Learnit Training

Zo overwin je je angst om voor een groep te staan

De meeste mensen vinden het spannend om te presenteren. Alle aandacht is op jouw gericht en het publiek verwacht iets van je. Hoe ga je daarmee om? We geven je enkele praktische tips die je helpen om spanning te verminderen.

1 | Bereid je goed voor

Door te weten waar je terecht komt en voor wie je je presentatie houdt, kun je je beter voorbereiden. Je kunt je inbeelden waar je terecht komt. En je kunt enkele vragen die je publiek mogelijk aan je stelt alvast bedenken. (Dan heb jij mooi je antwoord klaar straks!) Veel mensen hebben er baat bij om op deze manier met hun presentatie bezig te zijn: de voorbereiding geeft hen rust.

2 | Oefen!

Ga voor de spiegel staan. Zorg dat je goed geaard staat. Dus: voeten een beetje uit elkaar en stevig op de grond. Trek je schouders iets naar achter en sta rechtop. Nu oefen je je presentatie. Durf jezelf aan te kijken in de spiegel terwijl je praat. Zo oefen je een beetje met de blik van je publiek die straks op je gericht is.

3 | Focus op je ademhaling

De meeste spanning wordt veroorzaakt door gedachten die je onzeker maken. Door je op je ademhaling te focussen, kom je in het hier en nu. Je maakt een stap van je hoofd naar je lichaam. Dat helpt veel mensen om de spanning in aanloop naar een presentatie te verminderen.

4 | Ontdek je sterke punten

Maak voor je zelf eens een analyse van je eigenschappen. Welke eigenschappen zijn absoluut je meest sterke? Zet deze in tijdens je presentatie en vertrouw op de kracht ervan.