Wat is Django? En wat kun je ermee?

Als je vaker met Python hebt gewerkt, zal de naam Django je misschien wel bekend voorkomen. Django is namelijk het grootste open source web framework dat is geschreven in Python. Dit framework is relatief makkelijk in gebruik, flexibel en daarnaast zeer betrouwbaar voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van applicaties. Dit heeft ervoor gezorgd dat Django één van de populairste frameworks is voor het maken van ondere andere webapplicaties, websites en online platforms. Lees deze blog om erachter te komen waarvoor je Django allemaal kan gebruiken.

Django is in 2003 ontwikkeld door Adrian Holovaty en Simon Willison en het framework werd voor het eerst vrijgegeven als een open source project in 2005. Drie jaar later werd de Django Software Foundation opgericht om Django verder te kunnen blijven ontwikkelen. Inmiddels is Django uitgegroeid tot een uitermate populair framework in combinatie met Python. Wist je dat zelfs Google gebruik maakt van dit framework? Ook populaire social media kanalen als Instagram en Pinterest gebruiken Django voor hun websites en applicaties!

Wat is Django?

Kortgezegd bestaat Django uit een set van bibliotheken die ervoor zorgen dat jij als programmeur relatief snel en eenvoudig een webapplicatie kan bouwen. Je kan hierbij denken aan functies als: gegevens in een relationele database opslaan, mails versturen en webpagina’s genereren. Daarnaast beschikt Django over een handige admin interface. Zo kan een programmeur die Django gebruikt er bijvoorbeeld voor zorgen dat via de ingebouwde admin interface de beheerder van een systeem gemakkelijk gegevens kan aanpassen of bewerken. Ideaal om ook iemand anders naast de programmeur aanpassingen te kunnen laten doen in het systeem. Andere sterke punten van het Django framework in ondersteuning zijn onder andere authenticatie, templates voor formulieren en het uploaden van bestanden. Door de ontwikkeling van talloze packages en het volwassen ecosysteem, wordt Django continue verbeterd door de ‘Django community’. Ben je benieuwd welke packages er allemaal op de markt zijn? Neemt dan eens een kijkje op djangopackages.org. Een belangrijk element van Django is al genoemd maar verdient het om nogmaals benadrukt te worden. Django gebruikt Python: de beste en makkelijkste programmeertaal ter wereld zodat je snel een goede web applicatie of site kunt maken.

Wat kun je met Django?

Django is uitermate geschikt voor het opzetten van:

  • CRM-systemen
  • CMS’en
  • Software voor communicatie en samenwerking
  • Online reserverings- en afspraken systemen
  • Vastgoedmanagement systemen
  • Documentmanagement systemen

Training Django

Wist je dat Learnit binnenkort een gratis webinar over Django aanbiedt? In dit webinar van een half uur zal trainer André jou alles vertellen over wat je met Django kan en waarom Django gemakkelijk in gebruik is. Ontvang bovendien een aantal praktische tips over het programmeren in Django. Meld je snel aan voor dit gratis webinar, door hier te klikken. Daarnaast biedt Learnit een training Django programmeren aan, die is bedoeld voor developers die het Django framework zouden willen leren gebruiken om webapplicaties te ontwikkelen in Python. Geïnteresseerd in deze training? Klik dan hier voor meer informatie.