Optimaliseer je sollicitatievaardigheden en vergroot je kans op succes! Leer indruk maken vanaf de eerste handdruk, beheers presentatietechnieken, ontwikkel zelfverzekerdheid en overtuigingskracht.

 • Kleine groepen
 • Ervaren docent
 • Online mogelijk
 • Praktische training

De eerste indruk die je maakt is vaak bepalend, met name bij solliciteren. Op het moment dat je de hand van je gesprekspartner schudt, heeft deze zijn of haar oordeel al klaar. Is het een positief oordeel, dan hoef je dat in het gesprek 'alleen maar' vast te houden. Zo niet, dan moet je extra hard werken om het in jouw voordeel te veranderen.

In de training Sollicitatiegesprekken: succesvol solliciteren leer je presentatietechnieken voor de belangrijke eerste indruk, rust te brengen in het gesprek, en jezelf zelfverzekerd en overtuigend neer te zetten tijdens het sollicitatiegesprek. Kortom, wij trainen jou in de vier pijlers van effectief solliciteren: zelfkennis, presentatie, overtuigingskracht en voorbereiding:

 • Zelfkennis: waarom wil je deze baan? Waarom ben jij de juiste persoon? Je kunt je toekomstige werkgever pas overtuigen als je zelf weet wie je bent, wat je kunt en wat je wilt.
 • Presentatie: wat is je houding? Hoe kom je over? Welke kleding past bij jou? Dat leer je van elkaar tijdens oefeningen en rollenspelen die we op video opnemen.
 • Overtuigingskracht: waarom is het jóúw baan? Hoe vertel je wie jij bent? Hoe beantwoord je vragen? De training behandelt gangbare sollicitatievragen, maar leert je ook omgaan met lastige vragen en laat zien welke vragen je zelf kunt stellen.
 • Voorbereiding: bij welk bedrijf en op wat voor een functie solliciteer je? Wie is je gesprekspartner? Een personeelsfunctionaris wil andere dingen van je weten dan een afdelingshoofd. De eerste gaat bijvoorbeeld in op je persoonlijke vaardigheden, terwijl de tweede meer vakinhoudelijk is gericht.

Onderwerpen

 • Voorbereiding: alles over jouw toekomstige baas
 • Lichaamstaal: houding en uiterlijk
 • Persoonlijke presentatie: kleren maken de man/vrouw
 • Spreken: leer je stem te gebruiken
 • Voorstellen: vertel wie jij bent
 • Valkuilen: wat je zeker niet moet doen
 • Gesprekstraining: vraag en antwoord
 • Binnenkomen: brief en CV

Lesmethodiek

In de training wisselen we af tussen concreet ervaren, experimenteren met gedrag en technieken, reflecteren en theorie verkennen. Hiermee sluit het trainingsprogramma goed aan op alle type deelnemers. Er zit veel actie in de training, zodat je daadwerkelijk ervaart wat het effect is van nieuw gedrag. Dit maakt de herkenning van succes mogelijk. Daarnaast benadrukken we dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen groeiproces en hier het eigenaarschap over moet nemen. In onze training nodigen wij je uit om continue te reflecteren en verbanden te leggen met de praktijk. Ons streven is het inzicht te vergroten en je zelf de vertaalslag te laten maken. Dit zal de kans op werkelijke gedragsverandering vergroten.

Doelgroep

Deze training is bij uitstek geschikt voor deelnemers die het gevoel hebben veel kansen onbenut te laten bij sollicitatiegesprekken, zenuwachtig zijn voor sollicitatieprocedures en hun kansen willen vergroten op de arbeidsmarkt.

Voorkennis

Er is geen voorkennis vereist voor deze training.

Maatwerk

De cursusomschrijving hierboven geeft je een goede indicatie van hoe de training eruit zal komen te zien. Toch kan de inhoud iets verschillen per training, afhankelijk van de voorkennis, praktijkervaring en leerdoelen van de deelnemers. In individuele intakegesprekken voorafgaand aan de training worden de leerdoelen van de deelnemers geïnventariseerd. Op basis daarvan wordt het definitieve programma van de training bepaald.

Opmerking

Voor de mensen die niet in de gelegenheid zijn de training te volgen, maar toch graag meer willen leren over succesvol solliciteren, hebben wij een gratis online cursus ontwikkeld.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname.

De beste training voor jou

Bij Learnit vind je altijd een training waarmee je verder komt. Van (technische) IT skills tot communicatie of persoonlijk leiderschap. Daarbij kan je kiezen uit de trainingsvorm die jij het prettigst vindt: een klassikale training, een maatwerktraining bij jou op kantoor, een online cursus of een e-learning. Wij hebben voor iedereen de juiste training en trainingsvorm. Want leren op de manier die het best bij jou past, zorgt voor de beste resultaten.

