Neurolinguïstisch programmeren: 5 vragen aan Learnit trainer Rob

Afgelopen week vond het gratis webinar ‘Wat is NLP? En wat heb je eraan?’ plaats. Hierin legde trainer Rob in grote lijnen uit wat neurolinguïstisch programmeren (NLP) precies inhoudt. Donderdag 1 oktober zal er een 3-uur durend webinar plaatsvinden, waarin Rob wat dieper ingaat op de stof rondom NLP. Lees hier in een kort interview alvast wat de visie van trainer Rob is op NLP.

1. "Wat houdt Neurolinguïstisch programmeren volgens jou in?"

Rob: “NLP houdt wat mij betreft in dat je aan het stuur zit van je eigen leven. In plaats van achterin de auto en meerijdt. Het is een methode die bloot legt waar je tegenaan loopt en je daarnaast helpt om de oplossing te vinden.”

2. "Wat is volgens jou de grootste misvatting over NLP?"

Rob: “Dat het zweverig of vaag is.”

3. "Heb je een voorbeeld hoe je zelf NLP toepast in de praktijk?"

Rob: “Ik doe het iedere dag. NLP stelt bijvoorbeeld dat er een persoonlijke beleving zit achter iemands woorden. Er zit vaak veel verstopt in wat iemand zegt. Dat kun je non-verbaal zien, maar ook horen aan bijvoorbeeld woordkeuze. Ik stel dus geregeld gerichte vragen - in NLP stijl - en dat levert me op dat ik beter begrijp wat de ander echt bedoelt. Dat maakt de band met de mensen om me heen beter.”

4. "Waarom werkt NLP echt volgens jou?"

Rob: “Omdat ik zelf heb ervaren dat het werkt en deelnemers aan trainingen achteraf ook vaak zeggen dat het ze helpt. Dat is het beste antwoord dat ik heb. Er wordt ook negatief geschreven over NLP. Dat het helemaal niet werkt bijvoorbeeld. Ik zie het zelf iets genuanceerder. NLP is een bak met methodes en technieken. Een groot aantal daarvan gebruik ik en ik merk dat ze voor me werken. Er zijn er ook een aantal die ik niet zo interessant vindt, niet zo goed begrijp of waar ik de waarde niet van zie. Die gebruik ik dus ook niet. Dat betekent wat mij betreft dat er een hele hoop prachtige dingen in zitten die prima werken. En zo haalt iedereen weer iets anders uit NLP dat voor hem/haar op dat moment relevant is en waarde heeft. Ik heb sommige NLP theorieën wel 20 keer doorgelezen. En ik haal er iedere keer weer wat anders uit, omdat ik op dat specifieke moment in mijn leven weer met andere dingen bezig ben.”

5. "Wat komt er aan bod in het vervolg webinar NLP?"

Rob: “In het vervolg webinar gaan we aan de slag met technieken om jezelf en de ander beter te leren kennen, betere vragen te leren stellen en meer grip op je eigen emoties te krijgen.”

Heb je de introductie webinar Wat is NLP? En wat heb je eraan? gemist, stuur dan een mailtje naar info@learnit.nl om de link voor het webinar te krijgen. Wil jij nog veel meer weten over NLP? Schrijf je dan hier in voor het vervolg webinar NLP! Ben je daarnaast geïnteresseerd in de tweedaagse cursus Neurolinguïstisch programmeren (NLP): een introductie? Klik dan hier.