Een kerst zonder stress is vaak alleen voor de kinderen weggelegd. De takenlijst staat vol: boodschappen doen, de boom optuigen, kerstkaarten versturen, het zilver poetsen, recepten zoeken, gasten uitnodigen, cadeautjes inpakken en ga zo maar door. Daarnaast werken veel mensen de dagen voor kerst ook nog gewoon door, waardoor het hele proces in slechts een paar dagen moet worden klaargespeeld; een en al stress dus. Hoe zorgen we er voor dat we de kerst dit jaar wat rustiger doorlopen? Met de volgende 5 tips kom je al een heel eind!

Lijstjes!

Word je overweldigd door alles wat er nog moet gebeuren? Schrijf de taken dan eens op. Dit geeft je een goed overzicht van wat er allemaal nog moet gebeuren en zorgt ervoor dat je niet opeens voor last-minute taken komt te staan.

Begin op tijd

Tuurlijk, iedereen heeft dit vroeger wel eens van zijn of haar ouders gehoord: “als je op tijd begint met huiswerk maken is het examen een fluitje van een cent”. Dat gaat natuurlijk op voor alles, dus ook voor kerst. Als je te laat begint met voorbereiden en merkt dat je tijd te kort komt kan je erg gestrest raken, voorkomen dus!

Wees duidelijk

Laat aan de gasten duidelijk weten wat het plan is. Hoeveel willen we voor cadeau’s uitgeven? Wanneer is iedereen welkom? Wie verzorgd het eten, of een deel van het eten? Zorg er daarnaast ook voor dat je duidelijk bent als de organisatie wat te veel voor je wordt; verdeel dan vooral de taken!

Hou het makkelijk

Kerst draait om gezelligheid en samenzijn. Toch proberen mensen er soms meer te maken dan het is, wat soms leidt tot gefaalde maaltijden, te dure cadeau’s en de nodige stress. Blijf dus bij de kern van kerst; gezelligheid! De rest stem je af op wat jij en je gasten voor elkaar kunnen krijgen, zonder te veel stress.

Geniet!

Voor je het weet zijn de kerstdagen alweer voorbij. Geniet er dus van! Geniet van de gezelligheid, de muziek, de versieringen, het eten en neem daar de tijd voor. Terugkijken op een kerst waarin je het grootste gedeelte van de tijd in de keuken hebt gestaan klinkt niet als de meest leuke kerst.

Kende je de tips al of ben je bang dat je jezelf toch betrapt op veel stress dit jaar? Doe dan mee aan de Learnit training “Ret: stoppen met piekeren”. In vier dagen tijd leer jij om zelfverzekerder, flexibeler en besluitvaardiger op te treden. Je leert ineffectieve gedachten en gevoelens om te buigen naar effectieve gedachten en gevoelens, zodat je steviger in je schoenen staat. Klik hier voor meer informatie.