Waarom kiezen voor een training bij Learnit?

 • Altijd en overal persoonlijk

  Persoonlijke aandacht en een prettige sfeer. Of je nou een cursus volgt bij ons, op kantoor of op je pc, wij zorgen dat je je genoeg thuisvoelt om je grenzen te verleggen.

 • Gewoon doen!

  Nieuwe mogelijkheden ontstaan als je in beweging komt. Scherp blijft. Steeds nieuwe stappen zet. Wij stimuleren je om de stap te wagen en er echt voor te gaan.

 • Groeien door kennis en inspiratie

  Ontdek iets nieuws. Versterk je kwaliteiten. En kies je eigen weg. Wij helpen je groeien met trainingen en leervormen die echt bij jou passen.

 • Skills voor de toekomst

  We denken altijd in mogelijkheden en win-win. En we werken elke dag aan nieuwe oplossingen voor morgen. Door opleidingen te bieden waarmee jij goed voorbereid bent op de toekomst.

 • Samen werken aan kwaliteit

  Aan loze beloftes doen wij niet. Maar wel aan kwaliteit, kennis en ervaring. Een breed cursusaanbod mogelijk gemaakt door onze geïnspireerde medewerkers en trainers.

 • Begrijpen en begrepen worden

  We luisteren naar wat er bij jou leeft. Waar jij behoefte aan hebt. Want daar begint onze oplossing, ons maatwerk. Elkaar goed begrijpen en helder communiceren, daar geloven wij in.

Bekijk meer over Learnit

Samen verder komen

Een training volgen bij Learnit betekent samen leren. Samen met jouw ervaren trainer, samen met je cursusgroep of samen met je collega’s. En of je de training nou thuis, op jouw kantoor of op één van onze trainingslocaties volgt, wij zijn altijd bereikbaar om je te helpen. Onze kennis met jou te delen op zo’n manier dat jij er echt wat aan hebt. Samen verder komen door persoonlijke aandacht en elkaar goed begrijpen; daar geloven wij in.

Direct toepassen in je werk

Theorie uit een boekje leren waar je vervolgens weinig mee kan in je werk? Niet bij Learnit! Welke training je ook volgt bij ons, je kan er direct mee aan de slag op je werkplek. Door jouw unieke leerdoelen die je aan het begin van de training samen met de trainer bepaalt. Door de afwisseling van theorie en (interactieve) praktijkopdrachten. En door de uitdagingen waar jij tegenaan loopt in je dagelijks werk mee te nemen naar de training.

Referenties

Wat anderen zeggen over deze training

Cursus Succesvol solliciteren referenties - Gemiddeld cijfer 8.3

 • "Prima cursus waarbij je zelfverzekerd naar een sollicitatie kunt gaan. Ik kan een ieder die na lange tijd weer gaat solliciteren deze cursus aanbevelen."

  - Succesvol solliciteren
 • “De docent keek heel goed naar mijn non-verbale gedrag en gaf daar tips over hoe ik dat kon veranderen. Door mijn presentatie van mijzelf op film te zetten, kon ik zelf zien hoe ik het deed. Ze vroeg mij toen om zelf een reactie te geven over wat ik van het geheel vond. Op deze manier besef jij juist heel goed waar het probleem zit.”

  P.C. van Eyndhoven, Parcival College- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.4
 • “Het is altijd even afwachten wat voor training je kunt verwachten maar deze training overtrof mijn verwachtingen! Een professioneel bedrijf met een heel gedreven en ervaren trainster. De training gaat in op je persoonlijke leerdoelen en samen met de trainster en de andere cursisten ga je hiermee aan de slag. De persoonlijke benadering en de goede sfeer spraken me aan. Tegelijkertijd is het een intensieve training maar zeker het volgen waard.”

  E.M. Kielstra, Belastingdienst- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.6
 • “Een praktische, nuttige, intensieve en gevarieerde training.”

  G. van Steek- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.9
 • “Zeer nuttige training. Behandelt alle facetten van solliciteren. Kundige en professionele trainer, die betrokkenheid toont.”

  P. Steinbusch- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “De docent was enthousiast en deskundig. De inhoud en lesmaterie was goed gekozen, praktisch en doelgericht.”

  S. Reid, Welzijn Scheveningen- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.8
 • “Allereerst wil ik de organisatie en daarmee de docente bedanken voor deze training. Daarnaast wil ik ook de medecursisten bedanken voor hun openheid, hun kwetsbaarheid en hun feedback. Deze training is heel goed opgezet, waarbij er niet alleen wordt ingegaan op de theorie, maar voornamelijk ook op het praktische deel. Zelf houd ik er niet van om te worden opgenomen op video. Het is heel confronterend, maar zeer leerzaam. Positieve aandachtspunten worden meegegeven. Aandachtspunten waar je echt wat aan hebt om succesvol te kunnen solliciteren.”

