd is voor deze titel!

  Wat zijn volgens jou de betekenis en waarde van een vakprijs als de titel 'Trainer van het Jaar'?

  Carlijn: De NOBTRA heeft tot doel beroepstrainers te erkennen, toetsen en ontwikkelen, te inspireren en te binden en behartigt het aanzien van het beroep 'beroepstrainer'. Volgens de NOBTRA is een ideale trainer een trainer die:

  • een hbo denk- en werkniveau heeft;
  • een relevante en erkende trainersopleiding heeft, en daardoor beschikt over een brede theoretische kennis op het gebied van leren en gedrag, communicatie, didactiek, groepsdynamica en arbeids- en organisatiekunde;
  • twee jaar werkervaring heeft;
  • een professionele basishouding kan tonen;
  • op eigen werk en ontwikkeling reflecteert;
  • zich blijvend professionaliseert;
  • een trainingsvoorstel kan ontwikkelen en uitvoeren die past bij de vraag van de opdrachtgever en de vaardigheden heeft om leerprocessen op motiverende en heldere wijze te begeleiden.

  Hierdoor geeft een dergelijke vakprijs ook onze klanten een idee waar de kwaliteit zit. Door de aanwezigheid van vakprijzen wordt het ontwikkelen van onze trainers en kwalitatieve didactische ideeën nog verder gestimuleerd. Het is een soort keurmerk voor onze klanten en geeft vertrouwen richting onze deelnemers en de organisaties waarvoor we trainen. Het is een eer hiervoor genomineerd te worden. Het geeft erkenning aan het trainersvak. Dat wat ik met heel mijn wezen doe en waarin ik geloof wordt ook gewaardeerd door onze klanten en deelnemers. Mooi als dat zo samen komt!

  Wat kenmerkt volgens jou een 'Trainer van het Jaar'?

  Carlijn: Algemeen: Erkenning van kwaliteit en een voorbeeldfunctie voor anderen. Iemand die door aanpak een pad vrijmaakt voor anderen in de snel wijzigende trainingsjungle.

  Specifiek wat voor mij de essentie van trainen is: Reflecteren en ontwikkelen zijn twee begrippen waar mijn passie al jarenlang ligt, in de breedste zin van het woord. Met klanten resulteert dit in mooie, inzichtgevende adviesgesprekken, begeleiding, trainingen en (team)coaching. Het vergroten van inzicht in eigen kunnen en onderzoeken welke overtuigingen de ander mogelijk belemmert om een volgende stap te zetten. Door goed te luisteren wat er (niet) gezegd wordt, een spiegel voor te houden en aan te sluiten bij de klant. Ik wil mensen in beweging zetten vanuit contact en verbinding en vanuit de overtuiging dat iedere deelnemer zelf het beste weet wat er nodig is, maar soms even dat zetje in de goede richting nodig heeft. Mijn aanpak is met name een veilige omgeving creëren om uit je comfortzone te gaan, actiegerichte oefeningen laten ervaren die confronterend kunnen zijn, maar waar de lach ook zeker niet ontbreekt. Elke training, groep en individu is anders, en daarom altijd maatwerk. Dat vind ik leuk en leerzaam! Voor mij betekent het trainersvak continue reflectie en zelf groeien.

  Ik doe mijn werk met veel enthousiasme en ben zelf ook nog lang niet uitgeleerd. Sinds vorig jaar werk ik naast mijn functie bij Learnit Training als opleider coach bij 'De School voor Coaching' waar ik de 'Leergang Coaching voor Professionals' verzorg. Een ontzettend mooie nieuwe stap in mijn behoefte aan verdieping en ontwikkeling. De transformatie die deelnemers doormaken is prachtig en geeft een nog diepere betekenis aan de rol van begeleider.

