« Terug naar alle thema's

Trainingen Personeel & organisatie

Het optimaal benutten van de mogelijkheden van je medewerkers leidt tot betere prestaties van je organisatie. Om de persoonlijke en professionele ontwikkeling van je personeel in goede banen te leiden, is een heldere aanpak onmisbaar. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk genoeg zijn? En hoe selecteer je de juiste mensen? Je leert het in onze P&O-trainingen.

“Een training met persoonlijke aandacht voor de deelnemers, in een prettige omgeving en een goede locatie.” Training: Functionerings- en beoordelingsgesprekken voeren - Beoordeling: 8.2

H. Bleeker, Gemeente Landsmeer

"I like this kind of trainings, so I consider it should be done more often" Training: Plannings-, functionerings- en beoordelingsgesprekken - Beoordeling: 0

“De Roos van Leary, heel erg nuttig! Als je dat begrijpt, is communiceren een stuk makkelijker.” Training: Gesprekstechnieken - Beoordeling: 9.2

S.J.G. Bieman, Gemeente Alkmaar

“Een zeer interessante, leerzame en ook leuke training waar iedereen wat aan heeft. Daarnaast voldeed ook de trainer aan al mijn verwachtingen en wist ze de stof helder, duidelijk, interactief en op leuke, leerzame manier over te brengen. Een absolute aanrader voor iedereen die beter wil leren communiceren.” Training: Gesprekstechnieken - Beoordeling: 0

Ronald Jacobs, Medicamus Facilitair B.V.

“Je leert op een hele leuke ontspannen manier om te gaan met gespreksvormen. Er wordt behoorlijk veel geoefend met de vele soorten gesprekken die er zijn. Omdat de oefeningen gefilmd worden, krijg je een goed beeld van wat er goed gaat en wat er minder goed gaat wanneer het later weer in beeld gebracht wordt.” Training: Gesprekstechnieken - Beoordeling: 7.6

C. Koorevaar, Du Pont de Nemours

“Goede indruk van Trainer en organisatie. Tijdens de training krijg je goede tips mee om toe te passen in de praktijk.” Training: Gesprekstechnieken - Beoordeling: 8.3

Friso Bakker, Carrefour Welzijnsgroep Noordoostpolder

[link]

Leiderschap vanuit macht of toch vanuit inspiratie?

Poetin, Kim Jong-un, Loekasjenko, Trump. Vier namen van staatshoofden die vaak het nieuws halen door hun uitspraken. Typerend voor veel van deze wereldleiders in de 21e eeuw is dat zij niet bang zijn om hun macht te laten zien. Misschien komt deze uitspraak van Trump over immigranten uit Mexico je wel bekend voor: “Ik ga een grote muur bouwen, en geloof me, niemand bouwt betere muren dan ik en ik doe het ook nog eens goedkoop”. Dit is een uitspraak die heel duidelijk laat zien wat voor leider Trump is: recht door zee en macht staat vaak centraal. Het probleem met dit soort uitspraken is dat het lastig kan zijn om draagvlak te creëren ondere je publiek. Een oplossing hiervoor is leidinggeven vanuit inspiratie. Goede voorbeelden voor deze denkwijze zijn leiders als Martin Luther King en Nelson Mandela. Beide geliefd om hun vaak inspirerende speeches en hun vermogen om verbinding te creëren.

Inspirerend leiderschap op de werkvloer

Leidinggeven vanuit inspiratie zie je op de werkvloer steeds vaker opkomen. Tegenwoordig is er namelijk steeds meer ruimte om je eigen talenten en kwaliteiten te ontwikkelen en te gebruiken. Het blijkt niet alleen effectiever te zijn om op een inspirerende manier leiding te geven, het is ook nog eens efficiënter om collega’s een goed resultaat te laten behalen. Maar hoe wordt je nou een inspirerende leider? Lees hieronder 4 tips die jou kunnen helpen om je (inspirerende) leiderschapskwaliteiten ten volle te benutten:

1. Authenticiteit

Een inspirerende leider zijn, begint met jezelf zijn. Om anderen te kunnen inspireren, moet je eerst weten waar je zelf voor staat en wat je persoonlijke drijfveren zijn. Geen enkele leider is hetzelfde en dat is logisch, iedereen heeft andere kwaliteiten en wordt daarnaast door andere drijfveren gemotiveerd. Ga dus eerst bij jezelf na wie jij bent en waar jij voor staat, zodat je een krachtige boodschap aan anderen over kan brengen.

2. Creëer een diepere laag in je relaties

Als manager of leider op de werkvloer is het belangrijk om je eigen inspiratie over te brengen op jouw werknemers. Wanneer je spreekt vanuit je eigen inspiratie en passie, zorg je ervoor dat je een diepere laag creëert in je relatie met anderen. Dat werkt vaak verbindend op de werkvloer. Het resultaat is dat je een veilige omgeving creëert waarin vertrouwen, zelfstandigheid en zelfdenkende medewerkers centraal staan.

3. Stimuleer persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is een sleutel concept als het gaat om inspirerend leiderschap. Een leider die alles bepaalt voor andere mensen creëert geen draagvlak onder werknemers. Werknemers worden niet uitgedaagd als je ze precies verteld wat ze moeten doen, zonder dat ze zelf inspraak hebben. Benadruk daarom hoe belangrijk anderen zijn en hoe belangrijk het is dat zij zichzelf verder ontwikkelen, zodat zij zichzelf durven uit te spreken.

4. Kleine gebaren

Bij inspirerend leiderschap denken we vaak aan bekende speeches of grootse gebaren. Op de werkvloer hoeft dit echter helemaal niet zo te zijn. Het werkt beter om het hele jaar door je waardering voor je collega’s te laten zien door kleine, maar toch persoonlijke gebaren. Vraag bijvoorbeeld naar iemands zoon of dochter of knoop eens een gesprek aan over iemands favoriete sportclub.

Training Coachend leidinggeven

Wist je dat Learnit ook een training heeft over coachend leidinggeven? Tijdens deze 3-daagse training Coachend leidinggeven leer je je eigen persoonlijke coachingsstijl ontwikkelen. Hier leer je gebruik te maken van vaardigheden als exploreren, reflecteren, feedback geven maar ook confronteren. Verbeter je eigen leiderschapsstijl en haal het beste in anderen naar boven! Klik hier voor meer informatie.

[link]

11 praktische tips voor conflicthantering

Conflicthantering draait om het effectief omgaan met conflicten, zonder dat een conflict uit de hand loopt. Iedereen heeft een andere visie op bepaalde punten, waarbij conflicten kunnen ontstaan. Hierbij kun je denken aan cultuurverschillen, leeftijdsverschillen en politieke voorkeuren. Een conflict ontstaat op het moment dat twee partijen niet eens worden over een standpunt en dus botsen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de één zijn waarden en normen nastreeft en de ander die niet begrijpt. Gelukkig zijn er verschillende manieren om conflicten op te lossen. Hieronder gaan we dieper in op elf praktische tips!

1. Verplaats je in de ander. Probeer je in de ander te verplaatsen en vraag je af waarom iemand boos of geïrriteerd reageert. Veel conflicten ontstaan door misverstanden, dus probeer eerst de tijd te nemen om je in de ander te verplaatsen.

2. Word niet boos. Als er iets gebeurt waardoor jij of de ander boos wordt, is het pas een conflict. Boosheid wordt veroorzaakt door hoe jij een gebeurtenis interpreteert, wat dus te maken heeft met jouw persoonlijkheid. Probeer je, in plaats van boos te worden, te bedenken waarom je er boos om wordt.

3. Vermijd goede conflicten niet. Naast negatieve conflicten heb je ook conflicten die een positief effect kunnen hebben. Als je ergens niet over eens bent, kan een conflict de oplossing vaak beter maken.

4. Speel de bal, niet de man. Zorg ervoor dat je zakelijke conflicten niet persoonlijk maakt. Dit doe je door het niet over de persoon in kwestie te hebben maar over bepaalde handelingen of situaties. Blijf daarnaast altijd respect voor elkaar tonen.

5. Onderhandel. Een conflict over verdelingsvraagstukken is vaak een kwestie van geven en nemen. Probeer hierin te onderhandelen zodat beide partijen tevreden zijn. Onderhandelen kan alleen als de ander dat ook wil.

6. Buig mee. Als iemand anders heel koppig doet heeft het geen zin om net zo te doen. Je kunt er dan beter een beetje in mee gaan en met concrete oplossingen komen zodat voorkomen wordt dat het conflict uit de hand loopt.

7. Houd rekening met cultuurverschillen. Cultuurverschillen kunnen ook voor veel conflicten zorgen omdat je elkaars normen en waarden niet deelt en begrijpt. Bedenk dat er niet alleen verschil zit tussen de Marokkaanse cultuur en de Nederlandse cultuur, maar ook tussen mensen uit Drenthe en Groningen. In een conflict is het belangrijk je proberen te verplaatsen in iemands normen en waarden.

8. Geef toe. Wees niet bang om toe te geven dat je geen gelijk hebt als je dat niet hebt. Bedenk je of het wel terecht is dat je boos is en geef anders toe aan het gelijk van de ander.

9. Houd voet bij stuk. Aan de andere kant moet je ook niet te snel een compromis sluiten. Als je zeker bent van je zaak en jouw eigen en andermans belang serieus neemt probeer je zo lang mogelijk te gaan voor een oplossing die voor allebei goed is.

10. Evalueer je voorkeursstijl. Zoek uit welke stijl van conflicthanteren jouw voorkeur heeft en vraag je af of die stijl altijd goed geholpen heeft in eerdere conflicten.

11. Speel met conflicten. Probeer nieuwe stijlen van conflicthantering uit en probeer eens op een andere manier te reageren in een conflict.

Training Conflicthantering

Wist je dat Learnit een training over conflicthantering aanbiedt? Tijdens onze training Conflicthantering leer je de achtergronden van conflicten te begrijpen, zodat je hier adequaat mee om kunt gaan. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.

[link]

7 obstakels voor effectief luisteren

Luister je wel echt naar de feedback van anderen of de reactie op jouw feedback? Echt luisteren naar wat anderen zeggen is niet iets wat vanzelf gaat, maar aandacht en oefening nodig hebben. Iedereen maakt zich wel eens schuldig aan half-aanwezig luisteren in welke situatie dan ook. Maar waarom is goed luisteren zo moeilijk? En hoe zorg je ervoor dat je niet in de valkuilen van het slecht luisteren trapt? Er zijn zeven soorten luisteren die een negatieve invloed hebben op het vermogen om écht met aandacht te luisteren. Hieronder bespreken we ze met je!

1. Evaluatief luisteren. Evaluatief luisteren kenmerkt zich door het feit dat de ander het altijd met je eens of oneens is. Alles wat gezegd wordt wordt geëvalueerd waardoor je informatie van de ander mist. Het gevaar bij evaluatief luisteren is dat uiteindelijk na elke opmerking een tegenargument volgt en je elkaar niet meer probeert te begrijpen.

2. Zelfbeschermend luisteren. Als een persoon zo gefocust is op zijn eigen verhaal en vol zit met emoties dat er geen ruimte is voor het verhaal van een ander, spreek je van zelfbeschermend luisteren. De kans bestaat dat de persoon zich steeds opnieuw terugtrekt in de negatieve emoties. Hierdoor wordt het lastig het gesprek op een rationele manier te voeren.

3. Luisteren met assumptie. Luisteren met assumptie is één van de meest voorkomende manieren van slecht luisteren en herken je aan het van tevoren bedenken wat de ander gaat zeggen in plaats van luisteren wat de ander echt zegt. Hierbij worden dus aannames gemaakt en dat kan het gesprek in de weg zitten. Aannames zijn het lastigst los te laten als de persoon in kwestie eerdere vergelijkbare ervaringen heeft gehad.

4. Oordelend luisteren. Tijdens oordelend luisteren heb je kritiek op alles wat een ander zegt, waarbij je het volledig oneens bent en de ander in alles bekritiseert. De ander zal stoppen met zijn mening geven omdat hij moe of bang wordt van de reacties.

5. Bevestigend luisteren. Tijdens bevestigend luisteren wil je vooral erkend en bevestigd worden in je mening en luister je alleen vanuit dat perspectief. Je richt je alleen op of de ander wel of niet instemt met jouw ideeën.

6. Defensief luisteren. Met defensief luisteren ziet de ander alles wat je zegt als aanvallend. Je bent constant bezig met jezelf te verdedigen, waardoor je niet de tijd neemt om andere perspectieven te begrijpen.

7. Gezaghebbend luisteren. Bij gezaghebbend luisteren wil je de ander altijd een dringend advies geven en je gelijk krijgen. De combinatie zorgt ervoor dat je de ander het gevoel geeft zelf niet iets uit te kunnen zoeken. Je wil de controle behouden en garanderen dat het gedaan wordt zoals jij dat wil.

Training Feedback geven en ontvangen

Wist je dat Learnit een training over feedback aanbiedt? Tijdens onze training Feedback geven en ontvangen leer je constructief feedback te geven en ontvangen, waarbij ook gekeken wordt naar effectief luisteren. ga je zowel aan de slag met de mogelijkheden voor eindgebruikers als het zelf opzetten en inrichten van een site. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.

[link]

De werkzaamheden van een notulist

Voor het maken van notities van een vergadering wordt vaak een notulist aangesteld. Andere benamingen voor notulist zijn bijvoorbeeld notulant, griffier of secretaris. Het maken van notulen wordt gedaan aan de hand van verschillende taken. De taken van een notulist zijn onder te verdelen in drie fasen: voor de vergadering, tijdens de vergadering en na de vergadering. In deze blog besteden we meer aandacht aan de belangrijkste taken binnen deze drie fasen!

Voor de vergadering

Voor de vergadering moet de notulist duidelijke afspraken maken met de voorzitter over wat voor soort verslag van de vergadering gemaakt moet worden. Hierbij moet gedacht worden aan de uitgebreidheid van het verslag en de overige eisen, zoals de manier waarop onderwerp beschreven dient te worden. Daarnaast moet afgesproken worden wie de inhoud van het verslag op welke manier controleert en hoe de verzending en archivering gedaan gaat worden. Tot slot moet een taakverdeling afgesproken worden over de uitnodiging, de agenda, de locatie van de vergadering en de aanmelding/afmelding. De notulist moet van tevoren nadenken over wat voor vergadergroep het is en welke gewoonten daarbij van toepassing zijn. Je moet ervoor kunnen zorgen dat je tegelijkertijd mee kunt praten met de vergadering en kunt notuleren. Deelnemers van de vergadering rekenen erop dat je je eigen standpunten net zo behandeld als die van anderen en in dat opzicht objectief bent.