  M. Woelkens, Dienst Uitvoering Onderwijs- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.3
 • “Learnit heeft heel snel verbeterpunten voor tijdens mijn sollicitatiegesprekken kunnen aanwijzen. Ik heb de adviezen en bijbehorende techniek toegepast bij mijn eerstvolgende sollicitatie en het was meteen raak!”

  M. Langelaar- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.6
 • “Het was heel intensief en pittig, maar wel heel erg leerzaam. Ik kan het zeker andere mensen aanraden, je steekt er veel van op. En je leert toch nog heel veel over jezelf. De training wordt gegeven door een zeer gedreven en deskundig persoon, die je op een leuke manier weet te motiveren.”

  Y. Bekkers- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “Het was een leerzame training. Vooral het gebruik van video-opnamen en het terugkijken daarvan was nuttig, omdat je je daardoor bewust wordt van hoe je overkomt tijdens een sollicitatiegesprek en ook direct verbeteringen in je presentatie kan aanbrengen.”

  M. Barendse- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.9
 • “Een waardevolle aanvulling op de voorbereiding van een sollicitatiegesprek.”

  R. Meinders, Luchtverkeersleiding Nederland- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “Het werken met het kwaliteiten kwadrant vond ik verrassend. In een sollicitatiegesprek komt dit meestal ook naar voren. De tip is om je goed te werken met voorbeelden waarin een van je kwaliteiten op de voorgrond staat.”

  Rini Nellissen, GCA- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.1
 • “De inhoud van deze training heb ik als leerzaam ervaren. De video-opname heb ik best wel confronterend gevonden, je ziet hoe je houding is en ook hoe je spreekt.Een leerzame training, waar je zeker iets van opsteekt.”

  I.O. Seleky, Waterschap Groot Salland- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.7
 • “Het werken met de camera is confronterend maar zeer effectief. Samen bepaal je je sterke en zwakke punten aan de hand van de opnamen. Zodoende komt er snel boven water waar je aan tekort schiet. Door dit punt aan te pakken kun je snel je doelstellingen bereiken. Daarnaast krijg je technieken en tips om je zelf goed neer te zetten en een goede indruk achter te laten. Ik heb in deze 2-daagse cursus zeer veel opgestoken over het gehele traject van een sollicitatie en ben nu beter in staat om een sollicitatie aan te gaan met een goed resultaat.”

  W. Verhagen, Verhagen Belastingadvies & Consultancy- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.4
 • “Effectieve training waarin je veel leert over solliciteren en jezelf.”

  M. Laarman, Stedin- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.4
 • “Opdrachten en oefeningen sloten aan bij de wensen van de cursisten. Uitstekende docent, past programma aan aan wensen cursiten”

  A. van de Kant, Stichting Cordaan- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.7
 • “Prima training waarin alle aspecten die komen kijken bij het solliciteren aan de orde komen. Van brief tot gesprek. Er wordt gebruik gemaakt van video, wat confronterend, maar leerzaam is.”

  A. Medema, Enexis- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.4
 • “De koe wordt bij de horens gevat. Heel snel wordt in kaartgebracht waar je persoonlijke knelpunten liggen bij sollicitaties in gesprekken en op papier. En door de training worden je de 'tools' meegegeven om te verbeteren. Enzo je kans op succes bij sollicitaties vergroot.”

  J. Vrolijk, Eurofins Medinet- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.6
 • “Een traning waarbij ik veel uit mijn zelf heb weten te halen. Zoals het enthousiast vertellen over wat ik zoal goed in ben, wat ik voor de traning niet deed.”

  J. Slijkhuis, ArjoWiggins- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.9
 • “Door de training heb ik zin gekregen om te gaan solliciteren. Een groot pluspunt vond ik dat de inhoud van de training grotendeels was samengesteld op basis van de leerdoelen van de kandidaten. Er was veel aandacht voor de cursist. De docent was zeer deskundig en professioneel en wist de informatie goed over te brengen. Het was een zeer prettige training. Ik ben met alleen maar relevante informatie naar huis gegaan!”

  J. Dunnink, Dienst Landelijk Gebied- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.4
 • “Met deze leerzaame traning 'solliciteren' zullen mijn kansen op de arbeidsmarkt zeker toenemen!”

  B. Wappner, Rotterdam Weena- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “De training die ik gevolgd heb bij Learnit vond ik prima. Goede inhoud/opbouw en iedereen kwam aan bod.”

