Volgens de Dikke Van Dale betekent assertief 'zelfverzekerd en zelfbewust' zijn. Assertiviteit is het jezelf durven zijn. Assertieve personen zijn niet per definitie de mensen die het hardst roepen. Of mensen die altijd maar alleen voor zichzelf opkomen. Assertiviteit gaat namelijk om meer dan één persoon. Het gaat om de connectie en relatie tussen twee mensen. Assertiviteit is een manier om te communiceren en geen eigenschap die iemand al dan niet bezit. Wie assertief is komt op voor zichzelf, zonder daarbij de gevoelens van de ander tekort te doen. Assertieve mensen durven nee te zeggen, geven hun grenzen duidelijk aan en kunnen kritiek geven én ontvangen. Ze laten andere mensen altijd in hun waarde en respecteren de meningen en gevoelens van de ander.

Bij assertiviteit draait het om het sluiten van compromissen: in het midden uitkomen en win-win situaties. Assertieve mensen gaan niet altijd voor hun eigen winst, maar zorgen er wel voor dat hun visie voor iedereen duidelijk is. Wanneer je dus te agressief bent is dat nadelig voor je relatie met anderen. Als je te passief of subassertief bent, doe je jezelf tekort.

Wanneer je assertiever wilt worden, zul je je eerst bewust moeten worden van je eigen gedrag. Hoe ga je op dit moment om met anderen? Ben jij degene die altijd stuurt of luister je ook naar de mening van anderen? Naar je collega's of werknemers luisteren is zeer belangrijk. Daarbij is het belangrijk dat je niet alleen autobiografisch communiceert. Bij autobiografisch communiceren ben je alleen maar bezig met de reactie die jij dadelijk op het verhaal van de ander gaat geven. Het is juist belangrijk dat je luistert en ook echt doorvraagt.

Let daarom op jezelf wanneer je een gesprek aangaat. Doe dit op de werkvloer, maar ook vooral wanneer je met vrienden bent. Wat is jouw rol in de vriendengroep? Ben jij degene die altijd met alle ideeën komt en geen 'nee' accepteert? Of ben jij degene die altijd alles prima vindt en daardoor vaak niet doet wat je zelf wilt?

Wanneer je bewust bent van je eigen gedrag, kun je het gaan veranderen. Stap uit je normale patroon en kom eens iets meer voor jezelf op. Als je moeite hebt om assertief te zijn op je werk is het wellicht slim om eerst wat te proberen in je vriendengroep.

Vraag anderen ook vooral om tips en vraag ze hoe ze jou zien. Anderen kijken misschien net anders tegen jouw gedrag aan en laten je weer dingen zien die je eerst niet zag. Tot slot hoef je niet de meest assertieve persoon ter wereld te worden!

In onze training Assertiviteit: opkomen voor jezelf leer je zelfbewuster op te treden, mét respect voor anderen. Er wordt aandacht besteed aan het duidelijk kenbaar maken van je mening, er wordt geoefend met het niet uit de weg gaan van problemen en conflicten en je leert een pro-actieve houding aan te nemen. Na de training ben je beter in staat om jezelf te profileren, wat je zelfvertrouwen een boost geeft!