Tijdens de vergadering

Een notulist moet tijdens de vergadering veel aantekeningen maken. Pas op dat je niet teveel op je eigen geheugen vertrouwd. Als bepaalde informatie niet helemaal duidelijk is, kun je het beste verheldering vragen zodat je het goed in het verslag zet. Zorg dus dat je overal zekerheid over hebt voor je het notuleert en dat je alles goed controleert.

Na de vergadering

Na de vergadering is het zaak dat de notulist het verslag snel en duidelijk uit werkt, waarna het gecontroleerd wordt op fouten en gedeeld wordt met iedereen die het verslag moet hebben. Laat dus niet de aantekeningen te lang liggen, want kort na de vergadering heb je de onderwerpen nog helder in je geheugen. Alles wat niet van belang is voor het verslag kan er nu uitgehaald worden, op deze manier wordt het zo direct en duidelijk mogelijk.

Training notuleren

Learnit biedt een training ‘Notuleren: efficiënt en resultaatgericht’ aan, waarin je leert hoe je de rode draad van een vergadering kunt vastleggen in een verslag. Na de training kun jij met meer zelfvertrouwen aantekeningen omzetten in duidelijke notulen. Klik hier om te lezen over de training of om je direct aan te melden.

[link]

De kerncompetenties van een coach

Een coach heeft veel kennis in huis over mens en gedrag en kan hiermee een verschil maken. Door de grote kennis in gedrag kan de coach samen met de coachee het gedrag en gedragspatronen veranderen. De taken van een trainer en een coach verschillen in de manier van aanpak. De trainer brengt kennis over en kan iemand niet gedrag laten oefenen met praktische opdrachten, maar de coach zal meer zelfinzicht stimuleren door de juiste vragen te stellen. Om dit goed te kunnen, moet een coach over verschillende vaardigheden beschikken. Learnit heeft de 11 belangrijkste competenties van een coach hieronder voor je op een rijtje gezet!

De basis leggen

 • Competentie 1: Ethische richtlijnen respecteren en professioneel handelen. Een coach gaat vertrouwelijk om met de informatie die verkregen wordt vanuit de coachee en kent de grenzen van zijn eigen bekwaamheid. Als iets buiten zijn kunnen ligt, stuurt hij de coach door naar specialisten.
 • Competentie 2: Coachingsrelatie vormgeven. Om de samenwerking tussen coach en coachee zo goed mogelijk te laten verlopen zijn er duidelijke afspraken nodig die de coachingsrelatie en het coachingsproces vorm geven. Daarbij wordt verdiept in de behoeften van de coachee en wordt hierbij een gepast plan gemaakt.

Relatie vormgeven

 • Competentie 3: Vertrouwensband opbouwen. De coach moet een een veilige omgeving kunnen creëren waarbij respect en vertrouwen naar elkaar getoond wordt. De coachee moet zich in die omgeving altijd aangemoedigd voelen.
 • Competentie 4: Een ware coach zijn. Een coach moet aanwezig zijn zonder te domineren en op een open manier een relatie met de coachee opbouwen. De verantwoordelijkheid moet bij de coachee blijven liggen, maar de coach durft op een doortastende manier de leiding te nemen in de coachingsrelatie.

Effectief communiceren

 • Competentie 5: Actief luisteren. Een coach moet bekwaam zijn om alle verbale en non-verbale signalen van de coachee op te vangen, waarbij ook emotionele signalen aangevoeld moeten worden. Gedachten, gevoelens en intenties van de coachee zijn hierbij heel belangrijk en de coach moet zich daar volledig op kunnen concentreren. Hierdoor voelt de coachee zich vrij om zich verder te uiten.
 • Competentie 6: De juiste vragen stellen. De coach moet de juiste vragen kunnen stellen die informatie opleveren vanuit de coachee waar verder mee gewerkt kan worden. Door duidelijke antwoorden kan de coach de coachee maximaal ondersteunen.
 • Competentie 7: Direct communiceren. Om elkaar zo goed mogelijk te begrijpen moet er direct gecommuniceerd worden in een taal die zowel de coach als de coachee begrijpt. De coach moet de coachee ook durven confronteren, waarbij het belangrijk is dat het respect naar elkaar behouden wordt.

Bevorderen van het leerproces en resultaten bereiken

 • Competentie 8: Bewustzijn vergroten. Een coach moet de aandacht van de coachee kunnen focussen op het proces en de doelen. Door hem te laten reflecteren op eigen handelen en oplossingen te laten bedenken voor problemen helpt de coach de coachee zichzelf te ontdekken.
 • Competentie 9: Acties ontwikkelen. Samen met de coachee moeten passende acties bedacht worden die het gewenste resultaat zullen bereiken. Hierbij moeten mogelijkheden zijn om te blijven leren.
 • Competentie 10: Doelen en plannen opstellen. De aandacht van de coachee moet op de toekomst gericht worden en daarbij moeten doelstellingen geformuleerd worden. Als een coachee blijft hangen in problemen moet de coach hem durven te confronteren, waarbij de coachee uit een vast patroon getrokken wordt.
 • Competentie 11: Vooruitgang en verantwoordelijkheid nemen bevorderen. De coachee stimuleren op zelfdiscipline door het nemen van verantwoordelijkheid aan te moedigen.

Training Coachingsvaardigheden

Voldoe jij aan bovenstaande competenties of wil jij deze ontwikkelen door te leren over coachingsvaardigheden? Dan is onze training Coachingsvaardigheden: praktische basistechnieken. In deze training leer je niet alleen het verschil tussen een trainer en een coach, maar ervaar je ook de impact van coaching. Hierdoor weet jij na deze training hoe je de technieken en vaardigheden in de praktijk kan inzetten! Klik hier om meer te lezen over de training of om je direct in te schrijven. [link]

De meest bekende culturele omgangsvormen

Tijdens het internationaliseren van je organisatie kom je verschillende uitdagingen tegen. Hierbij speelt interculturele communicatie een grote rol, maar je moet ook weten hoe je met waardeconflicten en -dilemma’s om moet gaan. Hiervoor bestaan drie invalshoeken in de omgang met culturele dilemma’s: het cultuurrelativisme, het universalisme en het pluralisme. Wij hebben hieronder op een rijtje gezet wat deze verschillende invalshoeken inhouden!

Cultuurrelativisme

Het cultuurrelativisme is jarenlang de populairste opvatting geweest binnen organisaties in Nederland. Het houdt in dat iedere minderheidsgroep eigen gebruiken, waarden en normen heeft en dat wordt ook gerespecteerd. Er bestaan geen betere en mindere culturen. Het voordeel van cultuurrelativisme is dat er geen normatieve oordelen of veroordelingen zijn, maar dat oordelen worden gerelativeerd door het te beoordelen vanuit binnen de cultuur. Inmiddels heeft het cultuurrelativisme een slechte naam gekregen in Nederland, omdat het gezien werd als gedoogcultuur en leidde tot ‘tolerantie voor intolerantie’.

Universalisme

Binnen het universalisme is het uitgangspunt dat waarden en normen voor iedereen gelden en dit principe is diep verankerd in de westerse cultuur door bijvoorbeeld het gelijkheidsbeginsel. Het universalisme zorgt ervoor dat verschillende culturele waarden op elkaar botsen. Het nadeel is dat deze opvatting betekent dat minderheden zich aan de samenleving waarin ze leven moeten aanpassen, waardoor universalisme en cultuurrelativisme niet samenwerken. Extremistische minderheidsgroepen houden ook dit principe, omdat zij hun waarden en normen als de enige goede mogelijkheid zijn.

Pluralisme

Het pluralisme past het beste bij een interculturele organisatie en heeft als uitgangspunt dat ieder mens uniek is en deel uitmaken van verschillende groepen met andere waarden en normen. Verscheidenheid en gelijkwaardigheid zijn binnen het pluralisme verbonden. Het is belangrijk om met verschillen om te gaan en er een win-winsituatie van te maken. Om die win-winsituatie te creëren moet je op zoek gaan naar middelen waardoor verschillende identiteiten samen kunnen komen. Mensen moeten elkaar eerst leren kennen als ze verschillende culturele achtergronden hebben en het eens worden over een gezamenlijke aanpak.

Training Interculturele communicatie

Wist je dat Learnit ook een training aanbiedt over Interculturele communicatie? Ga aan de slag met interactieve oefeningen gericht op emotiemanagement, relatieopbouw, standvastigheid, toenadering, agressie en non-verbale communicatie. Benieuwd naar onze training? Klik hier voor meer informatie.

[link]

Leidinggeven in een nieuwe wereld: in gesprek met Anna Maria

Leidinggeven tijdens en na de COVID-19 pandemie vraagt een ander soort kijk. In deze blog gaan we daarom in gesprek met Learnit expert-trainer Anna Maria. Binnen Learnit draagt zij een grote verantwoordelijkheid voor alle trainingen op het gebied van leidinggeven, zodoende heeft ze door de jaren heen veel kennis vergaard en ervaring opgedaan binnen dit vakgebied.

Om jou te helpen om tijdens en na de COVID-19 pandemie een leidinggevende te zijn die je werknemers nodig hebben, organiseert Learnit op 29 april tussen 13:00 - 13:30 uur een interactief webinar genaamd: “Online leidinggeven”. Klik hier voor meer informatie. Om je alvast een voorproefje te geven vertelt Anna Maria in het onderstaande interview meer over het webinar.

Hoi Anna Maria! Dat klinkt spannend die “Online wereld”, zou je kunnen schetsen hoe je verwacht dat deze wereld eruit komt te zien voor leidinggevenden?

Ik zie leidinggevenden in de online wereld meer werken op resultaat én ik zie ze veel meer aandacht hebben voor de mens achter de medewerker. Er ontstaat een gelijkwaardigere manier van samenwerken, waarbij verbinding en vertrouwen sleutelwoorden zijn.

Zou je kunnen aangeven wat de voordelen zijn van deze nieuwe manier van leidinggeven?

Leidinggevenden kunnen hiermee een enorme groei doormaken, ook als mens. Je investeert in een duurzame relatie met je teamleden, waardoor er veel minder vanuit angst en wantrouwen zal worden gewerkt. Dat geeft rust en vertrouwen in je medewerkers en ook in jezelf als leidinggevende. En als je stuurt op resultaat, kun je je als leidinggevende gaan bezighouden met de grote lijnen, met ontwikkeling van je team en je afdeling. Een heel groot voordeel.

En hoe zit het met de nadelen?

Het belangrijkste nadeel vind ik het missen van contact, van de informele momenten, die kleine complimentjes die je tussendoor kunt geven, het met elkaar meeleven, even bijsturen. En natuurlijk is het ook lastiger om in de gaten te houden of een medewerker het allemaal wel redt en kan. En bijvoorbeeld het inwerken van nieuwe mensen wordt ook een grotere uitdaging.

Welke fouten zullen leidinggevenden in jouw ogen relatief vaker maken met deze nieuwe manier van leidinggeven?

Voor mij ligt het risico vooral bij de mindset, de focus van een leidinggevende. Als je werkt en communiceert vanuit het oude normaal, dan zul je de grip op je team kwijtraken. En dan zullen ook de resultaten onder druk komen te staan. Dus bijvoorbeeld willen controleren of een medewerker wel precies om 8 uur begint en doorwerkt tot 17.00 uur, of precies willen weten hoe een medewerker een taak uitvoert.

Op 29 april geef je een interactief webinar over dit onderwerp, kun je alvast een tipje van de sluier oplichten van wat je dan gaat bespreken?

In dit webinar bespreek ik wat er verandert en wat dit betekent voor een leidinggevende. En ik geef tips hoe je als leidinggevende de omslag kunt maken van oud naar nieuw: sturen op resultaat en leidinggeven vanuit verbinding en vertrouwen.

Klinkt goed! en wat nou als ik zelf geen leidinggevende ben, is het webinar dan ook interessant om deel te nemen aan het interactieve webinar?

Jazeker. Het geeft je inzicht in wat er verandert voor een leidinggevende, maar ook voor teamleden en medewerkers. Je krijgt een beter beeld over hoe je elkaar kunt helpen bij het maken van de omslag.

Nieuwsgierig geworden? Klik dan hier voor meer informatie over het interactieve webinar en schrijf je in!

[link]

Slechtnieuwsgesprekken online voeren - Hoe pak je dat aan?

De meeste leidinggevenden ontkomen er niet aan; slechtnieuwsgesprekken voeren hoort er soms helaas bij. Vaak gaat het om confronterende gesprekken die bij zowel de leidinggevende als de werknemer verschillende emoties kunnen oproepen. Momenteel zullen deze gesprekken veelal online plaatsvinden. Dit brengt een extra uitdaging met zich mee; hoe breng je slecht nieuws het beste over via online communicatie middelen? Lees hieronder 5 tips die jou kunnen helpen om een online slechtnieuwsgesprek te voeren.

1. Plan het gesprek op tijd

Er is nooit een goed moment om een slechtnieuwsgesprek te moeten houden, maar stel dit gesprek niet uit. Op deze manier geef je de persoon met wie je dit gesprek moet voeren namelijk het idee dat je belangrijke en cruciale informatie voor hem of haar achterhoudt. Als het gesprek dan eenmaal plaatsvindt, kan dit leiden tot onnodig veel beladenheid wat vaak gepaard gaat met negatieve emoties zoals woede en frustratie. Je zou dus kunnen stellen dat slecht nieuws uitstellen alleen maar leidt tot een moeilijker gesprek.

2. Transparante communicatie

Geef gelijk aan het begin van het gesprek aan waar het om gaat. Normaal gesproken tijdens een fysiek gesprek is het het beste om direct met de deur in huis te vallen, zodat de ander weet waar hij of zij aan toe is. Dit geldt ook voor een online slechtnieuwsgesprek. Zorg er dus voor dat je transparant bent: dit wordt vaak gezien als de meest oprechte manier om een vervelende boodschap over te brengen.

3. Empatisch vermogen

Online is het misschien iets lastiger om de reactie van een ander goed in te schatten, maar toch is dit een belangrijk aspect van een slechtnieuwsgesprek. Wanneer de boodschap is geland is het belangrijk om de reactie af te wachten van de andere personen. Emoties die naar boven kunnen komen zijn onder andere: berusting, verdediging, ontkenning, herhaling of zelfs agressie. Belangrijk is in ieder geval dat je iemand de tijd gunt om zichzelf te uiten. Als je iemands reactie niet helemaal kunt peilen doordat je bijvoorbeeld aan het videobellen bent en je iemands gezicht niet helemaal goed kan zien, durf dan aan de persoon te vragen hoe hij of zij zich voelt onder dit slechte nieuws. Op deze manier kun je alsnog inhaken op wat die persoon zelf aangeeft, door je in te leven in zijn of haar situatie.

