Onder zelfbeeld verstaan we het beeld dat je van jezelf hebt; de manier waarop je over jezelf oordeelt of de wijze waarop je jezelf ziet. Dit beeld wordt mede gevormd door de informatie die je van anderen krijgt over jezelf. Zij kijken immers ook naar je, gaan met je om en vormen een beeld van jou. Ze laten je merken hoe ze over je denken of geven hun oordeel over jouw gedrag. Het beeld dat jij van jezelf hebt komt niet altijd overeen met het beeld dat anderen van je hebben. Dit kan je soms onzeker maken. En de manier waarop je jezelf ziet, bepaalt voor een groot deel welke positieve of negatieve gevoelens je ten opzichte van jezelf koestert.

Het komt regelmatig voor dat mensen een verkeerd beeld van zichzelf hebben. Wanneer het beeld dat je van jezelf hebt grotendeels overeenkomt met het beeld dat anderen van je hebben, blijkt hieruit dat je jezelf meestal laat zien zoals je bent of wilt zijn. Zit er verschil tussen het beeld dat je van jezelf hebt en het beeld dat anderen van je hebben? Dan hoeft dit zeker niet te betekenen dat je jezelf niet goed kent of dat anderen je niet kennen. Je laat in verschillende situaties met verschillende personen namelijk ook verschillende kanten van jezelf zien.

Onzeker zijn over jezelf, hoe je overkomt op anderen of over je positie in een bepaalde situatie is heel normaal. Maar deze onzekerheid kan ook te ver doorslaan. Een gebrek aan zelfvertrouwen leidt snel tot een negatieve spiraal: je durft geen uitdagingen meer aan te gaan, legt de lat steeds minder hoog, wat weer leidt tot een verslechtering van je zelfbeeld. Op die manier wordt het steeds moeilijker om uit deze vicieuze cirkel te ontsnappen.

Om je hierbij te helpen hebben we een tweedaagse training Zelfvertrouwen ontwikkeld. In de training leer je de oorzaken van je gebrek aan zelfvertrouwen herkennen en wordt het belang van verbale en non-verbale communicatie in relatie tot jouw zelfbeeld onderstreept. Daarnaast wordt er in de training geoefend door middel van realistische rollenspellen uit de praktijk. Onderlinge feedback en video-analyse zorgen ervoor dat je oude gedragspatronen worden doorbroken. In de training gaan we onder andere aan de slag met de volgende onderwerpen:

  • Werken aan een realistisch zelfbeeld
  • Je eigen kwaliteiten en capaciteiten
  • Het belang van verbale en non-verbale communicatie in relatie tot jezelfbeeld
  • Een positieve mentale instelling (creëren en vast houden)
  • Oorzaken van verlies aan zelfvertrouwen (h)erkennen
  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Realistische doelen stellen
  • Angsten en uitdagingen
  • Het labellen van negatieve en positieve etiketten
  • Assertiviteit: opkomen voor uw eigen belangen
  • Omgaan met negativiteit en kritiek

Wil je meer weten over onze aanpak en de trainingsmogelijkheden? Neem dan een kijkje op onze trainingspagina of neem contact op met één van onze adviseurs via info@learnit.nl.