Learnit Training

Is het trainen van mijn collega's iets voor mij?

Misschien is het je wel eens gevraagd. Je werkt al lang op de afdeling en hebt veel kennis over een bepaald onderwerp: "Zou je trainingen willen geven aan nieuwe medewerkers?" Een hele eer natuurlijk, het geeft aan dat je werk en kennis gerespecteerd worden. Toch twijfel je misschien, 'want is een training geven wel iets voor mij?'

Vakkennis alleen is niet genoeg

Sommige mensen weten het al van jongs af aan: ik wil lesgeven, kennis overdragen. Bij sommigen gaat het heel natuurlijk, ze kunnen goed uitleggen en stralen een natuurlijk overwicht uit. Toch is er ook een grote groep mensen die min of meer onverwachts het trainingsvak inrollen. Logisch, want soms is er simpelweg praktijkervaring nodig om een goede training te kunnen geven.

Je bent goed in je vak en daarom ben je de aangewezen persoon om die kennis door te geven aan nieuwe medewerkers. Maar natuurlijk staat het goed zijn in je vak er niet voor garant dat je ook een goede training kunt neerzetten. Misschien vraag je jezelf af of je het in je hebt om een training te geven. Misschien zit je met dit soort vragen: "Kan ik goed genoeg uitleggen, kom ik wel goed over voor een groep en wat doe ik met lastige collega's in mijn training?"

Trainingen geven kun je leren

Trainen is een vak, maar het is zeker te leren. Naast vakkennis zijn didactische vaardigheden erg belangrijk. Daarnaast is het zaak om te weten hoe je overkomt op een groep en hoe cursisten op je reageren. Hoe ga je om met lastige vragen of deelnemers die eigenlijk niet op een training zitten te wachten? Om een goede training te kunnen geven is het belangrijk dat je weet wat je eigen sterke punten zijn en hoe je deze zo optimaal mogelijk kunt inzetten tijdens een training. Door je bewust te zijn van je sterke karaktereigenschappen, aangevuld met goede tips en trucs zal het je lukken om een goede training neer te zetten. Onze training Train de trainer kan je hiermee verder helpen. Neem een kijkje op onze website en neem gerust contact met ons op als je meer informatie wilt over deze training.