  Mijn visie voor onze afdeling bij Learnit Training: In onze trainingen en tijdens het coachen en adviseren werken we vanuit (com)passie met onze klanten. We geloven dat een goede verbinding met onze klanten cruciaal is voor een goede samenwerking. Onszelf blijven ontwikkelen en uitdagen vinden we vanzelfsprekend. Aansluiten bij de praktijk van de klant en dit integreren in ieder programma is vanzelfsprekend. De klant af en toe confronteren, wijzen op mogelijke effecten en het resultaat voor ogen houden maakt dat we een prettige partner zijn voor organisaties en ons ook veelvuldig terugvragen. Ik vind dus ook dat dit is wat een trainer in huis moet hebben.

  Wat betekent deze nominatie voor jou?

  Carlijn: Een mooie erkenning en tegelijkertijd is het ook stimulerend om mezelf verder te ontwikkelen. Aan de andere kant zorgt dit voor meer bekendheid bij organisaties en klanten voor Learnit Training. Ik ben ook trots op ons bedrijf en mijn collega’s dat het met elkaar gelukt is om neer te zetten wat we nu zijn in trainersland en dat ik daar al 12 jaar onderdeel van uit maak. Dat ik de trainer ben die ik nu ben is mede dankzij Learnit Training, waarbij groei en ontwikkeling altijd gestimuleerd wordt.

  Hoe zou je invulling willen geven aan de titel als je die mag dragen?

  Carlijn: Ik ben ooit begonnen met trainen van psychologiestudenten op de universiteit. Waar het de eerste jaren met name ging over trainen boven het wateroppervlak, concreet gedrag en effectiever worden in je handelen, transformeerde ik als trainer door meer en meer in te gaan op wat er gebeurt onder dat wateroppervlak. Door vertrouwen te geven, werkelijk te luisteren naar wat de deelnemer vertelt en daar onderzoek naar te doen, werd het mogelijk om te accepteren voor de deelnemer hoe het werkelijk was en mogelijk gedrag aan te passen indien wenselijk. De laatste jaren, nu ik adviseer en train bij grote bedrijven, heeft mijn interesse zich uitbreid naar het systemisch werken, de context die van invloed is en erkenning te geven voor onderstromen die van grote invloed zijn. Trainen is zeker niet op alles het antwoord. Ik hoop dat ik dit de komende jaren nog meer kan uitbouwen en ontwikkelen. Het inzicht vergroten bij bedrijven dat een quick fix niet bestaat en dat verdieping, in verbinding met je medewerkers zijn en werkelijk interesse hebben in elkaar naast rekening te houden met de bedrijfsresultaten, een gouden combinatie is. En dat af en toe een training heel effectief en waardevol kan zijn (mits dit bevlogen en met voldoende reflectie gegeven wordt!) maar niet het antwoord is op alles. Daar wil ik meer mee doen, met of zonder de titel.

  [link]

  De vervlogen goede voornemens

  Goede voornemens: eind december kunnen we er geen genoeg van krijgen. Iedereen weet zeker dat ze 'het' dit komende jaar écht gaan bereiken. Die tien kilo afvallen, stoppen met roken, sparen voor die ene mooi reis, beter met tijd leren omgaan, een nieuwe taal of vaardigheid onder de knie krijgen en ga zo nog maar even door. Maar waarom sterven veel van deze voornemens ergens half januari een stille dood? Want de meeste voornemens worden niet langer volgehouden dan tot 2 januari, áls ze nieuwjaarsnacht al doorkomen. En dit leidt dan weer tot teleurstelling of zelfs schaamte. Maar is dit zelfverwijt terecht? Bij Learnit vinden we dat goede voornemens niet alleen op 1 januari van start hoeven te gaan, maar het hele jaar door kunnen worden nagestreefd. Om je een handje te helpen met het daadwerkelijk bereiken van je doelen, bieden we je de volgende zeven tips.

  1. Wees realistisch, stop met fantaseren!

  Een eerste stap tot succes in de vorm van het behalen van je voornemens of doelen, is het stellen van realistische en haalbare 'tussendoelen'. Iedereen kan fantaseren over die ene perfecte droomreis of dat legendarische optreden, maar vaak moet je met kleinere stappen beginnen om bij deze Grote Dromen te komen. Dwing jezelf dus je financiën op orde te maken en per maand geld opzij te leggen, of musiceer minimaal tien minuten per dag. Het behalen van deze relatief gemakkelijke tussendoelen maakt namelijk dat je gemotiveerd blijft om je daadwerkelijke doel te bereiken.