4. Bied nazorg aan

Om het gesprek niet al te abrupt te beëindigen is het een goed idee om van te voren na te denken over hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen na afloop van het gesprek. Het is belangrijk om aan te geven dat je begrijpt dat het slechte nieuws onverwacht is en dat je de persoon de tijd gunt om het nieuws te laten bezinken. In geval van een beëindiging van een dienstverband is het wel zo netjes om later nog een afspraak in te plannen om alles goed met elkaar af te kunnen sluiten.

5. Realiseer jezelf dat het niet jouw schuld is dat het gesprek online plaatsvindt

Tenslotte is het belangrijk dat je niet vergeet dat ook jij er niets aan kunt doen dat het gesprek online plaatsvindt. Het is in deze omstandigheden nu eenmaal niet anders. Daarbij heeft het voeren van een online slechtnieuwsgesprek één groot voordeel: de persoon met wie je het gesprek aangaat bevindt zich (waarschijnlijk) in zijn eigen huis, en niet op kantoor of op een andere locatie. Dit betekent dat hij of zij zich na het gesprek terug kan trekken in een vertrouwde omgeving, zonder eerst andere mensen te woord te moeten staan. Je kunt je vast voorstellen dat als je bijvoorbeeld net hebt gehoord dat je ontslagen bent, je liever de collega’s van je afdeling vermijdt na een dergelijk gesprek.

Training slechtnieuwsgesprekken voeren

Learnit biedt een training ‘Slechtnieuwsgesprekken voeren’ aan, waarin je onder andere leert hoe je een dergelijk gesprek het beste kunt voorbereiden, hoe je een gesprek het beste kunt structureren en met welke valkuilen je rekening moet houden. Tijdens deze training van een dag, komt niet alleen theorie aan bod maar ga je ook zelf interactief aan de slag met oefeningen. Dit zorgt ervoor dat jij aan het eind van de dag over de vaardigheden en het vertrouwen beschikt om de volgende keer een slechtnieuwsgesprek te moeten voeren. Klik hier om te lezen over de training of om je direct aan te melden.

[link]

Hoe je jouw collega's meekrijgt na de 'zoveelste' reorganisatie

Bij veranderingen en reorganisaties zit je als manager vaak in een lastige positie. De veranderingen komen meestal van bovenaf en aan jou de schone taak om je team daarin mee te nemen. Trainer Anna Maria van Learnit heeft op donderdag 14 november 2019 in een gratis webinar tips gegeven over hoe je dat het beste kunt aanpakken. In deze blog licht ze alvast een tipje van de sluier op.

Ontwikkelende wereld

,,Veranderingen binnen organisaties zijn niet meer weg te denken’’, zegt Anna Maria. ,,We leven in een snel ontwikkelende wereld, waar we niet alleen constant geconfronteerd worden met nieuwe ontwikkelingen, maar er ook om vragen.’’

Die ontwikkeling vinden we heel normaal in ons privéleven. Elk anderhalf jaar een nieuwe telefoon, waar we dan weer helemaal opnieuw mee moeten leren werken: we draaien onze hand er niet voor om. Of misschien wel een beetje, maar dan vinden we het toch wel de moeite waard om de tijd en energie eraan te besteden.

Maar tijdens het werk ligt dat anders, betoogt de trainer. ,,Waarom? Daar is veel over geschreven. Een belangrijk element in mijn ervaring is invloed. Hebben we zelf invloed – kiezen we zelf voor de verandering – dan gaan we er ook voor. Maar wordt de verandering ons opgelegd, dan ligt het anders. En al helemaal als we die niet zien aankomen. Dus als we manager of medewerker zijn in een veranderende organisatie, gedragen we ons heel anders dan thuis.’’

Vicieuze cirkel

Organisaties moeten daar rekening mee houden, volgens Anna Maria. Maar dat gebeurt te weinig. ,,Daarom loopt nog steeds het overgrote deel van de veranderprocessen voortijdig vast of haalt in ieder geval niet het beoogde resultaat. En dat is tegelijkertijd ook weer een reden waarom je medewerkers moeilijk meekrijgt in de volgende verandering.’’ De trainer spreekt van een ‘vicieuze cirkel’.

Tijd dus voor een andere aanpak. Anna Maria: ,,Veranderen is een integraal onderdeel van werken in een organisatie. Zorg ervoor dat medewerkers en managers – alle lagen van de organisatie – gewend zijn, zich voorbereiden, en misschien zelfs proactief zijn. Maak van je bedrijf een lerende, dynamische organisatie. Van inhoud naar proces. Van structuur naar cultuur. Veranderen is gewoon.’’

Gratis webinar

Wil je meer weten over dit onderwerp? In het webinar van 14 november 2019 besprak Anna Maria het vraagstuk ‘omgaan met reorganisaties’. Kijk hem hier gratis terug!

[link]

Zo vergroot je jouw werkgeluk

Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) blijkt dat 18,1 procent van de vrouwen en 16,4 procent van de mannen in 2018 burn-outklachten ervaren op werk. Steeds meer werknemers lijken last te hebben van stress, zijn overspannen of zitten in het ergste geval thuis op de bank met een burn-out.

Werkverzuim

Deze klachten gaan ten koste van het werkplezier van werknemers, maar dit kost werkgevers ook enorm veel geld. Ruim 35 procent van de werknemers gaf namelijk aan dat werkstress ook de belangrijkste oorzaak is van werkgelateerd verzuim.

´Werknemers worden steeds kritischer over waar ze willen werken´

Zowel werkgevers als werknemers stellen steeds vaker de vraag: hoe kan je werkgeluk vergroten? Werkgeluk is niet alleen een manier om stress en burn-outklachten te voorkomen, maar zorgt ook voor meer productiviteit en is bovendien een goede manier om werknemers aan te trekken en te behouden.

,,Werkgeluk heeft betrekking op het welzijn van werknemers, daardoor worden ze gemotiveerder en als gevolg daarvan productiever”, vertelt Learnit-trainer Roeli.

,,Werknemers worden steeds kritischer over waar ze willen werken”, stelt de trainer. Ze vervolgt: ,,De arbeidsmarkt is krap en werknemers kijken niet alleen meer naar hun contractvoorwaarden. Werkgevers moeten alles uit de kast halen om mensen binnen te halen, maar ook te houden.”

Psychologisch kapitaal

Roeli bespreekt in haar webinar Werkgeluk vergroten hoe psychologisch kapitaal kan bijdragen aan minder stress en angst, verhoogde prestaties en natuurlijk meer werkgeluk. ,,Psychologisch kapitaal bestaat uit vier eigenschappen waar iedereen al in enige mate over beschikt. Deze eigenschappen kun je vergroten en dit zal je helpen meer werkgeluk te ervaren.”

Wil je weten wat deze eigenschappen zijn en hoe je die kan vergroten? Schrijf je hier in voor de cursus: Werkgeluk vergroten.

[link]

Situationeel leidinggeven: hoe je maatwerk biedt voor al jouw collega's

Wat is de beste manier van leidinggeven? Hoe haal je het beste uit je werknemers? Dit zijn vragen waar velen die een leidinggevende rol vervullen een antwoord op willen hebben. Wanneer je op verkoopwebsite Bol.com op zoek gaat naar een boek over leiderschap, krijg je 39.336 resultaten. Niet zo gek dat veel mensen met deze overvloed aan informatie door de bomen het bos niet meer zien.

Aanpassen op de situatie

Learnit-trainer Sandra schepte in haar webinar over situationeel leidinggeven duidelijkheid over de verschillende leiderschapsstijlen en hoe je deze kunt toepassen. Wat is situationeel leidinggeven nu precies? ,,Situationeel leidinggeven is je leiderschapsstijl flexibel aanpassen op de situatie en behoeften van een ander”, zegt Sandra.

De vier leiderschapsstijlen

Tijdens het webinar legde Sandra aan de hand van het model van Blanchard de vier leiderschapsstijlen uit. Dit model gaat uit van taakvolwassenheid, wat betekent dat de werknemers over een bepaalde mate van zelfstandigheid beschikken.

De leiderschapsstijlen van het model van Blanchard zijn: instrueren, begeleiden, ondersteunen en delegeren. ,,Daarnaast kun je afhankelijk van de situatie taak- of relatiegericht handelen. Welke leiderschapsstijl gebruikt wordt, hangt af van de persoonlijkheidskenmerken van de leidinggevende, die van de werknemer en de specifieke situatie’’, legt de trainer uit.

‘Elk mens is uniek’

Sandra benadrukt dat elk individu een eigen behandeling verdient. ,,Elk mens is uniek en door in een specifieke situatie op de juiste manier te handelen, haal je het beste in je werknemers naar boven en geef je vertrouwen dat ze het kunnen. Je wilt uiteindelijk dat ze zelfstandig kunnen werken aan waarvoor ze zijn aangenomen.”

Webinar

Sandra legde in haar webinar stap voor stap uit hoe je het beste uit je werknemers kan halen door middel van situationeel leidinggeven. Deze gratis interactieve sessie vond plaats op 27 augustus 2019. Kijk hem hier terug!

[link]

Het belang van een missie en visie voor jouw bedrijf!

Een bedrijfstrategie is meer dan ooit van belang. Vooraf aan een stategie gaan de missie en visie. De missie en visie zijn het kompas van een bedrijf, aldus Learnit-trainer Saar. Voor het bedrijf zelf is het belangrijk om te weten waar het voor staat en waar het naartoe wil, maar ook voor het aantrekken van nieuw personeel en het huidige team is dat noodzakelijk. Want je wil natuurlijk dat nieuw en zittend personeel werken volgens de missie en visie van het bedrijf.

Misie en visie

Missie en visie worden vaak door elkaar heen gebruikt. Maar wat is het nu precies? Een missie is het fundament van de organisatie. Het zijn de normen en waarden van de organisatie, de identiteit. De onderliggende vraag hierbij is: waar staan we voor? Ook voor de medewerkers is dit dus de diepere motivatie om bij het bedrijf te werken. Bij het opstellen van een visie, is de onderliggende vraag: waar gaan we voor? Dus wat wil je als organisatie bereiken.

'Zonder missie en visie is een bedrijf stuurloos'

,,Zonder een goede missie en visie is een bedrijf stuurloos'', zegt Saar. ,,De missie zorgt voor verbinding binnen een organisatie, is de basis van de bedrijfscultuur en het kompas van het bedrijf.''

,,Belangrijk bij het opstellen van een visie is dat het onderscheidt, inspireert, concreet is en creatief naar de toekomst. De visie is flexibeler dan een missie, de visie kan namelijk over de jaren heen veranderen, als de doelen ook veranderen.''

Wollig taalgebruik

Volgens de trainer worden de visie en misie van een bedrijf vaak in 'wollig' taalgebruik geschreven. Hierdoor is voor andere partijen niet duidelijk waar het bedrijf voor staat en waar het heen wil, maar ook voor het bedrijf zelf niet. Als dit voor top van een organisatie al niet duidelijk is, sijpelt dat door naar de rest van het bedrijf. Waardoor de werknemers niet weten waarom ze doen wat ze doen. ,,Het bedrijf is dan als het ware een stuurloos schip'', stelt de trainer.

Formuleer je missie en visie daarom zo concreet mogelijk, wees hierbij onderscheidend en inspireer je werknemers, geeft Saar als tip mee.

Webinar

Saar gaf in haar Webinar 'Missie en visie' meer uitleg over de missie en visie. Dit webinar vond plaats op donderdag 11 april 2019 om 13:00. Tijdens deze interactieve training vertelde ze hoe je je missie en visie kan formuleren en vertalen naar de praktijk. Kijk hem hier terug!

[link]

Hoe je omgaat met weerstand en conflicten in je team

Stress op het werk is beroepsziekte nummer één in Nederland. Uit onderzoek van TNO uit 2015 blijkt dat ruim een miljoen mensen risico lopen op een burn-out of op een andere werkgerelateerde psychische aandoening.

36% procent van het werkgerelateerde ziekteveruim ontstaat door stress op het werk. Opvallend is dat vooral jonge mensen last hebben van burn-outklachten: namelijk 17% van de werknemers tussen de 25 en 35 jaar.

Werkstress

Dit stressgerelateerde ziekteverzuim kost de werkgevers een hoop geld: liefst 1,8 miljard euro per jaar. Werknemers noemen een vijftal oorzaken voor het ontstaan van werkstress:

 • 44% heeft weinig autonomie op het werk
 • 38% heeft te maken met hoge taakeisen
 • 23% is slachtoffer van ongewenst gedrag van buiten de organisatie
 • 16% is slachtoffer van ongewenst gedrag binnen de organisatie
 • 8% wordt gepest op het werk

Trainer Anna Maria van Learnit gaat dieper in op de oorzaken. Nog steeds krijgen veel werknemers een leidinggevende functie toebedeeld, zonder dat ze daarvoor opgeleid zijn. Als mensen goed zijn in hun werk, krijgen ze promotie. En ineens moeten ze collega's aansturen.

'Leidinggeven is een ander vak'

,,Dat is echt een ander vak, het wordt nog weleens onderschat'', zegt Anna Maria. ,,Werknemers moeten het er zelfs vaak 'bij' doen. Dan mis je kennis, maar ook tijd en energie om eventuele weerstand en conflicten te herkennen en erkennen.''

Daar gaat het vaak mis, ziet de trainer. Leidinggevenden kiezen ervoor het conflict te negeren, of treden op met de harde hand, door hun macht te gebruiken. Beide oplossingen zijn zelden goed, stelt Anna Maria. ,,Zeker als de keuze niet gebaseerd is op een bewust gekozen strategie, maar op frustratie, irritatie of een gevoel van onmacht.''

Kantoortuinen

Dat werkruimtes steeds vaker ingericht worden als kantoortuinen, helpt volgens de trainer ook niet mee. Werknemers zijn eraan gewend om zich terug te kunnen trekken in een kleinere kamer, alleen of met een klein groepje. Nu dat door de overstap naar een kantoortuin niet meer kan, zorgt dat voor extra stress, hoort Anna Maria regelmatig bij trainingen.

Door de invoering van flexplekken heeft daarnaast lang niet iedereen meer een vaste plek. Met je dossiers onder de arm een werkplek zoeken werkt stressverhogend, merkt Anna Maria. ,,Dat leidt tot frustraties. Die ergernissen verhogen de kans op weerstand en conflicten.''

