Leer efficiënter vergaderen, zonder eindeloze discussies, en zorg voor een constructieve bijdrage in je team.

 • een vergaderchecklist maken
 • omgaan met lastige situaties en lastige deelnemers
 • structuur aan te brengen in een vergadering
 • de vergaderagenda als leidraad te nemen
 • verschillende rollen in een vergadering te onderscheiden

Werkoverleg, afdelingsvergadering, stuurgroepbijeenkomst: een (te) groot deel van de werktijd gaat soms op aan vergaderen. Hoe gebruik je die tijd zo nuttig mogelijk? Kan het misschien korter? Moet iedereen er elke keer bij zijn? Effectief vergaderen bespaart geld en motiveert medewerkers en leidinggevenden. Zonder regelmatig overleg kan je team weinig bereiken. Vergaderen is namelijk nodig om de samenwerking goed te laten verlopen en iedereen op één lijn te houden of te krijgen.

In de training Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht leer je hoe je een efficiënte uitwisseling van de stand van zaken op gang kunt brengen, zonder daarbij in eindeloze discussies te verzanden. De training besteedt ook aandacht aan het leiden van de vergadering en de diverse manieren om een boodschap over te brengen. Tevens komt lichaamstaal aan bod: de houding van een deelnemer verraadt veel over zijn mening en standpunt. Na deze training is vergaderen niet langer saai en vermoeiend, maar scherp, constructief en efficiënt!

Onderwerpen

 • Een vergaderchecklist opstellen
 • Doelstelling van de vergadering bepalen
 • Soorten vergaderingen
 • Tijdstip en frequentie van de vergadering
 • De juiste mensen uitnodigen
 • De agenda als leidraad houden
 • De vergadering leiden: van opening tot rondvraag
 • Gesprekstechnieken en gespreksleiding
 • De taken van voorzitter en deelnemers
 • Rollen in een vergadering
 • Omgaan met lastige situaties en lastige deelnemers
 • Feedback geven
 • Notulen en actiepunten verzorgen
 • Voortgangscontrole na afloop

Lesmethodiek

In de training wisselen we af tussen concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen. Hiermee sluit het trainingsprogramma goed aan op alle type deelnemers. Er zit veel actie in de training, zodat je daadwerkelijk ervaart wat het effect is van nieuw gedrag. Dit maakt de herkenning van succes mogelijk. Daarnaast benadrukken we dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen groeiproces en hier het eigenaarschap over moet nemen. In onze training nodigen wij je uit om continue te reflecteren en verbanden te leggen met de praktijk. Ons streven is het inzicht te vergroten en je zélf de vertaalslag te laten maken. Dit zal de kans op werkelijke gedragsverandering vergroten.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor deelnemers die regelmatig met elkaar vergaderen (en/of hier leiding aan geven) en hier structuur in willen aanbrengen.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist voor deze training.

Maatwerk

De cursusomschrijving hierboven geeft een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

De beste training voor jou

Bij Learnit vind je altijd een training waarmee je verder komt. Van (technische) IT skills tot communicatie of persoonlijk leiderschap. Daarbij kan je kiezen uit de trainingsvorm die jij het prettigst vindt: een klassikale training, een maatwerktraining bij jou op kantoor, een online cursus of een e-learning. Wij hebben voor iedereen de juiste training en trainingsvorm. Want leren op de manier die het best bij jou past, zorgt voor de beste resultaten.

Waarom kiezen voor een training bij Learnit?

 • Altijd en overal persoonlijk

  Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Of je nou een cursus volgt bij ons, op kantoor of op je pc, wij zorgen dat je je genoeg thuisvoelt om je grenzen te verleggen.

 • Gewoon doen!

  Nieuwe mogelijkheden ontstaan als je in beweging komt. Scherp blijft. Steeds nieuwe stappen zet. Wij stimuleren je om de stap te wagen en er echt voor te gaan.

 • Groeien door kennis en inspiratie

  Ontdek iets nieuws. Versterk je kwaliteiten. En kies je eigen weg. Wij helpen je groeien met trainingen en leervormen die echt bij jou passen.

 • Skills voor de toekomst

  We denken altijd in mogelijkheden en win-win. En we werken elke dag aan nieuwe oplossingen voor morgen. Door opleidingen te bieden waarmee jij goed voorbereid bent op de toekomst.

 • Samen werken aan kwaliteit

  Aan loze beloftes doen wij niet. Maar wel aan kwaliteit, kennis en ervaring. Een breed cursusaanbod mogelijk gemaakt door onze geïnspireerde medewerkers en trainers.

 • Begrijpen en begrepen worden

  We luisteren naar wat er bij jou leeft. Waar jij behoefte aan hebt. Want daar begint onze oplossing, ons maatwerk. Elkaar goed begrijpen en helder communiceren, daar geloven wij in.

Bekijk meer over Learnit

Samen verder komen

Een training volgen bij Learnit betekent samen leren. Samen met jouw ervaren trainer, samen met je cursusgroep of samen met je collega’s. En of je de training nou thuis, op jouw kantoor of op één van onze trainingslocaties volgt, wij zijn altijd bereikbaar om je te helpen. Onze kennis met jou te delen op zo’n manier dat jij er echt wat aan hebt. Samen verder komen door persoonlijke aandacht en elkaar goed begrijpen; daar geloven wij in.

