Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat 18,1 procent van de vrouwen en 16,4 procent van de mannen in 2018 burn-outklachten ervaren op werk. Steeds meer werknemers lijken last te hebben van stress, zijn overspannen of zitten in het ergste geval thuis op de bank met een burn-out.

Werkverzuim

Deze klachten gaan ten koste van het werkplezier van werknemers, maar dit kost werkgevers ook enorm veel geld. Ruim 35 procent van de werknemers gaf namelijk aan dat werkstress ook de belangrijkste oorzaak is van werkgelateerd verzuim.

´Werknemers worden steeds kritischer over waar ze willen werken´

Zowel werkgevers als werknemers stellen steeds vaker de vraag: hoe kan je werkgeluk vergroten? Werkgeluk is niet alleen een manier om stress en burn-outklachten te voorkomen, maar zorgt ook voor meer productiviteit en is bovendien een goede manier om werknemers aan te trekken en te behouden.

,,Werkgeluk heeft betrekking op het welzijn van werknemers, daardoor worden ze gemotiveerder en als gevolg daarvan productiever”, vertelt Learnit-trainer Roeli.

,,Werknemers worden steeds kritischer over waar ze willen werken”, stelt de trainer. Ze vervolgt: ,,De arbeidsmarkt is krap en werknemers kijken niet alleen meer naar hun contractvoorwaarden. Werkgevers moeten alles uit de kast halen om mensen binnen te halen, maar ook te houden.”

Psychologisch kapitaal

Roeli bespreekt in haar webinar Werkgeluk vergroten hoe psychologisch kapitaal kan bijdragen aan minder stress en angst, verhoogde prestaties en natuurlijk meer werkgeluk. ,,Psychologisch kapitaal bestaat uit vier eigenschappen waar iedereen al in enige mate over beschikt. Deze eigenschappen kun je vergroten en dit zal je helpen meer werkgeluk te ervaren.”

Wil je weten wat deze eigenschappen zijn en hoe je die kan vergroten? Schrijf je hier in voor de cursus: Werkgeluk vergroten.