Als je binnenkort een presentatie moet geven op je werk zul je misschien als eerst denken aan PowerPoint, bekend om de slides. In enkele gevallen wordt Prezi, een programma die bekend staat om de mindmap structuur, gebruikt. Maar met welk programma maak jij nou echt indruk met je presentatie en wat zijn de grote verschillen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat is PowerPoint?

PowerPoint is een presentatieprogramma van Microsoft dat deel uitmaakt van Microsoft Office. De presentaties bestaan uit meerdere virtuele dia’s die elkaar opvolgen. Je kunt tekst, audio, video, afbeeldingen en 3D-modellen in de dia’s invoegen.

Wat is Prezi?

Prezi is een online presentatieprogramma die in 2009 op de markt is gekomen als alternatief van PowerPoint. In tegenstelling tot de diastructuur van PowerPoint, heeft Prezi een groot canvas waar je onder andere teksten, afbeeldingen, grafieken en video’s kunt plaatsen. Je kunt eenvoudig inzoomen op verschillende delen van de mindmap.

Wat is beter: PowerPoint of Prezi?

Zoals over veel andere programma’s die vergelijkbaar zijn is er ook over PowerPoint en Prezi een discussie over welk programma nou beter is. De één vindt PowerPoint prettiger werken en de ander Prezi. Hoewel iedereen een eigen voorkeur heeft, kunnen we wel onderscheid maken tussen de functionaliteiten.

  • Interactie. Prezi staat erom bekend erg interactief te zijn, maar toch heeft PowerPoint meer mogelijkheden. Als presentator van Prezi blijf je alsnog vastzitten aan een ingesteld pad en als je teveel inzoomt op een onderdeel kun je na een paar klikken het overzicht kwijt raken. Powerpoint werkt met interactieve menu’s waardoor met behulp van hyperlinks elk menu interactief kan worden.
  • Animatie. Prezi heeft de mogelijkheid om opbouwende animaties en animatiepaden toe te voegen, maar je kunt één animatie per object toevoegen. Een gebruiker met genoeg kennis kan bij PowerPoint een object voorzien van meerdere animaties. De zoomfunctie maakt Prezi weer erg populair, wat voor veel gebruikers een reden is om hier een presentatie te maken.
  • Templates. Voor grote organisaties is het werken zonder gebruiksvriendelijke templates ondenkbaar. Iedere presentatie bevat in basis ongeveer dezelfde slides, zoals een titelslide, een inhoudsopgave, tekst en een afbeelding, een grafiek en een video. PowerPoint maakt het mogelijk deze volledig in huisstijl op te maken en gebruikersinstructies toe te voegen. De voornaamste drempel bij Prezi is dat het niet algemeen bekend is voor iedereen en collega’s dus misschien eerst een training zullen moeten volgen.

Training Prezi

Wil jij graag presentaties maken met Prezi en wil jij hier meer over leren? Tijdens onze 1-daagse training ’Presentaties maken met Prezi’ leer je meer over de mogelijkheden van het programma en oefen je met het maken van een presentatie. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.