Webinar

Hoe je wél moet omgaan met weerstand en conflicten in je team, vertelt Anna Maria in een gratis webinar. Tijdens de interactieve online presentatie gaat de trainer dieper in op de oorzaken en gevolgen en geeft ze tips om tot een oplossing te komen. Bekijk de sessie hier terug.

[link]

De moderne leider = een coachende leider

Een leider die niet overlegt, alles bepaalt en alles onder strenge controle houdt: is dat nog van deze tijd? Wij denken van niet. Bottum-up communicatie wordt gewaardeerd en medewerkers willen het gevoel hebben dat ze enigszins betrokken worden bij de beleidsvoering. Dé goede leider bestaat misschien niet, maar in deze blog benoemen we een aantal concrete tips die je in ieder geval dichter bij geslaagd leiderschap kunnen brengen!

Gedeelde visie

Het is belangrijk dat deze visie gedeeld wordt door de medewerkers en dat je neuzen dezelfde kant op krijgt, hoe cliché dat misschien ook moge klinken. Op deze manier is er sprake van een gezamenlijk streven en een optimale teamspirit. Verder heeft een goede leider een neusje voor het vinden de juiste mensen en zet hij of zij ze op de plek waar zij het best tot hun recht komen. Een goede leider laat zijn medewerkers voor een groot deel vrij in wat zij doen en gaat ze niet de hele tijd controleren of bijsturen. Uiteraard stel je een visie en een einddoel, maar vervolgens laat je de medewerkers hun werk doen zoals zij dat het beste kunnen.

Vrijheid

Het is belangrijk een duidelijk doel te stellen en vervolgens je werknemers erop vertrouwen dat zij de klus zelfstandig en naar eigen inzicht klaren. Wanneer je er continu bovenop zit, blokkeer je alle creativiteit, eigen initiatief en werkplezier van een werknemer. Hierdoor kan een werknemer zich ook nooit verbeteren of groeien in een bepaald veld. Goede werknemers zullen de organisatie eerder verlaten omdat ze zich geremd, niet gewaardeerd of verstikt voelen. Je taak als goede leider is vooral een situatie creëren en middelen bieden waarmee een werknemer zijn of haar werk optimaal kan doen.

Werknemer én mens

De mens achter de werknemer is hierbij essentieel. Wanneer een werknemer om wat voor reden dan ook niet goed in zijn vel zit, hebben zijn of haar prestaties hieronder te lijden en daarmee ook het bedrijf. Daarom is het belangrijk om tot op een bepaalde hoogte in continu gesprek te zijn met hem of haar. Weten hoe het met iemand gaat, goede prestaties of initiatieven toejuichen zijn hierbij belangrijk. Het inleven moet niet worden verward met een persoonlijke relatie opbouwen. Dat is je taak ook niet in de setting van een bedrijf. Maar je wel interesseren voor een werknemer. Ze enthousiast maken voor je visie en je einddoel en ze ondersteunen waar dat nodig is.

Concrete tips voor leiders

Wellicht is het wat achterhaald om het te hebben over dé goede leider, maar er zijn zeker een aantal concrete tips te noemen die de basis van leiderschap weerspiegelen:

 • Aandacht geven aan emoties. Neem medewerkers serieus; dit verkleint de weerstand.
 • Geef zelf het goede voorbeeld, want waarom zouden medewerkers het gewenste gedrag anders wel tonen?
 • Vraag wat er omgaat in het hoofd van medewerkers. Dit vergroot het gevoel van betrokkenheid en stimuleert beleidsontwikkeling.
 • Zorg voor innerlijke motivatie, zodat iedereen 'zin' in de verandering heeft.
Bovenstaande aspecten vormen de basis van leiderschap en wanneer je de hiervoor benodigde vaardigheden beheerst, maakt dit jou een stuk geschikter.

Ontdek de leider in jezelf

Vind je de tips handig, maar ben je op zoek naar meer verdieping en wil je vaardigheden ontwikkelen? Wil je weten wat voor leider jij bent en hoe je je leiderschapskwaliteiten kunt bijschaven om een moderne, coachende leider te worden? Onze training Coachend leidinggeven is wellicht een goede training voor jou! Mocht je toch op zoek zijn naar een andere training, kan je gerust door ons complete cursusoverzicht heen scrollen om te zien welke training bij jou past.

[link]

Weerstand bij een reorganisatie: 5 tips voor het aansturen van verandering

Het woord 'reorganisatie' roept bij veel werknemers negatieve associaties op. Dat is niet altijd geheel onterecht. Een reorganisatie is vaak het gevolg van economische krimp, een fusie of overname. Ontslag, het samenvoegen van functies, overplaatsing naar een andere werklocatie en een toename van werkdruk kunnen het gevolg zijn. Soms is snelle groei van een onderneming echter een reden om te reorganiseren. Werknemers krijgen er dan vaak uitdagende taken en verantwoordelijkheden bij, mogen nieuwe collega's op de werkvloer verwelkomen en krijgen de kans om nieuwe kennis en vaardigheden te verwerven. Werknemers ervaren dit over het algemeen als een positieve verandering.

De meeste mensen vinden veranderingen eng. Of een reorganisatie nu positieve of negatieve gevolgen heeft voor werknemers: het zal altijd met (enige) weerstand gepaard gaan. Weerstand is een normale psychologische reactie: je neemt afscheid van de oude situatie en dat gaat gepaard met gevoelens van angst, woede, verdriet of onzekerheid. Weerstand kan op verschillende manieren bij werknemers tot uiting komen: inactiviteit, een gebrek aan initiatief, uitstelgedrag, een onverschillige houding, emotionaliteit of openlijke vijandigheid. Hoe ga je als manager of leidinggevende hiermee om? We geven je vijf tips!

1. Begrijp waarom werknemers zich tegen verandering verzetten

Enkele avonturiers uitgezonderd, hechten de meeste mensen veel waarde aan routine, veiligheid en comfort. Een reorganisatie brengt juist veel onzekerheid met zich mee. Medewerkers zijn bang om hun baan kwijt te raken, de verandering niet aan te kunnen en een burn-out te krijgen, hun huidige positie in de organisatie te verliezen of vrezen dat de relaties met collega’s onder druk komen te staan als er mensen uit moeten. Ook faalangst is een oorzaak van weerstand. Sommige werknemers vinden het heerlijk om aan een nieuwe uitdaging te beginnen, andere medewerkers zijn echter bang om door de mand te vallen.

2. Blijf communiceren

Goed geïnformeerd zijn, geeft mensen een gevoel van controle. Daarom zijn werknemers die met een reorganisatie te maken krijgen blij met ieder brokje informatie. Geef deze informatie dan ook, zelfs als je denkt dat het slechts een onbelangrijk detail is. Doe je dit niet, dan bestaat het gevaar dat medewerkers gaan speculeren. Er ontstaan wilde verhalen die voor nog meer onrust zorgen.

3. Bied emotionele en praktische ondersteuning

Communiceren is niet alleen het doen van mededelingen, maar ook naar anderen luisteren. Werknemers hebben bij een reorganisatie vaak het gevoel dat het management niet geïnteresseerd is in hun zorgen. Daarom is het goed om met iedere medewerker in gesprek te gaan over wat de organisatie voor hem of haar betekent. Behalve dat werknemers zo de kans krijgen om hun emoties te uiten, leveren deze gesprekken nuttige informatie op om de reorganisatie in goede banen te leiden. Stel medewerkers bij dreigend ontslag gerust en verzeker dat alles goed zal worden geregeld. Help hen bij het vinden van een nieuwe baan. Als werknemers een nieuwe functie in de organisatie gaan vervullen, bereidt hen daar dan stap voor stap op voor door bijvoorbeeld het volgen van een cursus of coaching.

4. Sta open voor feedback

Het is jammer als het management weerstand van medewerkers afdoet als een obstakel om organisatiedoelen te bereiken. Weerstand en kritiek kunnen juist tot nieuwe inzichten en creatieve oplossingen leiden. Vergeet niet dat werknemers specialisten zijn. Zij kunnen knelpunten identificeren en oplossingen aanreiken waar het management niet aan denkt.

5. Merk veranderingsbereidheid op

Een te grote focus op weerstand kan tot impasses leiden. Richt daarom de blik op de veranderingsbereidheid van werknemers. Sommige medewerkers hebben geen moeite met veranderingen en zullen actief bijdragen aan het veranderingsproces. Deze 'kampioenen in veranderin' vervullen een belangrijke voorbeeldfunctie. Inventariseer ook bij medewerkers die veel weerstand tonen welke talenten zij in huis hebben om positief bij te dragen aan de reorganisatie. Wijs hen op hun potentieel: dat zal motiverend werken!

Training Weerstand bij reorganisatie: aansturen van verandering

In onze tweedaagse training Weerstand bij reorganisatie: aansturen van verandering ga je samen met een ervaren trainer aan de slag om met weerstand bij een reorganisatie om te gaan. Na het volgen van deze training zal het je lukken om je medewerkers gemotiveerd te houden. Je werkt samen aan een nieuw begin voor het bedrijf, waarbij de nieuwe plannen voor nieuwe successen staan. Meer weten?

[link]

Stappenplan om agressie te de-escaleren

Bij het omgaan met agressieve mensen is het belangrijk om te weten dat agressie agressie uitlokt. Soms kan een manier van kijken, iets zeggen of een bepaalde houding al agressie uitlokken. Interesse kan geïnterpreteerd worden als bemoeizucht ("Hé, wat kijk je nou? Heb ik iets van je aan?"), terwijl dat helemaal niet zo bedoeld is. Het is belangrijk om op je eigen manier van communiceren te letten, omdat jouw gedrag net díe druppel kan zijn die de emmer bij iemand anders over doet lopen.

Non-verbale én verbale communicatie spelen een belangrijke rol bij het omgaan met agressieve mensen. Natuurlijk is er een groot verschil tussen iemand die gewoon boos is en bijvoorbeeld een overvaller. Soms is het goed om iemand uit te laten razen, soms om begrip te tonen en soms om zo hard mogelijk weg te rennen. Iedere situatie verlangt een goed inschattingsvermogen. Om je op weg te helpen delen we hieronder een globaal stappenplan om met verschillende vormen van agressie om te gaan:

1. Benader de ander met een open houding

Agressie is vaak een reactie op een persoon of een situatie. Wanneer je een agressief persoon tegenover je hebt, is vaak je eerste reactie om ook agressief te reageren. Toch is het beter om rustig te blijven en een open houding aan te nemen richting de ander. Als jij agressief reageert, dan wordt de ander nog kwader en agressiever met alle gevolgen van dien.

2. Laat de ander zijn of haar boosheid uiten door te luisteren

Je kunt het best een stukje ‘meegaan’ in wat de agressieve persoon te zeggen heeft. Als hij zijn verhaal kwijt kan, zal hij rustiger worden. Hij voelt zich gehoord en begrepen. Soms helpt het simpele zinnetje: "Ik zie dat je kwaad bent" al.

3. Samenvatten en vragen stellen

Maak een inschatting maken met welke vorm van agressie je te maken hebt om het vervolg van het gesprek te bepalen:

Bij emotionele agressie / frustratie agressie:

Emotionele agressie komt vaak voort uit een opeenstapeling van frustraties. Neem het probleem serieus en laat de ander zijn of haar boosheid uiten. Doe bij emotionele agressie het volgende:

4. Begrip tonen

Niet voor het agressieve gedrag, maar wel voor de situatie. In de ogen van een agressief persoon is hem of haar onrecht aangedaan. Ga daar niet tegenin, maar toon begrip. Iemand die zich begrepen voelt, maakt minder stennis.

5. Informatie geven

Licht toe waarom de situatie is zoals hij is. Vertel rustig wat er precies aan de hand is en vraag om begrip hiervoor.

6. Oplossing bieden

Probeer samen of zelf een oplossing te zoeken, of als dit mogelijk is een alternatief. Bied een oplossing en koppel die aan concrete afspraken, voor zover je daartoe in staat bent. Ben jij zelf niet degene die dingen kan of mag afspreken, haal er dan de persoon bij die dat wel kan en mag.

7. Positief afsluiten

Het mooiste is als je op een positieve manier het gesprek kunt beëindigen. Een vriendelijk woord of een kopje koffie doet wonderen. Sluit altijd positief af. En pas op voor sarcasme. Helaas zal het niet altijd lukken de ander ook positief weg te laten gaan. Maar zorg zelf dat je het gesprek positief afsluit.

Bij instrumentele / doelgerichte agressie:

Bij instrumentele agressie gebruiken mensen agressie met opzet. Ze eisen iets en omdat ze denken dat ze het anders niet voor elkaar krijgen, hebben ze bij voorbaat al het idee om het via agressie wel voor elkaar te krijgen. Hier moet je al daarom al eerder je grenzen trekken. Als het nodig is vrij snel al na stap 1.

4. Grenzen stellen

Grensbewaking is erg belangrijk in het omgaan met agressie. Dit om als professional goed te kunnen reageren. Zeg bijvoorbeeld (vriendelijk docht beslist) dat je graag wilt luisteren en praten, maar niet als zij zich zo gedragen.

5. Oplossing/keuze bieden

Geef aan de boze persoon de keuzemogelijkheden aan die er zijn. In de wachtkamer van de eerstehulppost: "U kunt kiezen: u gaat rustig zitten, dan wordt u zo meteen geholpen. Of u gaat niet zitten, maar dan bel ik nu de bewaking."

6. Afsluiten

Zijn de gegeven oplossingen niet voldoende, geef dan duidelijk aan dat er geen andere optie is dan de keus om mee te werken of te stoppen. Wees hier heel stellig in.

Training volgen

Agressie wordt op z’n minst beter beheersbaar en brengt minder leed toe wanneer je meer instrumenten in handen krijgt om gewelddadig gedrag vroeg te herkennen, de-escalerend op te treden en een duidelijk beeld te verkrijgen van je eigen gedrag in de situatie. Deze vaardigheden worden, met behulp van professionele acteurs, volop ontwikkeld en herontdekt in de verschillende omgaan met agressie trainingen die wij aanbieden. Klik hier om naar de algemene agressie trainingspagina te gaan en vind de training die het beste bij jou aansluit. [link]

Nominatie vakprijs Trainer van het Jaar!

De Nederlandse Orde van Beroepstrainers (NOBTRA) heeft de genomineerden voor de verkiezing van 'Trainer van het Jaar' bekend gemaakt. 'Trainer van het Jaar' is de prijs voor de persoon die volgens collega's en opdrachtgevers de beste trainer is in het Nederlandse taalgebied. Deze vakprijs stelde de NOBTRA in 2011 in. Op 25 september maakt de vakjury tijdens de 'Dag van de Trainer' in Spant! in Bussum bekend wie zich het komende jaar 'Trainer van het Jaar' mag noemen.