Direct toepassen in je werk

Theorie uit een boekje leren waar je vervolgens weinig mee kan in je werk? Niet bij Learnit! Welke training je ook volgt bij ons, je kan er direct mee aan de slag op je werkplek. Door jouw unieke leerdoelen die je aan het begin van de training samen met de trainer bepaalt. Door de afwisseling van theorie en (interactieve) praktijkopdrachten. En door de uitdagingen waar jij tegenaan loopt in je dagelijks werk mee te nemen naar de training.

Referenties

Wat anderen zeggen over deze training

Cursus Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht referenties - Gemiddeld cijfer 8.4

 • “Zeer leerzame training, goede opbouw van onderwerpen en goede interactie. Goede overgang van theorie naar rollenspel.”

  A. Klein, De Sleutels- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “In deze praktische training heb ik gelijk kunnen oefenen met de verbetersuggesties. Echt een aanrader!”

  Bernadette van Diesen- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.6
 • “Leuke training in een relaxte sfeer. Niets moet en alles kan, maar wel binnen de leerdoelen.”

  Albert van der Leeuwen, N.V. Waterbedrijf Groningen- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.1
 • “Prima training met heel goed in de praktijk bruikbare do´s en dont´s gegeven door een trainer met kennis van zaken.”

  Bram v.d. Veen, N.V. Waterbedrijf Groningen- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “Zeer duidelijke training die handvaten biedt die direct in de praktijk toepasbaar zijn.”

  Mevr. Aourag, Ymere- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 9.0
 • "De cursus heeft mij meer inzichten gegeven in resultaat gericht vergaderen. Dit kwam door de ruimte die mij geboden werd om individuele problemen over vergaderen te bespreken en uit te proberen. Mede door de trainer en medecursisten is dit een bijzondere en waardevolle dag geweest."

  - Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
 • “Ik heb de training Efficient Vergaderen als zeer leerzaam ervaren. Je krijgt goed naslagmateriaal mee naar huis, dat voorzien is van praktijkvoorbeelden en de nodige bruikbare tips & trucs. Zeker aan te raden voor mensen die de ins en outs willen leren omtrent het zo efficient mogelijk voorzitten van vergaderingen. Van agenda opstelling tot aan een eindverslag, maar ook hoe te handelen in lastige situaties, timemanagement, actielijsten en presentatietechnieken.”

  B. Bevaart, INVISTA Nederland- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “Heb veel inzicht gekregen in de do's and don'ts van een vergadering.Het maken van een duidelijke agenda met doelen was heel verhelderend en deze heb ik dan ook gelijk kunnen toepassen bij mijn eerstvolgende teamvergadering.”

  B. Overeem, HMC College- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.2
 • "Professioneel zoals je van dit soort organisaties mag verwachten. Uitstekend en aan te raden voor mensen die met perikelen tijdens vergaderingen zitten."

  - Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
 • "Interessante training met een goede afwisseling tussen theorie en praktijk. Vooral ook een heel professionele en sympathieke trainster."

  - Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
 • “Een cursus met de nodige praktische tips, afwisselende oefeningen in een plezierige sfeer.”

  P. Schyns, Waterschap Rijn en IJssel- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “De training efficient vergaderen zal zeker helpen de vergaderingen binnen onze afdeling soepeler te laten verlopen. Het geeft niet alleen handvatten voor het vergaderen maar ook voor een betere communicatie binnen de afdeling in het algemeen.”

  Helga Walters, Avansplus- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.1
 • "Dank voor een zeer praktische training met veel toepasbare technieken. Ik ga met een frisse blik en nieuwe technieken mijn vergaderingen voorzitten!"

  - Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
 • “Vooraf worden duidelijk jouw persoonlijke leerdoelen besproken en genoteerd. Daarnaast krijg je tijdens de training diverse tips en tricks aangereikt welke direct toepasbaar zijn in de praktijk.”

  Hans van Esch, Nefkens Utrecht B.V.- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 7.6
 • “Prima, alles top!”

  Marcel Veenhof, HMC College- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “De docente heeft veel kennis van zaken, kan goed schakelen/improviseren, is flexibel, heeft aandacht voor alle deelnemers en waardeert iedere inbreng, haalt de juiste essentie daaruit, weet te structureren en koppelt regelmatig terug naar de doelstellingen. Prettige persoonlijkheid.”

  John Hageman, Avans- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “De training Efficiënt Vergaderen kan je helpen om je uit de sleur van vergaderen te halen. In de training leer je je eigen vergadering kritisch te bekijken en leer je praktische zaken zoals de opbouw van een agendapunt en het correct bewaken van de agenda.”

  S. Berswerda- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.0
 • “De training voldeed aan de verwachtingen die ik had. Door de theorie en daaropvolgende rollenspel en terugkijken op de monitor werden onderwerpen duidelijk neergezet. Vooraf aan deze cursus nam de trainer contact met mij op, met als resultaat dat de punten uit dit interview extra aandacht kregen”

  P. Robben, Total Lubricants plant Beverwijk- Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht
  Beoordeling 8.4

Learnit referenties

Bekijk alle trainingen