  2. Schrijf je voornemens op en hang ze op een zichtbare plaats

  Goede voornemens zijn niets meer dan doelen die leiden tot een situatie die jouw wenselijk lijkt. Maar het interne conflict dat ontstaat door het willen bereiken van de doelen enerzijds en er de eigenlijke moeite niet voor willen doen anderzijds, maakt dat de doelen in de vergetelheid raken. Zorg er daarom voor dat je jezelf blijft confronteren met die gewenste eindsituatie. Door je doelen op te schrijven en ze op plaatsen te hangen waar je ze dagelijks tegenkomt, blijf je ermee in contact en vergeet je ze niet.

  3. Maak een plan

  Om het overzicht te bewaken van je huidige situatie, wat je wilt bereiken en hoe je daar wilt komen, heb je een plan nodig. Verwerk je tussen- en einddoelen in een realistisch tijdsplan en hou je hieraan. Hang dit plan zichtbaar op naast de einddoelen en schrijf je vorderingen op, want elke stap vooruit motiveert. Op deze manier houd je overzicht en controle over je planning en komt het einddoel zichtbaar dichterbij. Moet je niet alleen doelen voor jezelf bereiken, maar ook in een groter professioneel geheel? Dan kan de training Projectmanagement je hierbij helpen. Tijdens deze training leer je namelijk stap voor stap hoe je een project kunt opzetten en tot een succesvol einde kunt brengen.

  4. Vertrouw in jezelf

  Een gebrek aan zelfvertrouwen leidt snel tot een negatieve spiraal: mensen durven geen uitdagingen meer aan te gaan en leggen de lat steeds minder hoog, wat weer leidt tot het niet behalen van je goede (want ambitieuze) voornemens of einddoelen. Als je merkt dat een gebrek aan zelfvertrouwen je zowel in het dagelijks leven als bij het nastreven van ambities in de weg zit, kun je veel baat hebben bij een (persoonlijke) training of coaching. Hierin krijg je inzicht in de onderliggende oorzaken van je gebrek aan zelfvertrouwen en gebruik je deze kennis om een positief zelfbeeld te creëren. Want geloven in jezelf is een belangrijke voorwaarde voor succes!

  5. Vervang je gewoontes

  Om goede voornemens te behalen die te maken hebben met het verbreken van slechte gewoontes als roken en obsessief eten, is het zaak deze gewoontes te vervangen in plaats van ze te elimineren. Weet in welke situaties je bepaalde gewoontes vertoont, zoals het grijpen naar een sigaret bij verveling. Wanneer je ze niet vervangt, ben je snel geneigd om in die situaties terug te grijpen naar je oude, slechte gewoontes. Zorg er daarom voor dat je iets positiefs hebt om de slechte gewoonte mee te vervangen, zoals bijvoorbeeld het eten van je lievelingsfruit of het spelen van een kort spelletje.

  6. Doe het samen (met een coach)

  Deel je goede voornemens met vrienden, kennissen en collega's. De mensen om je heen hebben de grootste invloed op je en iedereen laat graag succes zien aan deze groep. Daarnaast bieden ze gezonde sociale druk en kun je met vrienden die zichzelf gelijke doelen hebben gesteld gemakkelijk een groep vormen voor dat extra steuntje in de rug. Heb je (voor je gevoel) in je directe omgeving niet iemand die je (voldoende) kan motiveren of ben je op zoek naar professionele ondersteuning, dan staan de coaches van Learnit voor je klaar. Deze gaan samen met jou in op je drijfveren, dromen, wensen, motieven en ideeën en helpen je een blijvende en waardevolle verandering in je gedrag, situatie of denkpatronen te realiseren.

  7. Gun jezelf kleine beloningen

  Motiveer jezelf door kleine beloningen te geven bij het behalen van je tussendoelen en een grote beloning bij het behalen van het einddoel, als dat al geen beloning op zichzelf is natuurlijk. Ga eindelijk eens naar die musical waar je al jaren heen wilt (en die dus zo goed is dat-ie nog steeds draait!) of verwen jezelf met een heerlijk dagje naar de sauna. Want wees nou eerlijk, succes motiveert en alle kleine successen in het leven verdienen het gevierd worden!