We zijn zeer vereerd dat Carlijn Hoogeveen, hoofd van onze Communicatie- en Managementafdeling, genomineerd is voor deze titel!

Wat zijn volgens jou de betekenis en waarde van een vakprijs als de titel 'Trainer van het Jaar'?

Carlijn: De NOBTRA heeft tot doel beroepstrainers te erkennen, toetsen en ontwikkelen, te inspireren en te binden en behartigt het aanzien van het beroep 'beroepstrainer'. Volgens de NOBTRA is een ideale trainer een trainer die:

 • een hbo denk- en werkniveau heeft;
 • een relevante en erkende trainersopleiding heeft, en daardoor beschikt over een brede theoretische kennis op het gebied van leren en gedrag, communicatie, didactiek, groepsdynamica en arbeids- en organisatiekunde;
 • twee jaar werkervaring heeft;
 • een professionele basishouding kan tonen;
 • op eigen werk en ontwikkeling reflecteert;
 • zich blijvend professionaliseert;
 • een trainingsvoorstel kan ontwikkelen en uitvoeren die past bij de vraag van de opdrachtgever en de vaardigheden heeft om leerprocessen op motiverende en heldere wijze te begeleiden.

Hierdoor geeft een dergelijke vakprijs ook onze klanten een idee waar de kwaliteit zit. Door de aanwezigheid van vakprijzen wordt het ontwikkelen van onze trainers en kwalitatieve didactische ideeën nog verder gestimuleerd. Het is een soort keurmerk voor onze klanten en geeft vertrouwen richting onze deelnemers en de organisaties waarvoor we trainen. Het is een eer hiervoor genomineerd te worden. Het geeft erkenning aan het trainersvak. Dat wat ik met heel mijn wezen doe en waarin ik geloof wordt ook gewaardeerd door onze klanten en deelnemers. Mooi als dat zo samen komt!

Wat kenmerkt volgens jou een 'Trainer van het Jaar'?

Carlijn: Algemeen: Erkenning van kwaliteit en een voorbeeldfunctie voor anderen. Iemand die door aanpak een pad vrijmaakt voor anderen in de snel wijzigende trainingsjungle.

Specifiek wat voor mij de essentie van trainen is: Reflecteren en ontwikkelen zijn twee begrippen waar mijn passie al jarenlang ligt, in de breedste zin van het woord. Met klanten resulteert dit in mooie, inzichtgevende adviesgesprekken, begeleiding, trainingen en (team)coaching. Het vergroten van inzicht in eigen kunnen en onderzoeken welke overtuigingen de ander mogelijk belemmert om een volgende stap te zetten. Door goed te luisteren wat er (niet) gezegd wordt, een spiegel voor te houden en aan te sluiten bij de klant. Ik wil mensen in beweging zetten vanuit contact en verbinding en vanuit de overtuiging dat iedere deelnemer zelf het beste weet wat er nodig is, maar soms even dat zetje in de goede richting nodig heeft. Mijn aanpak is met name een veilige omgeving creëren om uit je comfortzone te gaan, actiegerichte oefeningen laten ervaren die confronterend kunnen zijn, maar waar de lach ook zeker niet ontbreekt. Elke training, groep en individu is anders, en daarom altijd maatwerk. Dat vind ik leuk en leerzaam! Voor mij betekent het trainersvak continue reflectie en zelf groeien.

Ik doe mijn werk met veel enthousiasme en ben zelf ook nog lang niet uitgeleerd. Sinds vorig jaar werk ik naast mijn functie bij Learnit Training als opleider coach bij 'De School voor Coaching' waar ik de 'Leergang Coaching voor Professionals' verzorg. Een ontzettend mooie nieuwe stap in mijn behoefte aan verdieping en ontwikkeling. De transformatie die deelnemers doormaken is prachtig en geeft een nog diepere betekenis aan de rol van begeleider.

Mijn visie voor onze afdeling bij Learnit Training: In onze trainingen en tijdens het coachen en adviseren werken we vanuit (com)passie met onze klanten. We geloven dat een goede verbinding met onze klanten cruciaal is voor een goede samenwerking. Onszelf blijven ontwikkelen en uitdagen vinden we vanzelfsprekend. Aansluiten bij de praktijk van de klant en dit integreren in ieder programma is vanzelfsprekend. De klant af en toe confronteren, wijzen op mogelijke effecten en het resultaat voor ogen houden maakt dat we een prettige partner zijn voor organisaties en ons ook veelvuldig terugvragen. Ik vind dus ook dat dit is wat een trainer in huis moet hebben.

Wat betekent deze nominatie voor jou?

Carlijn: Een mooie erkenning en tegelijkertijd is het ook stimulerend om mezelf verder te ontwikkelen. Aan de andere kant zorgt dit voor meer bekendheid bij organisaties en klanten voor Learnit Training. Ik ben ook trots op ons bedrijf en mijn collega’s dat het met elkaar gelukt is om neer te zetten wat we nu zijn in trainersland en dat ik daar al 12 jaar onderdeel van uit maak. Dat ik de trainer ben die ik nu ben is mede dankzij Learnit Training, waarbij groei en ontwikkeling altijd gestimuleerd wordt.

Hoe zou je invulling willen geven aan de titel als je die mag dragen?

Carlijn: Ik ben ooit begonnen met trainen van psychologiestudenten op de universiteit. Waar het de eerste jaren met name ging over trainen boven het wateroppervlak, concreet gedrag en effectiever worden in je handelen, transformeerde ik als trainer door meer en meer in te gaan op wat er gebeurt onder dat wateroppervlak. Door vertrouwen te geven, werkelijk te luisteren naar wat de deelnemer vertelt en daar onderzoek naar te doen, werd het mogelijk om te accepteren voor de deelnemer hoe het werkelijk was en mogelijk gedrag aan te passen indien wenselijk. De laatste jaren, nu ik adviseer en train bij grote bedrijven, heeft mijn interesse zich uitbreid naar het systemisch werken, de context die van invloed is en erkenning te geven voor onderstromen die van grote invloed zijn. Trainen is zeker niet op alles het antwoord. Ik hoop dat ik dit de komende jaren nog meer kan uitbouwen en ontwikkelen. Het inzicht vergroten bij bedrijven dat een quick fix niet bestaat en dat verdieping, in verbinding met je medewerkers zijn en werkelijk interesse hebben in elkaar naast rekening te houden met de bedrijfsresultaten, een gouden combinatie is. En dat af en toe een training heel effectief en waardevol kan zijn (mits dit bevlogen en met voldoende reflectie gegeven wordt!) maar niet het antwoord is op alles. Daar wil ik meer mee doen, met of zonder de titel.

[link]

Criteriumgericht interviewen met behulp van STAR

Gedrag in het verleden is een goede voorspeller voor toekomstig gedrag. Om goed te kunnen achterhalen wie je tegenover je hebt en wat de diegene in zijn mars heeft, is het van belang om te weten hoe de sollicitant in de praktijk heeft gehandeld. De STAR-vraagmethodiek kan van pas komen om uw selectiecriteria te toetsen en te bepalen of de kandidaat binnen het gestelde functieprofiel past.

STAR staat voor Situatie, Taak, Actie en Reactie. Het is een interviewtechniek waarin vragen worden gesteld volgens een bepaald stramien, aan de hand van een concrete situatie uit het werkverleden van de sollicitant. STAR staat voor:

 • Situatie: De situatie waarin de kandidaat zich bevond.
 • Taak: Wat was de taak van de kandidaat? Wat verwachtte men concreet van de kandidaat in deze situatie? Waar was de kandidaat voor verantwoordelijk?
 • Actie: Wat heeft de kandidaat feitelijk gezegd of gedaan (of nagelaten te doen)?
 • Resultaat: Wat was het effect van de actie of acties? Voldeed dit resultaat aan de verwachtingen (taak)?

Als je tijdens het interview wilt achterhalen of de kandidaat beschikt over de juiste competenties, kun je hierover vragen stellen middels de STAR-vraagmethode. Stel dat één van de gewenste competenties resultaatgericht is, dan zou je bijvoorbeeld de volgende vragen kunnen stellen:

 • Wanneer laat je onafgemaakte zaken liggen? Geef hier eens een voorbeeld van. Wat was het effect hiervan? Welke actie heb je daarna genomen?
 • Kun je een voorbeeld geven in vasthoudendheid met het bereiken van jouw doelen?
 • Hoe maak je afspraken over het gewenste resultaat? Hoe heb je dat bij een vorig project gedaan? Hoe heb je deze resultaten gehaald?

In onze training STAR-gesprekken ga je onder andere oefenen met criteriumgerichte vragen stellen, gebaseerd op de STAR-methodiek.

[link]

Voordelen van verbeter- en ontwikkelplannen

Aandacht besteden aan de ontwikkeling van medewerkers, kent tientallen voordelen voor zowel de medewerker, de leidinggevende als de organisatie. Een top 3 van deze voordelen vind je hieronder toegelicht:

De voordelen voor de organisatie

Kleiner verzuim en verloop

Medewerkers die begeleid worden in hun werk en aandacht krijgen van hun leidinggevende en vanuit de organisatie, zijn meer tevreden over hun werk. Dit komt doordat zij voelen dat ze er toe doen. Dit kenmerkt zich doordat er minder geklaagd wordt, het verzuim minder is en het verloop ook kleiner is. Medewerkers die tevreden zijn over hun werkplek blijven bij de organisatie en willen liever doorgroeien in plaats van naar een andere organisatie over te stappen. Doorgroeien binnen de eigen organisatie drukt daarmee werving- en selectiekosten.

Medewerkers hebben aansluiting met organisatiedoelstellingen

Op de hoogte zijn van het ontwikkelniveau en de ontwikkelmogelijkheden van jouw mensen zorgt ervoor dat jij met jouw team of afdeling beter aan kunt sluiten op organisatiedoelstellingen of in ieder geval weet wat nodig is om hierop aan te sluiten. Organisatiedoelstellingen zijn te vertalen naar afdelings- of teamdoelen; vervolgens zijn deze te vertalen naar individuele doelen van medewerkers. Door deze verschillende doelen scherp te hebben, kun je ze beter op elkaar aan laten sluiten. Hiermee zorg je dat jouw medewerkers de juiste dingen doen om de juiste redenen.

Onderscheidend vermogen als organisatie / Aantrekkelijke werkgever / Bijblijven

Organisaties die aandacht geven aan de ontwikkeling van hun mensen, zijn aantrekkelijkere werkgevers. Medewerkers zien deze organisaties als organisaties die om hun mensen geven. Zoals eerder genoemd is tijd en aandacht cruciaal voor medewerkers. Aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers zorgt ervoor dat je jezelf als organisatie onderscheidt en bijblijft.

De voordelen voor de leidinggevende

Meer binding, minder verrassingen

Door als leidinggevende aandacht te geven aan medewerkers wordt de vertrouwensband vergroot. Leidinggevenden die in goed contact staan met hun medewerkers hebben sneller door wanneer er iets aan de hand is of wanneer een werknemer onderpresteert. Continu met elkaar in gesprek blijven voorkomt verrassingen. Wanneer deze zich toch voordoen, is de leidinggevende er op tijd bij om bij te sturen waar nodig. Tevens zorgt meer aandacht voor uw medewerkers voor een hogere motivatie.

Tijdswinst

Op tijd inzien wanneer er bijgestuurd moet worden wordt bereikt door in contact te blijven met je medewerkers of door via anderen hier zicht op te hebben. Wanneer het minder goed gaat kan dit al vroeg gesignaleerd worden, zodat je bijtijds een verbeterplan kunt opstellen, in plaats van achter de feiten aan te lopen. Het op tijd in kaart brengen van wat er moet gebeuren of wat er gaande is, zorgt dat er sneller ingegrepen kan worden. Dit levert tijd en moeite op de lange termijn op.

Breder inzetbare medewerkers

Het ontwikkelen van medewerkers en zicht hebben op wat zij kunnen, geeft mogelijkheden voor het team of de afdeling. De talenten en ambities van jouw medewerkers zijn hierbij van cruciaal belang. Je weet dan immers wie waar goed in is en waar diegene heen wil. Ook door jouw medewerkers met elkaar mee te laten lopen zorg je ervoor dat zij breder inzetbaar worden. Dit versterkt de waarde van jouw medewerkers weer. Door in contact te zijn met je medewerkers krijg je ook eerder zich op onbenutte talenten.

De voordelen voor de medewerker

Moment van aandacht

Doordat de druk in veel bedrijven wordt opgevoerd, schiet de aandacht voor personeel er vaak in. Dat is echter juist waar medewerkers veel behoefte aan hebben in die tijden; dat er naar hen geluisterd wordt en dat zij het gevoel krijgen er toe te doen. In gesprek gaan met medewerkers is een vorm van aandacht geven. Het versterkt de binding tussen medewerker, leidinggevende en organisatie, wat weer kan bijdragen aan een grotere medewerkerstevredenheid.

(Doorgroei)mogelijkheden naar een andere functie

Door het bespreekbaar maken van de mogelijkheden die er zijn binnen de organisatie en deze af te stemmen op de ambities of wensen van de medewerker, kunnen er kansen gecreëerd worden voor beide partijen. Door continu met elkaar in gesprek te blijven hierover kan hier goed op gestuurd worden. Een aanpassing of verzwaring van werkzaamheden, of het meelopen met een collega, is vaak een eerste stap die nodig is om naar een andere functie door te groeien. Daarmee worden de talenten van de medewerker optimaal benut en wordt ook voorkomen dat deze vastroest.

Gevarieerder werk of juist meer gespecialiseerd werk

Het ontwikkelen van vaardigheden in de breedte of juist het specialiseren in de diepte, hangt af van de mogelijkheden en de behoeften van de organisatie, medewerker en leidinggevende. Ontwikkelen is niet enkel promotie, een opleiding of salarisverhoging; het heeft met name met het ontwikkelen van talenten te maken. Op die manier krijgen medewerkers de kans hun talenten te ontwikkelen en beter te worden in hun vak.

Learnit Training biedt voor zowel organisaties, leidinggevenden als medewerkers trainingen aan op het gebied van professionele gespreksvoering, management als persoonlijke ontwikkeling. Neem contact op met één van onze trainingsadviseurs voor advies of een vrijblijvende offerte.

