Excel is een van de meest gebruikte softwareprogramma’s op de werkvloer. Het is dan ook niet geheel onverwacht dat het wereldwijd miljoenen gebruikers kent. Door de jaren heen zijn er veel updates geweest om Excel uit te breiden. Wil jij weten welke functies Excel recentelijk (in 2019 en 2020) heeft vrijgegeven? Lees dan deze blog en kom erachter of er interessante mogelijkheden voor jou tussen zitten!

1. Basisfuncties

Een aantal basisfuncties die de afgelopen twee jaar zijn geïntroduceerd zijn onder andere:

  • SAMENV. of Met deze functie kun je de tekst uit verschillende cellen samenvoegen. Deze functie lijkt veel op de functie TEKST.SAMENVOEGEN maar het verschil is dat SAMENV. naast celverwijzingen ook bereikverwijzingen ondersteunt. Dit werkt dus een stuk sneller!
  • COMBINEREN. Deze functie heeft veel weg van de join command in SQL. De functie laat je namelijk teksten van meerdere bereiken met elkaar combineren. Je kunt ieder item van elkaar scheiden door scheidingstekens te gebruiken. Met scheidingstekens bedoelen we één of meerdere tekens die tussen aanhalingstekens staan of een verwijzing naar een geldige tekstenreeks.
  • ALS.VOORWAARDEN. Met deze statement is Excel in staat om de grootste of kleinste waarde in een bereik aan te geven die aan een of meerdere criteria voldoet.

2. Draaitabel functies

Naast een aantal basisfuncties zijn er de afgelopen jaren ook een aantal handige draaitabel mogelijkheden bijgekomen:

  • Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om namen automatisch aan te passen in het werkblad;
  • De draaitabel geeft daarnaast automatische detectie van relaties aan;
  • Bovendien kan je de standaard indeling aanpassen naar je persoonlijke voorkeur;
  • Ook zijn er nu knoppen die ervoor zorgen dat je kunt inzoomen op je draaigrafieken;
  • En tot slot kun je namen automatisch aanpassen in bijvoorbeeld je werkblad.

3. Excel grafieken

Wist je dat Excel de laatste twee jaar ook twee nieuwe soorten grafieken heeft toegevoegd?

  • Trechterdiagram. Met een trechterdiagram kun je een grafiek maken die verschillende waardes aangeeft over verschillende periodes of fases. Denk bijvoorbeeld aan een trechter die de verschillende fases richting verkopen op je website aangeeft. Bovenin zou kunnen staan hoeveel consumenten je webpagina bezoeken, gevolgd door het aantal consumenten dat op een product klikken, gevolgd door het aantal consumenten dat producten in zijn of haar winkelmandje stoppen en tot slot het aantal consumenten dat daadwerkelijk producten kopen in jouw webwinkel.
  • Kaartgrafiek. Met deze grafiek ben je in staat om waarden met elkaar te vergelijken en categorieën weer te geven in verschillende geografische regio’s. Deze functie is vrij specifiek en vereist dan ook dat je gegevens geografische regio’s bevatten.

Trainingen Excel

Wist je dat Learnit negen verschillende Excel trainingen aanbiedt? Van de training Excel Basis tot aan Excel Expert en van Excel Draaitabellen, formules en functies tot aan Excel PowerPivot, Learnit heeft het allemaal in huis! Voor een compleet overzicht van onze Excel trainingen, klik hier voor meer informatie.