Cursus Tekstschrijven voor intranet en internet
 • Kleine groepen
 • Covid-19 veilig
 • Ervaren docent
 • Online mogelijk
 • Praktische training

Aandacht van de lezer vasthouden, daar draait het om op het web. Eén muisklik en de lezer is weg. In deze training leer je aansprekende teksten schrijven en overtuig je de lezer met gemak.

Ja, ik wil meer weten

“Met de cursus is werken met kleine groepen beter zodat je optimale aandacht kunt krijgen. Goede balans qua theorie en praktijk.” - Be­oor­de­ling: 7.3

learnit Tekstschrijven voor intranet en internet

Cursus Tekstschrijven voor intranet en internet

Aan teksten op het scherm worden andere eisen gesteld dan aan teksten op papier. De lezer is nog ongeduldiger en verwacht snel een antwoord op zijn vragen. Bovendien wil het oog ook wat: meer dan bij papier doet het ertoe hoe je boodschap eruitziet. Ieder scherm biedt idealiter een hapklare brok informatie, 'iets te zien' en 'iets te doen'. De training Tekstschrijven voor intranet en internet van Learnit biedt je handvatten voor een doordachte portionering en optimale verwoording voor op het scherm.

De training Tekstschrijven voor intranet en internet is gericht op beginnende en meer ervaren schrijvers die ook voor het scherm gaan schrijven. Daarvoor brengen wij eerst samen in kaart wat je organisatie, producten en publiek kenmerkt. Daar zoeken wij woorden en beelden bij. Selecteren en structureren is de volgende stap: welke informatie is meteen relevant, en voor welke moet de bezoeker doorklikken? Ten slotte leer je hoe je aansprekend, overtuigend en activerend formuleert.

Onderwerpen

Hieronder vind je een overzicht van onderwerpen die aan de orde komen in de training Tekstschrijven voor intranet en internet. Dit programma kan aangevuld worden met onderwerpen van de deelnemers die uit de intake naar voren komen.

 • Wat kenmerkt mijn organisatie? Hoe willen wij overkomen op onze websitebezoekers? Wie zijn dat?
 • Wat is de boodschap? Welke informatie brengen wij over via het intranet/op internet?
 • Hoe trek ik de aandacht? Hoe komen websitebezoekers bij mijn tekst?
 • Wat kun je leren van de contentmarketeers? Een copyplatform, een tone of voice, SEO?
 • Hoe portioneer ik mijn boodschap in behapbare brokken?
 • Hoe structureer ik? Wat is scanbaar schrijven? Wat komt eerst? Waarmee sluit ik af?
 • Wat wil ik dat mijn lezer doet? Hoe activeer ik mijn lezer? Hoe verlaag ik de drempel?
 • Storytelling, blogging, infographics... is dat wat voor mij, mijn organisatie, mijn doelgroep?
 • Hoe formuleer ik bondig en prettig leesbaar?

Lesmethodiek

Deze training is bij uitstek praktijkgericht. Tijdens de training ga je uit van je eigen organisatie, producten en (beeldscherm)communicatie. Samen met de trainer en de andere deelnemers breng je daarvoor de wensen en vereisten in kaart. Je past je nieuwe kennis en inzichten meteen toe op boodschappen en berichten voor jouw werkpraktijk. Vanzelfsprekend wisselen we luisteren, schrijven, delen en herschrijven af.

Doelgroep

De training Schrijven voor intranet en internet is geschikt voor iedereen die voor zijn werk beeldschermteksten schrijft. Bijvoorbeeld: nieuwsberichten, productinformatie, publieksvoorlichting, blogs, advertenties. De training is toegespitst op de digitale wereld die een snel antwoord vraagt, meteen boeit en reacties mogelijk maakt.

De training richt zich vooral op het Nederlandse taalgebied. Maar schrijven voor het beeldscherm is internationaler dan je denkt. Als jij voor je werk ook Engels, Duits of Frans moet schrijven, kun je met de meeste tips toch goed uit de voeten.