[link]

Het verbeter- en ontwikkelplan

Werknemers voelen zich vaak het meest gewaardeerd als de leidinggevende naar hen luistert. Aandacht hebben voor (jouw) medewerkers is daarom van groot belang. De Performance Management Cycle biedt handvatten om gedurende het hele jaar personeel te ontwikkelen en te begeleiden. Een verbeterplan wordt opgesteld wanneer er aanleiding is om verbetering in de werkzaamheden aan te brengen. Een ontwikkelplan gaat over groei en ontwikkeling, ook wanneer er geen directe aanleiding is om te verbeteren. Beide plannen kunnen voortkomen uit eenzelfde gesprek. Afhankelijk van de inhoud en het doel van het gesprek, wordt het een ontwikkel- of een verbetergesprek.

Het doel van een ontwikkelgesprek is dat medewerkers kunnen groeien en ontwikkelen, met als uitgangspunt dat er met plezier en enthousiasme wordt gewerkt om de organisatiedoelstellingen te bereiken. Een ontwikkelgesprek vormt de basis voor een open werkklimaat tussen medewerker en leidinggevende.

In een ontwikkelgesprek staat centraal:

 • de verbetering, verdieping of verbreding van de uitoefening van de huidige functie;
 • de ambities en talenten van de medewerker: wat zijn de ambities en talenten en hoe zet de medewerker deze zo optimaal mogelijk in?

Een ontwikkelgesprek vindt plaats aan het begin van het jaar. Er wordt samen met de medewerker vastgesteld welke ambities - en daaraan gekoppeld welke doelen - de medewerker heeft en wat er moet gebeuren om deze doelen te behalen. Dit kunnen zowel korte- als langetermijndoelen zijn. Tijdens het functioneringsgesprek halverwege het jaar kan worden gekeken in hoeverre de medewerker op de goede weg is en wat er verder nog kan worden ondernomen om ontwikkeling te stimuleren. Ook wordt gekeken hoe iemand functioneert in zijn huidige werkzaamheden. Kenmerkend in dit gesprek is dat het tweerichtingsverkeer is. De leidinggevende is minder aan het woord dan de medewerker.

Aan het eind van het jaar zal er een beoordeling plaatsvinden over het functioneren en de reeds behaalde doelen. Mocht iemand stagneren of onvoldoende resultaten hebben behaald dan kan er een verbeterplan worden opgesteld. In een verbeterplan worden doelen vastgesteld en concreet gemaakt waaraan de medewerker moet werken om weer een positieve beoordeling te krijgen. Er wordt strak toegezien op het behalen van deze doelen door minimaal één keer in de twee weken om de tafel te gaan en de vorderingen te bespreken. Er wordt van de medewerker verwacht dat hij zelf initiatief neemt en laat zien bezig te zijn met zijn ontwikkeling en dus verbeteringen. Het doel van een verbetergesprek is dat de medewerker tijdens zijn volgende functioneringsgesprek weer goed functioneert en zijn ontwikkeling vooruit gaat.

Waar moet een verbeter- of ontwikkelgesprek aan voldoen?

Er zijn verschillende formulieren die gebruikt kunnen worden voor zowel het ontwikkel- als verbetergesprek. In onze trainigen gaan we hier dieper op in en kijken we welke vragen het best passend zijn voor jouw organisatie. Belangrijk is dat de medewerker zelf geactiveerd wordt om mee te denken over zijn eigen ontwikkeling en verbetering. Dit kun je als leidinggevende stimuleren door open vragen te stellen, stiltes te laten vallen en de input te stimuleren door actief te luisteren.

Vraagtechnieken

Om alvast een beeld te geven volgen hier enkele interessante vragen die je kunt gebruiken in een ontwikkelgesprek:

Huidige situatie

 • Is de medewerker op dit moment tevreden met zijn huidige functie?
 • Past de functie bij zijn kennis, ervaring, talenten en ambities?
 • Wenst de medewerker op dit moment een aanpassing van taken binnen zijn huidige functie? (Denk bijvoorbeeld een verbreding van taken, verdieping van taken (specialisatie), een coördinerende rol, bepaalde taken niet meer uitoefenen etc.)
 • Welke verbeteringen zien de medewerker en de leidinggevende in de huidige werkzaamheden? (Denk bijvoorbeeld nieuwe taken, efficiënter werken, nieuwe kennis opdoen en deze in de praktijk brengen, kennis delen met collega’s etc.)
 • Wat is er nodig om bovenstaande punten te realiseren en wat spreken medewerker en leidinggevende hierover af?

Ambities

 • Wil de medewerker binnen twee jaar wijzigen van functie? (Denk hierbij aan promotie, horizontale doorgroei of een functie met minder verantwoordelijkheden etc.)
 • Welke ambities heeft de medewerker op langere termijn?
 • Wat is er nodig om de genoemde ambities van de medewerker binnen de termijn van twee jaar te bereiken en wat kan daarover worden afgesproken tussen medewerker en leidinggevende?
 • Is het voor de medewerker en leidinggevende duidelijk welke loopbaanmogelijkheden er zijn binnen het bedrijf?

Talenten

 • Welke talenten heeft de medewerker, datgene waarin hij opvalt en goed kan?
 • Zijn er talenten die de medewerker heeft en die (nog) niet of onvoldoende worden ingezet in het werk?

Ben je leidinggevende en zou je graag ondersteund willen worden in het voeren van de verschillende gesprekken uit de gesprekscyclus? Of ben je medewerker en wilt u graag aan de slag met uw ontwikkelpunten? Neem contact op met één van onze trainingsadviseurs voor advies of een vrijblijvende offerte.

Learnit Training biedt voor zowel organisaties, leidinggevenden als medewerkers trainingen aan op het gebied van communicatie, management als persoonlijke ontwikkeling. Neem contact op met één van onze trainingsadviseurs voor advies of een vrijblijvende offerte. [link]

5 tips voor het sturen op ontwikkeling

Functioneringsgesprekken op een inspirerende én resultaatgerichte manier aanpakken? Wij hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet:

1. Zet een 360 graden feedback tool in

De 360 graden feedback tool is een instrument om het functioneren van een medewerker op individueel niveau te analyseren, waarbij gebruik wordt gemaakt van meerdere beoordelaars. Door verschillende waarnemingen te bundelen, wordt een compleet beeld gecreëerd van de beoordeelde medewerker en kunnen competenties worden gemeten. In veel gevallen worden collega's van gelijk niveau gevraagd, maar ook (andere) leidinggevenden en zelfs klanten kunnen gevraagd worden naar hun mening. Het doel van de 360 graden feedback tool is een zo breed mogelijk beeld te schetsen van huidig gedrag in een werksituatie. Op die manier krijgen zowel de medewerker als de leidinggevende hier meer inzicht in, waar ze naar kunnen handelen. Lees hier meer over 360 graden feedback.

2. Maak gebruik van kernkwadranten

Een kernkwadrant gaat uit van positieve eigenschappen die de medewerker al vanaf jongs af aan heeft en zo eigen zijn dat ze de "kern" van de medewerker vormen. Teveel van een dergelijke eigenschap is teveel van het goede en vormt een valkuil: de medewerker kan doorschieten en anderen kunnen zich aan de medewerker ergeren. Omdat de medewerker zo vertrouwd is met de kwaliteit is de valkuil vaak een blinde vlek. De medewerker kan aan zijn of haar valkuilen werken door op zoek te gaan naar iets dat daar positief tegenover staat: een eigenschap die de valkuil kan compenseren, ofwel: een uitdaging. Teveel van de uitdaging (dus teveel van het goede) is weer negatief: een allergie. Lees hier meer over kernkwadranten en hoe dit gebruikt kan worden. Het gebruik maken van het kernkwadrant heeft als doel inzicht creëren in eigen effectief en ineffectief gedrag, al dan niet in samenwerking met anderen. Laat de medewerker nadenken over zijn of haar kernkwadranten, met onderstaand model als uitgangspunt (bron: Daniel Ofman):

3. Zorg voor omstandigheden die motiverend werken voor de medewerker

Wanneer medewerkers goed werk afleveren, trekken leidinggevenden meestal de conclusie dat het wel goed zit met de motivatie. Meestal hebben motivatiepatronen echter betrekking op zaken die verder gaan dan de functie of bepaalde taken. Mensen raken gemotiveerd door zaken als waarde van het werk, deskundigheid, creativiteit, verbondenheid met de groep, autonomie, zekerheid, status, persoonlijke ontwikkeling en materiële beloningen. Voldoening halen uit het werk is erg belangrijk: je kunt als leidinggevende de medewerker niet motiveren, alleen de medewerker zelf kan aangeven waardoor hij of zij gemotiveerd raakt. Je kunt echter wel zorgen voor omstandigheden die motiverend werken. Het stellen van vragen aan de medewerker is hierbij cruciaal. Je kunt samen met de medewerker zoeken naar een nieuw evenwicht tussen de verwachtingen van de medewerker en datgene dat jouw organisatie kan bieden. Dit kan besproken worden tijdens een functioneringsgesprek, waarna er nieuwe afspraken worden gemaakt.

4. Betrek de medewerker actief bij het proces

Tijdens het functioneringsgesprek is het belangrijk dat de medewerker centraal staat: laat de medewerker bijvoorbeeld zelf het gesprek voorbereiden, waarbij de leidinggevende ondersteunt door een lijst met onderwerpen aan te dragen. De leidinggevende kan enkele onderwerpen verplicht stellen en enkele onderwerpen zelf laten kiezen door de medewerker. De medewerker stuurt voorafgaand aan het gesprek de voorbereiding naar de leidinggevende, zodat de leidinggevende zich ook op het gesprek kan voorbereiden. Laat de medewerker na het gesprek zelf een verslag schrijven. Door op deze manier het functioneringsgesprek in te steken, wordt de verantwoordelijkheid en eigenaarschap van de medewerker vergroot. De medewerker is ook zelf verantwoordelijk voor zijn of haar ontwikkelproces, wat weer kan zorgen voor een verhoogde motivatie (zie tip 3).

5. Laat het gespreksverslag niet in de la verdwijnen: "BE SMART"

Een functioneringsgesprek heeft pas zin als het leidt tot concrete acties en meetbare resultaten. Voornemens die goed geformuleerd zijn, zijn gemakkelijker waar te maken. Door op deze manier doelen en de te behalen resultaten te concretiseren, is er meer duidelijkheid. De "BE SMART"-methode kan hierbij helpen:

 • B = Bezield "Geloof in wat je doet, en doe waar je in gelooft"
 • E = Energie Zet er energie op. Het gaat niet vanzelf
 • S = Specifiek Maak de voornemens specifiek. Wat, waar, wanneer, hoeveel, met wie? In welke situaties wel, in welke niet?
 • M = Meetbaar Omschrijf voornemens dusdanig dat vooruitgang en het eindresultaat gemeten kunnen worden
 • A = Acceptabel voor de medewerker en voor anderen Houd rekening met wat mogelijk is voor de medewerker en anderen
 • R = Realistisch en relevant Ken de mogelijkheden en beperkingen van de medewerker en maak een goede inschatting van de werkelijkheid. Weet wat voor de medewerker (en zijn of haar omgeving) het is belang is als dit voornemen gerealiseerd wordt
 • T = Traceerbaar Is het in de tijd te volgen? Is het duidelijk wanneer het "af" is?

Trainingen op het gebied van personeel en organisatie

Learnit Training biedt voor zowel organisaties, leidinggevenden als medewerkers trainingen aan op het gebied van personeel en organisatie. [link]

Cyclisch leidinggeven: richting geven aan gedrag om resultaten te behalen

Het nieuwe werken zorgt ervoor dat er een nieuwe manier gevonden moet worden om met taken en verantwoordelijkheden om te gaan. Medewerkers krijgen (steeds) meer vrijheid om het werk op de eigen manier in te richten, maar ook meer verantwoordelijkheid voor de eigen resultaten en ontwikkeling. Sturen op resultaten wordt hierdoor steeds belangrijker. De Performance Management Cycle (PMC) is een cyclus die hierbij helpt en richting geeft aan gedrag dat nodig is om die resultaten te bereiken.

Cyclisch leidinggeven kenmerkt zich door drie gesprekken gedurende het jaar. Het richt zich op het werken met doelstellingen en te behalen resultaten. De drie gesprekken waar het om gaat zijn het planningsgesprek, het voortgangsgesprek (ook wel functioneringsgesprek) en het beoordelingsgesprek:

 • Planningsgesprek: In het planningsgesprek worden er afspraken gemaakt tussen medewerker en leidinggevende over resultaten en ontwikkeling. Dit gesprek gaat over de komende periode.
 • Voortgangsgesprek: In het voortgangsgesprek wordt gekeken naar de tot nu toe behaalde resultaten, in lijn met de gemaakte afspraken. Ook richt dit gesprek zich op de verdere ontwikkeling van de medewerker in de toekomst.
 • Beoordelingsgesprek: In het beoordelingsgesprek wordt uiteindelijk beoordeeld of de gemaakte afspraken zijn behaald op resultaat en ontwikkeling. Op basis van deze beloning volgt al dan niet een beloning.

De drie gesprekken uit de gesprekscyclus sluiten op elkaar aan. Door op een objectieve, respectvolle manier de goede en verbeterpunten van de afgelopen periode te evalueren, optimaliseert het verloop van deze gesprekken. Naast deze gesprekken vinden er tussendoor ook feedbackgesprekken plaats. Tijdens het voortgangs- of beoordelingsgesprek mogen er geen nieuwe feiten op tafel komen. Deze feiten zijn namelijk al eerder opgevallen en worden besproken in een feedbackgesprek. Het doel hiervan is vinger aan de pols houden en bijsturen waar nodig.

Door het hele jaar door op de ontwikkeling van medewerkers te richten, levert dit voordelen en resultaten op voor zowel de organisatie, het team als de medewerkers zelf.

Trainingen Management

Als leidinggevende heb je het doel om resultaten te behalen. Dit doe je niet alleen, maar samen met je medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat je mensen gemotiveerd aan de slag gaan en daadkrachtig handelen om organisatiedoelen te bereiken? Leidinggeven is niet altijd gemakkelijk, maar is zeker goed te trainen. Daarom werken we in onze managementtrainingen aan verschillende vaardigheden, zodat je stevig in je rol staat als leidinggevende.

[link]

De kracht van de teamcoach

Reorganiseren: hét toverwerkwoord in crisistijd. Verregaande veranderingen voor organisaties, teams en individuen zijn dagelijkse kost - veel mensen hebben zelf of middels hun omgeving met reorganisaties te maken. Een reorganisatie kan geassocieerd worden met vernieuwing, verbetering en een kans schoon schip te maken. Maar niet alle gevolgen van een reorganisatie zijn even rooskleurig.

