Hoe je jouw training vormgeeft heeft natuurlijk veel invloed op het succes van de training. Dit is ook de reden dat veel trainers veel tijd steken in de voorbereiding, soms te veel. Daarom is er een snellere methode om een trainingsmodule te ontwerpen.

1. Brainstorm.

Zet een wekker voor 10 minuten en gebruik die tijd om te brainstormen over ideeën voor de training. Waar kan de training over gaan? Schrijf alles op: modellen, inhoud, situaties etc. Deze brainstorm kun je vervolgens tot een trainingsmodule vormen door het doorlopen van drie stappen. Je bedenkt het verloop van de training van achter naar voren. Dus je begint met de eindoefening, daarna de tussenoefening en eindigt met de start.

2. De kernoefening en de theorie.

Welk onderdeel of welke situatie vinden jouw deelnemers het lastigst? Probeer vervolgens zo concreet mogelijk te beschrijven wat ze nu doen in die situatie, hoe je wil dat ze het anders doen en welke tip/model/theorie ze nodig hebben om dat te bereiken. Het resultaat van deze stap wordt dan:

  • Het model of de theorie dat centraal staat tijdens de training is gekozen;
  • Je hebt de kernoefening bepaald, namelijk het oefenen van de lastige situatie binnen de training.

De tussenoefening.

Om iets te kunnen, moet je eerst iets snappen. De stap van theorie naar oefenen is daarom vaak vrij groot. Om deze stap te verkleinen kun je een zogenoemde snap-stap gebruiken. Dit kan in verschillende vormen, bijvoorbeeld door een casus met fouten te behandelen en deelnemers de fouten eruit te laten halen of een model in kleine stappen verdelen en de deelnemers apart met een stap laten oefenen.

Het resultaat van deze stap is dat je een groot deel van je trainingsontwerp af hebt. Het laatste onderdeel is de glijbaan.

De glijbaan.

Meteen de theorie induiken is niet de beste aanpak tijdens een training, omdat het voor verwarring kan zorgen bij de deelnemers. Je wil interesse wekken zodat deelnemers nieuwsgierig worden naar de theorie. Een goed idee om dit te doen is om een casus uit hun eigen praktijk te gebruiken waarin problemen zitten. Het model dat jij wil introduceren is dan de mogelijke oplossing voor het probleem.

En met deze stappen heb jij jouw trainingsmodule af! Je begint met de glijbaan, daarna gaan ze aan de slag met een tussenoefening en je sluit af met de kernoefening.

Cursus Training ontwikkelen

Ben jij trainer en wil jij meer leren over hoe jij jouw trainingen het beste kunt aanpakken? Of wil je jouw kennis weer een beetje opkrikken? Learnit biedt de 2-daagse training Trainingen ontwikkelen aan, waarbij alle fasen die doorlopen moeten worden bij een training aan bod komen. Wil je meer lezen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze training? Klik dan hier om de opleidingspagina te bekijken of schrijf je direct in.