Waarom is de ene leidinggevende zo succesvol terwijl het bij de andere leidinggevende lijkt of de hele afdeling zich tegen hem keert? Waarom is de ene docent in staat om algebraïsche formules haarfijn uit te leggen, terwijl de andere docent al moeite heeft met het uitleggen van een simpele som? Dit zijn vragen waar verschillende onderzoekers zich in de jaren ‘70 van de vorige eeuw mee bezig hielden. Hun conclusie? Communicatie is ‘key’. Bovendien waren de onderzoekers van mening dat je dit communicatieproces kan beïnvloeden: Neurolinguïstisch programmeren was geboren.

NLP uitgelegd

NLP kan opgedeeld worden in drie verschillende aspecten. ‘Neuro’ heeft te maken met het eerste deel van het proces. Het begint bij het zenuwstelsel, welke ervaringen je opneemt en verwerkt door gebruik te maken van de vijf verschillende zintuigen. Vervolgens maken mensen intern representaties van hun zintuiglijke waarnemingen, dit heeft te maken met het ‘linguïstische’ gedeelte. Tot slot heeft het ‘programmeer’ gedeelte te maken met het feit dat (onbewuste) patronen van menselijk gedrag uiteindelijk omgezet kunnen worden naar specifieke of gewenste doelstellingen. De communicatie en het gedrag van andere mensen analyseren is dus net zo belangrijk als jezelf bewust zijn van je eigen communicatie en gedrag om NLP te kunnen toepassen in het dagelijks leven.

NLP cursus

Learnit biedt een cursus NLP aan, die jou leert om ‘out of the box’ te denken en je eigen capaciteiten optimaal te benutten. Deze 2-daagse cursus wordt aangeboden op diverse locaties in Nederland maar is daarnaast ook online te volgen. Ben je geïnteresseerd in een introductiecursus NLP? Bekijk onze cursus dan hier.

Een aantal praktische voordelen van NLP:

  • Inzicht opdoen met betrekking tot gedachten, gedrag en patronen
  • Leren communiceren op effectieve wijze
  • Concrete doelen stellen en behalen
  • Leren om je eigen talenten en hulpbronnen optimaal te gebruiken

Kortom, NLP zou weleens de sleutel voor toekomstig succes in zowel je persoonlijke leven als als op de werkvloer kunnen zijn!