Naast het feit dat er vaak banen verloren gaan, moeten werknemers wennen aan de nieuwe situaties waarin ze terechtkomen. De 'overblijvers' moeten afscheid nemen van collega's en van oude, vertrouwde methoden en protocollen. Doordat er minder mensen werkzaam zijn neemt de werkdruk toe. Er ontstaan nieuwe teams en sociaal-hiërarchische verbanden. Deze combinatie van factoren kan stress, irritatie en onzekerheid opleveren: zaken die de productiviteit van zowel individu als (nieuw) team niet ten goede komen, terwijl dat juist wel het doel is van de reorganisatie. Hoe kunnen bedrijven ervoor zorgen dat een reorganisatie het gewenste effect heeft?

Coaching kan een essentiële rol spelen bij succesvol reorganiseren. Individuele coaching kan van waarde zijn wanneer een specifieke werknemer niet goed functioneert en mentale en/of fysieke klachten heeft. Op tijd aan de bel trekken is dan van groot belang, zodat iemand in een individueel traject ondersteund kan worden om bijvoorbeeld te wennen aan veranderingen in positie of team.

Maar het kan ook zijn dat een team als geheel niet goed functioneert en hier komt teamcoaching om de hoek kijken. Teamcoaching is een krachtig middel om het uiterste uit een team te halen, zelfs (of: juist) onder de lastige en veranderende omstandigheden die reorganisaties met zich meebrengen. Soms houden teams of afdelingen bewust dan wel onbewust patronen, overtuigingen en gedragingen met elkaar in stand die niet meer passen in de nieuwe werkcontext. Teamcoaching focust op het team als geheel, waardoor een nieuwe manier van denken en werken ontstaat. Een team is meer dan de som der delen; een verandering kan pas echt een succes worden wanneer deze gedragen en geleefd wordt door het hele team.

Teamcoaching assisteert teams in het zoeken naar en vinden van drempels, maar heeft ook een preventieve werking wanneer er net nieuwe teams worden opgezet. Belangrijk hierbij is de compleet externe rol van de teamcoach, die geheel buiten het systeem staat en dus vrij en open kan opereren. Eén van de kernlessen die de coaches hierbij over proberen te brengen, is leren beseffen dat de heterogeniteit van een team - de verschillen tussen de leden waardoor conflicten zo vaak ontstaan - juist de kracht van het team is. Pogingen van zowel leidinggevenden als teamleden om medewerkers te homogeniseren leiden, vaker en heviger nog dan de eigenlijke verschillen, tot een onprettige en niet-productieve werksfeer.

Het coachen van een team is dé manier om gemankeerde teams een gezonde spiegel voor te houden of zelfs te voorkomen dat dit nodig is. Meer (samen)werkplezier, verlaging van het verzuim en verhoging van de productiviteit zijn daarvan de positieve gevolgen.

Wil je ontdekken wat teamcoaching voor jouw team kan betekenen? Lees meer informatie over teamcoaching op onze website vraag vrijblijvend een offerte aan of plan een gesprek in met één van onze specialisten via 020 6369179 of info@learnit.nl

[link]

Solliciteren doe je zo!

Natuurlijk, je kunt je als een dolle op alle mogelijke vacatures storten en er vanuit gaan dat het toch een keertje raak moet zijn. Overtuigend solliciteren op een baan waar je eigenlijk maar weinig mee hebt, is echter een zware taak. Veel effectiever is het om je enthousiasme en kwaliteiten het werk te laten doen en alleen op die functies te solliciteren die echt bij je passen. Zo is het makkelijker om tijdens het sollicitatiegesprek je enthousiasme kenbaar te maken. Of de baan je nou op het lijf geschreven is of niet: veel mensen blijven opzien tegen een sollicitatiegesprek. Niet vreemd, want er hangt veel vanaf. Dit maakt het gesprek extra beladen. Door je goed voor te bereiden en door de juiste, overtuigende houding aan te nemen, kun je je zenuwen inperken. Hoe? Hieronder geven we je 7 tips om je sollicitatiegesprek tot een succes te maken.

Zeven tips om succesvol te solliciteren

 1. Bereid je goed voor op het gesprek. Ga na welke eigenschappen belangrijk zijn voor de baan en kijk in hoeverre jij hierover beschikt. Toon dit aan met concrete voorbeelden, bijvoorbeeld via de STAR-methode.
 2. Oefen het sollicitatiegesprek met een goede bekende. Geef tijdens het gesprek jouw sterke en zwakke punten aan en probeer je duidelijk en concreet te antwoorden op de vragen die gesteld worden. Evalueer naderhand wat beter kan.
 3. Besteed aandacht aan je uiterlijk. Pas je kleding aan aan de heersende bedrijfscultuur. Twijfel je? Je kunt je beter te netjes kleden dan te informeel. Besteed ook aandacht aan nette schoenen, tas en zorg dat je niet te veel sieraden of make up draagt. Zorg dat je fris ruikt, maar spuit ook niet teveel parfum op.
 4. Blijf rustig tijdens het gesprek en laat je niet uit de tent lokken. Bijvoorbeeld: de interviewer zegt tegen je dat je weinig ervaring hebt met werken met computers. Zeg dan niet plompverloren: "Nee, dat klopt niet." Als je wel computer ervaring hebt kun je zeggen: "Het blijkt misschien niet voldoende uit mijn CV, maar ik heb wel degelijk computer ervaring (voorbeeld)." Als het klopt dat je weinig ervaring met computers hebt, is het verstandig om dit eerlijk toe te geven. "Het klopt, maar ik ben wel bezig met een computer cursus."
 5. Bijna iedereen is zenuwachtig tijdens een sollicitatie. Accepteer het feit dat je gespannen bent! Werkgevers vinden het vaak juist een goed teken dat je enigszins gespannen bent: zo laat je zien dat de baan belangrijk voor je is.
 6. Stel zelf ook vragen. Zo kun je laten zien dat je geïnteresseerd bent en dat je je bovendien goed hebt voorbereid. Stel geen vragen waarop je het antwoord zelf had kunnen weten. Zo is het verstandig om niet te vragen naar het aantal werknemers. Er wordt vanuit gegaan dat je dit van te voren hebt opgezocht. Begin bij het eerste gesprek ook niet over het salaris of arbeidsvoorwaarden. Dit komt tijdens het tweede gesprek aan bod.
 7. Spreid je kansen! Werkgevers kijken vaak verder dan de stapel sollicitatiebrieven op hun bureau. Maak een LinkedIn profiel aan, zet je CV op verschillende netwerk websites of stuur eens een open sollicitatie.

Deze tips geven je al een goed uitgangspunt die je helpen tijdens een sollicitatiegesprek. In de tweedaagse training Succesvol solliciteren kun je de puntjes op de i zetten. Van het schrijven van een goede sollicitatiebrief en een adequate gespreksvoorbereiding tot aan een overtuigende presentatie, alles komt aan bod. De trainingen van Learnit zijn afgestemd op jouw wensen, zowel inhoudelijk als wat betreft locatie, tijdstip en groepsgrootte. Tijdens de training worden rollenspellen, feedback en discussies afgewisseld met theorie. Zo ben je ervan verzekerd dat de training aansluit bij jouw praktijksituatie.

[link]

Motiverende functionerings- en beoordelingsgesprekken

W. van Dam

Zowel leidinggevenden als medewerkers kijken vaak op tegen de (meestal verplichte) functionerings- en beoordelingsgesprekken. Met behulp van het boek 'Motiverende functionerings- en beoordelingsgesprekken' leert u de motivatie van uw medewerker te beïnvloeden.

[link]

Beter functioneren en beoordelen

G. Haentjens

In het boek 'Beter functioneren en beoordelen' coacht Hans (ervaren manager) Heleen (beginnend leidinggevende) en Adriaan (medewerker) in het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken. Hoe kun je medewerkers op de juiste manier over hun prestaties informeren? En hoe begeleid je medewerkers in hun ontwikkeling? Het boek geeft tips en inzichten. In onze training Functionerings- en beoordelingsgesprekken voerenmaken wij onder andere gebruik van dit boek.

[link]

Effectieve tweegesprekken

M. van den Berg

Helder en to the point communiceren zorgt ervoor dat mensen weten waar ze aan toe zijn. Om controle te krijgen over een gesprek, moet u in staat zijn om juiste informatie te geven én achterhalen. Met behulp van het boek ‘Effectieve tweegesprekken’ kunt u ontdekken wat uw (specifieke) valkuilen en aandachtspunten zijn. Daarnaast biedt het boek direct toepasbare tips. In onze training Gesprekstechniekenmaken wij onder andere gebruik van dit boek.

[link]

Sturen op resultaten en ontwikkeling (2009)

T. Bröcker en L. van den Broek

De basisgedachte van de Performance Management Cycle is dat er concrete en meetbare afspraken gemaakt kunnen worden over (te ontwikkelen) competenties en gewenste resultaten. In het boek 'Sturen op resultaten en ontwikkeling' wordt de gesprekscyclus op een praktische manier uitgelegd, zodat er direct in de praktijk mee aan de slag kunt.

[link]

Performance Management. Alles over: beoordelen, competenties, functioneringsgesprekken, belonen en 360*-feedback (2000)

L. van den Broek, E. van der Giessen en A. van Oers-van Dorst

Het boek ‘Performance Management’ geeft op een praktische manier de verschillen en overeenkomsten weer tussen functionerings- en beoordelingsgesprekken. Het boek behandelt de 360* feedbacktool, gaat in op formulieren en geeft praktische handvatten voor het voeren van gesprekken.

[link]

Tien beïnvloedingsvaardigheden

J. Bijker

Om maximale invloed uit te oefenen op anderen, kunt u gebruik maken van complimenten geven, aantrekkelijke situaties schetsen en goede argumenten aandragen. In het boek ‘Tien beïnvloedingsvaardigheden’ worden tien beïnvloedingsvaardigheden beschreven die u eigen kunt maken en kunt leren toepassen in uw praktijksituatie(s). In de training Beïnvloedingsvaardigheden en overtuigingskracht onder andere gebruik van dit boek.

[link]

Conflicten in organisaties (2011)

Y.H. Gramsbergen-Hoogland, H. Blom en H.T. van der Molen

Conflicten ontstaan binnen elke organisatie wel: ze worden vaak als lastig en ongemakkelijk ervaren, terwijl conflicten ook kansen kunnen bieden. Het oplossen van een conflict kan leiden tot een situatie waarin beide partijen uiteindelijk beter af zijn dan daarvoor. In het boek ‘Conflicten in organisaties’ worden theoretische kaders afgewisseld met praktische adviezen en specifieke toepassingen. In de training Conflicthantering maken wij onder andere gebruik van dit boek.

[link]

De Performance Management Cyclus: van ontwikkelgesprek tot beoordelingsgesprek

Sharon Faber

Eén van de grootste installatiebedrijven van Nederland heeft als missie dat haar gemotiveerde, geïnspireerde en betrokken werknemers toegevoegde waarde leveren aan de producten van de organisatie. Om hier aan te voldoen biedt de organisatie ontwikkelpaden voor haar medewerkers, waarbij er een professionaliseringsslag gemaakt werd op HR-gebied: er werd een Performance Management Cyclus (PMC) ontwikkeld.

Performance Management Cyclus

De PMC van de organisatie heeft oog voor een cyclische stijl van leidinggeven. Hier is een beoordelingstool aan gekoppeld, die in gebruik is genomen door alle managers en leidinggevenden. Door meer afstemming te krijgen tussen alle vestigingen en het hoofdkantoor, ontstaat er meer gelijkheid in taakomscrhijving en salariëring, wat leidt tot meer transparantie en duidelijkheid.

Om de medewerkers kennis te laten maken met de PMC, instructies te geven over de nieuwe beoordelingstool, het ontwikkelgesprek en verbeterplannen heeft Learnit Training in 2012, 2013 en 2014 samen met de organisatie een traject 'Beoordelingsgesprekken en Ontwikkelgesprekken' georganiseerd voor alle leidinggevenden. Tijdens dit traject zijn de medewerkers getraind in cyclisch leidinggeven en in gespreksvoering bij het beoordelen en ontwikkelen.

Opleidingstraject

Een intensief overleg met de HR-manager voor het afstemmen van het programma, de inventarisatie van de leerdoelen en de opzet van de beoordelingstool vormden het leidraad van het traject. Er hebben intakes met een aantal leidinggevenden en directeuren van verschillende vestigingen plaatsgevonden om een compleet beeld te creëren. Er is een bijeenkomst georganiseerd met alle HR-adviseurs per vestiging om het programma volledig op maat te maken. De HR-adviseurs fungeerden tijdens de trainingen als co-trainer, zodat het geleerde en eventuele vragen direct beantwoord of intern opgepakt konden worden. De programma's kenmerkten zich door veel oefeningen en het laten ervaren van het effect van verschillende technieken in lastige praktijksituaties. Tijdens het traject hebben we onder andere aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:

 • Cyclisch leidinggeven: het hele jaar door
 • Het beoordelen vooraf en de valkuilen (do's en don'ts)
 • Het beoordelingsgesprek zelf: slechtnieuwsgesprekken en feedback geven
 • Omgaan met mogelijke emoties en weerstand
 • Ontwikkelen en ontwikkelgericht leiderschap
 • Lastige en uitdagende situaties
 • Afspraken maken en deze borgen

De uitwisseling tussen de verschillende vestigingen was voor het traject een positieve bijkomstigheid. Het traject werd afgesloten met het maken van afspraken voor de toekomst. We zijn nog nauw betrokken bij de organisatie en de implementatie van de PMC.

Ervaring van de medewerkers

“Goede trainer! Het was goed om in een voor mij nieuwe omgeving opgefrist te worden in de systematiek van onze organisatie. De opzet en interactie tussen de trainer en de deelnemers waren goed voor elkaar.”

“Door deze training heb ik geleerd hoe een beoordelingsrode er uit moet zien. De trainer was duidelijk in het overbrengen van de stof en kon in het rollenspel diverse rollen goed neerzetten.”

[link]

Coachend leidinggeven voor managers

Tijdens de training Werving en selectie voor het managementteam van een stoombootonderneming werd een dieper probleem gesignaleerd: de organisatie wilde van een relatief gesloten organisatie naar een meer open communicerende organisatiecultuur gaan. Om dit te bewerkstelligen kan er onder andere meer aandacht besteed worden aan niet goed functionerende medewerkers en het bespreekbaar maken van conflicten op de werkvloer. Dit houdt in dat leidinggevenden gevraagd worden meer directe feedback te geven, op een constructieve manier functioneringsgesprekken te voeren en hun personeel gemotiveerd en enthousiast te maken door meer en openlijk te belonen.

