De bedragen voor noodhulp vliegen ons tegenwoordig om de oren. Noodfonds Griekenland: 130 miljard. Portugal 78 miljard en Spanje krijgt 'maximaal' 100 miljard euro. En ja, ook Nederland betaalt daar aan mee. Als politici moet je van goeden huize komen om de kiezers van de noodzaak van deze maatregelen te overtuigen. Of juist het tegenovergestelde: hoe overtuig je je kiezers ervan dat het allemaal weggegooid geld is? Of dat Europa zelfs beter af is zonder de euro? Wat je mening hierover ook is, dat je goede beïnvloedingsvaardigheden nodig hebt om anderen van je mening te overtuigen staat buiten kijf.

Hoe overtuig je nou iemand? De één moet meer moeite doen om iemand te overtuigen dan de ander. Een deskundige wordt vaak snel serieus genomen, zoals een arts of advocaat. Ook zijn er mensen met zoveel charisma dat er altijd wel naar hen geluisterd wordt. Voor de meesten is het overtuigen van anderen niet zo gemakkelijk. Gelukkig kun je leren overtuigen of beïnvloeden, er zijn zelfs speciale technieken voor. Wil je dit succesvol doen, dan moet je zelf overtuigd zijn van je boodschap. Hoe je je boodschap overbrengt is bijna net zo belangrijk als de boodschap zelf. Wil jij op je werk af en toe ook overtuigender overkomen?

Hier 6 tips van Learnit om andere mensen te overtuigen van jouw ideeën:

  1. Geloof in wat je te vertellen hebt en straal zelfvertrouwen uit! Dit doe je door goed voorbereid te zijn. Alleen als jij precies weet wat je wilt vertellen, kun je dit ook overdragen op anderen. Vermijd afzwakkende woorden als 'misschien, ik denk, soms, lastig te zeggen en eventueel'. En gebruik overtuigende woorden zoals: "Dat klopt, uiteraard en natuurlijk, vanzelfsprekend."
  2. Hoe denken je collega's over het onderwerp? Wat zijn hun voor- en tegenargumenten? Als je dit weet kun je van te voren inspelen op deze argumenten en ze tijdens je betoog aan bod laten komen en weerleggen.
  3. Gebruik humor en maak eventueel gebruik van aansprekende voorbeelden. Zo maak je je verhaal levendig en zullen mensen eerder iets van je aannemen.
  4. Praat rustig en spreek je belangrijkste argumenten krachtig uit. Op deze manier leg je nadruk op je woorden.
  5. Door rechtop te staan of te zitten straal je rust uit. Met handgebaren kom je overtuigender over. Probeer niet te gaan friemelen of fröbelen aan dingen, dat komt zenuwachtig over.
  6. Welke stijl sluit aan bij degene die je wilt overtuigen? Je baas spreek je anders aan dan een groep studenten. Leeftijd, opleidingsniveau en rang of stand zijn hierbij van belang. Pas je manier van spreken hier op aan!

Wil jij ook beter leren overtuigen? Dan is de training Beïnvloedingsvaardigheden een aanrader. In deze training leer je je stijl van overtuigen aan te passen aan je gesprekspartner. En ontwikkel je die skills die je nodig hebt om andere te overtuigen.