Cursus Gedragsstoornissen: professioneel omgaan met probleemgedrag
 • Kleine groepen
 • Covid-19 veilig
 • Ervaren docent
 • Online mogelijk
 • Praktische training

Wil je op effectieve wijze leren omgaan met mensen met een gedragsstoornis of drank- of drugsverslaving? In deze training leer je waar je op moet letten, zodat je eventuele agressieve reacties kunt voorkomen en jij steviger in je schoenen staat.

Ja, ik wil meer weten

“Een vlotte en aangename training, waar je op een ongedwongen manier kan bijleren.” - Be­oor­de­ling: 9.0

learnit Gedragsstoornissen: professioneel omgaan met probleemgedrag

Cursus Gedragsstoornissen: professioneel omgaan met probleemgedrag

Tijdens je werk kun je te maken krijgen met mensen met 'moeilijk' gedrag dat te wijten is aan een gedragsstoornis of een drank- of drugsverslaving. Van jou wordt verwacht dat je deze mensen op een passende wijze aanspreekt op de overlast die zij veroorzaken, wat niet altijd even gemakkelijk is. De communicatie verloopt vaak moeizaam en gaat soms gepaard met (verbale) agressie.

In de training Gedragsstoornissen: omgaan met probleemgedrag leer je afwijkende gedragingen ten gevolge van een verslaving of gedragsstoornis te herkennen. Onze trainer reikt je handvatten aan om op een zo effectief mogelijke manier om te gaan met gedragsstoornissen. Je leert hoe je jouw boodschap efficiënt overbrengt, waarbij respect, gelijkwaardigheid, maar ook helderheid en daadkracht sleutelwoorden zijn. Naast theorie is er volop aandacht voor de uitvoering: in een ontspannen en respectvolle omgeving oefen je aan de hand van rollenspellen en casussen met problemen die je in jouw dagelijkse praktijk kunt tegenkomen.

Onderwerpen

 • Wat is probleemgedrag en voor wie?
 • De psychiatrie in het kort
 • Wat is 'normaal' en 'abnormaal' gedrag?
 • Veelvoorkomende verschijnselen bij mensen met psychische stoornissen
 • Kenmerken van psychotisch gedrag
 • Tips en tools bij het omgaan met psychotisch gedrag
 • Alcohol- en drugsverslavingen
 • Psychische, lichamelijke en sociale probleemverschijnselen
 • Tips en tools bij het omgaan met verslavingsgedrag
 • Professioneel omgaan met (verbaal) agressief gedrag

Lesmethodiek

In de training wisselen we af tussen concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen. Hiermee sluit het trainingsprogramma goed aan op alle type deelnemers. Er zit veel actie in de training, zodat je daadwerkelijk ervaart wat het effect is van nieuw gedrag. Dit maakt de herkenning van succes mogelijk. Daarnaast benadrukken we dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen groeiproces en hier het eigenaarschap over moet nemen. In onze training nodigen wij je uit om continue te reflecteren en verbanden te leggen met de praktijk. Ons streven is het inzicht te vergroten en jou zélf de vertaalslag te laten maken. Dit zal de kans op werkelijke gedragsverandering vergroten.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor deelnemers die professioneel in aanraking komen met mensen die afwijkend gedrag vertonen en hen hierop moeten aanspreken, zoals handhavers, ambulance personeel, schoolpersoneel en medewerkers van de overheid.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist voor deze training.

Maatwerk

De cursusomschrijving hierboven geeft je een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Investering

Vermelde prijzen zijn per persoon, inclusief cursusmateriaal. Bij de trainingen op locatie is een lunch inbegrepen.

Op locatie Online
Duur 1 dag
Prijs per dag, excl. btw € 550,- € 465,-
Totaal, incl. btw € 665,50 € 562,65

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname. (Dit geldt niet voor AXELOS trainingen)


Online

We organiseren deze training ook online. Hiervoor maken we gebruik van Webbex of Zoom. Inloggen met Skype is ook mogelijk. Op verzoek kan deze training ook met Microsoft Teams worden georganiseerd.

De training duurt 1 dagen.

 • Tot een jaar na de training mag je gratis nóg een keer deelnemen.
 • Tegen bijbetaling van de cateringkosten mag je ook nog aan een klassikale training meedoen.

Referenties

De cursus Gedragsstoornissen: professioneel omgaan met probleemgedrag is beoordeeld met een gemiddelde van 8.5.

“De inhoud voldeed aan mijn verwachtingen. Duidelijke uitleg met praktijkvoorbeelden. De trainer stemde zijn proggramma af op onze wensen.” - Be­oor­de­ling: 8.0

J.H. van Loon, Kredietbank Breda - Gedragsstoornissen: professioneel omgaan met probleemgedrag

“Een vlotte en aangename training, waar je op een ongedwongen manier kan bijleren.” - Be­oor­de­ling: 9.0

Drozdz Dana, az monica - Gedragsstoornissen: professioneel omgaan met probleemgedrag