  M. Stil, Stichting Cordaan- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.1
 • “Deze sollicitatietraining voldeed geheel aan mijn verwachtingen; de cursus was volledig, zeer persoonlijk en leerzaam. Zeker een aanrader voor wie moeite heeft met solliciteren. Ik ben met een goed gevoel over mezelf naar huis gegaan.”

  G. Paulissen, Croonen B.V.- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.9
 • “De training is naar mijn mening leerzaam en dekt de inhoud van een echte sollicitatie.”

  J. Devilee, Luchtverkeersleiding Nederland- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.0
 • “Vooraf heb je een intake gesprek met degene die de training verzorgt. Je kunt tijdens dit gesprek je leerdoelen kenbaar maken. Mijn ervaring met de training is dat mijn leerdoelen volledig aan bod zijn gekomen en ik met een goed gevoel naar huis ging. De handvatten die ik tijdens de training heb gekregen zijn zeer zeker toepasbaar in de praktijk.”

  R. van Basten, SPF Beheer- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.0
 • “De training heeft mij geholpen met een veel zekerder gevoel aan het hele sollicitatieproces te beginnen.”

  D. Siebes, H. Bletz- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.4
 • “Een doelgerichte training in een kleine setting. Als individu kom je goed aan bod. De training is gericht op de toepassing in de praktijk. De inzet is gericht op de actuele vraag. Oefeningen richten zich daar ook op.”

  K. Jedema, Ministerie van Financiën- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “Als u nog niet positief een sollicitatiegesprekken ingaat en u bent onzeker over uw communicatie met het solliciteren, doet u er goed aan deze cursus te volgen. Zelf ben ik nu een stuk positiever en beter voorbereid op aankomende gesprekken.”

  R. Witteveen- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.1
 • “Professionele organisatie met vakbekwame trainers.”

  R.L. Berentsen, Arjowiggins- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.9
 • “Ik was op zoek naar mogelijkheden omtrent het nieuwe solliciteren. Ik heb zeer weinig ervaring in solliciteren (altijd via via aan banen gekomen). Door deze cursus (met video) heb ik een beter gevoel gekregen over wat ik kan en moet uitstralen, in plaats van zenuwachtig en onzeker een sollicitatiegesprek in te gaan. In het begin confronterend (met jeze lf), maar na de cursus gewoon jezelf zijn en dat uitstralen!”

  M. Admiraal, Aviateur Banketbakkerijen- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.0
 • “Deze cursus is heel erg geschikt om inzicht te krijgen in je zwakke punten wat betreft solliciteren. Het helpt je om voor je zelf helder te krijgen: hoe kom je over, wat zijn je sterke en verbeterpunten en hoe presenteer je dezein een sollicitatiegsprek. Het unieke van deze cursus is, is dat er een zeer kortstondig samenwerkingsverband wordt gecreeerd waarin de cursusten in alle eerlijkheid en vertrouwelijkheid kunnen werken aan hun sollicitatietechnieken. En daarbij werd de humor ook zeker niet vergeten!”

  L. van Mameren- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.1
 • “Professionele organisatie, alles keurig geregeld.”

  A. van de Velde, BP Europe SE- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “Het is een zeer leerzame, spannende cursus. Echt de moeite waard, niet alleen voor mensen die moeten solliciteren maar ook voor als je later moet gaan solliciteren. Wij hadden echt een super, knappe en slimme vrouw als docente.”

  E. Dijkstra, Ministerie van Defensie- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.3
 • “Erg nuttige training met een zeer bekwame 'docent'. Het hele sollicitatieproces wordt in een logische volgorde behandeld en de persoonlijke leerdoelen komen voldoende aan bod. Ik heb er erg veel aan gehad, vooral ook alle feedback van de docent en andere cursisten vond ik erg waardevol en jezelf terugzien op video en dat daarna terugzien en bespreken (ook erg confronterend). Ik heb genoeg handvaten aangereikt gekregen om weer vol goede moed aan het solliciteren te gaan!”

  S. Devillé- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 9.0
 • “De training vond ik zeer de moeite waard. Sluit prima aan op mijn behoefte, om goed voorbereid naar een sollicitatiegesprek te gaan. Belangrijke verbeterpunten voor mij werden 'ontdekt' en behandeld (middels rollenspel en praktische oefeningen). De training kan ik zeker aanbevelen!”

  G. Pütz- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 8.7
 • “Erg pittig. Je leert jezelf beter kennen. Op het eind van de cursus ben je in staat een goed sollicitatiegesprek te voeren door datgeen je geleerd hebt toe te passen.”

  S. Ferwerda, ING- Succesvol solliciteren
  Beoordeling 7.9

Learnit referenties

Bekijk alle trainingen