Vooral in onze jongere jaren zetten we ons brein vaak hard aan het werk: het lezen van boeken, het studeren voor tentamens en het schrijven van werkstukken zijn typische bezigheden voor scholieren en studenten. Eenmaal beland in het werkende leven, besteden mensen vaak minder aandacht aan het verder trainen of ontwikkelen van hun brein. Maar wist je dat investeren in je brein ook erg handig kan zijn voor de dagelijkse werkzaamheden op de werkvloer? Denk bijvoorbeeld aan het sneller kunnen lezen van rapporten of het gemakkelijker kunnen onthouden van de uitkomsten van een overleg. In deze blog behandelen we 5 tips over hoe jij brein in topconditie kan houden.

1. Gezonde voeding

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een gunstig effect hebben op de werking van de hersenen. Omega-3-vetzuren worden vaak genoemd als essentiële voedingsstof voor je hersenen. Deze voedingsstof vind je onder andere in vette vis, zoals zalm, haring of makreel. Probeer daarom minimaal één keer per week vis te consumeren. Andere voedingsstoffen die een positieve werking hebben op je brein zijn: vitamine B12, vitamine C, vitamine E en verschillende mineralen waaronder jodium, ijzer en zink.

2. Bewegen

Wist je dat je met bewegen niet alleen je lichaam traint maar ook je brein? Regelmatig bewegen heeft onder andere een positieve invloed op de conditie van je bloedvaten. Zo zal de bloedtoevoer naar je hersenen geoptimaliseerd worden als je regelmatig beweegt. Dit heeft een positief effect op onder andere je geheugen. Regelmatig bewegen betekent niet dat je elke dag intensief moet sporten. De Hersenstichting adviseert om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen, dat wil zeggen bewegen op een manier waarbij je ademhaling omhoog gaat.

3. Slapen

Een goede nachtrust is essentieel om je brein in goede conditie te houden. Tijdens het slapen, wordt je brein als het ware gereset. Slapen zorgt er daarnaast ook voor dat emoties verwerkt kunnen worden en dat je geheugen opslaat wat je die dag hebt meegemaakt. De hersenstichting adviseert volwassenen tussen de 7-9 uur uur te slapen per nacht om optimaal te kunnen functioneren.

4. Spelletjes

Met spelletjes als kruiswoordpuzzels en memory kun je je hersenen in topvorm houden. Ook uitdagendere spelletjes zoals schaken of het oplossen van een Rubik’s cube zorgen ervoor dat jij je hersencapaciteit optimaal weet te benutten. Wanneer je je aan dit soort spelletjes waagt, zet je je brein namelijk op scherp. Zo train je niet alleen cognitieve functies, maar ook je geheugen, concentratievermogen en perceptie van logica krijgen een boost.

5. Muziek

Het maken van, of luisteren naar, muziek biedt verschillende voordelen voor je brein. Het zorgt er namelijk voor dat verschillende gebieden in je hersenen met elkaar verbonden raken. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat muziek herinneringen bij mensen oproept, zelfs bij mensen met dementie. Dit heeft vervolgens een positief effect op het cognitief vermogen van je brein.

Interactief webinar

Wil jij meer praktische tips ontvangen over hoe jij je brein optimaal kan benutten? Schrijf je dan in voor ons interactieve webinar: Leer veel sneller lezen en onthouden! van Learnit trainer Rob. In drie uur tijd leert Rob je verschillende technieken kennen waardoor jij optimaal leert lezen en onthouden. Wil je meer informatie over het webinar of wil je je direct opgeven? Klik dan hier.