De mate waarin je advies wordt begrepen, geaccepteerd en gebruikt hangt voor een groot deel af van hoe je zelf het advies brengt. Als adviseur ben jij ongetwijfeld de specialist in jouw vakgebied, maar hoe overtuig je andere mensen van jouw kennis en kunde? Met de tips in deze blog til je jouw adviesvaardigheden naar een hoger niveau!

  • Timing. Probeer je in te leven in de persoon of personen voor wie je advies is bedoeld. Denk na over de plaats en het tijdstip waarop je het advies geeft. Weet je toevallig dat iemand een drukke week heeft en dat diegene gestrest is? Misschien is het dan een beter idee om even met je advies te wachten.

  • Organiserend vermogen. Vergeet vooral niet dat jij de specialist bent en probeer dit ook uit te stralen. Wil je professioneel overkomen dan doe je er goed aan om ervoor te zorgen dat je zaakjes altijd op orde hebt. Zorg er dus voor dat je niet te laat komt en vergeet ook geen belangrijke afspraken of documenten.
  • Analyserend vermogen. Goed advies kun je eigenlijk pas geven nadat je eerst alle benodigde informatie hebt verzameld en geanalyseerd. Ga daarom altijd eerst in gesprek met de klant. Luister naar de klant maar stel zelf ook gerichte vragen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de situatie zodat je gericht advies kan geven.
  • Vooruit denken. Advies is veranderlijk. Als je een goede adviseur wil worden of blijven dan is het belangrijk om je ogen en oren open te houden. Verandert er iets binnen jouw vakgebied? Zijn er dingen waarmee rekening gehouden moet worden in de toekomst? Als adviseur is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de nieuwe trends en ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.
  • Communiceren. De manier van communiceren speelt een grote rol als je wil dat jouw advies ter harte wordt genomen. Let er daarom goed op met wat voor personen of organisatie je te maken hebt, en probeer je manier van communiceren hierop af te stemmen. Zorg er daarnaast ook voor dat de klant voor wie het advies is bedoeld, zich op zijn gemak voelt bij jou. Vraag bijvoorbeeld of die persoon zelf nog wat wil aankaarten voor het adviesgesprek, of biedt wat te drinken aan tijdens het gesprek.
  • Wil jij je eigen skills verbeteren op het gebied van adviesvaardigheden? Bekijk dan eens onze driedaagse training Adviesvaardigheden en leer je advies zo overtuigend mogelijk over te brengen, met resultaat! Ontwikkel daarnaast je eigen persoonlijke adviesstijl met behulp van een Learnit trainer.