Learnit Training
Cursus Interculturele communicatie
 • Verbreed je kennis van de migratie van niet-westerse culturen naar Nederland
 • Krijg inzicht in de problemen waar migranten tegenaan lopen
 • Leer hoe interculturele communicatie op respectvolle en efficiënte wijze plaats kan vinden
 • Oefen actief met emotiemanagement, relatieopbouw, standvastigheid, toenadering, agressie en non-verbale communicatie
 • Praktische training

Culturele verschillen kunnen ongemerkt tot grote misverstanden en onbegrip leiden. Zo kunnen de meest basale omgangsvormen afwijken van de 'onze'. In de training Interculturele communicatie verbreed je je kennis van de migratie van niet-westerse culturen naar Nederland. Je krijgt inzicht in de problemen waar migranten tegenaan lopen en je leert hoe interculturele communicatie op een respectvolle en efficiënte wijze plaats kan vinden.

Ja, ik wil meer weten

“Deze training heeft van mij een 9 gekregen en dat is voor mij zeer uitzonderlijk. De training werd geweldig gegeven. Heel afwisselend, inspirerend, praktisch en met veel kennis over het onderwerp. Wat mij betreft een echte aanrader.” - Be­oor­de­ling: 9.0

learnit Interculturele communicatie

Cursus Interculturele communicatie

Culturele verschillen kunnen ongemerkt tot grote misverstanden en onbegrip leiden. Zo kunnen de meest basale omgangsvormen (hoe spreek je iemand aan, geef je wel of geen hand?) afwijken van de 'onze'. Ingewikkelder zijn de misverstanden die ontstaan door een verschillende beleving op emotioneel niveau. Verschillende culturen gaan op verschillende manieren om met ziekte, overlijden en religie, maar ook met schaamte, gezichtsverlies en trots.

In de training Interculturele communicatie: omgaan met culturele diversiteit wordt vanuit je eigen ervaringen gewerkt, waardoor de training nauw aansluit bij de dagelijkse praktijk. Aan de hand van achtergrondinformatie verbreed je je kennis van de migratie van niet-westerse culturen naar Nederland. Je krijgt inzicht in de problemen waar migranten tegenaan lopen en je leert hoe interculturele communicatie op een respectvolle en efficiënte wijze plaats kan vinden. In een ontspannen omgeving ga je aan de slag met interactieve oefeningen gericht op emotiemanagement, relatieopbouw, standvastigheid, toenadering, agressie en non-verbale communicatie.

Onderwerpen

Tijdens de training komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

 • Wat is cultuur en wat is diversiteit?
 • De geschiedenis van Nederland als migratieland in vogelvlucht
 • Competenties interculturele verschillen
 • Westerse en niet-westerse cultuur
 • Eerste en latere generaties
 • Discriminatie
 • Waarden en normen
 • Communicatie en conflicten in verschillende culturen
 • Zelfbeeld en vooroordelen
 • Respect
 • Do’s en dont’s

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor overheidsmedewerkers, BOA’s, ambulancemedewerkers en medewerkers in het openbaar vervoer.

Werkwijze

 • Maatwerk staat bij ons centraal: door een telefonisch intakegesprek inventariseert de trainer jouw persoonlijke leerdoelen. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.
 • We vinden een veilige trainingssfeer belangrijk, omdat je je prettig moet voelen bij het experimenteren met nieuwe kennis en vaardigheden.
 • We geloven sterk in het doen en ervaren, in plaats van vertellen over de inhoud van trainingen, waardoor al onze trainingen actief van aard zijn.
 • Om de kwaliteit van de training te kunnen garanderen, hanteren wij voor de training een maximale groepsgrootte van acht deelnemers, zodat we het leereffect en rendement kunnen waarborgen.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Investering

Vermelde prijzen zijn per persoon, inclusief cursusmateriaal. Bij de trainingen op locatie is een lunch inbegrepen.

Op locatie Online
Duur 1 dag 2 sessies van drie uur
Prijs per dag, excl. btw € 475,- € 390,-
Totaal, incl. btw € 574,75 € 471,90

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.


Online

We organiseren deze training ook online. Hiervoor maken we gebruik van Webbex of Zoom. Inloggen met Skype is ook mogelijk. Op verzoek kan deze training ook met Microsoft Teams worden georganiseerd.

De training duurt 2 sessies van 3 uur, verspreid over 2 weken.

 • Tot een jaar na de training mag je gratis nóg een keer deelnemen.
 • Tegen bijbetaling van de cateringkosten mag je ook nog aan een klassikale training meedoen.

Referenties

De cursus Interculturele communicatie is beoordeeld met een gemiddelde van 8.4.

“Een goede training die duidelijke handvatten geeft in de omgang met de culturele diversiteit van je cliënten. Door het ervaren van het gevoel van mensen die vanuit een bekende in een vreemde maatschappij terecht komen krijg je meer begrip en geduld.” - Be­oor­de­ling: 8.1

Hetty Theelen, Stichting Jeugdteams Zuid-Holland Zuid - Interculturele communicatie

“Goed gevarieerd en bruikbaar.” - Be­oor­de­ling: 7.8

P. Jezek, Gemeente Boxtel - Interculturele communicatie

"M. van der Spoel, GGD Enschede - "Wat mij aansprak waren de vele voorbeelden die de trainer gaf. Je merkt aan alles dat hij veel ervaring heeft opgedaan in het werken met verschillende culturen." - Beoordeling: 9.0"

- Interculturele communicatie

"H. Weevers, MTB Maastricht - "Zeer informatief. Duidelijke uitleg over verschil in cultuurvormen (collectivistisch vs. individualistisch) en met aansprekende voorbeelden gelardeerd." - Beoordeling: 8.4"

- Interculturele communicatie

“Leerzame training, docent kon erg boeiend vertellen en de dag vloog om.” - Be­oor­de­ling: 8.3

Sylvia Beukhof, Gemeente Ede - Interculturele communicatie

“Deze training heeft van mij een 9 gekregen en dat is voor mij zeer uitzonderlijk. De training werd geweldig gegeven. Heel afwisselend, inspirerend, praktisch en met veel kennis over het onderwerp. Wat mij betreft een echte aanrader.” - Be­oor­de­ling: 9.0

J. Bankers, Gemeente Boxtel - Interculturele communicatie

“Training zet aan tot nadenken. Duidelijk en leerzaam. De trainer praat vanuit eigen ervaring, geeft voldoende voorbeelden, heeft een duidelijk verhaal en is enthousiast. Hij staat open voor meningen. Een prettige man.” - Be­oor­de­ling: 8.4

I. Wachelder, MTB Maastricht - Interculturele communicatie