Normaal gesproken heb je elke dag genoeg energie om de dag door te komen, omdat we in het ritme van de dag en nacht onze balans vinden. Dit betekent niet dat het peil van de energie de hele dag hetzelfde is, maar het schommelt veel. Bij het maken van je planning kun je rekening houden met je energieniveau, waardoor je een meer realistische planning kunt maken!

Het denkwerk en de moeilijke taken kun je het beste doen op het moment dat je veel energie hebt. Voor meer dan 90% van de mensen is dit de ochtend, vooral tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Vroeg in de middag neemt de energie bij veel mensen af, beter bekend als de after-lunch-dip. Op dit moment kun je het beste doe-werk doen of weinig belastend werk. Tussen 15.00 uur en 17.00 uur stijgt de hoeveelheid energie vaak weer een beetje.

Het is dus belangrijk om voor jezelf te ontdekken op welke momenten van de dag je het meeste energie hebt, vervolgens kun je werk overeenkomstig indelen. Hierna kun je een ritme ontwikkelen met afwisselend doen en denken, bijvoorbeeld in periodes van twee uur. Daarnaast kun je, als je op de hoogte bent van je energiepatroon, de stoplichtmethode toepassen.

  • Rood licht: Bij het hoogste energieniveau doe je denkwerk en moeilijke, belangrijke taken. Naar collega’s kun je aangeven dat je deze periode niet gestoord wilt worden en of iemand anders jouw telefoontjes eventueel overneemt. Op deze manier heb jij genoeg focus voor de belangrijke taken.
  • Oranje licht: Bij een redelijk energieniveau kunnen collega’s je storen als het dringend is en beantwoord je je eigen telefoontjes.
  • Groen licht: Bij weinig energie kun je je bezig houden met doe-werk en makkelijke taken. In deze fase is het niet erg om gestoord te worden.

Bij een constant gebrek aan energie, kunnen er andere dingen aan de hand zijn. Teveel niet-energiegevende dingen doen kan een mens uiteindelijk volledig uitputten, waardoor het belangrijk is dat je werk doet wat je voor het grootste gedeelte energie geeft. Dit is ook een reden waarom mensen die plezier hebben in hun werk, minder of geen stress ervaren.

Tot slot zijn er natuurlijk ook tips om je energiepatroon optimaal te laten werken, zoals een goed eetpatroon, het nemen van voldoende pauzes, voorzichtig zijn met alcohol en het fit houden van je lijf.

Cursus Timemanagement

Wil jij meer leren over planning, je energielevel op peil houden of timemanagement in het algemeen? Learnit biedt de 2-daagse training Timemanagement aan, waarbij je aan de slag gaat met het onderscheiden van urgente taken, prioriteiten stellen en keuzes maken, en structuur aanbrengen in je werkzaamheden. Assertiviteit, delegeren en stresshantering zijn vaardigheden die centraal staan. Wil je meer lezen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze training? Klik dan hier om de opleidingspagina te bekijken of schrijf je direct in.