Opleidingstraject

Om dit te bewerkstelligen heeft Learnit Training een speciaal opleidingstraject ontwikkeld, aangepast aan de organisatie en de heersende cultuur. Vijf directieleden en tien middenkaderleden volgden gedurende een jaar het traject Coachend leidinggeven voor managers met aansluitend een individueel coachtraject van vijf sessies. Het jaar daarop volgde het middenkader hetzelfde traject. Daarnaast werden ieder jaar terugkomdagen georganiseerd voor beide groepen en waren er gezamenlijke bijeenkomsten. De Learnit-trainer werkte in nauw overleg met de directie samen en schiep het besef bij de medewerkers dat goed functioneren van werknemers niet vanzelfsprekend is, maar voor een groot deel afhangt van effectief leidinggeven.

Open werksfeer

Om een meer open werksfeer te creëren is aandacht besteed aan coachend leidinggeven en het motiveren van medewerkers door actief te luisteren en open vragen te stellen. Ook effectief omgaan met spanningen tussen medewerkers en met emoties op de werkvloer kreeg een belangrijke plaats in de training. Jaren na de training is Learnit Training nog steeds nauw betrokken bij de organisatie en ondersteunen we de medewerkers op allerlei vlakken met trainingen en coaching.

Ervaring van de medewerkers

“Zoals gebruikelijk zijn we ook nu weer uiterst tevreden over de inhoud van de training en de professionele wijze waarop deze door de trainer werd verzorgd."

“De trainer kent onze onderneming en onze mensen en maakt daar op een uitstekende manier gebruik van om het rendement van de trainingen optimaal te laten zijn."

[link]

Leidinggeven aan veranderingen na reorganisatie bij een drukkerij

Door een reorganisatie bij een drukkerij hebben veel leidinggevenden van dit bedrijf te maken met weerstand onder het personeel. Dit komt doordat het takenpakket van veel medewerkers flink is veranderd, wat zorgt voor frictie binnen de teams. Om de weerstand te verminderen trainde Learnit Training 21 leidinggevenden van het bedrijf in leidinggeven aan veranderingen. Tijdens deze driedaagse training werd vooral ingezet op het motiveren en enthousiasmeren van de teams, zodat er meer groepsbinding zou ontstaan. Met als belangrijkste doel: gemotiveerde medewerkers en een goede werksfeer.

Praktijk

Tijdens de training is veel geoefend vanuit de praktijk. Van de rollenspellen zijn video-opnames gemaakt, zodat het geleerde tijdens het rollenspel direct kon worden bekeken. In het begin waren sommige medewerkers hier wat huiverig voor, maar na verloop van tijd ondervond iedereen dat deze manier van reflectie erg nuttig en waardevol is. Deze manier van trainen heeft zijn vruchten afgeworpen. De medewerkers hebben nieuwe ideeën opgedaan om hun medewerkers te motiveren en te enthousiasmeren.

Ervaring van de medewerkers

“Heel spontaan en duidelijk.”

“Goede organisatie, komen bij andere trainingen zeker terug.”

“Ik vond de training erg leerzaam en duidelijk”

[link]

Weerstand bij reorganisatie: aansturen van verandering bij een overheidsinstantie

Een reorganisatie binnen een organisatie roept vaak verwarring op bij medewerkers. Met als gevolg onduidelijkheid over de rollen, omdat het voor de medewerkers niet altijd duidelijk is wat van hen wordt verwacht binnen een nieuwe functie. Deze problematiek deed zich ook voor bij een tijdelijke overheidsinstantie. Hierdoor werd Learnit Training gevraagd een training op maat te verzorgen voor de 71 medewerkers van verschillende afdelingen. Het doel van de training was, naast betere advisering en gesprekstechnieken met interne en externe klanten, meer begrip krijgen voor elkaars werkwijze én de grootschalige reorganisatie. Met als resultaat: een betere samenwerking tussen medewerkers en met meer motivatie aan de slag.

Maatwerk

Na een persoonlijke intake met alle medewerkers hebben twee Learnit-trainers in kaart gebracht waar de grootste knel- en aandachtspunten binnen de organisatie liggen. Met deze kennis heeft Learnit Training een maatwerktraining Weerstand bij reorganisatie: leidinggeven aan veranderingenontworpen, afgestemd op de uitdagingen en kansen binnen de organisatie. Naast de onduidelijkheid over de rollen is aandacht besteed aan het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende afdelingen. Een greep uit meer algemene vaardigheden die aan bod zijn gekomen, zijn:

 • gespreks- en luistervaardigheden;
 • adviseren vanuit de partnerrol;
 • kritiek geven en ontvangen;
 • assertiviteit;
 • presenteren van voorstellen en
 • slechtnieuwsgesprekken voeren.

Bij alle oefeningen werd rekening gehouden met de werksituaties van de medewerkers, zodat het geleerde direct toepasbaar wordt in de praktijk. Voorafgaand zijn eerst alle leidinggevenden getraind om zo de borging en ondersteuning te waarborgen.

Ervaringen van de medewerkers

“Er is veel gedeeld, besproken en geoefend. De weerstand die leefde onder de medewerkers is voorafgaand aan en tijdens de training goed gesproken en omgebogen. Hierdoor was de algemene sfeer leergierig.”

“Doordat Learnit Training al meerdere trainingen heeft verzorgd binnen het bedrijf, kunnen de docenten goed inspelen op de behoefte.”

[link]

Veranderen van de vergadercultuur bij Gemeente Hoorn

Voor elf trainees bij Gemeente Hoorn organiseerde Learnit Training een uitgebreid traject in het veranderen van de vergadercultuur, waarvan de trainees op hun beurt de belangrijkste punten weer konden doorgeven aan collega's. Nadat Gemeente Hoorn elf trainees op verschillende departementen aannam, kwamen deze kersverse collega's er na een aantal weken achter dat de vergadercultuur bij de gemeente niet erg efficiënt kon worden genoemd. Zo kwamen mensen te laat, werd de agenda bijna niet geraadpleegd en dienden de vergaderingen vooral als sociaal uurtje.

Effectiever = prettiger

Om deze vergadercultuur van een meer energieke en effectieve draai te voorzien, zocht de gemeente Hoorn een training Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht voor de elf trainees. De trainees konden dan op hun beurt, als heuse vergaderexperts, de collega's voorzien van nieuwe vergadertechnieken. Door middel van ludieke acties, zoals bijvoorbeeld het verspreiden van foto's en kaartjes voorafgaand aan of gevolgd door een vergadering, konden deze technieken door de trainees onder de aandacht worden gebracht. Wanneer collega's interesse toonden in de effectieve vergadertechnieken konden de trainees hen hierin coachen. Hierbij was het van belang dat de trainees eenduidig naar voren zouden treden in het coachen van hun collega's, om misverstanden en (grote) verschillen in inzicht te voorkomen. Kortom: het creëren van eenduidigheid over hoe er op een prettige manier vergaderd zou kunnen worden.

Mix

Learnit Training ontwikkelde voor de trainees een mix van de trainingen Vergaderen: efficiënt en resultaatgericht, Train de trainer, weerstand interveniëren en Feedback geven. In deze trainingen bevonden zich namelijk de sleutels tot een sterk begrip van effectief vergaderen, hoe dit begrip aan anderen door te geven en hoe een vergadercultuur langzaam maar zeker kan worden veranderd. De trainees stelden achteraf dat de training “goed afgestemd [was] op onze wensen en situatie”, de besproken stof “heel toepasbaar in de praktijk” bleek en de trainer “diep genoeg inging op de stof en voldoende ruimte liet voor vragen en verduidelijkingen”.

[link]

Leiderschapstraject voor scheepvaartorganisatie

Een organisatie uit de scheepvaartindustrie is bezig met een professionaliseringsslag. Het uitgangspunt is het in gang brengen van een meer relatiegerichte organisatiecultuur, waarbij de resultaten en taakinhoudelijke doelstelling voorop staan.

Situatieomschrijving

De organisatie is in beweging met als doelstelling de gesloten organisatie naar een meer open communicerende organisatiecultuur te verschuiven. Kenmerkend voor een open cultuur is onder andere coachend leidinggeven en het geven van heldere feedback. Om een dergelijke verandering door te laten dringen tot alle lagen van de organisatie, is het van belang dat het directieteam en managementteam het juiste voorbeeldgedrag tonen Voorbeeld doet volgen. Dit vraagt ook van henzelf een grote verandering.

Het spreekt voor zich dat verandering niet vanzelf ontstaat bij medewerkers die al jarenlang aan de organisatie verbonden zijn. Duidelijke communicatie hierover en erkenning voor weerstand bij verandering is belangrijk om deze koersverandering een succes te laten zijn. Omdat er ook nog oud zeer kan zitten bij deze medewerkers, is het van belang dat de directieleden zorgvuldig aandacht besteden aan de relationele kant van het leidinggeven.

Het traject

In dit leiderschapstraject wordt vooral ingegaan op de "zachte kant" van veranderen, zoals motivatie, competenties, cultuur en vaardigheden. Deze keuze is gemaakt, omdat menselijk gedrag uiteindelijk de kern is van een veranderingsproces. Resultaten worden immers behaald door mensen, en het menselijk handelen bestaat uit kennis, vaardigheden, gedrag en attitude. En zo is de cirkel rond. Learnit Training heeft dit meerjarentraject vorm gegeven in nauw overleg met de directie en het managementteam door middel van ondersteuning op het gebied van training, coaching, advies en in de rol van facilitator. Het resultaat is dat medewerkers nu zelf meer eigenaarschap nemen voor hun handelen, er minder een roddelcultuur bestaat en medewerkers elkaar directer aanspreken en voorzien van positieve en opbouwende feedback.

[link]

Omgaan met agressie en verbaal geweld voor een woningbouwcorporatie

Bij een woningbouwcorporatie heeft een groot aantal deskmedewerkers in meer of mindere mate te maken (gehad) met agressie en verbaal geweld. Dit is in lijn met onderzoek van de arbeidsinspectiedienst, dat aantoont dat bijna de helft van medewerkers van woningbouwcorporaties met agressie, intimidatie en geweld te maken krijgt. De deskmedewerkers, werkzaam op de secretariaten, hebben veel direct klantcontact. Het hoort bij hun dagelijkse werkzaamheden om slecht nieuws te brengen over bijvoorbeeld het verlaten van de woning, een verhoging van de kosten of vertragingen betreffende reparaties. Dit ging steeds vaker gepaard met verbale agressie van hun klanten, wat door veel medewerkers als erg onprettig werd ervaren.

Om beter en veiliger om te gaan met agressie, heeft Learnit Training voor de woningbouwcorporatie de training Omgaan met agressie en (verbaal) geweld georganiseerd. Door intakegesprekken te voeren met de 18 deelnemers heeft de trainer inzicht gekregen in welke vormen van agressie vaak voorkomen bij deze medewerkers en hoe zij hiermee omgingen. In de training werd hier verder op ingespeeld. Om de iedereen voldoende individuele aandacht te geven zijn de deelnemers opgesplitst in twee groepen.

Vormen van agressie

In de training hebben de deelnemers geleerd om onderscheid te maken tussen verschillende vormen van agressie die voorkomen op de werkvloer. Daar werd vervolgens mee geoefend aan de hand van hun eigen praktijksituaties en een acteur. Door te oefenen met de-escalerende gesprekstechnieken, feedback ontvangen en leren van gemaakte fouten, gingen de deskmedewerkers op een constructieve manier om met agressie en verbaal geweld. Ook kregen de deelnemers inzicht in hun eigen primaire manier van reageren op emoties, agressie en conflictsituaties. In de training is besproken of deze manier van reageren constructief was en zo nee welke manier beter werkt. Tot slot hebben de deelnemers onderling besproken hoe ze elkaar het beste kunnen ondersteunen en opvangen na een incident met agressie, wat als heel waardevol werd ervaren.

Ervaringen

De deelnemers vonden "de inhoud van de training volledig aansluiten op de praktijk" en vonden dat de trainer "het programma erg goed heeft samengesteld op de wensen van de organisatie. De trainer heeft goed geanticipeerd op de groep door theorie en praktijk goed af te wisselen." De training bevatte "goede oefeningen, waar je zeker wat mee kan! Vooral het leren omgaan met bepaalde omstandigheden, maar ook het leren kennen van jezelf was erg interessant". Zowel de trainer als de deelnemers hebben de training met een goed gevoel afgesloten.

[link]

Omgaan met agressie en effectief communiceren voor handhavers van Stadstoezicht

Handhavers van Stadstoezicht krijgen steeds vaker te maken met agressie tijdens hun werk. Om hier effectief en adequaat op te kunnen reageren, zijn goede communicatieve vaardigheden onmisbaar. Ook conflict- en stresshantering zijn hierbij erg belangrijk. Een grote gemeente in Nederland heeft Learnit Training ingezet om samen een handhaversacademie op te zetten, zodat alle stadswachten BOA-gecertificeerd konden worden. Om deze handhavers goed voorbereid aan het werk te laten gaan, verzorgde Learnit Training een vijf- tot tiendaagse training aan 350 medewerkers van de gemeente. De BOA-opleiding duurde in totaal zes maanden.

Maatwerk

Verspreid over 2,5 jaar hebben 350 handhavers de onderdelen gesprekstechnieken, omgaan met agressie, conflict- en stresshantering gevolgd, waarvoor zestien Learnit-trainers werden ingezet. Om het traject goed bij de dagelijkse praktijk te laten aansluiten, hebben de trainers met verschillende afdelingen meegelopen op straat, gesprekken gevoerd met leidinggevenden en zijn er intake gesprekken gehouden met de handhavers. Op deze manier waren de Learnit-trainers goed op de hoogte van de dagelijkse werksituatie van de handhavers en wisten ze te achterhalen waar de grootste knelpunten en uitdagingen zaten. Om de geleerde technieken direct te oefenen werden acteurs ingezet om de situaties zo realistisch mogelijk te simuleren.

Toets

Het BOA-traject werd afgesloten met een Proeve van Bekwaamheid. Naast een rollenspel maakten de handhavers ook een inhoudelijke toets, om na te gaan hoe goed het geleerde is opgenomen. Op deze manier kunnen de handhavers met voldoende vaardigheden hun werk uitoefenen. Door ervoor te zorgen dat de situatie niet escaleert, zorgt de handhaver ervoor dat er geen onveilige situatie ontstaat. Daar is zowel de gemeente, de handhaver én de overtreder bij gebaat. Learnit Training zet zich hier graag voor in!