Poetin, Kim Jong-un, Loekasjenko, Trump. Vier namen van staatshoofden die vaak het nieuws halen door hun uitspraken. Typerend voor veel van deze wereldleiders in de 21e eeuw is dat zij niet bang zijn om hun macht te laten zien. Misschien komt deze uitspraak van Trump over immigranten uit Mexico je wel bekend voor: “Ik ga een grote muur bouwen, en geloof me, niemand bouwt betere muren dan ik en ik doe het ook nog eens goedkoop”. Dit is een uitspraak die heel duidelijk laat zien wat voor leider Trump is: recht door zee en macht staat vaak centraal. Het probleem met dit soort uitspraken is dat het lastig kan zijn om draagvlak te creëren ondere je publiek. Een oplossing hiervoor is leidinggeven vanuit inspiratie. Goede voorbeelden voor deze denkwijze zijn leiders als Martin Luther King en Nelson Mandela. Beide geliefd om hun vaak inspirerende speeches en hun vermogen om verbinding te creëren.

Inspirerend leiderschap op de werkvloer

Leidinggeven vanuit inspiratie zie je op de werkvloer steeds vaker opkomen. Tegenwoordig is er namelijk steeds meer ruimte om je eigen talenten en kwaliteiten te ontwikkelen en te gebruiken. Het blijkt niet alleen effectiever te zijn om op een inspirerende manier leiding te geven, het is ook nog eens efficiënter om collega’s een goed resultaat te laten behalen. Maar hoe wordt je nou een inspirerende leider? Lees hieronder 4 tips die jou kunnen helpen om je (inspirerende) leiderschapskwaliteiten ten volle te benutten:

1. Authenticiteit

Een inspirerende leider zijn, begint met jezelf zijn. Om anderen te kunnen inspireren, moet je eerst weten waar je zelf voor staat en wat je persoonlijke drijfveren zijn. Geen enkele leider is hetzelfde en dat is logisch, iedereen heeft andere kwaliteiten en wordt daarnaast door andere drijfveren gemotiveerd. Ga dus eerst bij jezelf na wie jij bent en waar jij voor staat, zodat je een krachtige boodschap aan anderen over kan brengen.

2. Creëer een diepere laag in je relaties

Als manager of leider op de werkvloer is het belangrijk om je eigen inspiratie over te brengen op jouw werknemers. Wanneer je spreekt vanuit je eigen inspiratie en passie, zorg je ervoor dat je een diepere laag creëert in je relatie met anderen. Dat werkt vaak verbindend op de werkvloer. Het resultaat is dat je een veilige omgeving creëert waarin vertrouwen, zelfstandigheid en zelfdenkende medewerkers centraal staan.

3. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een sleutel concept als het gaat om inspirerend leiderschap. Een leider die alles bepaalt voor andere mensen creëert geen draagvlak onder werknemers. Werknemers worden niet uitgedaagd als je ze precies verteld wat ze moeten doen, zonder dat ze zelf inspraak hebben. Benadruk daarom hoe belangrijk anderen zijn en hoe belangrijk het is dat zij zichzelf verder ontwikkelen, zodat zij zichzelf durven uit te spreken.

4. Kleine gebaren

Bij inspirerend leiderschap denken we vaak aan bekende speeches of grootse gebaren. Op de werkvloer hoeft dit echter helemaal niet zo te zijn. Het werkt beter om het hele jaar door je waardering voor je collega’s te laten zien door kleine, maar toch persoonlijke gebaren. Vraag bijvoorbeeld naar iemands zoon of dochter of knoop eens een gesprek aan over iemands favoriete sportclub.

Training Coachend leidinggeven

Wist je dat Learnit ook een training heeft over coachend leidinggeven? Tijdens deze 3-daagse training Coachend leidinggeven leer je je eigen persoonlijke coachingsstijl ontwikkelen. Hier leer je gebruik te maken van vaardigheden als exploreren, reflecteren, feedback geven maar ook confronteren. Verbeter je eigen leiderschapsstijl en haal het beste in anderen naar boven! Klik hier voor meer informatie.