  Is één van jouw goede voornemens voor volgend jaar jezelf een nieuwe vaardigheid eigen maken of over een bepaald onderwerp een flinke dosis nieuwe kennis opdoen? Kijk dan eens wat Learnit, met een aanbod van meer dan 300 hoogwaardige trainingen, voor jou kan betekenen!

  [link]

  De kracht van de teamcoach

  Reorganiseren: hét toverwerkwoord in crisistijd. Verregaande veranderingen voor organisaties, teams en individuen zijn dagelijkse kost - veel mensen hebben zelf of middels hun omgeving met reorganisaties te maken. Een reorganisatie kan geassocieerd worden met vernieuwing, verbetering en een kans schoon schip te maken. Maar niet alle gevolgen van een reorganisatie zijn even rooskleurig.

  Naast het feit dat er vaak banen verloren gaan, moeten werknemers wennen aan de nieuwe situaties waarin ze terechtkomen. De 'overblijvers' moeten afscheid nemen van collega's en van oude, vertrouwde methoden en protocollen. Doordat er minder mensen werkzaam zijn neemt de werkdruk toe. Er ontstaan nieuwe teams en sociaal-hiërarchische verbanden. Deze combinatie van factoren kan stress, irritatie en onzekerheid opleveren: zaken die de productiviteit van zowel individu als (nieuw) team niet ten goede komen, terwijl dat juist wel het doel is van de reorganisatie. Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat een reorganisatie het gewenste effect heeft?

  Coaching kan een essentiële rol spelen bij succesvol reorganiseren. Individuele coaching kan van waarde zijn wanneer een specifieke werknemer niet goed functioneert en mentale en/of fysieke klachten heeft. Op tijd aan de bel trekken is dan van groot belang, zodat iemand in een individueel traject ondersteund kan worden om bijvoorbeeld te wennen aan veranderingen in positie of team.

  Maar het kan ook zijn dat een team als geheel niet goed functioneert en hier komt teamcoaching om de hoek kijken. Teamcoaching is een krachtig middel om het uiterste uit een team te halen, zelfs (of: juist) onder de lastige en veranderende omstandigheden die reorganisaties met zich meebrengen. Soms houden teams of afdelingen bewust dan wel onbewust patronen, overtuigingen en gedragingen met elkaar in stand die niet meer passen in de nieuwe werkcontext. Teamcoaching focust op het team als geheel, waardoor een nieuwe manier van denken en werken ontstaat. Een team is meer dan de som der delen; een verandering kan pas echt een succes worden wanneer deze gedragen en geleefd wordt door het hele team.

  Teamcoaching assisteert teams in het zoeken naar en vinden van drempels, maar heeft ook een preventieve werking wanneer er net nieuwe teams worden opgezet. Belangrijk hierbij is de compleet externe rol van de teamcoach, die geheel buiten het systeem staat en dus vrij en open kan opereren. Eén van de kernlessen die de coaches hierbij over proberen te brengen, is leren beseffen dat de heterogeniteit van een team - de verschillen tussen de leden waardoor conflicten zo vaak ontstaan - juist de kracht van het team is. Pogingen van zowel leidinggevenden als teamleden om medewerkers te homogeniseren leiden, vaker en heviger nog dan de eigenlijke verschillen, tot een onprettige en niet-productieve werksfeer.

  Het coachen van een team is dé manier om gemankeerde teams een gezonde spiegel voor te houden of zelfs te voorkomen dat dit nodig is. Meer (samen)werkplezier, verlaging van het verzuim en verhoging van de productiviteit zijn daarvan de positieve gevolgen.

  Wil je ontdekken wat teamcoaching voor jouw team kan betekenen? Lees meer informatie over teamcoaching op onze website vraag vrijblijvend een offerte aan of plan een gesprek in met één van onze specialisten via 020 6369179 of info@learnit.nl