Schrijf je voornamelijk (digitale) een-op-eencommunicatie zoals e-mailberichten en offertes, dan is de training Klantgericht schrijven misschien beter voor jou. Voor langere teksten met een grote rol voor overtuigen met argumenten kun je bij de training Heldere teksten schrijven terecht. Wil je vooral inhoudelijk op ideeën komen of experimenteren met stijl, stemming en woordkeus? Misschien vind je de training Commercieel en creatief schrijven dan (ook) interessant.

Belangstellenden die voornamelijk vragen hebben over foutloos schrijven, bevelen wij de training Nederlandse spelling en grammatica van harte aan.

Neem gerust contact op met Learnit om je te laten adviseren!

Maatwerk

De onderwerpen hierboven krijgen zeker aandacht omdat ze direct bijdragen aan beter leesbare webteksten die de websitebezoeker gerichter informeren en activeren. Hoe het programma precies ingevuld wordt, hangt verder af van de intakes die de trainer kort voor de trainingsdata afneemt, per mail of telefonisch. Je kunt dus zeker aandachtspunten aandragen.

Heb je in je team of op de afdeling collega's die met dezelfde vragen rondlopen? Of wil je een training die nog meer is afgestemd op jouw werkpraktijk en/of die van je collega's? Neem dan contact op om de maatwerkmogelijkheden te bespreken.

Taal

De training wordt standaard verzorgd in het Nederlands. De trainer beheerst de Engelse taal. Er kan gebruik gemaakt worden van Engelstalig cursusmateriaal. Bij inschrijving van minimaal 3 deelnemers kan de training ook geheel in het Engels verzorgd worden.

Investering

Vermelde prijzen zijn per persoon, inclusief cursusmateriaal. Bij de trainingen op locatie is een lunch inbegrepen.

Op locatie Online
Duur 1 dag
Prijs per dag, excl. btw € 550,- € 465,-
Totaal, incl. btw € 665,50 € 562,65

Certificaat

Na afronding van de training wordt een Learnit-certificaat uitgereikt als bewijs van deelname. (Dit geldt niet voor AXELOS trainingen)


Online

We organiseren deze training ook online. Hiervoor maken we gebruik van Webbex of Zoom. Inloggen met Skype is ook mogelijk. Op verzoek kan deze training ook met Microsoft Teams worden georganiseerd.

De training duurt 1 dagen.

 • Tot een jaar na de training mag je gratis nóg een keer deelnemen.
 • Tegen bijbetaling van de cateringkosten mag je ook nog aan een klassikale training meedoen.

Referenties

De cursus Tekstschrijven voor intranet en internet is beoordeeld met een gemiddelde van 8.2.

"Prima cursus waarin de trainer een duidelijke presentatie gaf met aanwijzingen en tips. Er was ook ruimte voor feedback. Het lesmateriaal en naslagwerk is prima."

- Tekstschrijven voor intranet en internet

"Een praktische training met veel ruimte voor persoonlijke vraagstukken waar je mee worstelt. Praktische tips over zowel de formulering van de boodschap, als de techniek van het overbrengen."

- Tekstschrijven voor intranet en internet

“Met de cursus is werken met kleine groepen beter zodat je optimale aandacht kunt krijgen. Goede balans qua theorie en praktijk.” - Be­oor­de­ling: 7.3

W.R. Titawano, Reed Business - Tekstschrijven voor intranet en internet

“Voor het schrijven van eigen websites of intranet berichten te plaatsen is het een goede en duidelijke cursus.” - Be­oor­de­ling: 7.1

M. Tromp, Detailresult Services - Tekstschrijven voor intranet en internet

"De training heeft in een kleine setting plaatsgevonden. Hierdoor krijg je volledige aandacht en kan er ook op jouw vragen en die van je collega ingegaan worden. Er is optimaal gebruik gemaakt van de tijd, er mocht zelfs nog wel een dag extra bijkomen. Er was een prettige deskundige trainer aanwezig."

- Tekstschrijven voor intranet en internet

"Een goede training voor als je niet goed weet hoe je een tekst voor het Intranet of Internet in elkaar moet zetten. De trainer heeft veel ervaring met goede voorbeelden en zet je flink aan het werk. Ook na deze dagtraining moet je aan het werk om een slag in jouw eigen vaardigheden te kunnen slaan."

- Tekstschrijven voor intranet en internet